DALI OBERON 7 – BITANG JÓ HANGZÁS

Az Oberon hangszórócsalád a DALI dán hangszóró-gyártó megfizethető, szép formatervezésű sorozatának újdonságait kínálja, amelyből az Oberon 7 rendkívül versenyképes zászlóshajóként van jelen a piacon.

A DALI Oberon hangfalcsalád a jó hírnévnek örvendő Zensor szériát hivatott leváltani 2018 nyár végi megjelenésével. Az új sorozat, már-már az audiofil kategóriába törekedik és ez irányú igyekezete bizonyos technikai aspektusokban egyértelműen tetten is érhető.

Első látásra

A métert másfél centivel meghaladó, nagy sűrűségű MDF-ből készült, jó minőségben összeszerelt padlón-álló doboz masszív alumínium lábazatot kapott. Ez megfelelően elszigeteli a rezgéseket a doboz és a padló között. Hangfalkábelek csatlakoztatására egy pár, banándugó fogadására is alkalmas aranyozott csatlakozót kapunk. A bassreflex cső a hangfal hátuljára került, ami egy kis megfontolást igényel az elhelyezés tekintetében. Ne toljuk rá a falra, hagyjunk legalább 30 cm helyet, hogy a mély hangok ne gerjedjenek fel a valóságos hangképet eltorzító szintre.

A hangfal ugyan 3 hangszóróval rendelkezik, ennek ellenére kétutas rendszerről beszélünk. A két darab 17,78 cm átmérőjű, saját fejlesztésű mélyközép sugárzó meglétéből kifolyólag több előnyös tulajdonságról is beszélhetünk. Egyik a jobb mélyátvitel, másik pedig, hogy a középhangok esetében kisebb torzítás fog jelentkezni. Az emberi fül számára a mély hangtartományban nagyobb energiára van szükség ahhoz, hogy a magasabb hangokkal, azonos hangerővel érzékelje. Így a membránnak nagyobb kitéréseket kell produkálnia.

A nagyobb kitérés viszont káros hatással van a közepes frekvenciatartományra, melynek egyidejű megszólaltatása szintén ennek a hangszórónak a feladata. Viszont, mivel kettő van belőle, együttes erővel mozgathatják meg a levegőt, miközben kontrollált kitéréseik minimalizálják az előbb említett jeltorzulást a közepes frekvenciatartományban. Az iparban manapság leggyakrabban használt 16,5 cm-es helyett alkalmazott 17,78 centis hangszóróátmérő is hozzájárul a kisebb kitérés, kisebb torzítás elvének követéséhez, mivel a nagyobb felület több levegőt mozgat meg.

Technikai megoldások

Ezeken a puszta fizikai tényeken felül további finomításokat végeztek a hangszórókon a hitelesebb hang visszaadás érdekében. A membrán anyaga alapvetően papír, amibe fa rostszálakat kevertek, hogy még merevebb legyen, amit a hangszórókosárhoz lágy gumiperem illeszti. Mozgatásáért négyrétegű tekercselés felel. Ez a megnövelt rétegszám ugyan növelné a hangszóró mozgó tömegét, de a súlycsökkentés érdekében rézzel bevont, könnyű alumínium huzalt használtak. Ezeknek köszönhetően sikerült elérni, hogy az erősítőből érkező finomabb jelekre is megmozduljon a membrán és a hanganyagban rejlő mikro részletek is hallhatóvá váljanak.

További üdvözlendő dolog, hogy a gyártó magasabb szintekre pozicionált hangszóróiból átszivárgott SMC technológia, állandó fluxusú mágneses teret hoz létre a lengőcsévének, ami elősegíti a középhangok még torzítatlanabb visszaadását. Ez egyfajta nyugodt érzetet okoz a végső hangképben. A magassugárzót a cég külön az Oberon szériához fejlesztette. Különlegessége, hogy az átlagosnál nagyobb, 2,9 cm membránátmérővel rendelkezik. Anyaga szövet, amit impregnálással erősítettek. A nagy mérete ellenére mégis könnyebb, mint más anyagból készült társai, 0.060 mg per mm2. A kis súly, itt is a részletek jobb visszaadásában játszik szerepet.

