DALI OBERON 5.1 – Megéri a pénzét

A Dali Oberon hangfalak képesek arra, hogy az otthoni szórakozást lényegesen magasabb élvezeti szintre emeljék. Minden ehhez szükséges dolog ugrásra készen ott lapul bekódolva a házimozi lejátszókba készített lemezeken arra várva, hogy elkápráztasson minket.

Csodálatos filmzene, jól érthető dialógusok, hatalmas löketű mélyek és surround effektek hangja érkezik felénk– mi pedig csak ülünk középen és élvezzük a hatást. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint egy remek házimozi rendszerre. Lehet, hogy éppen a Dali Oberon 5 5.1 lenne az? Tesztünk során megkapjuk a választ!

Tartalomhoz a forma

A szett két legoszloposabb tagja a díjnyertes Dali Oberon 5 álló hangfal. Surround sugárzóként választhatjuk akár az ötcsillagos Dali Oberon 1 polchangfalakat, melyek az általunk tesztelt összeállítás részét is képezik, vagy a kompakt Dali On-Wall fali hangsugárzókat. Akármelyik megoldás mellett döntünk takaros modelleket kapunk, melyek Black Ash (fekete kőris), White (fehér), Dark Walnut (sötét dió) és Light Oak (világos tölgy) színekben választhatók.

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy látványos, kéttónusú tölgy ruházatban pompázó hangfalak vesznek körül bennünket, melyek elegánsan visszafogott, mégis modern külsővel rendelkeznek, ami jól illik a legtöbb nappali szobába. Diszkrét, csupán 83 cm-es magasságával a kétutas álló frontsugárzó pár minden méretét tekintve jelentősen kisebb, mint a fő konkurens hangfalszettekben található társaik – gondolunk itt például az Elac Debut 2.0 házimozi rendszerére és a Q Acoustics 3050i Cinema Pack-re – ami nem egy utolsó szempont, főleg ha korlátozott hely áll rendelkezésünkre egy 5.1-es rendszer befogadására.

Belenéztünk a dobozokba

Az Oberon 5 tornyok viszonylag nagy és könnyű 29 mm-es lágy dóm magassugárzóval rendelkeznek, melyek lehetővé teszik az alacsonyabb frekvenciák megszólaltatását is, hogy ezáltal hangzásuk jobban belesimuljon a mélyhangszórókból érkező hangokba. Az említett 13 cm-es mélyközépsugárzók membránja a Dali által alkalmazott farost és finomszemcsés papírpép kombinációjából álló anyagból készült, mely a cég meggyőződése szerint megfelelő  merevséget és kellően alacsony hangszóró rezonancia frekvenciát eredményez. A két torony mindhárom hangszóróját kétutas crossoverrel látták el, az Oberon 5 hangsugárzók érzékenysége 88dB/W/m, névleges impedanciájuk pedig 6 Ohm.

Hasonló a helyzet a cipős doboz méretű Oberon 1 surround hangfalak esetében is, azonban itt csak egyetlen középsugárzót találunk. A Dali állványra helyezhető hangfalai kifejezetten sokoldalúak, hiszen falra is szerelhetjük őket a mellékelt tartóelem segítségével. Noha más falra szerelt hangfalakhoz képest jobban szólnak, a minél tisztább hangzás érdekében azt javasoljuk, hogy inkább a faltól 30 cm-es távolságra helyezzétek el őket.

A hangfalszetteknél az egyik sorsdöntő elem a centersugárzó – ezt a feladatot pedig jelen esetben nem más, mint az Oberon Vokal látja el. A benne dolgozó hangszórók megegyeznek azokkal, melyeket az állóhangfalakban találunk, elrendezésük azonban eltér attól, itt a magassugárzót középre helyezték, és közvetlenül alatta találjuk a basszus-reflex nyílást. Ez az elrendezés szélesebb lesugárzást és egyszerűbb pozicionálást tesz lehetővé.

