FIIO M9 – A KELETI VARÁZSLÓ

Home Teszt Fül és Fejhallgatók, erősítők FIIO M9 – A KELETI VARÁZSLÓ

fiiom9_1 640.jpg

 

A készülékház

 

A FiiO M9 egy igazán igényes kialakítású kis lejátszó, melyet kezünkbe véve a teljesen alumíniumból készült ház könnyű, mégis robusztus érzetet kelt. Nem találunk rajta se rést, se egy hézagot, sőt a FiiO még a csavaroktól is megszabadult. A készülék bal oldala lekerekített, itt kapott helyet valamennyi gomb és a görgetőkerék, míg a lejátszó jobb oldala egyszerű és letisztult képet mutat. Ami a dizájnt illeti, különösebben nem nyűgözött le bennünket (leginkább az Onkyo új DAP-jára hasonlít), de a kialakításának minősége meglepően sokat fejlődött az előző generációéhoz képest. Könnyű, egyszerűen hordozható és jó kialakítású. Külön táska nélkül is hordhatjuk. A készülék letisztult háza kellően robusztus, és a szilikon toktól eltekintve egyszer sem éreztük szükségét, további védelemnek.

 

Elrendezés / csatlakozók


A FiiO M9 legmeghatározóbb külső megkülönböztető jegye egyértelműen az aranyszínű görgetőkerék. Az M9 dizájnja is az elegáns kereket hangsúlyozza. Mindazonáltal – amint megfordítjuk a lejátszót – a hangerő szabályozására szolgáló kerék kényelmesen illeszkedik a hüvelykujjunk alá. Balkezesek számára tökéletes lehet, de mi jobbkezesek is balkézben tartjuk a lejátszót, hiszen jobb kézzel kezeljük az alkalmazásokat. A készülék alján 3,5 mm-es fejhallgató/vonalszintű/koaxiális kimenetet találunk. Az aljzat aszimmetrikus, így alkalmas a legtöbb fejhallgató/fülhallgató csatlakozójának fogadására. Mindazok, akik mobil zenehallgatáshoz külső erősítőt alkalmaznak, ezt az aljzatot fogják használni. Van itt még egy 2,5 mm-es TRRS fejhallgató kimenet, ahová szimmetrikus fej-, illetve fülhallgatónkat csatlakoztathatjuk. A FiiO ezúttal nem engedett a 4,4 mm-es csatlakozók csábításának, mely számunkra ugyan jó hír, azonban nem biztos, hogy mindenki meg lesz a döntéssel elégedve. Valamennyi aljzat köré, egy elegáns aranyozott gyűrű került, míg a jack mellett egy USB-C portot is találunk, mely az univerzális csatlakozók új generációját hivatott képviselni.

 

fiiom9_3 640.jpg

Képernyő


Kontraszt tekintetében a készülék teljességgel rendben van, átlagos munkahelyi fényviszonyok között vagy otthon ezt észre sem vennénk. Végre lehetőségünk van a háttérkép megváltoztatására, melyhez bármilyen memóriában tárolt képfájlt felhasználhatunk. Ez lehet, hogy csupán apró részlet, azonban mégsem túlzottan elterjedt opció, még a modern digitális lejátszók körében sem.

 

Mi van a dobozban?

 

A FiiO követi az Apple példáját, hiszen a tartozékok együttesen szinte olyan könnyűek, akárcsak maga a doboz. Odabent sztereo jack / RCA átalakító kábel, TPU műanyag védőtok, kijelzővédő, USB-C kábel, rövid használati utasítás található.

FiiO Music


A FiiO Music egy androidos alkalmazás, mely elérhető az AppStore-ban és Play Store-ban. Az M9-en előtelepítve megtalálható. A fő vezérelv a szoftver környezet kialakításánál az volt, hogy a legjobb felhasználói élményt biztosítsák egy „korlátozott” képességekkel rendelkező hardware esetében. A FiiO mérnökeinek az M9-ben megtalálható 768 MB RAM-al kellett gazdálkodniuk, ezért a korlátozott erőforrásokkal is megelégedő, zárt Android operációs rendszerrel, és az azzal együttműködő Fiio Music Appal látták el az M9-et. Gyors, megbízható, könnyen kezelhető, és egyetlen alkalommal sem fagyott le az M9, mialatt teszteltük. 

