Epson EH-TW9400 projektor-KOMOLY JÁTÉKOS

Ez a középkategóriás házimozi projektor, ugyan igényel némi extra törődést és finomhangolást, hogy a lehető legjobb formáját hozza, azonban eredményként olyan látványt kapunk, mely bőven megéri a ráfordított időt.

A házimozi projektorok alapvetően nincsenek különösebben jó barátságban napjaink nagy dinamikatartományt, valamint Ultra HD felbontást kínáló képtechnológiáival. Jó hír azonban, hogy a projektorgyártók ebbe nem törődtek bele, hanem folyamatosan igyekeznek jobbnál jobb megoldásokat találni, hogy készülékeik az ilyen típusú tartalmakat is kezelni tudják. Az Epson EH-TW9400 modellje kitűnő bizonyítéka annak, hogy törekvéseik nem bizonyultak hiábavalónak.

Közelebbről nézve

Az új modell az előd, Epson EH-TW7400 projektor nagytestvérének – azaz még jobb tulajdonságokkal felszerelt és drágább megfelelőjének – mondható. Ránézésre szinte egyformának tűnnek, mindkettő viszonylag méretes, közös jellemzőjük továbbá a középen elhelyezett, nagy lencse, valamint a kétoldali, előre néző szellőzőrács. A matt fekete készülékház élei elegánsan lekerekítettek, kialakítása pedig kellően masszív érzetet kelt. Az ennél kicsit drágább változat az EH-TW9400W elnevezésű verzió, amely kb. 100.000 forinttal több pénzért, vezeték nélküli HDMI csatlakoztatási lehetőséget is nyújt.

4K HDR tulajdonság

A projektor hátoldalán elhelyezkedő aljzatok első pillantásra megegyeznek az EH-TW7400 modellével. Találunk itt két HDMI aljzatot (melyek közül az egyik 4K HDR tartalmak fogadására alkalmas), két USB-t (mindkettő 2.0-ás, az egyik pedig csak szervizelési célokra használatos), egy RS-232C portot, egy 12V-os trigger kimenetet, valamint egy VGA bemenetet, illetve helyet kapott itt egy Ethernet csatlakozó is, mely a készülék okosotthon rendszerekbe való integrációját segíti elő.

Mint kiderül, a 4K HDMI bemenet támogatja a 18 Gbps-os átviteli sebességet, mely lehetővé teszi a 4K HDR 50/60Hz jeltovábbítást. Ez újdonságnak számít az Epson középkategóriás modelljei körében, ami különösen örvendetes hír, hiszen a 4K/60p felbontású videojátékok, illetve a 50/60Hz-es 4K HDR-es élő közvetítések már egyre szélesebb körben érhetőek el. Az Epson látszik, hogy gondolt mindazokra, akik lelkes fogyasztói a 4K HDR sportközvetítéseknek, hiszen a projektor a HLG HDR formátumot is támogatja.

Ez egy újabb előrelépés az EH-TW7400-hoz képest, mely csak a sztenderdnek számító HDR10 formátumot kezeli. A maga 2600 lumenes legnagyobb fényerejével a TW9400 ugyancsak felülkerekedik a korábbi, TW7400-as modellen, mely 2400 lument tud felmutatni, valamint kontrasztaránya is hatszorosa az elődjének. Ami a két készülék közötti hasonlóságot illeti, mindkettőjükben található motorizált optika, valamint lenyűgöző, 2,1-szeres optikai zoom, emellett bőven van lehetőségünk a precíz fókuszbeállításra, illetve a kép függőlegesen és vízszintesen történő mozgatására.

Főbb jellemzők

Az Epson állítása szerint az EH-TW9400W a mozik által alkalmazott teljes DCI-P3 színteret lefedi. Akárcsak a BenQ hasonlóan HDR-képes W2700 és W5700 modelljei esetében, az ilyen széles színtartomány létrehozásához egy színszűrő szükségeltetik, mely által viszont a megjelenített képek jelentősen sötétebbek lesznek. Az Epson azonban egy egyszerű, de annál hasznosabb HDR-beállítási lehetőséget kínál a felhasználóknak, ami azt jelenti, hogy 16 különböző lépésben módosíthatjuk a dinamikatartományt a fényerő rovására.

A fenti funkció két véglete jóformán használhatatlan, azonban amennyiben a 8-as értékű, gyári beállítástól számított plusz/mínusz 4 fokozat valamelyikét választjuk, az kifejezetten hasznosnak bizonyulhat, ha a HDR képeket az adott helyiségnek vagy ízlésünknek megfelelően szeretnénk hangolni – vagy éppenséggel a projektor különböző HDR tartalmakhoz történő igazítása során, melyekről a későbbiekben még szót ejtünk.

A fentieken kívül találunk még (jórészt szükségtelen) funkciókat az élesség, valamint a részletek felturbózására, illetve standard és MPEG zajcsökkentő szűrőket a 4K alatti felbontású forrásokhoz. Az EH-TW9400 – elődjéhez hasonlóan – támogatja a 3D megjelenítést, már amennyiben rendelkezünk az Epson opcionális kiegészítőként megvásárolható aktív shutter szemüvegeivel.

