Denon AVR-X2600H AV erősítő – EISA-díjas mindenes

A Denon szokásához híven óramű pontossággal frissítette X sorozatba tartozó AV erősítőinek modelljeit, amelyek közül az AVR-X2600H típust volt szerencsénk közelebbről is megismerni.

Talán már közhely de tény, hogy a Denon piacvezetője a kiváló ár-érték arányú készülékeknek, amit az AVR-X2600H modellel ezúttal is bizonyított. Nem véletlen, hogy a legjobb AV erősítő kategóriában megkapta az EISA 2019-2020 elismerését.

Áttekintés, teljesítmény és Dolby Atmos

A 7.2 csatornás 4K Ultra HD AV erősítő csatornánként 150 W (6 ohm, 1 kHz, 1% 1 csatornát meghajtva), 125 W (6 ohm, 1 kHz, 0.7% 2 csatornát meghajtva) vagy 95 W (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0.08% THD, 2 csatornát meghajtva) teljesítmény leadására képes. A három dimenziós, objektum alapú térhangzás érdekében támogatottak a Dolby Atmos, a DTS X, a Dolby Atmos Height Virtualization (magasság virtualizáció) és DTS Virtual:X hangformátumok. A Dolby Atmos és DTS X hangsávok dedikált felső hangsugárzókkal vagy magassági hangsugárzókkal, 5.2.2 kiosztással szólaltathatók meg, míg ezek „látszólagos” párjai, a Dolby Atmos Height Virtualization és a DTS Virtual:X külön hangsugárzók nélkül, virtuális magassághatásokat hozva létre egy 7.2, 5.2 vagy 2.2 hangszóró elrendezésben, biztosítják a kiterjesztett térhangzást.

Csatlakozások és funkciók

Az AVR-X2600H nyolc darab HDMI 2.0a bemenettel (ebből az egyik az előlapon) és két HDMI 2.0a kimenettel rendelkezik, melyek közül az egyik támogatja az eARC-ot. A 4K Ultra HD felbontású képet 60fps-sel továbbító HDMI-portok megfelelnek a HDCP 2.3-as minősítésnek, biztosítják az alacsonyabb felbontású képek 4K felbontásra történő felskálázását és rendelkeznek Pure Direct móddal is. A BT.2020-as előírásnak megfelelően támogatja HDR10-es szabványt, ahogy a Dolby Vision és a HLG nagy dinamika tartományú képek feldolgozását is, 4:4:4 színfelbontással.

A Denon Setup Assistant telepítési útmutató nagy segítség lehet kezdők számára, de beépítésre került az Audyssey MultEQ XT, a Dynamic Volume és Dynamic EQ, amelyek jelentősen megkönnyítik a kalibrálást, a vezérlést és a hangszín szabályozását. Az AK4458 32 bites jelátalakító kifogástalanul dolgozza fel a Hi-Res Audio fájlokat, míg a tömörítetlen hangformátumú zenék lejátszását az előlapi USB interfész biztosítja.  A támogatott formátumok között többek között a WAV, FLAC, ALAC és DSD (2.8/5.6MHz) is megtalálható. A vezeték nélküli szolgáltatások is maradéktalanul helyet kaptak az erősítőben HEOS, AirPlay 2, Wi-Fi, Bluetooth mind a felhasználók rendelkezésére állnak.

A streaming szolgáltatások széles köre is adott; SounCloud, Napster, Tidal, Spotify, TuneIn vagy a Deezer is a támogatottak között van. Természetesen a vezeték nélküli fejhallgatók is összeköthetők az erősítővel Bluetooth csatlakozáson keresztül, de a hátlapon phono MM bemenet is található, ha lemezjátszót vennénk igénybe a zenehallgatáshoz. A hangvezérléshez biztosított a Google Assistant, az Amazon Alexa, valamint az Apple Siri szolgáltatások. Ezek segítségével, hangutasításokkal vezérelhetjük a be-és kikapcsolást, a hangerőt, a némítást, a lejátszást és szüneteltetését és a fent említett streaming szolgáltatások lejátszását.

Hallgatóztunk kicsit

Tesztünk során a „Mission Impossible: Fallout” című filmet vettük elő, melyet Ultra HD Blu-ray Disc-en néztünk és hallgattunk meg, melyen a Dolby Atmos hangsáv is jelen van. Nem csalódtunk: a Denon AVR-X2600H készülékének sikerült gyönyörűen megjelenítenie az árnyalt, részletes hangképeket. A helikopter üldözéses jelenet kiváló Dolby Atmos próba volt; tisztán és szeparáltan kihallható volt a helikopterek motor-és rotorzaja köszönhetően a magassági csatornáknak. A hangzás valóban azt a benyomást keltette, hogy a kabinban ülünk, de ezt az érzést erősítette a becsapódó lövedékek hangja is, ahogy az elülső csatornáktól a hátsó csatornák felé repültek. A sorozatra jellemző módon itt is rendszeresen használták a Mission: Impossible védjegyének számító fő dallamokat az izgalmas jelenetek során, hogy azok még drámaibb hatást keltsenek.

Ez azért elég magas igényt támaszt egy készülékkel szemben, hiszen ilyen esetekben, hirtelen erős hangcsúcsok jönnek létre, azonban az AVR-X2600H tisztességgel helyt állt. Másik tesztanyagunk a Trónok harca befejező epizódja volt. A Dolby Digital 5.1 hangsáv igazán élethűen keltette életre Westeros komor világát. Az erősítő szinte tapinthatóan adja vissza a pusztítás légkörét, ahogy Tyrion végig sétál a leégett Királyváron. Az elülső csatornákból tisztán kivehető a recsegő tűz, a fújó szél és megannyi apró részlet hangja, amelyek még hitelesebbé teszik Tyrion döbbent jelenlétét. Az, hogy ezeket a finom részleteket jól elhelyezetten kihalljuk a jelenetből, egyértelműen bizonyítja, hogy az Audyssey MultEQ XT jól végezte dolgát a kalibrálással. A jelenetsorhoz itt is sokat hozzáadott a film zenéje, amit szintén tisztán és erőteljesen szólaltatott meg az erősítő.

Mit gondolunk?

A Denon AVR-X2600H a rengeteg vezetékes és vezetéknélküli csatlakoztatási lehetőség mellett pár apró, de igen jövőbe mutató újdonságot hozott elődjéhez képest. Mindezt persze a kiváló hangminőség megteremtésével tetézi, gyakorlatilag bármely forrásból. A gyártó „minden az egyben” közép-felső kategóriás erősítőjén nehéz fogást találni, legyen szó Dolby Atmos és DTS:X hangsávokról, vagy Hi-Res Audio veszteségmentes zenei állományok megszólaltatásáról.

Ha valaki ebben az árfekvésben keres magának vagy családjának egy szinte minden igényt kielégítő központi erősítőt akár Blu-ray Disc lejátszóhoz, játékkonzolhoz, PC alapú házi-mozihoz, vagy lemezjátszóhoz, megfejelve ezt a vezetéknélküli lehetőségek és szolgáltatások garmadájával és a könnyű beállítás, valamint kezelhetőség jellemzőivel, annak bátran merjük ajánlani a Denon AVR-X2600H AV receiverét. Hosszútávú játszótárs lesz mind filmezéshez, mind zenehallgatáshoz.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]