DENON PMA-900HNE / DCD 900NE – NYERŐ PÁROS

A Denon PMA-900HNE egy olyan eszköz, amely a beépített streamingnek, a szilárd phono bemenetnek és a TV hangzási funkcióinak köszönhetően valóban sokoldalúnak nevezhető. A DCD-900NE CD-lejátszójával kiegészítve pedig egy briliáns, kétdobozos rendszert kapunk, amely minden alapvető igényt kielégít.

A Denon mindig is olyan márka volt, amely erős pozíciót töltött be a hi-fi középosztályban.  A 999 forintos árcédulával a PMA-900HNE a középső szegmens népszerű részén található. Tartalmazza a HEOS platformot, azt a streaming megoldást, amelyet a Denon házon belül fejlesztett ki. Optikai bemeneten keresztül autosense funkcióval lehet TV-t csatlakoztatni, plusz van egy phono bemenet a lemezjátszó számára is.

A PMA-900HNE azoknak a zenerajongóknak készült, akik a klasszikus erősítőket kedvelik, de nem akarnak lemaradni semmiről.
A DCD-900NE CD-lejátszó opcionális kiegészítője a PMA-900HNE vagy bármely más márkájú erősítőnek. Ez a 499 eurós CD-lejátszó pontosan azt csinálja, amit ígér: lejátssza a lemezeket, de USB-porttal is rendelkezik a fájlok lejátszásához pendrive-ról.

Egy igazi Denon

A PMA-900HNE megjelenéséből azonnal látható, hogy ez egy Denon. Az olyan stíluselemek, mint a nagy központi hangerőszabályzó és a bemenetek kiválasztására szolgáló gomb, nagyon ismerősek. Elforgatásuk azt mutatja, hogy meglehetősen kicsi a tömegük, és szilárdnak tűnnek, a fekete vagy az ezüst közötti választásra számíthatunk. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy külsőre, ez egy hagyományos készülék. Valójában a streamelés az egyetlen dolog, ami a PMA-900HNE nagy újdonsága és egyben azt is jelenti, hogy két hangszóró csatlakoztatása után máris hallgathatjuk a zenét.

TV csatlakoztatás

A PMA-900HNE hátulja sokkal mozgalmasabb, mint az elegáns előlap. A bemenetek széles skálájának előnye pedig, hogy a Denon szinte bármilyen helyzetben használható, akár a TV hangjának tuningolására is. A televízióhoz való optikai csatlakozás nagy hátránya, hogy a hangerőt nem lehet szabályozni a TV-n keresztül. De a Denon ügyesen megoldotta a problémát azzal, hogy az erősítőnek infravörös tanulási funkciót adott.

Megtanítottuk a PMA-900HNE-t például arra, hogy felismerje a Sony tévénk távirányítójának hangerő gombjait. Okos. Ezekkel a funkciókkal és a megfelelő hangszórókkal kombinálva a PMA-900HNE érdekes opciónak bizonyul a TV hangzásában, olyan élményben lesz része, amelyhez sok soundbar nem fér hozzá. A „TV” feliratú optikai bemeneten kívül van még két optikai csatlakozás, egy koaxiális bemenet és egy USB, amellyel zenefájlokat játszhatunk le.

HEOS és erősítő technológia

A HEOS platform sok éve létezik, és számos Denon és Marantz eszközön megtalálható. Megtalálható például azokon a Denon Home hangfalakon, amelyekkel a márka fel akarja venni a versenyt a Sonosszal. Magában a HEOS alkalmazásban az internetes rádió mellett Tidal, Soundcloud, Napster és Deezer is megtalálható. Saját fájlok lejátszása is lehetséges, kiemelkedik a nagy felbontású (PCM 192/24-ig és DSD128) támogatásával. A Denon erősítő automatikusan hangszóróként is megjelenik a Spotify alkalmazásban.

Maga az erősítő AB osztályú technológia, amellyel a Denon már egy ideje rendelkezik. Akár streamel, akár digitális bemeneten keresztül szolgáltat zenét, a Denonban az ESS ES9018K2M-en alapuló DAC-sraffozás analóg jellé alakítja. Így a PMA900HNE szinte bármilyen nagy felbontású anyagot lejátszhat; 384 kHz / 32 bitesnél vagy DSD128-nál jobb minőségű nagy felbontásban.

Nincs drága CD lejátszó

Lehet, hogy hirtelen egyfajta CD-újjászületés zajlik, de tényleg nincs sok választásunk, ha megfizethető CD-lejátszót keresünk. Önmagában jó, hogy a Denon piacra dobja a DCD-900NE-t, a hangsúly most a zenei CD-ken van, amiket most néhány ezer forintért megvásárolhatunk. A 2 x 50 Watt (8 Ohm) teljesítményével a PMA-900NHE rendelkezik némi energiával. Az általunk beállított DALI Rubicon 2 hangszórópár gond nélkül bírta a Denont.

A zenehallgatáshoz nem kell sokkal több, csak egy lemezjátszó, amiből Pro-Ject X1 modellre esett a választásunk. A soul és a blues mindig fülbemászó módon találkozik, amikor Benjamin Booker felveszi a gitárját. A Denon erősítő nagyszerűen adja elő a zenét, élénk és jól definiált basszussal, amely szilárd alapot biztosít Booker husky énekéhez és torz gitárjátékához. Ezt az albumot a BubbleUPnP-n keresztül közvetítjük a Qobuz-tól (CD minőség), és nagyon boldogok vagyunk.

Az „Ella: The Lost Berlin Tapes” talán nem tartalmazza az összes Fitzgerald-klasszikus legjobb előadását, de úgy rögzítették, hogy az ember 1962-ben tényleg úgy érzi, mintha egy éjszakai klubban lennénk. A Denon tökéletesen közvetíti ezt a meleg hangulatot, részben a teltebb hangzásnak és a jó időzítésnek köszönhetően. Itt erős a Denon, anélkül, hogy azt állítanánk, hogy egy felvételen keresztül minden kiderül. Ezt az atmoszférikus albumot a NAS-ról streameljük a HEOS-on keresztül. Nagy felbontású 96 kHz / 24 bites ALAC formátumban, ami a legkisebb fennakadás nélkül megy.

Összegzés 

A Denon PMA-900HNE egy olyan eszköz, amely a beépített streamingnek, a szilárd phono bemenetnek és a TV hangzást biztosító funkcióinak köszönhetően valóban univerzálisnak nevezhető. Pozitívum, hogy még a lehetőségek sokasága mellett sincsenek valódi gyengeségei ennek a Denonnak. Igen, a HEOS-élmény lehetett volna egy kicsit sikamlósabb, de nagyjából ennyi.

A Denon PMA-900HNE viszonylag erős, és magával ragadó hangzást produkál, amely meglehetősen részletgazdag. Az erősítő képes megadni a zenének a szükséges lendületet és sebességet. Ez egy erős belépő szintű erősítő ebben a szegmensben. A DCD-900NE-ről rövidek lehetünk: egy viszonylag alap CD-lejátszó, ennek ellenére remekül lejátssza a lemezeket. A beépített DAC masszív, így már az analóg kimeneten keresztül is szép reprodukciót kaphatunk.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]