A gamerek számára jó hír, hogy az Epson projektora 30 ms alatti input laggel dolgozik, függetlenül attól, hogy a készülék Finom vagy Gyors képfeldolgozó opcióját használjuk. A projektor egy vitás pontja viszont a 4K felbontás. Tekintve, hogy nem egy 1,5 vagy közel 2 millió forintos készülékről van szó, natív 4K felbontást nehezen várhatunk el tőle. Képalkotó chipjei valójában csak 1920 x 1080-as, Full HD felbontásúak, 4K-s képek megjelenítésekor pedig a képpontok átlós eltolásával és megkettőzésével képes elérni a 4K hatást.

Működés közben

Az EH-TW9400 optikáját a projektorhoz mellékelt praktikus és méretes távirányítóval vezérelhetjük, melynek gombjai nemcsak háttér világítással, hanem kellően szellős elrendezéssel is bírnak. A távirányító segítségével közvetlenül elérhető számos és igen hasznos képi funkció, köztük a fő HDR beállítások is. Tim Burton „Dumbó” című mozijának 4K Blu-ray kiadása szemet gyönyörködtető, 4000 nitre masterelt HDR képeivel jelentős kihívás elé állít bármely olyan házimozi projektort, mely nem a prémium kategóriából kerül ki.

Némi gondos állítgatás után az Epson azonban egész jól vette ezt az akadályt. A főbb módosítások, amiket végrehajtottunk a következők voltak: Először is kiválasztottuk a „Digitális mozi” üzemmódot (mely a kiterjesztett színteret használja), a lámpa fényerejét nagyra állítottuk, a HDR értékét pedig 5-ös szintre csökkentettük (ami valójában megemeli az alap fényerőt), hogy a képek ne túlságosan sötéten jelenjenek meg. A fentiek eszközölésével az esetek többségében pazar eredményt kaphatunk.

Színfeldolgozás

Kimondottan meglepő volt, ahogyan a TW9400 élénken, mégis kifinomultsággal jelenítette meg Tim Burton filmjének valóságtól elrugaszkodott színeit. Az Epson állítása, miszerint a projektor a teljes DCI-P3 színteret lefedi, hihetőnek bizonyult, hiszen a vetítő az elvarázsolt színekben bővelkedő naplemente kápráztató pink és vörös árnyalatait, Vandevere vidámparkjának cifra neonfényeit, valamint a cirkusz nézőközönségének kevéssé megvilágított, finom részleteit is egyaránt magabiztosan kezelte.

A színek tekintetében azonban még így is nehezen venné fel a versenyt egy jó HDR TV-vel, azon egyszerű oknál fogva, hogy (mint minden házimozi projektor) nem képes akkora fényerőt biztosítani. Amennyiben viszont a javasoltak szerint babrálunk egy kicsit a HDR beállításokkal, az Epson modellje fényesebben muzsikál, mint azt valaha vártunk volna tőle.

Eredményként pedig az EH-TW9400 árához képest igazán kitűnő HDR képeket kapunk. Például a cirkuszi égősorok olyan ütős fényességgel jelentek meg, mellyel összehasonlítva a film SDR verziója lényegesen fakóbbnak és tompábbnak tűnt. Colette jelmezein a flitterek feltűnően csillogtak, a nappali jeleneteknél pedig megmutatkozott, hogy a projektor még akkor is tudja tartani a fényerejét, hogyha azt a képkocka teljes terjedelmében kell biztosítania.

High Dynamic Range (HDR)

Az egyetlen hátulütő viszont, miután az élvezetesebb HDR képek érdekében magasabbra állítottuk a fényerőt, hogy a feketék már nem olyan sötéten jelentek meg, mint a projektor gyári beállításainak alkalmazásával. A „Dumbó” sötét képsorainál, amilyen például a Rémálom állatkertben játszódó jelenet, némi szürkeséget tapasztaltunk, azonban az Epson feketéi még ezzel együtt is jónak mondhatók, hogyha figyelembe vesszük a mérleg másik serpenyőjében az általa kínált lenyűgöző HDR látványt.

Ha valaki ennél lényegesen mélyebb feketékre vágyik a HDR-es tartalmaknál, ár tekintetében elég nagyot kell lépnie, és olyan készülékekben gondolkodnia, amilyen például a JVC több, mint 2 millió Ft-ot kóstáló DLA-N5 modellje. Noha teljesen sötét helyiségben történő vetítéshez javasoljuk a „Digitális mozi” mód kézi finombeállítását, az EH-TW9400 képes rugalmasan kezelni a HDR tartalmakat.

Ha van némi környezeti fény a szobában, vagy ha egy bizonyos filmet már túlzottan sötétnek találnánk, akkor az Epson „Bright Cinema”, illetve „Mozi” üzemmódjai kiváló kompromisszumként kínálkoznak. Használatukkal a színtelítettség, illetve a fekete színek mélysége csökken („Bright Cinema” módban jelentősen, míg a „Mozi” esetében enyhén), melyért cserébe viszont világosabb összhatásban lehet részünk. Az effajta választási lehetőség véleményünk szerint elengedhetetlen egy HDR házimozi projektornál.

