Epson EH-TW7100 4K PRO-UHD 3LCD projektor

Noha az Epson evolúciós ugrásként hirdeti új EH-TW7100 házimozi projektorát az annak elődjének számító TW6700-as modellhez képest, mi mégis úgy érezzük, többről van itt szó.

Az új EH-TW7100 egyik legvonzóbb új tulajdonsága, hogy a vállalat saját 4K PRO-UHD technológiáját alkalmazza, mely pixeleltolás segítségével egészíti ki a projektor natív 1080p felbontású képét, hogy az eredmény közel 4K-s felbontásúnak hasson. A TW6700 felbontása kimerült a natív 1080p-ben, és noha a pixeleltolás nem igazán tudja hozni a valódi, natív 4K-s készülékek adta teljesítményt, tapasztalataink szerint jobbára képes megközelíteni azt.

Újdonságok

A TW7100 másik számottevő újítása az Ultra HD forrásokkal való kompatibilitás, valamint a HDR10 és HLG nagy dinamikatartományú formátumok támogatása, ahhoz pedig, hogy mindezt lehetővé tegye, az Epson alaposan átalakította a projektorban lakozó elektronikát és videófeldolgozó egységet és ahogyan azt bármely 4K HDR-képes házimozi vetítőtől elvárnánk, az Epson továbbfejlesztette a készülék HDMI portjait is így azok immáron támogatják a HDMI 2.0 szabványnak megfelelő, 18 Gbps sebességű átvitelt is.

Fényerő / 3D és hang

A korábbi modellhez hasonlóan az Epson a TW7100 esetében is 3000 lumen fényerőt szerepeltet a készülék specifikációjában. Ugyanakkor úgy tűnik, a projektor fényforrásán is eszközöltek némi módosítást, mivel a dinamikus kontrasztarány 100.000:1 értékűre növekedett, ami több, mint 40%-kal meghaladja az előző generációét.

A műszaki adatok többsége tulajdonképpen maradt a régiben. Az említésre méltó jellemzők között szerepel viszont a főbb 3D formátumok támogatása, a vízszintesen és függőlegesen állítható üveglencse, a 10 wattos sztereó hangszórók, az aptX Bluetooth kompatibilitás, a 250W teljesítményű, akár 5000 üzemórát kínáló UHP lámpa, valamint a 2 év garancia.

3 LCD technológia

Az Epson TW7100 projektor egyik erőssége a 3LCD technológia, mely kizárja az úgynevezett szivárvány-effektus megjelenését, ami a legtöbb egychipes DLP projektor esetében jelentkezik. Ezt a jelenséget hirtelen felbukkanó elszíneződésként érzékelhetjük, amikor egyszerre tűnnek fel világos és sötét objektumok a képen. Ez filmnézés közben zavaró tud lenni, így az Epson szivárvány-mentessége nem kis pluszt jelent azok számára, akik különösen érzékenyek erre jelenségre.

Az Epson projektorának egy további hatalmas előnye a színek megjelenítése terén mutatkozik, ugyanis fedi a REC.709-es (1080p Blu-ray szabványú) színteret, amit a manapság fellelhető 4K HDR10 tartalmak legtöbbje megkíván. Emellett az EH-TW7100, rendelkezik egy olyan képmóddal, amely magas fényerő mellett nagy színtelítettséget tesz lehetővé, ami fontos ahhoz, hogy a filmeket az eredetihez megközelítő látványban legyen képes visszaadni, hozzátéve, hogy a TW7100 az on/off kontraszt terén ugyancsak élen jár.

Beállítás

A TW7100 egy viszonylag kisméretű és könnyű projektor, így elhelyezése jóval egyszerűbbnek bizonyult, mint a legtöbb házimozi vetítőé, melyekkel az utóbbi időben dolgunk akadt. Tesztalanyunk a nézőtér végében egy polcon kapott helyet, azonban a TW7100-at mennyezetre szerelve is hasonlóan könnyű elhelyezni.

