FOCAL ASTRAL 16 – EGY IGAZI BESTIA

A Focal márkát elsősorban hangfalak gyártójaként ismerjük, ebből kifolyólag az Astral 16 AV processzor/erősítő megjelenése egy viszonylag új irányvonalat képvisel.

Érdemes kiemelni, hogy a Focal nem egyedül vágott neki ennek a vállalkozásnak, hanem az Immersive Audio Technologies vállalattal karöltve dolgozott, mely a Storm Audio és Auro Technologies márkákkal való kapcsolata révén már nagy múltra visszatekintő tapasztalattal rendelkezik a házimozi terén.

Új csillag született…

Az eredmény pedig nem más, mint egy 16 csatornás házimozi processzor, mely 12 db D osztályú Pascal Audio erősítőcsatornával rendelkezik, melyek mindegyike – a gyártó állítása szerint – egyenként 200 W teljesítményre képes. A fennmaradó négy csatorna előerősített XLR kimenet, emellett pedig a csatornák konfigurálhatók 2.0-tól 9.1.6-ig terjedően szinte minden megoldásra, beleértve a hangszórók kettős erősítését, valamint tetszőleges számú mélyláda alkalmazását is. Az Astral 16 elegendő feldolgozóerővel rendelkezik ahhoz, hogy a fenti összes csatornát igénybe vegye, és mesterien kezeljen olyan audioformátumokat, mint a Dolby Atmos, a DTS:X és az Auro-3D. A készülék többcsatornás képességeit a Dirac Live szobakorrekciós rendszer segítségével vonhatjuk irányításunk alá, de hogyha inkább a kézi hangolást preferáljuk, bőven áll rendelkezésünkre állítási lehetőség a szűrők, EQ és a mély crossover terén is.

Szmokingba bújtatott melós

Hat és félmillió forintos árával a Focal Astral 16 határozottan a high-end eszközök kategóriájában foglal helyet, melyek az egyedi megoldásokat kereső közönséget célozzák meg. Tekintélyt parancsolóan komoly, letisztult, szinte már „iparinak” mondható külseje az egyedi házimozi rendszerekre jellemző, ahol a hangsúly inkább a robusztus kialakításon mintsem a tetszetős külsőn van. Ami érthető is, hiszen minden esély megvan rá, hogy az eszköz egy külön műszaki helyiségbe kerüljön (így rack fülek is járnak hozzá). Az Astral 16 megjelenése egyszerű eleganciát tükröz:

Előlapján egy nagy (4,3 colos), középen elhelyezett TFT kijelzőt találunk, mely általános információkat szolgáltat, továbbá itt foglal helyet még három vezérlőgomb, egy jókora hangerőszabályzó tekerőgomb, illetve a bekapcsoló gomb is. Noha a hangerő gomb rendkívül finom szabályzást tesz lehetővé, a három vezérlőgombbal (melyek az Edit, az Enter és az Exit) csak minimális mozgásteret kapunk, hiszen a készüléket csak a web-alapú interfészen keresztül állíthatjuk be és vezérelhetjük teljes mértékben.

Ne keresd a távirányítót!

A gyártó úgy döntött, hogy a készülékhez nem mellékel távirányítót. Ennek oka pedig végtelen egyszerű: Az Astral 16 olyan egyedileg összeállított rendszerek felhasználóinak készült, akik valamilyen vezérlőrendszert már alkalmaznak. A készülék kompatibilis az otthoni automatizálási megoldásokat biztosító márkákkal, mint például a Control4 vagy a Crestron, mely feleslegessé teszi a külön távirányítót. Azok számára, akik nem egy okosotthon rendszer részeként használnák az erősítőt, egy iPad távirányító alkalmazás áll rendelkezésére.

Vezérlőrendszer és iPad hiányában kénytelenek voltunk egy laptopot használni – ami kész kínszenvedés volt, amikor csupán a hangerőn szerettük volna állítani anélkül, hogy fel kelljen állnunk a fotelból. Pozitívum volt viszont, hogy a web-alapú felhasználói felület jól megtervezett és rendkívül hatékony. Elegendő a készüléket a routerhez csatlakoztatni, leolvasni a kijelzőről a hálózati címét, bepötyögni azt a böngészőnkbe és már „készen is vagyunk”. A következő képernyőn választhatunk a vezérlési vagy a beállítási lehetőségek között – ez utóbbi opció jelszóval védett, ami rögtön érthetővé válik, ahogy megpillantjuk az itt kínálkozó funkciókat. Az Astral 16 olyan rugalmas konfigurálási lehetőségeket biztosít, melyekkel csak az igazán prémium kategóriás processzoroknál találkozhatunk, amiket hogyha egyszer egy profi szakember beállít, jobb, ha nem is babrálunk velük szükségtelenül.

