FiiO M17 DAP – LEGJOBB A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Az audiofilek valamivel kevesebb mint ezer dollárért élvezhetik a nagy felbontású audiolejátszók előnyeit, melyek hasonló tulajdonságokkal és felépítési minőséggel rendelkeznek, mint néhány ma kapható zászlóshajó.

Az M17 árát tekintve a spektrum másik végén található, olyan zenelejátszó, amely az eddigieknél magasabb szinten van, kettős tápegységgel és THX-integrációval rendelkezik.

Felépítés

Első pillantásra az M17 az egyik legnagyobb audiolejátszónak tűnik. A képernyő hossza és szélessége a vaskos rozsdamentes acél házzal kombinálva megkérdőjelezi, hogy ez az eszköz ugyanolyan hordozható-e, mint a többi versenytárs. Az M17 a piacon lévő bármely DAP-nál jobb, gyakorlatilag egy nem akármilyen, egyedileg készített számítógép, amely a ma rendelkezésre álló legjobb alkatrészeket használja.

Ami a lejátszó stílusát illeti, a sok borda és a kemény felületek miatt az M17 egy izmos, de tartós lejátszórendszer. A súlya ellenére nem is olyan természetellenes a tartása. A hátoldalon található tükrözött felület is meglehetősen feltűnő, egyedi esztétikát mutat.

Ki és bemenetek

Az M17-en az eszköz felső és alsó részén is van néhány csatlakozási lehetőség. Az alsó részen van néhány említésre méltó port, mint például a porvédő sapka alatt található egyenáramú táp bemenet, amit olykor célszerű az akkumulátoros működtetés helyett használni.

Ezenkívül rendelkezik portokkal az USB-C 3.0 és az USB-C gazdagép számára a DAC-kapcsolatokhoz vagy a merevlemez-tároláshoz. Az USB-C 3.0 aljzat felett egy kis foglalat látható a micro-SD kártyák számára. A lejátszó tetején látható az összes fejhallgató-bemenet, valamint a hangerőszabályzó, amely robusztus, de kellően ergonomikus.

Tervezés

Az M17 esetében minden a belső kialakításról szól, mivel ez a DAP az AMP-t DAC/amp-ba helyezi. Az igazi csoda itt a készülék belsejébe épített dupla THX AAA-788+ fejhallgató-erősítő. Ez az erősítő jelentősen, 225%-kal, csatornánként akár 3000 mW-ig növeli a kimenő teljesítményt, így még a leginkább „energiaéhes” fejhallgató meghajtása is probléma nélküli.

Az erősítő mellett az M17 kettős ES9038PRO DAC lapkakészlettel rendelkezik, mind a bal, mind a jobb csatornákhoz, amelyek nyolc párhuzamos kimenetet támogatnak az alacsony vagy egyáltalán nem zajos interferencia és a megnövelt felbontás érdekében. A további belső elemek közé tartozik az NDK femtoszekundumos kristályoszcillátor, amely segít csökkenteni a jittert, és találunk itt még egy 470 mF-os DMF szuperkondenzátort is, amely az M17-nek hatalmas tápellátást biztosít.

Hangzás

Az M17 folyamatosan meglepett különleges képességeivel. Az a mód, ahogyan az M17 a hangprezentálást formálja, részben a felület alatt elhelyezett masszív DAC/erősítő kombinációnak köszönhetően, teljesen egyedülálló. Az, ami ezt az egységet különösen különlegessé teszi, az a hangszín és a térbeli képalkotás, amit szinte lehetetlen figyelmen kívül hagyni.

Az a mód, ahogyan a frekvenciák nemcsak kifinomult részletességgel, de hevesen és átláthatóan kerülnek bemutatásra, rendkívülivé teszik a rendszert. Amikor a zenémet az M17-en keresztül hallom, könnyen elfelejtem, hogy nem egy csúcskategóriás erősítőt hallgatok, hanem egy annak a képességeivel rendelkező DAP-t.

Panoráma

Figyelemre méltó, hogy a teljesítmény növekedése mit tud kihozni, különösen, ha egyes fejhallgatók hangterével foglalkozunk. Az M17-et igazi erősítőként kezelve elsősorban azt próbáltam ki, hogy mit tud kihozni az energiaéhesebb fejhallgatóknál. A Final Audio D8000 Pro-val kezdtem, és az eredmények rendkívül kielégítőek voltak.

