Denon PMA-150H hálózati erősítő – FANTASZTIKUS ALL-IN-ONE

Az integrált erősítők piacán egyre inkább megmutatkozik az az új trend, hogy a gyártók nagyobb hangsúlyt fektetnek a video lejátszásra, mely tovább egyszerűsíti mindazoknak a dolgát, akik egy olyan minőségi AV rendszert szeretnének létrehozni, mely egyben egy Hi-Fi zenelejátszó rendszerként is szolgál.

Sok esetben olyan új integrált erősítőkkel is találkozhatunk, melyek képesek egyetlen HDMI kimenetre továbbítani a több HDMI bemenetről érkező jelet, valamint támogatják a legfrissebb 4K/HDR videoszabványokat.

HDMI nélkül?

A Denon PMA-150H készüléke azonban nem megy ilyen messzire. Jobban mondva, ha egy kissé más szemszögből nézzük, talán még messzebbre is megy azáltal, hogy a HDMI-t teljesen megkerülve képes együttműködni a TV készülékekkel. Ennek oka feltételezhetően annak a ténynek a felismerése, hogy a legegyszerűbb AV megoldásokat kereső vásárlók minden bizonnyal teljesen hátat fordítottak a videó bemeneti forrásoknak az okostelevíziójukba épített szórakoztató applikációk javára.

Megcélozza a smart tévét

Noha jómagam nem az utóbbi irányvonalat képviselem, annyit el kell ismerni, hogy ez jelenleg jelentős részét képviseli a piacnak, és hogyha a tömegek igényeire fókuszálva építenénk egy új hangrendszert, nyilvánvalóan a smart TV-s közönséget céloznánk meg. Nos, pontosan ezt tette a Denon is a PMA-150H esetében. Noha a készülék TV audio bemenete az optikai digitálisra korlátozódik, ez teljesen rendben is van, hogyha a televíziónk saját alkalmazásait használjuk elsődleges forrásként, és nincsen szükségünk surround hangfeldolgozásra, amire egy sztereo eszköz esetében miért is lenne). A PMA-150H erősítő még egy olyan funkciót is kínál, hogy a TV bemeneten érkező audio jel észlelése esetén automatikusan bekapcsol, mely azt jelenti, hogy az erősítőt egy pár hangsugárzóhoz csatlakoztatva, majd egy Toslink kábellel a TV-hez kötve meglehetősen jobb hangzást érhetünk el video lejátszáskor. Ilyenkor a készülék egy soundbarhoz hasonlatos funkciót tölt be, egy komoly hangrendszer hangminőségét (azonban nem feltétlenül a teljesítményét) biztosítja.

A zene mindenekelőtt

Természetesen a TV-s funkciók végső soron csupán egy vékony szeletét képezik a PMA-150H tudásának. Úgy gondoljuk, hogy legtöbb vásárlója legfőképpen zenék streamelésére, dekódolásra és erősítőként fogja használni, köszönhetően USB-DAC bemenetének (mely PCM 384 kHz/32 bit, valamint DSD 2,8 / 5,6 / 11,2 MHz támogatást kínál), illetve a beépített HEOS vezetéknélküli multiroom zenei platformnak.

Ez utóbbi elérést biztosít számos zenei streaming szolgáltatáshoz, mint például a Spotify, a TIDAL, a Pandora, az Amazon Music HD, a TuneIn, a Napster, a Deezer, az iHeartRadio, a SiriusXM és a SoundCloud, csak hogy néhányat említsünk, továbbá bármilyen zenékhez, melyek hordozható adattárolónkon vagy (akár hálózaton, akár USB-n keresztül) csatlakoztatott eszközeinken találhatók. Talán nem is szükséges külön említeni, hogy az AirPlay 2 és az Amazon Alexa/Google Assistant támogatás ugyancsak a Denon PMA-150H által kínált szolgáltatások körét gazdagítják.

A PMA-150H hátoldalán két analóg audio bemenetet is találunk arra az esetre, ha külső forrásokat szeretnénk HEOS rendszerünkbe kapcsolni, viszont egyik sem rendelkezik phono előerősítő funkcióval. Egy váratlan pozitív tulajdonság, amit viszont kínál, a beépített fejhallgató erősítő, melynek specifikációja sajnálatos módon nem szerepel a termékleírásban. A kimenete egy teljes méretű, 6,3 mm-es csatlakozó, melynek impedanciája állítható, ami igen dicséretes.

Összekapcsolás, beüzemelés

Az első dolog, amivel a PMA-150H kicsomagolásakor találkozunk, az eléggé szűkszavú quick-start útmutató, ami őszintén szólva jórészt felesleges, leszámítva egyedül azt, hogy a HEOS apphoz ad iránymutatást Android és iOS esetében, amire szükségünk lesz, hogyha ki szeretnénk hozni a maximumot az integrált erősítőből zenei streaming terén.

