FiiO FA1 fülmonitor – A szuggesztív lengőnyelves

Amikor először a fülembe helyeztem A FIIO FA1 fülhallgatót, majd meghallottam a hangját, egyből éreztem, ez itt valami más. A következő gondolatként azt a feladatot állítottam magam elé, hogy megtudjam mitől más?

Lengőnyelves hangszóró

A FiiO FA1 füles legnagyobb dobása a Knowles és a FiiO által közösen kimunkált, Knowles 33357 meghajtó, amely a dinamikus hangszóróktól jelentősen eltérő, úgynevezett lengőnyelves (balanced armature) hangkeltő.  A dinamikus hangszórótól abban tér el, hogy a tekercs nem mozog és egy kónuszhoz rögzített lágyvas ?nyelvet? mozgat. A 20. század közepe óta a lengőnyelves megoldásnak csak történelmi múltja van van, de a FiiO újra elővette ezt a technológiát.

Kinézet, kialakítás

Az egyedi tervezésű hangkeltő miatt, a készítők sok előnyt fűznek ehhez a konstrukcióhoz. A ?nyelv? miatt a fülest az jellemzi, hogy széles spektrumban adja vissza a zenei hangokat, gazdagabb a közép tartomány és mindenre kiterjedő, részletes magas hangokat hallunk. A mindössze 15 ohmos terhelés bármilyen lejátszóval, akár egy hagyományos telefonnal is tökéletesen, ugyanakkor elég hangosan szól.
A ház kialakítását számos hallójárati modell feltérképezése előzte meg. Az eredmény, hogy az átlagos fülméretekkel rendelkezőknek egy olyan komfortos formát sikerült elkészíteni, amely hosszú távon sem akadályozza meg a zene élvezetét. A hullámos mintával rendelkező, átlátszó ház lenyűgözően sikerült, egyedi megjelenése vitathatatlan. A létrehozásához alkalmazott, orvosi műgyanta maximálisan bőrbarát, ezért azt állítják, hogy így az érzékeny bőrűeknek sem okoz irritációt.

Az egyedi forma egyébként a legmodernebb technológiával, DLP 3D nyomtatással készül, nagymértékű precizitással. Ennek köszönhetjük a belül elhelyezkedő 3D hullám mintának a különlegesen kimunkált kialakítását. A fülhallgatók tömege oldalanként mindössze 4.5 gramm. A vezetéke sodrott kialakítást kapott, ez egyszersmind jelzi a prémium minőséget. A nagyon puha és hajlékony érzésű vezeték oxigénmentes, réz bevonatú, ezüst kábel. Ez a gyártó szerint tökéletesen reflexiómentes hangátvitelt biztosít.

A kábelbűvölőknek egy csemegét jelentek be: a kábel egyik végén a szokásos 3.5 mm-es jack csatlakozó, a másik végén pedig egy lecsatolható MMCX csatlakozó van. Az MMCX csatlakozó miatt a kábel, szimmetrikus kialakítású, szabadon cserélhető négyeresre, vagy hagyományos három eresre. Ha tehát a gyári kábel esetleg megsérül, vagy kísérletező kedvűek vagyunk, akkor semmi nem állhat az utunkba. A csomagolásban találunk, egy ékszerdobozra emlékeztető tárolót és hat pár gumiharangot, valamint egy tisztító ecsetet látszik, hogy a készítők nem spórolták el a kiegészítőket.

Szóljon hangosan?

A fülkampóval ellátott meghajtóház kényelmesen rögzül és a komfortja nekem tökéletesnek tűnik. Már említettem az elején, hogy a FiiO esetén azonnal hallani a másságot, ez abban nyilvánul meg, hogy meglehetősen forszírozza a főleg magasabb és közép tartományú hangokat, ezzel plusz élénkséget ad a zenéhez. A pergő dobok egészen káprázatosan élethűen hangzanak, így még egy fülessel sem hallottam őket. Ugyan ez a jelenség figyelhető meg az énekhangokban. Az előadóknak minden hangszál rezdülése fokozottan jelenik meg az előadásokban, nem kell erősen koncentrálni, hogy a figyelmünk ne kalandozzon el a fő témáról. Úgy hallom, hogy az erősen, nekem már-már nyomulóan forszírozott emberi hangspektrumra koncentráló karaktere unikálissá teszi. Az FiiO FA1 a szöveg centrikus zene és az akusztikusokat kedvelők számára kedvez. Ez a nyíltság, amivel ez az újdonság rendelkezik, képessé teszi arra, hogy beszívja az embert a zene világába. CC Coletti, ?Whole Lotta Love? című számában összegződött a tapasztalatom. Ebben a dalban minden hangkeltőn, legyen az hangfal, vagy fülhallgató, rendkívüli dinamikával hallatszik az ének, de a FiiO-val még ennek is a kétszeresére lettem figyelmes, az énekesnő helyenként úgy ordított a fülembe, hogy attól, amit művelt, azonnal mindent elhittem neki, függetlenül attól, hogy mit is akart mondani. Az a szuggesztivitás, ahogy a FiiO FA1 közvetíti a mondanivalót, egészen lehengerlő!

Érdekes módon a fönt említett fényes hangzás a rockzenében hangosan hallgatva olykor már túl soknak bizonyult. A hangerőt ilyenkor vissza kell venni, hogy rendeződjenek a sorok, mert a basszus nagymértékben alulmarad és a magasabb hangok agresszivitása elviszi a show-t. Van Halen, Balance c. lemeze elég basszusszegény, ez tény, és úgy éreztem, hogy a FiiO hangkaraktere nekem egyáltalán nem passzol hozzá. A ragyogóan élénk és élő közép-magas tartalom miatt a zene alapja nehezen követhetővé válik, a ritmika helyett inkább a részletek felé visz el a figyelmet a FiiO FA1-es. A lemez középtempós, döngölős stílusú szerzeményében, a ?Don’t Tell Me?-ben viszont ez a részletező hangzás nagyon kifejezővé tette a dal mondanivalóját, itt a FiiO FA1 jól vizsgázott…

Ajánlás

Összegezve nehéz kiigazodni, hogy a FiiO FA1 milyen kvalitásokkal rendelkezik, mert szinte minden zeneszámban más meglepetést okozott. A meglepő megnyilvánulásokra nyitottaknak biztos, hogy kellemes órákat, napokat fog okozni ez a füles, de el kell mondanom, hogy a barátságos és visszafogott, meleg hangzást kedvelőknek, szerintem már ez a hang karakter talán túl sok lesz.

Comments are closed.