 

fiiom9_6 640.jpg

 

USB és SD kártya


Amint azt korábban említettük a készülék USB-C típusú porttal rendelkezik, – egy jövőbiztos szabvány, papiron legalábbis. Amire igazán vágyunk az a nagysebességű adatkapcsolat és a gyors töltés. A fájlok másolásánál továbbra is a micro SD kártya sebessége a meghatározó, így összességében csupán egy könnyen csatlakoztatható kábelt kaptunk végeredményül. Ugyanez a port alkalmas USB DAC funkcióra is: Valamennyi akkumulátoros DAC készülékünkkel problémamentesen működött együtt az M9, sőt a nagy, asztali USB DA konverterek csatlakoztatása sem jelentett gondot. Számítógépünkhöz csatlakoztatva a FiiO M9 használható USB DAC-ként, valamint koaxiális átalakítóként is.

 

Streaming és DNLA 


A lehető legjobb felhasználói élmény érdekében a FiiO kizárólag zenei streaming alkalmazások telepítését engedélyezi a lejátszóra. Ezek között megtalálhatóak a nagy és népszerű szolgáltatások, mint a Tidal, Deezer, Apple Music, Spotify, Qobuz, Moov, Kkbox, NetEase Music. Használatukhoz először le kell töltenünk az app fájlokat a FiiO oldaláról, majd a fájlböngésző segítségével installálhatjuk őket, és voilá, máris láthatóvá válnak a főképernyőn, használatra készen. 


Akkumulátor élettartam


A készüléket a gyártója, egy 2350 mAh kapacitású akkumulátorral látta el, mely a FiiO szerint 10 órás folyamatos lejátszási időt biztosít. Ha viszont nagy energiaigényű fejhallgatóval használjuk a lejátszót, vagy WiFi-n keresztül streamelve hallgatunk zenét, ez az idő hozzávetőleg hét órára csökken.

 

fiiom9_4 640.jpg

 

Bluetooth 

 

A Bluetooth képességeket illetően a FiiO M9 a legfejlettebb hordozható lejátszó. Támogatja valamennyi Bluetooth formátumot (SBC, apt-X, LDAC, de még az új LHDC/HWA szabványt is). További jó hír, hogy a Fiio M9 támogatja a duplex Bluetooth technológiát, így a lejátszót használhatjuk Bluetooth vevőegységként okostelefonnal, számítógéppel vagy bármely más, Bluetooth jelet sugárzó eszközzel párosítva.  

 

Mindennapos használat.

 

Külön értékeltük, hogy egy olyan átlátszó tokkal tesztelhettük. (FiiO SK-M9) amely szinte bombabiztos védelmet nyújt a kűlső sérülések ellen, ugyanakkor nagyon kellemes kézben tartani, szinte símul a tenyerünkhöz és az ujjlenyomatok sem tapadnak meg rajta.

 

Kettős DAC / Processor


A FiiO M9-ben két AKM AK4490EN DAC chip dolgozik – igazán klasszikus kombináció. Ezek a chipek nagyszerű teljesítményükről, magas precizitásukról és széles hangterükről ismertek. A híres „VERITA” prémium DAC sorozat tagjaiként támogatják a 768 kHz/32 bit felbontású fájlokat, emellett pedig olyan high-end kategóriát képviselő eszközökben találkozhatunk velük, mint például az A&K AK380 DAP vagy az Esoteric K-07X asztali lejátszója. Egy, az órajel szinkronizálására szolgáló dedikált FPGA chip is található benne. Az M9 képes kezelni mind a PCM, mind a DSD formátumot, a klasszikus 44kHz-től egészen a nagyfelbontású DSD128-ig, ami igen elegáns funkció egy ilyen kis lejátszótól. Androidos lejátszó lévén a FiiO M9 belsejében egy Samsung Exynos 7270 processzor dolgozik, ami gyorsabb, mint a korábban alkalmazott Mediatek SoC.

 

fiiom9_2 640.jpg

 

WiFi és Bluetooth


A FiiO M9 csak a 2,4 GHz-es WiFi sávot használja. A lejátszó által kínált Bluetooth funkciók, amint azt már részleteztük, teljesebbek aligha lehetnének. iPhone készülékemmel párosítva vezeték nélküli DA konverterként is kipróbáltuk az M9-et – mindehhez csupán egy gyors aktiválásra volt szükség a beállítások között a direkt kapcsolat engedélyezéséhez. Kipróbáltuk az apt-X HD-t egy Audio-Tech