Ezen kívül a készülék beüzemelése magától értetődő. Az erősítő hátlapján két pár csinos hangszóró csatlakozó foglal helyet, továbbá a WiFi antennák aljzata, ha valaki használni szeretné őket, egy Ethernet port a kábeles hálózati csatlakozáshoz (én ezt preferálom), egy IR vezérlő bemenet, egy USB-DAC aljzat (B típusú), két Toslink bemenet, egy digitális koaxiális bemenet, két analóg sztereó RCA bemenet, az FM és AM antenna aljzatok, valamint egy szubláda kimenet. Ez utóbbit jobban jellemezhetnénk egy mono előerősítő kimenetként, mivel a készülék nem rendelkezik basszuskezelési funkciókkal, így ha mélyláda csatlakoztatásán gondolkozunk, célszerű hangszóró szintű jel fogadására alkalmas modellt választani.

Ettől eltekintve a beüzemelés egyszerűbb már nem is lehetne. Kössük össze a hangfalakkal, csatlakoztassuk a forráseszközöket (ha vannak), dugjuk be a tápkábelt, innentől pedig az előlapi kijelző végigvezet bennünket a setup összes többi lépésén. A TV bemenet és az automata bekapcsolás beállításán, valamint a HEOS adatainak megadásán kívül nem valószínű, hogy lenne még bármi más teendőnk.
Kivéve hogyha olyan fejhallgatóval rendelkezünk, melyet nehéz meghajtani. Ebben az esetben ajánlatos a fejhallgató-erősítő impedanciáját High értékre, azaz nagyra állítani. Tényleg csak ennyiből áll a készülék beállítása.

Dizájn

Érdemes említést tennünk a PMA-150H kialakításáról és külleméről. Az igazat megvallva, a fotók nem is mutatják meg igazán a külsejét. Ami a felhasznált anyagokat illeti, a készülékházat matt alumínium és magas minőségű fekete műanyag, valamint üveg kombinációja alkotja, az előlapot pedig egy dekoratív OLED kijelző ékesíti.

A hátsó panel süllyesztett, ami kissé megnehezíti a kábelek csatlakoztatását. Igazából a készülék olyannyira kompakt, hogy elegendő volt egyszerűen megfordítanom és elölről bedugnom a csatlakozókat, majd ismét megfordítani, azonban ez nem mindenki számára jelenthet megoldást, hogyha nem elég lazák a kábelek. A frontoldalon található kezelőszervek száma minimális, egyedül a navigációs gombok, az Enter, a visszalépés, valamint a bekapcsoló gomb, illetve a bemeneti források váltógombja kapott itt helyet. A bekapcsoló gomb kivételével valamennyi gomb érintésérzékeny, ami további eleganciát kölcsönöz a készüléknek, ami őszintén szólva bőven meghaladja azt, amit egy 400 000 Ft körül mozgó integrált sztereó erősítőtől várnánk.

A teszteléshez ELAC hangszóró kábelek segítségével két Paradigm Studio 100 v5, majd pedig két Focal Chora 826 tornyot csatlakoztattam a Denonhoz. A hálózati készségek kipróbálása mellett nagy hangsúlyt fektettem az USB kapcsolat kihasználására az integrált erősítő és Maingear Vybe média és gaming PC-m között.

Teljesítmény

A fenti összeállítás előtt azonban a PMA-150H értékelését azzal kezdtem, hogy hálószobai televíziómhoz csatlakoztatva néhány estén keresztül sorozatokat néztem, és bevallom, nem sokáig maradt így ez a konfiguráció. Ennek célja leginkább az volt, hogy kipróbálhassam a készülék AV készségeit, illetve, hogy megbizonyosodjak róla, hogy az auto-bekapcsolás megfelelően működik-e rajta ? és valóban, a funkció teszi a dolgát.

A hangminőség mindvégig kiváló volt, noha a PMA-150H 35 wattos teljesítménye (8 ohmos terhelés és 0,07% THD mellett, avagy 70 W, 4 Ohm és 0,7% THD mellett) azt jelentette, hogy filmnézéskor nem igazán tudtam a hangerőt THX referencia szintig feltekerni 20 m2-es hálószobámban. Ennek ellenére igen élvezetes hangzást nyújtott, és a ?Pókember – Irány a Pókverzum! akciódús jelenetei egyetlen egyszer sem szorongatták meg az erősítőt, függetlenül attól, milyen magasra állítottam a hangerőt. Ezen túlmenően nagyra értékeltem, hogy a Denon tökéletes tisztasággal adta vissza a Critical Role gyakran kakofonikus hangsávját.

Kisebb alapterületű (12 m2-es) dolgozószobámban a tesztelés során soha nem esett a Denon nehezére a korábban említett Paradigm Studio 100 v5 és Focal Chora 826 tornyokat a fülem által tolerált legmagasabb hangnyomás szintig hajtania. Alapvetően mindkét hangfal jobban szereti a PMA-150H-énál nagyobb teljesítményeket. Valójában a Focal tornyok esetében javasolt minimum jelszint meghaladja azt, amit a Denon erősítője egyáltalán biztosítani képes. Gyakorlatban viszont egyik hangfal se igényelt többet, mint amit az erősítő produkálni tudott, feltételezhetően a Denon által alkalmazott Direct Digital Feedback Amplification (DDFA) technológiának köszönhetően, melyet először a Zetex Semiconductors alkotott meg, és mely ezt követően a NAD-dal közösen került továbbfejlesztésre és alkalmazásra a cég számos termékében, köztük a jelenlegi M32-ben is.

