Csoportteszt – Állványos hangfalak összehasonlítása

A kiváló hangzású állványos hangfalak még soha nem voltak ennyire kedveltek, mint napjainkban, ugyanis kis méretük dacára, megfelelő méretű helységekben, hangerő és minőség tekintetében akkora hangot tudnak produkálni.

Szemrevaló belépő polchangszórók, amik nagyot szólnak

Ebből adódik a kérdés, vajon az alábbi hat belépőszintű modell közül melyik képes számunkra valóban lenyűgöző teljesítményt produkálni?
A kisméretű és kedvező árú hangfalak már hosszú idő óta képezik sok remek hangzású hifi rendszer kulcsfontosságú elemeit. Még anno, a hetvenes évek közepén tört meg az addig hagyományos elképzelés, miszerint úgy lehet egy valamire való rendszert gazdaságosan összehozni, hogy egyenlő arányban költünk a lejátszóra és a hangfalakra.

Aztán egy új trend látott napvilágot – ami a Linn főnökétől, Ivor Tiefenbrun -tól indult – nevezetesen, hogy úgy tehetünk szert egy kitűnő hangzású, mégis elérhető árú rendszerre, ha az arra szánt összeg oroszlánrészét a forráseszközre, mondjuk egy lemezjátszóra fordítjuk, és természetesen kevesebbet költünk magukra a hangfalakra, ami a legtöbb esetben egy tisztességes, ugyanakkor kedvező árú állványos hangfalpárt jelentett.

Sokan ebben persze egy ügyes cselt láttak Tiefenbrun részéről, aki mindezt azért dobta be, hogy több LP12-es lemezjátszót tudjon eladni, azonban az a logika, hogy a lehető legjobb forráseszközből indulunk ki – mivel egy drága erősítő, illetve hangfalak csak rontanának egy amúgy is középszerű hangzáson -, igazán stabilnak bizonyult és sok ésszerűen felépített rendszer valóban feltűnő zeneiséget volt képes nyújtani, még akkor is, ha nem éppen volt az erősségük a nagy hangerő vagy a bőséges mélyek.

Azóta persze sok minden változott – köszönhetően nem utolsó sorban a digitális korszak beköszöntének, amely bizonyos mértékben feleslegessé tette a fenti megosztást a költségek terén, hiszen a jó minőségű streamelt, nagyfelbontású zenék ma már tökéletesen kivívták az igényes audiophile hallgatók elismerését. A helyzet viszont az, hogyha a tesztalanyainkat képező elegáns kis ládák bármelyike 40 évvel korábban született volna, akkor talán nem túlzás azt állítani, hogy napjaink belépőszintű állványos hangfalai csont nélkül kenterbe verik korai elődeiket, mert nagyon sok minden változott az évek során.