Dual CS 601- EGY KORTALAN LEMEZJÁTSZÓ

Vannak a hifi világában olyan termékek, melyek kiállták az idők próbáját és kivételes tudásukkal még napjainkban is helytállnak a megmérettetésben.

1975-ben a német Dual, az olcsó lemezjátszók egyik vezető gyártója hatalmas ambíciókkal mutatta be az akkor forradalminak számító teljesen automatikus, közepes árú lemezjátszóját, ami még napjainkban is megállja a helyét. Ilyen volt a Dual CS 601 lemezjátszó is, amit egy kis időutazásra most újra kézbe vettünk…

Egy kis történelem

A Dual lemezjátszók bármiféle említése általában a gyártó CS 505 reinkarnációinak egyikét juttatja eszünkbe. Az eredeti ‘505-ös tipikus kettős dizájn volt, amely az 1950-es évek óta használatos alap lemezjátszóktól vette a technológiát, mivel rugós acéllemezre épült. Ez egy olcsó pakli volt, amit főleg azoknak adtak el, akik meg akarták tenni az első lépést az audiofil létrán. De a Dual ambiciózusabb modelleket is készített.

A korai ’70-es évek sorozatának alappillére az 1229 volt, egy felfüggesztett alvázas, háromsebességes forgó lemez, amely sok tekintetben hasonlított az akkori BSR és Garrard modellekhez, csak sokkal jobban megtervezett és sokkal jobban kidolgozott formában. A szinkronmotor és a teljes méretű (12 hüvelykes) tálca megkülönbözteti az 1229-et az akkori kínálattól és nagyon jól fogyott annak ellenére, hogy viszonylag magas, akkor kb. 60.000.- forint körüli ára szőröstől-bőröstől, a Shure DM103 pick-uppal együtt nem mindenki számára volt elérhető.

Az első szíjhajtású modell

Dual 1975-ben továbbfejlesztette termékeit a 701-gyel, ami egy közvetlen meghajtású, félautomata lemezjátszó volt, amely a maga korában állítólag „professzionális színvonalú” teljesítményt nyújtott. A gyártó még ugyanebben az évben mutatta be a most újra kézbe vett Dual CS 601-et, az első szíjhajtású modellt a kínálatában. A lábazattal, fedéllel és gyárilag beszerelt Shure V15/III-LM patronnal és választhatóan, fehér vagy dió színű kivitelben a CS 601 – ahogyan akkor a teljes csomagot ismerték – nem volt olcsó mulatság körülbelül 70.000 forintot kellett leszurkolni érte, ám a termék teljesítményének „professzionális” szintjét ezúttal is, magasan kiemelték.

Annak ellenére, hogy az új japán lemezjátszók, mint például a Sony PS-X4 a német Dual termékét kezdték kissé régimódivá varázsolni, ez utóbbinak továbbra is hűséges követői voltak. A CS 601 erős nyolcpólusú szinkronmotorral rendelkezik, amely szinte hangtalanul működött, sebessége a hálózati frekvenciához volt „rögzítve”. A kart manuálisan vagy automatikusan is lehetett működtetni. Maga a kar egy egyenes és merev alumíniumcsőből készült, amelyet egy önbeálló kardán csapágyra függesztettek fel, és egy gondosan leválasztott ellensúly egyensúlyozta.

Ami a mellékelt V15/III-LM hangszedőt illeti, ez volt a Shure termékcsalád csúcsmodellje abban az időben, és jól ismert volt finom vevőképességéről. Ennek a hangszedőnek az ára körülbelül húszezer forintot tett ki a CS 601 teljes árából, ami azt mutatja, hogy maga a lemezjátszó jó ár-érték arányt képviselt, tekintettel a kínált minőségre.

Sokáig maradt piacon

A Dual CS 601 stabilan, megdöbbentően sokrétű és folyamatosan változó kínálatában maradt egészen 1978-ig a piacon, amikor is olyan modellek váltották fel, mint a CS 510 és CS 502. Mindkét darab nélkülözte az automatikus funkciókat, valamint a drága Shure pick-up sem volt már a kínálatban, így ezek érthetően jóval olcsóbb lemezjátszók voltak a CS 601-nél. Ha valaki mégis Dual decket akart gyárilag beszerelt V15/III-LM-mel, akkor a CS 704 és 721 között kellett választania, ezek viszont már mind közvetlen-meghajtású lemezjátszók volt.