Az egyetlen dolog, ami az EH-TW9400 HDR funkciói terén zavaró lehet, hogy időnként bizony használnunk kell őket. Például a HDR beállítások segítségével történő fényerő növelés a „Dumbó” esetében jól működött, a „Pán” című filmnél – szintén 4000 nites, 4K Blu-ray verzióban – a fenti beállítás már észrevehetően fakóbb színeket eredményezett a ragyogóbbnak szánt képrészeknél, mint például a Sohaország felett felbukkanó nap, amikor Péter megérkezik a repülő hajó fedélzetén.

Ez esetenként arra késztethet bennünket, hogy megállítsuk a filmet, és a HDR beállításokkal kezdjünk babrálni. Ez ugyan nem a legideálisabb megoldás, azonban egyelőre híre sincsen olyan projektornak – különösen nem ezen az árszinten – mely képes lenne lejátszás közben automatikusan állítani magát. A „Dumbó” UHD felbontású verziója rávilágított arra, hogy az EH-TW9400 a 4K-s képsorok tekintetében nem hozza azt a részletgazdagságot és azokat a jól kivehető textúrákat, melyeket a natív 4K-s projektorok vagy akár néhány kiváló minőségű u.n. ál-4K DLP modell produkál, amikkel idáig dolgunk akadt.

Az Epson 4K-s képeinek minősége mindezek ellenére jelentősen felülmúlja a standard HD-t és az így is részletekben gazdag megjelenítést a képzaj teljes hiánya teszi még élvezhetőbbé, valamint értelemszerűen a DLP modellekre jellemző szivárvány-effektus miatt sem kell aggódnunk. A lassú, pásztázó kameramozgások a „Dumbó” lángok martalékává váló vidámparkos jeleneténél végig természetesnek hatottak, különösebb remegések, akadozások vagy mozgáselmosódások nélkül.

RGB konvergencia

Érdemes továbbá megemlítenünk, hogy az általunk tesztelt EH-TW9400 modellnél nem tapasztaltunk észrevehető problémát az RGB konvergencia terén, ami miatt a kép egyes részei életlennek tűntek volna. Noha egy ilyesfajta házimozi projektorral a 4K tartalmak megtekintése okoz igazi élvezetet, az EH-TW9400 a standard dinamikatartományú HD Blu-ray forrásokat is megbízhatóan kezelte, figyelemre méltóan mély feketékkel, illetve olyan finom árnyalatokkal, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy SDR esetében lehetséges, emellett pedig a HD anyagok ál-4K felbontásra történő „felskálázását” is tisztán és hatékonyan végezte.

4K képfelbontás és 3D

HD tartalmak lejátszásakor van lehetőségünk a 4K beállítás kikapcsolására, és helyette a képinterpoláció alkalmazására (ez utóbbi funkció 4K forrásoknál nem áll rendelkezésre), azonban egyik esetben sem tapasztaltunk különösebben előnyösebb összhatást. Az Epson aktív shutter szemüvegeinek segítségével volt szerencsénk megtapasztalni a projektor 3D-s adottságait is, melyek valóban kitűnőnek bizonyultak.

A 3D hatás kimondottan meggyőző volt, remekül megjelenített térrel és mélységgel, miközben a szellemképesedés mértéke csupán minimális volt, és csak a legszélsőségesebb esetekben (amilyen például egy sötét háttéren megjelenő világos szöveg) jelentkezett.

A képek kellően világosan jelentek meg, és a részletgazdagság terén sem lehetett panaszunk (noha a 3D-s tartalmak lejátszása csak Full HD felbontásban lehetséges). A mozgások nélkülözték a remegő hatásokat, melyek esetenként a 3D-s lejátszás velejárói, illetve a szemüvegeknél jelentkező vibrálást sem érzékeltük (már ameddig teljesen sötét helyiségben teszteltük a projektort), végezetül pedig, egyáltalán nem tapasztaltunk közben fáradtságérzetet. Bárcsak mindig is ilyen jól nézett volna ki az otthoni 3D!

Összegzés

Az Epson EH-TW9400 megkapóan világos, színekben és kontrasztban gazdag látványt kínál anélkül, hogy ez zavaróan zajos hűtéssel vagy túlzott melegedéssel járna együtt. Néhányan bizonyára hiányolni fogják az XPR technológiát alkalmazó DLP projektorok, valamint a natív 4K-s riválisok biztosította hatásos 4K képeket.

Az egyetlen valódi negatívum, amit az Epson készülékével kapcsolatban meg tudunk említeni, hogy a manapság rendelkezésre álló, jelentősen eltérő tartalmak lejátszásakor bizony folyamatos állítgatás szükséges ahhoz, hogy mindig a legtöbbet tudjuk kihozni az EH-TW9400 figyelemre méltó HDR adottságaiból. Ha viszont hajlandóak vagyunk rászánni az időt, remek látványban lehet részünk szinte minden anyaggal, amivel csak próbára tesszük a projektort – és szerintünk ez az, ami leginkább számít.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]