Az ebben az árkategóriában helyet foglaló legtöbb projektorral ellentétben a TW7100 széles tartományú, 1,32:1-től 2,15:1-ig terjedő vetítési arányt kínál, illetve a maga ±60%-os függőleges és ±24%-os vízszintes értékeivel a lencsemozgatás terén is bőven tartogat mozgásteret, így a készülék a vetítési felülethez képest igen rugalmasan pozicionálható.

A lencsemozgatás manuálisan történik. Ennek ellenére a kézi fókuszállítás nem jelent különösebb nehézséget a beállítás során. A lencse minősége a projektor árához képest megfelelő, észrevehető kromatikus aberrációt nem tapasztaltunk. A konvergencia ugyancsak tökéletes volt, ha azonban a TW7100-as készülékünk mégis segítségre szorulna ezen a téren, a menüben található konvergencia korrekciós funkcióval orvosolható a probléma.

Csatlakozások

A TW7100 hátoldalán megtalálható a korábban már említett két HDMI 2.0-ás aljzat, valamint itt kapott helyet két USB port a csatlakoztatott eszközök tápellátására, egy 3,5 mm-es analóg audio kimenet a külső hangfalakhoz, egy 12V trigger aljzat, egy RS-232 vezérlőport, valamint egy Kensington-zár csatlakoztatására szolgáló slot is, arra az esetre ha olyan helyen használnánk a projektort, ahol elkel az extra biztonság.

Noha a TW7100 támogatja a 3D-s tartalmak megjelenítését, nem rendelkezik 3 pólusú DIN aljzattal, ami lehetővé tenné más gyártóktól származó emitterek vagy szemüvegek használatát. Ehelyett a 3D emitter magában a készülékben található, és egyedül az Epson saját 3D szemüvege kompatibilis hozzá. Mivel ez nem képezi a készlet részét, érdemes néhányat rendelnünk belőle, ha 3D-s filmeket is tervezünk nézni a projektorral.

Menühasználat

Ha az elmúlt évtizedben volt már dolgunk Epson házimozi projektorral, akkor a TW7100 menürendszere nem lesz idegen számunkra. Négy előre beállított színmód közül választhatunk, viszont, ha a kép minél pontosabban történő megjelenítése különösen fontos a számunkra, érdemes a Mozi mód mellett döntenünk, mely az egyetlen, ami teljesen lefedi a REC.709 színteret (sőt, még annál többet is), hátránya viszont, hogy ez a képmód kínálja egyúttal a legalacsonyabb fényerőt. Ha igényünk van a kép finomhangolására vagy a teljes kalibrálásra, a készülék bőven biztosít számunkra lehetőséget a fehéregyensúly, a gamma és egyéb színbeállítások módosítására, melyekkel könnyen elérhető a kívánt színhűség.

A menüben lakozó hasznos beállítási lehetőségek között találunk három különböző lámpamódot a kívánt fényerő eléréséhez, két kontrasztnövelő dinamikus írisz módot, továbbá kézzel módosíthatjuk a színteret és a dinamikatartományt. Kapunk ezenkívül dedikált képarány módokat anamorfikus lencse használata esetén, IP-beállítási lehetőségeket a WiFi-s vezérléshez, 12V-os trigger módokat, valamint aktiválhatjuk a projektor képinterpolációs eljárását, ez utóbbi viszont csak 1080p (vagy az alatti) felbontású anyagok lejátszásakor áll rendelkezésre.

Látvány

A kalibrálást követően Mozi módban a legmagasabb fokozatú lámpamódot választva legfeljebb 1615, közepes mellett 1422, ECO esetén pedig 1196 lument produkált. Egy átlagos méretű vetítési felület és kellően kontrollált környezeti fény mellett az ECO mód standard dinamikatartományú videókhoz elegendőnek fog bizonyulni. Az ECO lámpamód további előnye, hogy ilyenkor a hűtőventilátor zaja alig hallható szintre csökken. A TW7100 már csupán eme szempont alapján is nagyszerű opcióként kínálkozik. HDR10-es tartalmakhoz a REC.2020 kompatibilis mód áll rendelkezésünkre, mellyel a projektor a REC.709-es szabványon túlmenő képességeit is ki tudja bontakoztatni.