Körkörös mechanika

Nehéz nem elámulni a mechanika logikus működésén. Ez még inkább lenyűgöző, ha figyelembe vesszük, hogy ekkor még nincsenek elektronikus vezérlési rendszerek, mint az napjainkban lenne, ha ma egy hasonló berendezést terveznének. Esetünkben egy lemez kézi lejátszásához mindössze annyit kell tenni, hogy a kart ki kell oldani a támaszból és a lemezre helyezni – a motor automatikusan, további beavatkozás nélkül elindul, sőt a kar visszaállítása a motort azonnal ki is kikapcsolja.

A teljesen automatikus működést a lábazat jobb oldalán lévő kar „start” állásba mozgatásával indítjuk el. Ez mozgásba hozza a motort és a kar máris a 12 hüvelykes, vagy a 7 hüvelykes kiindulási pontra mutat, a sebességszabályozás beállításától függően. A kar „stop” állásba mozgatása leállítja a kart és leállítja a motort, vagy helyette kézi leállítási szekvencia is használható. Eközben a vezérlőkar melletti kis gombbal választhatunk az egyszeri lejátszás és a folyamatos ismétlés között, ez utóbbi törlődik az automatikus leállítási szekvencia részeként, ha a felhasználó ezt választja.

További finomítások találhatók a felület alatt, például a sebességváltó mechanizmus blokkolva van, hacsak a tányér nem forog. Ez megakadályozza a szíj károsodását, ha netán a sebességváltó kart véletlenül elmozdítják, miközben az áramellátás ki van kapcsolva. A kezelőszervek is könnyed, pozitív és pontos tapintásúak, mint egy korabeli, minőségi német autó műszerfali kapcsolói.

A Dual addig szokatlan „Vario szíjtárcsa” finom sebességbeállítást tesz lehetővé. Ez az okos elrendezés a motor szíjtárcsáját nyolc szegmensre osztja, amelyek teljes átmérője egy kúpos csap segítségével változtatható. Egyes Dual lemezjátszók esetében ezt egy csavarhúzóval kell megtenni, miután eltávolítottuk a tányért. A CS 601 esetében azonban van egy olyan mechanizmus, amely a fordulatszám finom szabályozását egy különálló gombhoz köti, amely a sebességkar forgórészében található.

Ami a tányért illeti, ez egy nagyobb présöntvény-tárcsán nyugszik, amelyet pontosan és gondosan megmunkáltak. Ez egy enyhén emelkedő-ívű középső orsón fut, ami egy műanyag alátétre támaszkodik egy bronz persely alján, egy fröccsöntött házban. Ezen nyugszik a 12 hüvelykes tányér, ami egy másik nagy öntvény, amit dinamikusan kiegyensúlyoztak ólomsúlyokkal, melyek a tányér kerületén a megfelelő helyeken találhatók.

Egyszerű kezelés

Az optimális csillapítás érdekében a tányéron ragasztott textil van, és az alsó részében öntött gyűrűk segítik a sebesség finomhangolását, ami 33 ford./perc. Egy narancssárga neonlámpa világítja meg a stroboszkópot, ennek helyzete 50Hz és 60Hz között változtatható. A stroboszkóp bonyolult lencsék és tükrök részein keresztül látható, amikor a hangkar nyugalomban van.

A kar is sok példáját mutatja a megfontolt tervezésnek. A leszorítóerőt dinamikusan, egy rugós görgő fejti ki a tengelyen, a statikus beállítást egy puha műanyag betéttel leválasztott ellensúly biztosítja. Az ellensúly be- és kicsavarható a finombeállításoknál, vagy teleszkóposan be- és kihúzható nagyobb változtatásokhoz, például olyanokhoz, amelyekre nehezebb pick-up behelyezése esetén lehet szükség.

Maga a hangszedő egy eltávolítható tartóra van felszerelve, amely az ujjemelővel ellátott kar visszahajtásával oldható ki. A szabványos pick-upok anyákkal és csavarokkal rögzíthetők, de a Shure V15/III-LM egy speciális rögzítőt kapott, ez biztosítja a megfelelő geometriát anélkül, hogy szögmérőt és hasonlókat kellene igénybe vennünk. Mindezek a részletek a CS 601 elsőrangú tervezésére utalnak. Valójában sok egzotikus és speciálisabbnak tűnő lemezjátszót lehet találni a piacon, főleg a vintage lemezjátszók között, de ezek közel sem olyan jól átgondoltak vagy megépítettek, mint a német Dual C 601. Ritka élvezet olyasmit kézbe venni, amit egyértelműen ilyen alapos gonddal és hozzáértéssel alkottak meg.