Végül, de nem utolsó sorban, ejtsünk néhány szót a mélyládáról. A Dali Sub E9-F esetében egy viszonylag kis kockával van dolgunk, amely Black Ash (fekete kőris), White, illetve Light Walnut (világos dió) színekben választható. A 23 cm-es, alumínium membrános mélysugárzó a padlótól 3 cm-es távolságban lévő, gumilábakon álló MDF dobozban foglal helyet, így elegendő hely kínálkozik a lefelé sugárzó bass-reflex nyílás számára, hogy feladatát ellássa. A mélynyomóhoz a szuflát a 170 W RMS teljesítményű D-osztályú erősítő szolgáltatja, a membránt pedig a négyrétegű, hosszúlöketű lengőtekercs és a nehéz mágnes kombinációja dolgoztatja. A láda hátoldalán lehetőséget kapunk arra is, hogy a mélysugárzó hangját a helyiségnek megfelelően finomhangoljuk, így itt állíthatjuk a hangerőt és a crossover frekvenciát.

Hangpróba…

A teszteléshez beizzítottuk a Philips ugyancsak Eisa győztes 65”-os házimozi tévéjét, és a „Deadpool” 4K Blu-ray verziójával kezdtük a rendszer nyüstölését. A film egy olyan jelenettel indít, mely rögtön megmutatja, mit is tud egy házimozi szett: Kaotikus, van benne robbanás, párbeszéd, jobbról-balról száguldó autók, rengeteg puffanás és számos további szórakoztató részlet, miközben a rossz fiúk csúfos véget érnek. A Dali Oberonok itt példásan szerepeltek.

A képernyőn végigszáguldó motor hangja kellő érdességgel szólalt meg. A többi mozgó akcióhoz hasonlóan, úgy hasított keresztül a hangtéren, hogy közben nem is érzékeltük, ahogy egyik hangszóróról a másikra halad, inkább körülöttünk mozgott a térben. A Dali viszonylag szerény méretekkel rendelkező szettje meglepő határozottságot és erőt mutatott – talán nem annyira, mint a közönség kedvenc Q Acoustics 3050i, de azért szépen megállták a helyüket.

A csattanások hatalmasak voltak, amikor a levegőben repülő járművek rettentő súlyukkal az útba csapódtak. Mminden egyes csonttörő ütés úgy hangzott, mintha emberfeletti erő sújtott volna le, ugyanakkor az összeroppanó fémek és a fröccsenő vér hangját mégsem nem nyomták el a puffanások. Wade Wilson párbeszédes jeleneteire váltva a hangsugárzók lenyűgözően adták vissza a karakter hangját. A centerhangszórók dinamikája és részletessége fantasztikusan emelte ki érdes csengését.

A karakter kemény háttérsztorija még inkább hihetővé vált számunkra, ahogyan a hangszórók kifejezően visszaadták a hangjában lévő sajátos rekedtséget. Amikor Deadpool az álarcán keresztül beszélt, a hangzás olyannyira élethű volt, hogy szinte érezni lehetett a maszk a textúráját. Noha a szubláda nagy robajt tudott kelteni magas hangerő mellett, az árnyaltabb hang visszaadás érdekében érdemes lejjebb csavarni a kakaót. Visszafogottabb értékek mellett ugyanis még mindig elegendő erőt és tónust kapunk. Ha az igazán súlyos és erőteljes basszusok elérése a cél, érdemes a harminc centis mélysugárzóval ellátott Dali E-12F ládát választani.

Vége főcím következik

Filigrán, elegáns, figyelemre méltó és nem túlbonyolított: Ekképpen jellemezhetjük az ügyes Dali hangsugárzókat mind esztétikai, mind akusztikai szempontból. A Dali Oberon 5 5.1 rendszer minden frekvencia tartományban tökéletesen teljesít, megvan benne az a tisztaság és melegség, ami bármely zeneszámból kihozza a maximumot. Transzparensek, mégis Izgalmasak, erőteljesek, mégis kifinomultak – szívesen hallgatnánk őket naphosszat.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]