Játék a rendszerrel

Mielőtt rátérnénk az Astral 16 beállítására és kalibrálására, szaladjunk végig a hátoldalán található aljzatokon. Ezek elég egyértelműek – szemünk először a hét darab HDMI bemeneten és a két HDMI kimeneten akad meg, melyek mindegyike támogatja a 4K/60p lejátszást, a HDR-t, a HDCP 2.2 szabványt és az első HDMI kimenet esetében az ARC-t is. Találunk itt még három optikai és három koaxiális digitális bemenetet is, mellettük pedig 4 pár analóg RCA aljzatot, melyeket használhatunk négy sztereó vagy egy 7.1 csatornás bemenetként. Ugyanitt helyezkedik el a két USB port is (egyik az USB-mérőmikrofon számára, a másik pedig szervizcélokra), egy Ethernet csatlakozó a web-alapú felhasználói interfészhez (WiFi képességekkel nem rendelkezik a készülék), az IR bemenet/kimenet, és a négy 12V-os trigger kimenet.

A házimozi processzor beállítását egy mozi mód létrehozásával kezdjük, mely a hangszórók elhelyezésének a kiválasztásából, a pontos konfiguráció definiálásából és a csatornák kiosztásából áll. Esetünkben egy 7.2.4 csatornás rendszert állítottunk be négy mennyezeti hangsugárzóval, elől pedig két mélyládával. A készülék menüje lehetővé teszi számunkra, hogy tetszés szerinti sorrendben adjuk meg a csatornákat, azonban mivel a három különálló tápegység mindegyike négy csatornát hajt meg, javasolt a három elől található hangsugárzót az 1-es, 5-ös és 9-es csatornákhoz beállítani, ezáltal az elsődleges terhelés eloszlik a tápegységek között. Megfogadtuk a tanácsot, majd a fennmaradó nyolc csatornát is ennek megfelelően osztottuk ki.

A Focal a készülékhez egy UMIK-1 USB mikrofont is mellékel, mellyel elvégezhetjük a csatornák kézi vagy Dirac Live-val történő automatikus kalibrációját. A mikrofont az Astral 16-hoz csatlakoztatjuk, megkezdődik a teszthangok generálása, a rendszer valósidejű frekvenciaelemzést hajt végre, kiegyenlíti az egyes csatornákat, valamint lehetőséget biztosít basszuskezelésre is, ezzel a teljesítményt a rendszerünknek és a környezet akusztikai jellemzőinek megfelelően finomhangolhatjuk. Akik rendelkeznek az ehhez szükséges gyakorlattal, alkalmazhatják külső korrekciós szoftverek, mint például a Room EQ Wizard méréseit is. Mindazonáltal a legtöbben bizonyára a Dirac Live automatikus varázslásai mellett fognak dönteni, mely a mikrofon és egy laptop segítségével végez méréseket, és hajt végre módosításokat a helyiség karakterisztikája alapján, mielőtt a görbéket a processzor felé továbbítaná.

Láttuk, hallottuk…

A készülék minden létező Dolby és DTS formátumot támogat (kivétel ez alól az IMAX Enhanced DTS:X), és mivel a „Doctor Strange” (Blu-ray) cselekményének jelentős része ténylegesen az asztrálsíkon játszódik, lendületes DTS-HD 7.1-es hangjával tökéletes választásként kínálkozott, hogy vele kezdjük a tesztelést. A Focal energikus és körülölelő hangtérrel kápráztatott el bennünket, amivel könnyebbé tette a furcsa látványvilág befogadását. Tekintve, hogy nemrég ünnepelhettük az Apollo-11 misszió 50. évfordulóját, a „A végtelen szerelmesei – Az Apolló program” (From the Earth to the Moon) HBO sorozat új, Dolby Atmos hangsávot kapott Blu-ray verzióját vettük elő. Az Astral 16 megszólalása meghökkentően koherens volt, és izmos erősítői segítségével roppant nagy hangteret hozott létre. Az első epizódban egy Mercury rakéta kilövését láthatjuk, melyet erőteljes hanghatások kísérnek, a Gemini-misszióval történt baleset következtében pedig az űrhajó fékezhetetlenül hánykolódik. A hangeffektek pontosan irányítottak voltak, a hangok hézagmentesen süvítettek csatornáról csatornára, minket is legalább annyira összezavarva, mint az űrhajósokat.

Összegzés

Röviden összefoglalva, egy igazi bestiával van dolgunk: A Focal Astral 16 minden kétséget kizáróan csúcskategóriás darab, mely rendszerünk valamennyi komponensét képes kezelni, és a legkorszerűbb kalibrációs technológiát alkalmazva páratlan audioélményben részesít bennünket. Ára kétségkívül nem olcsó, a készülék bonyolultsága szintén sokakat visszariaszthat – beállítása profi szakembert kíván – azonban a 12 csatornányi erőteljes erősítés jócskán megkülönbözteti legtöbb egyedi házimozi rendszerekhez szánt versenytársától. Az ár-érték arány mindig relatív, de ha valakinek belefér a büdzséjébe, ebben a high-end kategóriás házimozi processzorban egy igazi „szónikus” szupersztárra talál.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]