Ami a működését illeti, ez egy nagyon kellemes lemezjátszó, csak a 12 hüvelykes 45 ford./perc-es úgynevezett kislemezek lejátszása az, amit a mechanika automatikusan nehezebben kezel. Természetesen a kézi működtetés a legjobb módja ennek a problémának a kiküszöbölésére. Ha a decket automata üzemmódban használjuk, akkor a sebességkart 33-ról 45 ford./percre pöccinthetjük, miután a pick-up a lemezen landolt. Az automatikus ismétlés mód, a12 hüvelykes kislemezeknél nem működik.

Meghallgatás

A lemezjátszó működése egy gyárilag beszerelt V15/III-LM pick-up-al azt mutatta, hogy a Shure hangszedő jól illeszkedik a kettős karhoz, együtt adják a jellegzetes „V15 hangzást”, amely kissé lágy, de mégis tele van részletekkel. Lehet, hogy más hangszedőnek több „íze” van, de a V15 hangfelvevő képessége zökkenőmentes, pihentető hallgatást biztosít.

Steely „Dan Aja” című albumának címadó dala jó példa volt arra, hogy ez a lemezjátszó mire képes. Volt egy finom egyensúlyérzék a megszólalásban, laza, könnyed módon, az ütőhangszerek inkább csillogtak a hangzásban, mint ütöttek, és kimondottan jól elhelyezett, jól integrált énekhang szólt. Tetszetős volt a basszus is, ugyanakkor egyes kar és hangszedő kombinációk esetén ez a felvétel nekem túl száraznak tűnt.

A zongorahang nagyon kevés „szíjhajtást” érzékeltet, és amit hallottam, az csak akkor volt igazán nyilvánvaló, ha ugyanazt a számot egy jó közvetlen meghajtású lemezjátszóval (vagy CD-ről) hasonlítottam össze. A CS 601 ebből a szempontból persze nem egyedülálló, bár enyhén korlátozott a hangzásvilága. Megjegyzem, hogy más deckek szilárdabb középhang jelenlétet érzékeltetnek, de ezek csak apró kifogások az összességében rendkívül kifinomul hangzás ellen.

Strauss 2. kürtversenye az E -Dúr ban (Philips 412 237-1) krémesen simán szólt a CS 601-en, a hangszerek kellemesen halk háttér előtt lettek pozicionálva. Minden tökéletes, kivéve a motortekercsekből származó kis zümmögés, amely halkan, de közvetlenül hallható.

Talán egy kicsivel több élesség a kürtökből ezen a felvételen plusz izgalmat adott volna, de a felkínált hangzás lehetővé tette, hogy minden különösebb zavar nélkül, a darab tisztességes hangerővel élvezhető legyen. A hangszínpad szélessége ugyan kissé korlátozottnak tűnt, de a zenekar egyes szekcióinak elhelyezése kifejezetten jó és határozott volt.

Dual CS 601 lemezjátszó vásárlása

A használt CS 601 vásárlása előtt mindig győződjön meg arról, hogy a pick-up tartó megvan, mert ezeket nehéz önállóan beszerezni. Az ezüstözött érintkezőlécek, az idő múlásával mattulhatnak, ami a hangzás egyensúlyának felborulását okozhatja. A tisztítás azonban egyszerű, de ügyelünk kell arra, hogy közben ne sértsük meg a vezetékeket.

Ugyancsak fontos megjegyzés, hogy a sebességszabályozó mechanizmus apró fogazott gumiszíja is idővel törékennyé válhat, kiszárad. Csere ugyan kapható, de simán beleférhet az is, hogy a fő hajtószíj is kopik, az első tünet az, hogy a lejátszás sebessége nem hajlandó 33-ról 45-re váltani. Ilyenkor et is cserélni kell.

A normál kézi működtetés rendben volt, de az automatikus műveletek során, ha a karok nem mozognak, az általában egy kis gumicsúcs hibája, ami enyhén súrlódó hajtást képez a kar alsó része alatt. Ezek az idő múlásával elfáradtak, sansos már nem kaphatók, de praktikusan helyettesíthető egy rövid hosszúságú rugalmas gumihüvellyel.

Összegzés

A kézbe vett DUAL CS 601, egy remek lemezjátszó, ami jól van összerakva, egyenletes és kellően tetszetős hangzásával tartós zenei örömforrás lehet még napjainkban is, de természetesen csak akkor, ha karbantartják és gondozzák, ami különösen ott ajánlott, ahol az automatikus lejátszási működést preferálják, akár kényelmi szempontok miatt is. A Dual CS 601 kíváló példája annak, hogy egy jól tervezett és gondosan megépített Vintage lemezjátszó még évtizedek elteltével is képes maradandó élményt nyújtani hallgatójának.

(Tim Jarman / Hifi News)