DALI IO-12 ANC fejhallgató – MEGÉRI AZ ÁRÁT

A DALI IO-12 ANC vezeték nélküli fejhallgatója a cég személyi audio termékvonalának második generációjához tartozik, és a gyártó nem titkoltan a piac csúcsát célozza meg vele.

Okosan megtervezett, technológiailag innovatív és luxuskivitelű fejhallgatókról van szó, rendkívül erős érvek szólnak mellettük. A DALI az új IO-12 ANC vezeték nélküli fejhallgató, egy teljesen új tervezés, ami mindent tartalmaz, amit a tervezők az első generációs fejhallgató fejlesztése során megtanultak. A termékkel a piac legfelsőbb szegmensét célozták meg, így meg kell feleljen az elvárt hangminőségnek, a kényelemnek, a technológiának és a felülmúlhatatlan felhasználói élménynek egyaránt.

Dizájn

Első pillantásra észrevehető néhány formatervezési hasonlóság az új IO-12 és az előd IO-6 között. Az anyagminőséget jelentősen javították, a fejpánt valódi bőrből készült. A DALI a „Dark Chocolate” nevet adta neki, és a fejhallgatókkal a piac felső szegmensét célozták meg.

A téglalap alakú plüss bevonatú fülpárnák memóriahabos alapúak, vaj puha sötét csokoládé színű valódi bőrrel vannak bevonva, és teljesen körülölelik a fülkagylót, ami így passzívan, teljesen kizárja a külső hangokat. A DALI nagyon ravaszul „felerősítette” a fülpárnák alsó hátsó sarkát, hogy teljes tömítést képezzen a nyak/fülek alapterületének kulcsfontosságú felső részén is.

Meghajtók és elektronika

A DALI saját tervezésű, nagyobb, 50 mm-es meghajtót alkalmaz, hogy a torzítást és a tömörítést alacsonyan tartsa, miközben fenntartja a linearitást és a jó basszusteljesítményt. A hangszóró kúpjának anyaga a DALI saját papírszálas keverékéből készült, amit az évek során továbbfejlesztettek. Az IO-12 a Qualcomm legújabb Bluetooth 5.2 chipsetjét használja, és AAC, aptX, aptX HD és aptX Adaptive kodekeket integrál. A DALI egy D-osztályú erősítő kialakítást használ, amivel nagyobb hatékonyságot, csökkentett torzítást és megnövelt akkumulátor-élettartamot ér el.

Az IO-12 a telefonos feladatokhoz két mikrofont használ, és további négyet az ANC (aktív zajszűrő) rendszerhez, ami a jobb oldali fülkagyló elején található gombbal érhető el. Az ANC alkalmazása esetén csak egy intenzitási szint van, ami a leghatékonyabb zajelnyomást ellensúlyozza, a zenei hűségre gyakorolt legkisebb hatással. Az IO-12 egyszintű hangolással rendelkezik, és egyetlen basszusfokozó üzemmóddal, ami a jobb oldali fülkagyló hátoldalán található gombbal kapcsolható be és ki, itt váltogathatunk a „Bass” és a „Hifi” mód között.

Használat

Az IO-12 négy különböző módon használható. Az első a vezeték nélküli Bluetooth a rendelkezésre álló kodekek bármelyikén keresztül. A második a digitális USB-kapcsolat a mellékelt USB-C kábellel, amely akár 24 bites 96 kHz-es bitmélységet is támogat. A harmadik az aktív működés hagyományos vezetékes csatlakozással, ahol a DSP, az ANC és a Bass módok állnak rendelkezésre, hagyományos analóg kábel használata mellett. Ebben az üzemmódban az ADC (analóg-digitális átalakítás) miatt 24 bit/48 kHz-es bitmélység a felső határ. A negyedik üzemmódban az IO-12 teljesen passzívan használható az analóg vezetéken keresztül, mint egy hagyományos fejhallgató.

Ebben az üzemmódban nem használnak DSP-t vagy akkumulátort, de a DALI úgy tervezte az IO-12-t, hogy nagyon jól szóljon, úgy, mint egy hagyományos fejhallgató. A jobb oldali fülhallgató előlapján két különálló kezelőfelület található. Egy külső gyűrű szabályozza a hangerőt, aminek növeléséhez a gyűrű felső részét kell megérinteni, a csökkentéshez az alsó részt. A jobb oldali fülkagyló középső hub-jának egyszeri megérintése szünetelteti és lejátssza a zenét, valamint válaszol a bejövő hívásokra. Kétszeri megérintése a következő zeneszámra ugrik, míg ha háromszor is megérintjük, egy zeneszámot ugrik vissza.

Gyakorlati tapasztalatok

Kényelmes viselet, és több órán keresztül is az marad, már a fülpárnák kialakítása is zseniális. Nagyvonalúan méretezett, plüss és az extra okos párnázás tökéletesen zár. Átlagon felüli a környezeti zajok passzív blokkolása. A kezelőfelület elég egyszerű ahhoz, hogy bárki percek alatt elsajátítsa. Hangzásbeli fronton és bármelyik hallgatási módban a DALI IO-12 rendkívül tiszta áttetsző zenei reprodukciót nyújtott. A zene teljesen tisztán szólt, és különösen nagyobb hangerőn sem volt torzítás. Vezeték nélkül hallgatva a kapcsolat erős és stabil, a hangminőség pedig kiváló.

A hangzás nagyon tetszett. A basszus kellően mély, miközben kiválóan feszes és részletes, simán átmegy a középfrekvenciákra, az énekhangok és a hangszerek esetében kitűnően teljesít. A magas hangok simán, részletesen szólnak, nem fárasztóak. A zajszűrő funkció hatékonyan működik, és a zenei hallgatás minősége csak minimálisan csökkent az ANC bekapcsolásával.

Összegzés

A Dali IO-12 közvetlen digitális kapcsolaton keresztül úgy hangzik, mint egy kiváló dinamikus zárt fejhallgató, amely hangzás szempontjából megállja a helyét más passzív fejhallgatókkal szemben. Az akkumulátor élettartama kifejezetten jó, kéthetente töltöttem, körülbelül napi 2 óra átlagos használat után. Ugyan nem tartozik az olcsó fülesek közé, de teljesítménye és ergonómiája alapján kimondottan ajánlott, a többi meg csupán pénztárca kérdése.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]