FiiO BTR5 – Nagymenő a kabátzsebben

Nagyjából egy éve annak, hogy megismerkedtem a FiiO BTR termékvonalával, amelynek egyik tagja (BTR3) sokáig hűséges társam volt utazásaim során. Így esett, hogy amikor lehetőségem nyílt próbára tenni a legújabb modellt, egyetlen percig nem haboztam.

Régi ismerős, átszabott ruhában

A FiiO BTR5 DAC a külső jegyeket tekintve a kitaposott utat követi, maradt a kicsit elnyújtott forma, felhasználóbarát méret és visszafogott tömeg. A készülék alumínium ötvözetből készült, előre és hátra egyaránt szépen csiszolt üvegborítás került, amelyet ujjlenyomat taszító (oleofób) bevonattal láttak el. A termékhez egy extra védelmet kínáló merev plasztik tok is tartozik, ami csíptetőként is funkcionál, de persze más (után gyártott) ruhát is adhatunk a készülékre. Sajnos a kiegészítőket picit szűkmarkúan osztogatja a gyártó, ugyanis az adat és töltőkábel mellé semmilyen átalakítót nem biztosítanak, így azokat szükség esetén külön kell beszerezni.

Jó megjelenés, tanulható kezelhetőség

A készülék előlapját teljes egészében a 0.49 hüvelykes OLED kijelző foglalja el, míg a fizikai gombok oldalra kerültek, így kellemesen homogén felületet kapunk. Az erősebb fényben is jól látható képernyőről gyakorlatilag minden releváns információ (töltöttség, párosított eszköz, aktuális formátum, hangerő, filterek stb.) pillanatok alatt leolvasható. Jelentős változás, hogy a felső élen a 3.5 milliméteres konnektor mellett, egy 2.5 milliméteres szimmetrikus aljzat is megjelent mintegy jelezve, hogy a modell az Infinity Sound család egyik tagjaként került forgalomba.

A vezérlést átalakították, ugyanis a bekapcsoló gombot hosszan tartva a menüben találhatjuk magunkat, kapunk egy kapcsolódást és lejátszást megkönnyítő multifunkciós gombot, míg a műsorszámok között a kétállású hangerő billentyűvel léptethetünk. A bekapcsoló gomb feletti lyuk mögött zajszűrővel (cVc 8.0) megtámogatott mikrofon lapul. A készülék pár hasznos funkcióval is rendelkezik. A rendszer felismeri a társított fülest és annak megfelelően optimalizálja a kimenetet. Inaktív konnektorok esetén a készülék lekapcsol, de a független hangerő szabályzás is van, amely biztosítja a forrás (pl. telefon) és az erősítő külön-külön vezérlését. A megfelelőnek ítélt hangerő tárolódik a memóriában, így mindig a beállított értéken használható a készülék.

Mi van a fedél alatt?

A vezetékmentes kapcsolatot CSR8675 Bluetooth (5.0) chip biztosítja, amely az alacsony energiafogyasztás mellett kiemelkedő audio képességekkel is rendelkezik. A lapka támogatja a 24 bites feldolgozást és egy a minőségi dekódolást megkönnyítő DSP (120 MHz) is rendelkezésre áll. Van egy csúcskategóriás lejátszókban előszeretettel alkalmazott FPGA, aminek nem csupán a beérkező jelek vétele és továbbítása a feladata, hanem az időzítésért is felel. A burkolat alatt lapuló kettős kristály oszcillátorok eltérő mintavételi sebesség mellett is pontos reprodukciót biztosítanak. A digitális-analóg átalakítást két ESS Sabre ES9218P DAC chip végzi, míg az aszinkron USB dekódolást (Audio Class 2.0 alatt) XMOS XUF208 chip biztosítja. Utóbbi 384 kHz mintavételi frekvencia elérését és DSD állományok kezelését is lehetővé teszi.

Indulhat a banzáj!

A készülék alapvetően gyorsan használatba vehető, NFC párosításra is lehetőség van. A vezetékmentes kapcsolat a hatótávolságon (tíz méter) belül rendkívül stabil, egyetlen alkalommal nem tapasztaltam szakadást. A készüléket vezetékes és vezetékmentes üzemmódban aljzatokat sűrűn váltva dolgoztattam, általános véleményként a következő (némiképp szubjektív) gondolatok fogalmazódtak meg bennem. Bluetooth kapcsolatot használva a vokális és hangszeres részek szétválasztása meglepően jó volt. A magas és közepes tartományok részletezése is megfelelőnek tűnt, de a 2.5 milliméteres konnektort használva a színpadkép szélesebb és a hangerőben is több jön át.

A készüléket dedikált lejátszóra (Shanling M2x, Sony ZX-3000) kötve a hangélmény tovább javult, telefonnal használva a forrás eszköz hiányosságai gyorsan megmutatkoztak. Asztali géphez a készülék instant is társítható, ugyanakkor a nagyobb felbontású állományok támogatásához érdemes letölteni a gyártó legfrissebb illesztőprogramját. Vezetékes kapcsolattal műfajtól függetlenül jobb a tonális egyensúly, hangsúlyosabbak az alacsony tartományok és karakteresebb énekhangokkal találkoztam. A zajszint mindkét kapcsolat esetében elenyésző, napi szinten használva sem volt észlelhető zavar.

Végjáték

Mindent összevetve a BTR5 funkcionálisan inkább finomodott, mintsem megújult, ám erősítés és feldolgozás tekintetében már tetten érhetőek azok a változások, amelyek miatt érdemes megfontolni a beszerzést. Bár a vezetékmentes technológiából fakadó korlátok adottak a készülék komolyabb fülesekkel is remekül összedolgozik. A megközelítőleg kilenc órás üzemidőre sem lehet panasz. Ár-érték arányát tekintve mindenképpen egy figyelemreméltó eszközről van szó, amely bőségesen belefér az ajánlott vétel kategóriájába.

Korek Péter

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]