A nagy felület pedig nagyobb légtömeg megmozgatására alkalmas és az alsó határfrekvencia is lejjebb kezdődik, amit még torzításmentesen képes megszólaltatni. Ennek következtében előbb át tudja venni a szerepet a mélyközepektől, amik azért valljuk be, mégis csak nagyobb amplitúdóval mozognak az erőteljes mélyhangok lesugárzása érdekében, ezzel veszélybe sodorva a magasabb frekvenciák torzítatlanságát. Mágnesköre ferro-fluid hűtésű a stabil mágneses mező fenntartása érdekében. A dóm alakú membrán mögött filc tölti ki a teret, hogy a mágnesről ne verődjenek vissza a magas hangok.

Meghallgatás

Forráseszközként a Marantz CD6006 lejátszót választottuk, erősítőből pedig a hozzá való Marantz PM6006 integrált erősítőre esett a választás. A szoba viszonylag jó csillapítással rendelkezett a berendezési tárgyaknak köszönhetően és méreteiből adódóan megfelelő távolságra tudtuk elhelyezni az Oberonokat a falaktól. Így aztán a hallgatási pozícióba érkező mély hangok valóban a hangfalakból érkeztek felénk, nem gerjedtek túl. Eleinte könnyűzenével kísérleteztünk, fel is tűnt a hangfal gazdag dinamikus jelleme, ezen a téren mindenképpen van fejlődés a korábbi ZENSOR szériához képest. Ez a karakter magasabb hangerő esetén sem alakul át, a nagy keresztmetszetű bass reflex nyílás mindenféle mellékhang nélkül engedi áramlani a levegőt, a hangfal belseje és a szoba között. Gyengébb minőségű felvételekről azonnal lerántja a leplet, részletező képessége valóban hozza az alkalmazott technológiák által ígért szintet, ami a minőségi felvételek tolmácsolása közben meg is mutatkozik.

A Bécsi filharmonikusok előadásában Johann Strauss – Radetzky-Marsch darabjában a finomabb részleteket követő erőteljesebb nagy zenekari fortissimo sem szorítja sarokba, sőt, érzésre a tesztszobánál egy sokkal nagyobb térben érezzük magunkat a jó hangzásnak köszönhetően. David Sanbron – Man From Mars számában a levegősen csilingelő cinek előterében életre kel a szaxofon és nem lehet nem odafigyelni a finom pergődobokra, amit végigkísér egy markáns mély tartomány. Natalie Cole – „Ask A Woman Who Knows” felvételén az énekhang mellőz minden harsányságot, a rengeteg kísérőhangszer jól kivehető, még a felvétel jellegéből fakadóan háttérbe húzódók is. A hangszeres zenéket nagyon szépen szólaltatja meg a Dali Oberon 7, de nem lehet rá panasz könnyű és elektronikus zenei műfajok tolmácsolásában sem. Meggyőző mélytartománya sztereó rendszerekben nélkülözhetővé teszi kiegészítő mélynyomó beszerzését.

Ajánlás

A Dali Oberon 7 árkategóriát meghazudtoló hangja, technikai megoldásai és minőségi összeszerelése révén, mindenképpen megfontolandó darabról van szó azok számára, akik már nem a belépő szinten keresgélnek álló hangfalat, de nem szándékoznak vagyonokat kifizetni Hi-Fi rendszerük ezen elemére. Széles színválasztéka (sötét dió; világos tölgy; fekete; fehér) és szolid megjelenése révén könnyen illeszkedik minden otthonhoz. Hangja pedig bitang jó, vígan betölti még a nagyobb szobákat is.

(Varga Balázs)