De származzanak akárhonnan is az erősítők, ahhoz kétség sem férhet, hogy a Denon PMA-150H fantasztikusan szól. Beck Guero című albumáról a Qué Onda Guero-t meghallgatva rögtön megütötte a fülemet a track elején hallható tömegzaj visszafogott, mégis tagadhatatlan mélysége, akárcsak a ritmusok felett megszólaló csengők pontossága. Az erősítő a tömény, de határozott ütemeket hatásosan szólaltatta meg, Beck hangját pedig pont kellő érdességgel és szárazsággal adta vissza. Mindig is az volt a benyomásom, hogy ez a dal hajlamos egy kissé durván szólni olcsóbb DAC-k esetén, azonban erről itt szó sem volt. A track teljes hosszában kellemes textúrájú hangzásban volt részem, pontosan megfelelő mennyiségű térrel, az ütemek tekintetében pedig nagyszerű dinamikával.

A Rolling Stones Can’t You Hear Me Knocking felvételével (Sticky Fingers c. album) folytatva a tesztelést a térérzet jóval szembetűnőbb volt, különösen az egyes hangok közti szüneteknél. Egyes DAC-k hajlamosak katyvaszossá tenni ezt a nótát, azonban a PMA-150H minden elemet precízen a helyén tartott, mind térben, mind időben. Különösen a szaxofon szólónál teljesen hipnotizált a megszólalás mélysége és kiterjedése.

Kritikusan…

Ha valami felróható a PMA-150H-nak, az hangerő-memória teljes hiánya a fejhallgató kimeneten. Ha a hangerő-szabályozó gomb félig feltekert állásánál dugjuk be a fejhallgatónkat, a fejhallgató kimeneten is ugyanezt a hangerőt kapjuk. A csatlakoztatott fejhallgatótól függően ez természetesen azt jelenti, hogy a hangerőt jóval feljebb vagy lejjebb kell tekernünk. Ha kihúzzuk a fejhallgató csatlakozóját, a hangerő szintje a tekerőgomb állásának megfelelő marad. Így hát ismételten állítanunk kell rajta, vagy rossz esetben hangszórókat kell cserélnünk. Amit még hiányolok a PMA-150H-ból, az a basszuskezelés a mélyláda kimenet részére. Ennek hiánya azt jelenti, hogyha szubládát szeretnénk csatlakoztatni hozzá, jobban járunk egy olyan modellel, mely rendelkezik hangszóró szintű jel fogadására alkalmas bemenettel és beépített keresztváltóval.

Az egyetlen további dolog, amit a PMA-150H integrált erősítőben kritizálni tudnék, az a hangerő-tekerőgomb, mely nem képviseli azt a minőséget, mint a készülék többi alkotóeleme, sem érzet, sem kidolgozás terén. Kissé bizonytalan, egy kicsit kicsi, valahogy nem az igazi. Bevallom, nálam kiemelt helyen szerepel a hangerő-szabályozó gomb minősége, így sokakat ez feltehetően nem fog annyira zavarni, mint engem, azonban úgy érzem, hogy egy ilyen jól megtervezett és ilyen impozáns külsővel megáldott integrált erősítő egy jobb, vaskosabb, elegánsabb gombot érdemelne, mint az az ingatag, gyengécske darab, amivel ellátták.

Összegzés

Ha feltenné valaki azt a kérdést? Milyen hangrendszert vásároljunk egy öreg rókának, aki szeretné élvezni a zenei streaming modern világát, egyértelműen a Denon PMA-150H lenne rá a válaszom. A Denon egy fantasztikus all-in-one szórakoztatórendszert alkotott, melyben ötvöződik a kivételes hangminőség és az egyszerű beállítás, valamint a könnyű kezelés, a nagyszerű hálózati funkciók, emellett pedig kellemes látványt is nyújt. Valójában, ha Toslink kábellel a televíziónkhoz csatlakoztatjuk, szó szerint semmit sem kell beállítanunk. Elegendő csupán bekapcsolni a TV-t, és máris nagyszerű a hang. (Természetesen, feltételezve, hogy egy olyan hangfalpárt használunk, melyek kellően jól szólnak.) De vajon szeretném-e, ha a basszuskezelés is része lenne a csomagnak? Nyilván. Vagy ha a készülék rendelkezne valamiféle hangerő-memóriával, mikor a hangszórókimenet és a beépített fejhallgató erősítő között váltunk? Nagyon is. Azonban ezektől az apróságoktól függetlenül a PMA-150H esetében egy kiváló mindentudó audió megoldást kapunk, mely egyszerre kínál modern hálózati funkciókat és kitűnő hangzáshűséget.

(Mészáros Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]