A nyitott hátú fejhallgatóval általában jó hangkép érhető el, jól érzékelhető a levegő a hangelemek között. Az M17 annyit tesz, hogy jelentős lendülettel tölti meg ezeket a tereket, hogy a hangszerek még telítettebbek legyenek, az ének pedig kellőképpen parancsoló. Az elemek úgy jelennek meg a hangképben, mintha kiszélesítették és meghosszabbították volna őket, és ez nem von le semmit a tisztaságból vagy a mélységből, inkább a hangzáskörnyezetet mutatja be szinte filmes hangulattal.

Mélyek

Mivel az M17 egyik kulcsfontosságú előnye az erő, a basszus kellően érzékelhető. Néhány fülhallgatónál – például a D8000 Pro-nál és a Beyerdynamic T5-nél – a basszus sokkal hatásosabb volt. Éreztem a mélyhangok erejét a frekvenciameneten keresztül, de anélkül, hogy súlyával elhomályosítaná a többi frekvenciát. A hangszín mindig kiegyensúlyozott volt, miközben nem fél megjeleníteni a basszust életre keltő nagy rezgéseket és átütő részleteket sem.

Tónusa következetesen teljes formát ölt, és magával ragadó az alacsony szintű tisztaság érzése, amely csodálatos textúrát és finom meleget biztosít a zenének. A Moondrop Variations hallgatása az M17 4,4 mm-es kiegyensúlyozott csatlakozóján keresztül messze kielégítő élménynek bizonyult, mivel ez a párosítás még nagyobb dominanciával hozta ki a mély hangokat, amivel engem nagyon megfogott.

Közép tartomány

Az M17 középtartományában sok részlet könnyen hallható, de a színezése nem olyan élvezetes, mint a mélyek. A középső állomány teljes hangszínt produkál, leleplező hangszereléssel és vokális előadással, amelyek semmi kétséget nem hagynak a zenei hűséget illetően. Néha ez azt jelenti, hogy kiemeli a közép frekvenciák jellemzőit, amelyek a részletekhez képest, olykor harapósan szólnak.

Mindazonáltal ez a hangfekvés nagyszerű párosítást tett lehetővé több referencia fejhallgatóval, amelyek több tisztaságot biztosítanak, mint zenei textúrát. Segít kiegyenlíteni az alsó kategóriák színezettségét azáltal, hogy hihetetlenül átlátszó közepeket produkál, amely az erősítésben összehasonlítható, miközben a tonalitás elválik a frekvenciatartomány többi részétől.

Magas hangok

A magas-középek és a felső-magasok is jelentősen kiemelkednek bizonyos esetekben, kellő mennyiségű fényt mutatva a hangzásban anélkül, hogy belemerülnénk a durva vagy átható területbe. Az egyedi hangzású magas hangoknak van egy speciális csengése, amely nem csak hidegebb, metálosabb érzetet kölcsönöz a hangszínnek, hanem a hallgatott zenére jellemző. Tesztelésem során sokszor hallottam egy finom, magas frekvenciájú, harangozó hangot, ami a fejem feletti panorámából jött. Ezt a jelenséget leginkább a nagy zenekari felvételeken és filmzenéken lehetett érzékelni.

Összegzés

Ma már nem titok, hogy a Fiio M17 egy kivételesen erős audiolejátszó, amelynek kialakítása a piacon jelenleg elérhető legjobbakéval vetekszik. Miután több órán keresztül használtam a készüléket, úgy gondolom, hogy a választékban ez az egyik legjobb. A kettős THX erősítőknek nincs párja a ma elérhető DAP-okban, és a hangzásra gyakorolt ​​hatása sok különböző fejhallgatóval itt a legjelentősebb, összehasonlítva bármely más rendszerrel, amit eddig próbáltam. Úgy gondolom, hogy az M17 az egyik legjobb all-in-one darab az audiofil zenehallgatáshoz, amely egyesíti a csúcskategóriás DAC/erősítő hibrid erejét, kombinálva az egyik legjobb audiolejátszóval.

(Horváth Péter)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]