EarMen CH-Amp – Audiofilektől audiofileknek

Az EarMen a Tradutto D/A konverter után, amivel új otthoni hifi készülékek sorozatát indította el, most a CH-Amp névre keresztelt többfunkciós készülékkel bővíti kínálatát.

A készülék nevében a szójáték mögött, ahogy azt az EarMen-től már megszokhattuk, egy nagy teljesítményű fejhallgató-erősítő húzódik meg, amely sztereó rendszerben előerősítőként is funkcionálhat. A Tradutto származási hovatartozása, első pillantásra észrevehető, mivel ezek a modellek azonos méretekkel és gyártási minőséggel rendelkeznek.

Dizájn

Meglehetősen egyszerű dizájn, de kifinomult, valódi prémium kivitelezéssel. A ház alapja 15 centiméter, míg a magassága mindössze három centiméter, mondhatnánk, a CH-Amp könnyen talál majd helyet szűk környezetben. A ház egyetlen darab tömör alumíniumból készül, amelyet CNC géppel munkáltak és kivájtak, csak a hátlap és az alja készül külön panelként – szintén fémből.

Röviden, ennek a készüléknek a minimalista esztétikáját leginkább a harmonikus arányoknak, a rendkívül precíz kidolgozásnak és a fekete eloxált felületnek köszönheti. A csekély számú kezelőszerv ellenére az előlap szerény felülete meglehetősen teltnek tűnik, a középső pozíciót pedig egy kisebb OLED képernyő foglalja el – ugyanúgy, mint a kapcsolódó Tradutto esetében.

Csatlakozók

A kijelzőtől balra helyezkednek el a fejhallgató kimenetek 6,35 mm-es és egy kiegyensúlyozott 4,4 mm-es jack formájában, míg a jobb oldalon találhatók az opciók kiválasztására és a fix erősítés beállítására szolgáló gombok, egy távirányító érzékelő, ill. egy többfunkciós forgatható vezérlő, amely a hangerő bekapcsolására és szabályozására szolgál.

A készülék hátlapja egyformán „lakott”, itt két RCA vonal bemenetet és egy szimmetrikus 4,4 mm-es bemenetet találunk – mert a CH-Amp túl kicsi ahhoz, hogy teljes méretű XLR csatlakozókat tudjon befogadni. A kimeneten egy RCA és egy kiegyensúlyozott 4,4 mm-es jack található, a beállítást pedig egy négytűs külső tápegység csatlakozó teszi teljessé.

A készülék egyszerű előlapján egy nagy bekapcsológomb található középen fényjelzéssel, míg a bal oldalon két további funkciójelző látható. A hátoldalon egy négytűs csatlakozó a fő egység táplálására szolgál, de három további 12 voltos kimenet is van, amelyek összesem 1,5 amper az erőssége. Ezeket a kimeneteket a Tradutto D/A konverter és a Staccato hálózati lejátszó táplálására tervezték, de használhatók más eszközökhöz is, amelyek 12-volton működnek.

Felépítés

A CH-Amp jó mechanikai és elektromágneses védelmet képviselő alumínium házában teljesen kiegyensúlyozott architektúra található. Az egyik legjelentősebb tulajdonságként a gyártó a kompozit topológia alkalmazását emeli ki, amely előnyt jelent mert nagy terhelés és fűtés esetén sem okoz hibát a visszacsatoló hurokban. A kompozit műveleti erősítők kisebb egyenáram-eltolást biztosítanak a kimeneten, és ezekben a pozíciókban a gyártók SoundPlus OPA1642-t használtak.

Ezen kívül a kialakítás tartalmaz kiváló minőségű WIMA elektrolit kondenzátorokat, valamint alacsony zajszintű MELF ellenállásokat. A PSU-3 lineáris külső tápegység kiváló minőségű, de egyben egyszerű is, hogy a konstrukció a lehető legmegbízhatóbb legyen. Védelmet nyújt túlterhelés, túlmelegedés és rövidzárlat ellen, emellett alacsony zajszinttel rendelkezik.

Használat és hang

A kaliforniai Eagles együttes az 1994-es Hell Freezes Over című élő albumot hallgattuk. Az előerősítő pozícióban a CH-Amp olyan eszköznek bizonyult tesztünk során, amely képes nagy részletgazdagságot megjeleníteni és magasabb szintre emelni a rendszer hangját. A részletek először a tónusok rétegződésében voltak megfigyelhetők, amelyek lejátszás közben több levegővel és összességében valamivel jobb térérzettel jelentek meg.

