EpiQVision Ultra LS800 LCD PROJEKTOR – A FÉNYERŐ BAJNOKA

Nincs hiány ultrarövid vetítésű (UST) kivetítőkből, amik most a piacon lévő legjobb projektorok közé tartoznak, köztük előkelő helyet foglal az Epson EpiQVision Ultra LS800, amit most megvizsgáltunk.


Az 1.490.000 forintba kerülő LS800-AS vetítő elképesztő, 4000 lumen fényerőre képes, ami több mint elegendő a nappali nézéshez anélkül, hogy minden ablakot sötétítő függönyökkel kellene eltakarni. Az Epson tovább mehetett volna az eARC-támogatással és a szélesebb színskálával, de ami hiányzik ezeken a területeken, azt szolidan pótolja azzal, hogy egyszerűen – kis túlzással – éjjel-nappal használható. Az LS800-at azoknak ajánljuk, akik egy egyszerű, nagy teljesítményű projektort szeretnének, ami hatalmas képet vetít, méghozzá a nap bármely szakában.

Kialakítás és jellemzők

Az ultra rövid vetítési távolságú projektorok legújabb generációjához hasonlóan az LS800-as is egyszerű dizájnnal rendelkezik, amelynek célja, hogy beleolvadjon a környezetébe és egy visszafogott megjelenésű szórakoztató központot alkosson. Előlapját szövet borítja, a megjelenés egyszerűre sikeredett, talán ez is volt a cél. A sarkok körüli szövetburkolat, egy sor kis szögben fut végig, ami azért levon a készülék eleganciájából.

Méreteit tekintve kicsit nagyobb, mint egy soundbar, de a lényeg az, hogy kis helyen is elfér. Három állítható láb – kettő az elülső sarkokban, egy pedig hátul középen – tartja az LS800-at, melyek be- és kicsavarhatók a készülék felemeléséhez vagy leengedéséhez, ami hatékony a kép képernyőre való beállításához, de olykor egy kis bütykölést igényelt. Az igazítás tökéletlenségeit a projektor digitális keystone-korrekciója és a többpontos beállítások orvosolják.


Az LS800 kivételesen rövid vetítési tartományú, így a hatalmas kép megjelenítéséhez csak nagyon kevés hely kell a készülék és a fal között. Az elülső rész mindössze 44 cm távolságra van a faltól vagy a képernyőtől, ilyenkor 100 colos képet képes vetíteni. Ez mindössze 10,4 cm-es rést hagy a projektor hátsó része és a mögötte lévő fal között.

A jobb oldalon egy ravasz panel takarja el az Epson portjait és a kézi fókusztárcsát. A panel két részből áll, lehetővé téve, hogy a portokat fedő rész teljesen levehető legyen, ha sok külső csatlakozót vagy streaming-et használunk és nem fér el mind a kis rekeszben.

Az LS800-ból hiányzik az objektívfedél. Ez azt jelenti, hogy nincs kényelmes módja annak, hogy megvédjük az objektívet a lerakódó portól. A nagy teljesítményű lézerektől agresszív szemvédelmi rendszer véd, amely elsötétíti a képernyőt, ha bármi túl közel kerül hozzá, és amint érzékeli, hogy senki sincs a közelben, ugyanolyan gyorsan folytatja a vetítést, mint ahogy elsötétül.


A projektor három HDMI-porttal rendelkezik, amelyek közül egy játékra szolgál, egy pedig HDMI ARC-támogatást kínál. Fontos, hogy a HDMI eARC viszont nem támogatott, de vannak optikai és 3,5 mm-es analóg hangkimenetek is. Az LS800 Android TV-n fut, és számos streaming alkalmazást kínál közvetlenül az eszközön. A Netflix hiányzik, de ez az egyetlen kirívó hiányosság. Sajnos a kivetítő az elavult Wi-Fi 5 szabványra támaszkodik, ami nem igazán optimális streaming élményt eredményezhet.

Képminőség

Az LS800 nem rendelkezik minden videós kiegészítéssel, különösen hiányzik belőle a Dolby Vision, helyette a HDR10 és a HLG támogatást választotta. Az Epson nem büszkélkedhet a legszélesebb színskálával ennél a projektornál, de ezt a hiányt a fényerő és a kontraszt tekintetében bőségesen pótolja. Az Epson projektora akár 4000 lumenes fényerejével fényes képet produkál, és ez a fényerő nemcsak a fehérre, hanem a többi színre is vonatkozik, mondhatnánk különösen egyenletes teljesítményt nyújt.

Az egyes projektorok szivárványhatásra érzékenyek, de az Epson 3LCD technológiájának sikerül ezt elkerülnie, miközben magas kontrasztot is biztosít. Még egy szerényen megvilágított szobában is tiszta a kép. A világos jelenetek minden körülmények között jól láthatók, és a sötétítőfüggönyöket egy jól belátható szobában lehúzva, a projektor még a nagyon sötét filmek, mint például a Batman esetében is használható képet nyújt.

Sötét szobában a projektor olyan erős, hogy érdemes a fényerőt csökkenteni. Szerencsére a távirányítón található egy fényerőszabályzó. Miközben a Pitch Black című filmet néztem, amelynek nyitójelenetében rengeteg a villogó fény, a kollégám szinte elkábult a villódzástól. Eközben a kivetítő nagy kontrasztja ragyogó képet produkált a világos és sötét jeleneteknél egyaránt.

Az Avatar: A víz útja című filmet nézve a kivetítő megőrizte a lépést, és tekintélyes színt nyújtott a nappali nézéshez elegendő fényerő és kontraszt mellett. Ez a film megmutatta a projektor határait is: a pixeleltolódási rendszer egy kicsit lágyabbá tette az összképet.

Hangzás

Az LS800 beépített, a Yamaha által tervezett hangszóró-összeállítása erős kiegészítője a képnek. Képes nagyot ütni, és bőven elég egy 200 vagy 300 négyzetméteres hatalmas szobában. Két magas- és egy mélysugárzóval meglehetősen telt hangzása van, bár nem biztosítja azt a mély hangzást, amit a dedikált mélysugárzók a megfizethető árú hangrendszerekben is biztosítanak. A virtuális hangzásmód meglepően meggyőző, a hangokat, hangeffekteket és a zenét nagyszerű egyensúlyban keveri, miközben térhatású hangzás benyomását kelti a nézőben.

Összegzés

Az Epson LS800 jól kezeli a természetes színeket, de amikor az olyan filmek, mint az Avatar 2, perzselő, szinte neon színeket kívánnak, kissé alulmarad, noha a kontraszt ezt némileg kompenzálja. Az Epson UHT projektora összességében jó színeket, tisztaságot és hangot párosít egyszerűen lenyűgöző fényerővel, amivel hatékony csomagot alkot, amit – ára ellenére – nyugodtan ajánlhatunk az átlagos nézők és a kezdő mozirajongók számára.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]