Denon PMA-800NE / DNP-800NE – ERŐS KETTŐS

Akinek a minőség a mindene, de nem korlátlan anyagi lehetőségekkel bír, az most jól figyeljen írásunkra, hogy mit kínál nekik, ez a minden szempontból figyelemre méltó Denon kettős.

A Denon 800-as erősítő és hálózati-média lejátszója megkapta a csúcsmodell összes fejlesztését, ami miatt minden zenerajongónak felkeltheti a figyelmét. Emellett a legszebb hír az, hogy a legendás High-end PMA-2500NE kedvelt szolgáltatásai, ezúttal már ebbe a középkategóriás, kedvező áru készülékbe is bekerültek.

Mit tud a Denon 800-as szériája?

Az erősítőt olyan áramkörökkel szerelték, mint a manapság minden komolyan vehető készülékbe ismét bekerülő MM/MC Phono előerősítő és a digitális jeleket a legtökéletesebben feldolgozó, minőségi Advanced AL32 Processing Plus jelfeldolgozó. Ha pusztán csak ennyit említhetnénk a Denon sztereó erősítőjéről, már akkor is komoly ajánlatnak tűnne, de ha a PCM1795 DAC-ot tartalmazó elektronikának a meglétét is felfedem, akkor minden bizonnyal hihető, hogy ezzel a végfokkal kiemelkedően szép eredményeket érhetünk el a hang visszaadás terén.
A duó második tagja, a DNP-800NE egy hálózati kapcsolattal is versenybe szálló mindenes. Ez a készülék is megkapta a PCM1795 DAC-ot. Ez az a forráskészülék, amelyre zenét ?streamelhetünk? vezeték nélkül, felvételeket játszhatunk le USB-ről és hálózatot építhetünk a Denon HEOS eszközök között. Nagyfelbontásának köszönhetően elképesztően élethű hangokat csikarhatunk ki belőle, amely minden képzeletet felülmúló és tegyük hozzá, hogy mind ezt viszonylag kedvező áron.

Dizájn

Ha valaki olyan Hi-Fi készülékre vágyik, amelyre ránézve egyfajta állandó boldogság faktor lesz úrrá rajta, az ne keressen tovább! Legalábbis engem az előlap kinézetének időtálló stílusa erre késztetett. A Denon, készülékeinek letisztult formavilágát, sajátos, és jól beazonosítható stílusjegyek alkalmazásával állítja be. A szériákon átnyúló formai fejlődés ennél a most tesztelt duónál jól felismerhetően hű maradt a Denonos hangulat megőrzéséhez. A dizájn tradíció egyenes folytatása ölt testet ezekben a készülékekben. A két készülék egyaránt eredeti alumínium előlapot kapott, lágy ívekkel és szálcsiszolt kivitelben. A végfoknak a központi hangerő állítója nagy és ráadásul motorosan is mozgatható távvezérléssel. A bemenet választó szépan harmonizál ezzel és ezek a forgatása közben finoman hallhatók a relék lágy kattanásai, melyek elegánsan kísérik a kapcsolásokat. Az egyszerűen csak derengő LED segédlettel megvalósított indikátorok visszarepítenek a régi korok hangulatába. A forrás készülék kinézetét tekinthetjük a végfok ellensúlyozásának is, amihez nagymértékben hozzájárul a szemet gyönyörködtető központi kijelző. A OLED Display kétségtelenül napjainkban a legmodernebb megjelenésű ?felügyelő? eszköz, amivel a duó vonatkozásában egy egész korszakot átívelő, ikonikusan eltalált külsejű párosában gyönyörködhetünk.

Együtt élni a Denon eszközeivel

Az installálás a hozzáértőknek egyáltalán nem okozhat fejtörést, mert a hátlapon egyértelműen jelzett ikonokat és elnevezéseket találunk. A dupla hangfal csatlakoztatásra A-B formájában van lehetőségünk, ez bizonyosan nagy örömet okoz a több hangfalgarnitúrával rendelkezők számára. A DNP 800NE-ben a Texas Instruments PCM 1795 DAC annyira fejlett, hogy a DSD-ben kódolt zeneszámokkal is tökéletesen elboldogul. A Denon HEOS által olyan vezérlő klienshez kapcsolódhatunk, mint az Alexia vagy Google assistant. A teszteket lebonyolító helyiség ismét zenével telik meg. A Denon Advanced High Current (AHC) Single Push-Pull áramkörök első próbáját, Joshua Fit, ?The Battle of Jericho? klasszikusa zongora és bőgő hangjai kiugró intenzitással jelentek meg, lendületes és nagy háttér effektek kíséretével, a később belépő dobok pedig extrán lendületbe hozzák az előadást. A ?Caged Birds? leginkább tesztelési célokra előállított ?szösszenetet? hallgatva, a Denon 800-asok kiugróan nagy térhatásra és tökéletes impulzus átvitelre hívták fel a figyelmemet. A széles zenei spektrumot egy francia előadás koronázta meg. Egy érzelem gazdag férfi énekhang a lélekig hatolt Micel Jonasz, ?Le Lac Gele? előadásában.

Nálam ez az igazi csúcspont, amikor egy ?egyszerű? sorlemezzel tesztelek, mert itt nincs semmi vita arról, hogy a tesztlemezek milyen utólagos eljárással lettek élvezhetőbbé téve, ezért feltettem a Deep Purple, ?Perfect Sranger?-ét; na, ott elszabadultak az emlékek és a hangerő! Nem is emlékeztem, hogy ilyen koherensen szól ez a szám, a hangszerek egymást segítve, egészen egyedi hangulatot adnak. Végig hallgatom az egész lemezt, – most ne zavarjon senki?

A Denon segítségével olyan hangulat járt át, amit a 80-as évek végén éreztem, nem akartam, hogy vége legyen a lemeznek. A legendás ötös és a hangszereiknek a megszólalása éppolyan jól szól, mint ahogy a Denon kinézete lett eltalálva: letisztult, mégis kicsit régies, élénk, de nem annyira, hogy ne lehetne órákig hangosan hallgatni. A további hangi adottságainak az elemzése közben ilyenek jutnak eszembe, hogy izgatott, de nem izgága, precíz, de mégsem mesterséges, én ilyennek hallom a Denon eme szettjét. A DNP-800NE a pendrive-on lévő tartalmakat a kezdeti beolvasás után mindig gyorsan elérte, ezzel sem volt gond, nem gondolkodott sokat a DSD formátumokon sem. A végfok bemenet választása közötti váltás nem elég reszponzív, de ezt leszámítva, más esetekben gyorsan reagál az utasításokra. A távvezérlő gombkiosztása példásan ergonomikus és említésre méltó, hogy multi távirányítókkal van dolgunk. Továbbá még egy letölthető alkalmazás is segíti a hangrendszer integrációját.

Összegzés

Nem akarom túldimenzionálni az élményt, miért is tenném, hiszen van ennél a Denon-nál komolyabb hangminőséget nyújtó elektronika a világon, de azért már komoly pénzeket kell leszurkolni. Aki ilyen, a tesztben szereplő szettet vásárol magának, az egy átlagon felüli hangminőséggel és kiváló szolgáltatásokkal egybekötött, mégis megfizethető áru készülékkel számolhat.

Lambert János