Következésképpen ez pozitívan befolyásolja a háromdimenziós megjelenítést, és a végeredmény egy továbbfejlesztett színpad – nem annyira a méreteket tekintve, hanem az egyes műszerek tisztább megjelenítésében és pontosabb elhelyezésében. Ráadásul a visszhangok jobban jelen vannak a reprodukálásban, nagyon pontos időzítéssel és egyenletes csillapítással, ami szintén pozitívan befolyásolja a tér érzékelését. Ami a színeket illeti, azt mondanám, hogy a CH-Amp nem hoz semmilyen hallható változást, mert az általunk jól ismert rendszer pontosan úgy szólt, ahogy emlékszünk rá.

Előerősítőként való tesztelés után a CH-Amp-et elsődleges funkciójában, fejhallgató-erősítőként használtuk. A nagy teljesítmény mindig üdvözlendő és a CH-Amp-ben bőven van belőle – akár másfél watt csatornánként 32 ohm mellett vagy 3,8 watt kiegyensúlyozott csatlakozással. A fix erősítés kiválasztása egész egyszerűen, az előlapon keresztül történik, és a képernyő kis területe nem igazán nehezítő körülmény – a beállítások elvégzése után már csak a kijelzőn megjelenő hangerő-kijelzést kell követni, amely nagy és kellően olvasható számokkal van feltüntetve.

A fejhallgató kimenete a fejhallgató csatlakoztatásakor automatikusan aktiválódik, és különleges csemege a távirányító, amely szintén tömör alumíniumból készült és belső akkumulátorral van felszerelve, valamint USB porton keresztül tölthető. Ezért az egyetlen nem praktikus – bár érthető – megoldás marad a kiegyensúlyozott be- és kimenet, amelyhez 4,4 mm-es adapterek beszerzése szükséges.

Fejhallgató teszt

A fülesen keresztüli lejátszás során a CH-Amp ugyanabban a stílusban folytatódik, a rendkívül tiszta hangzást helyezve előtérbe. A hangfalhoz képest kicsit szárazabbnak és kevésbé markáns térhatásúnak szólt a készülék, de néhány napos „járatás” után minden magához tért. A korábbi modellekkel az EarMen megmutatta nekünk, hogy a tónussemlegességet és a telt, színes tónusokat nem kell kritizálni, a CH-Amp pedig, mint a gyártó legerősebb fejhallató előerősítője, mindezt még szebben és nemesebben adta elő.

A nagy teljesítmény a legjobban a spektrum alsó végén érzékelhető, olyan hangokkal, amelyek szilárdak és a legnagyobb határozottság benyomását keltik. A CH-Amp az összetett basszusszekció minden követelményét kifürkészhetetlennek tűnő könnyedséggel teljesíti, réteges hangzást biztosít, és egyértelműen megjeleníti a hangszerek anyagának jellemzőit. A nagybőgőt ezért kövér, zengető hangok jellemzik, amelyek visszhangja nagyon jól mérhető, míg a dobok szárazabban és esetenként üregesen szólnak – a dobos helyzetétől függően. A középkategória legjobban az EarMen semleges és élénk keverékét mutatja be, nagyon pontos és hihető hangjegyeket reprodukálva.

A vokálok nagyon jól jelennek meg, és a híres művészek hangja a kezdetektől felismerhető, jellegzetes színnel, de olyan meghatározó tényezőkkel is, mint az érdesség vagy az enyhe remegés. A precíz és elemző fejhallgatóval párosítva a CH-Amp a finom részletek igazán ragyogó megjelenítését biztosítja, lelket és életet lehelve minden zeneműbe. A legdiszkrétebb finomságok is tisztán hallhatók, de soha nem kerülnek előtérbe, és nem vonják el a figyelmet a zene fő áramlásáról, ami a magasban is észrevehető.

A felső tartomány tele van precíz és letisztult tónusokkal, így a kialakított színpad jó háromdimenziós atmoszférát és a tágasság markáns benyomását kelti. Végezetül a ritka hibák, vagyis a jobban is megcsinálható dolgok közé sorolhatjuk a kicsit kevésbé precíz hangerő-beállítást. Ugyanis a beállítás körkörös vezérlésen keresztül, jól meghatározott osztásokkal történik, így hiányzik a legfinomabb szabályozás lehetősége, ami valamivel nagyobb kimeneti feszültségű források alkalmazása esetén jelenthet gondot.

Összegzés

A kiterjedt tesztelés után örömmel mondhatjuk, hogy az EarMen nemcsak-hogy képes felvenni a versenyt a sokkal rangosabb nevekkel a világ hifi színpadán, hanem lassan, de biztosan kezd sajátos hangzásra szert tenni. Készülékeik összeépítési minősége már régóta nagyon magas szinten van, és mindent igazi audiofil megközelítéssel fűszereznek, ezt bizonyítja a külső lineáris tápegység és a diszkréten integrált VU-méterek a kijelző felső részében. Kétségtelen, hogy a CH-Amp egy audiofilek által gyártott eszköz – audiofileknek, amely hosszú éveken keresztül biztosítja a tulajdonosok számára a jó hangzás és az általános minőség megelégedését.

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]