Az EH-TW7100 kontrasztkezelése elsőrangú. Kalibrálást követően 2004:1 maximális natív on/off kontrasztarányt mértünk, ami kimondottan jó teljesítménynek mondható egy ilyen árkategóriájú projektornál. Játékosok számára rendelkezésre áll egy alacsony késleltetést kínáló videófeldolgozási mód is, mely csökkenti azt az időt, ami alatt a projektor képes feldolgozni és megjeleníteni az adott képet. Leo Bodnar-féle input lag mérő műszerünk segítségével éppen 21 ms alatti értéket mértünk. Ez a piacon elérhető házimozi projektorok körében az átlagnál jobbnak mondható.

Tesztelés

A házimozi projektorokat előszeretettel tesszük próbára a „Jégvarázs 2.” (Frozen II) Ultra HD Blu-ray verziójának első húsz percével, mivel szinte minden olyan elemet megtalálunk benne, ami szükséges ahhoz, hogy képet kaphassunk a készülék teljesítményéről: Koromsötét és vakítóan világos jelenetek váltakoznak, de nincs hiány a finom részletekben gazdag képekből, gyors, illetve hosszan pásztázó kameramozgásokból és a meghökkentően élénk színekből sem. Ahhoz, hogy egy projektor meggyőzően tudja visszaadni az ilyen típusú tartalmakat, megfelelő kontrasztkezelés, fényerő, valamint mély, telített színek szükségeltetnek. És ahogy azt már tudjuk, a TW7100 mindhárom területen jeleskedik.

Mindezek ellenére voltak némi fenntartásaink a sötétebb jelenetek kapcsán, különösen mivel a kontrasztkezelés terén lenyűgöző teljesítményt kínáló (és lényegesen drágább) JVC DLA-NX9 szolgált előtte referenciaként. Azonban ezek a fenntartásaink hamar szertefoszlottak, hiszen a TW7100 még az igazán sötét képsoroknál – például amikor Agnarr király belekezd a mesélésbe – sem okozott csalódást.

A TW7100 árkategóriájában aligha akad más projektor, mely ennél szembetűnőbb képességet tudna felmutatni a dinamikatartomány terén. Mozgás és színmegjelenítés tekintetében ugyancsak remekelt az Epson. A főcímet a víz fölött hosszan pásztázó képsorok követik, mígnem megpillantjuk Elzát, aki a kastély erkélyén áll. A pásztázás kellően sima volt, kiváló mozgásfelbontással. A projektor kimagaslóan teljesít, a képek lenyűgözően és szinte tapinthatóan jelentek meg, mely igazi ritkaságnak számít az ilyen árkategóriájú készülékek körében.

Hangzás

Szántunk egy rövidke időt a projektor 10 wattos sztereó hangszóróinak tesztelésére is. Nem túl meglepő módon a hangminőség hagyott kívánnivalót maga után. Nyilván nem a teljes tartományú hangfalak kiváltására tervezték őket, így semmiképpen se legyenek magasak az elvárásaink. A fentiek ellenére a párbeszédek szépen és jól kivehetően szólaltak meg, és nagyobb hangerő mellett sem voltak torzak. Viszont, ahogyan az várható volt, hiányoztak belőlük a mélyek. De még ezzel együtt is bizonyára sokan hasznos kiegészítőnek fogják találni ezeket a beépített hangszórókat, melyek kapóra jöhetnek mondjuk egy rögtönzött kerti mozizás alkalmával.

Záró gondolatok

Bizonyára nem árulunk el vele nagy titkot – az Epson EH-TW7100 házimozi projektora lenyűgözött bennünket, különösképpen a kontraszt, a fénykibocsátás, a felbontás és a színkezelés közti egyensúlyával, mely igen vonzóvá teszi legtöbb versenytársával szemben. Valahol kicsit irigykedünk azokra, akik most terveznek beszállni a házimozi világába – bárcsak 15 évvel ezelőtt lettek volna ilyen vetítők, mint az Epson TW7100, ami, ha belefér a költségvetésünkbe, mindenképpen érdemes felvennünk a potenciális befutók listájára – a látvány magáért beszél.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]