FOCAL CLEAR MG – FEJHALLGATÓ VILÁGSZÍNVONALON

Ha valaki csúcskategóriás fejhallgatókat keres, a Focal valószínűleg olyan név, amit már ismer és talán azt is tudja, hogy a Focal fejhallgatók ára néha (mint itt is) a felhők között jár, viszont az eredmény – mint a Clear MG esetében – magaért beszél.

A készülék szépen elfér a pénztárcabarát Focal Listen és az csúcsfüles Utopia  között. Ugyanakkor több mint fél millió forint meglehetősen sok pénz egy fejhallgatóért, noha már az első pillanatban lenyűgözött minket a Focal Clear MG felbontása, hangolása és nem utolsó sorban a kialakítása is. Elöljáróban talán úgy is jellemezném, hogy ez a füles, sok fejhallgató-rajongó számára a „végjáték” lehet. A Clear MG kialakítása összetéveszthetetlenül Focal. A cég nagyszerű munkát végzett az ikonikus megjelenés kialakításában és a Clear MG fejhallgató portfólióban történő elhelyezését illetően.

Tervezés / kivitel

Anyagát tekintve a fejhallgató alumíniumból, bőrből és mikroszálas anyagból készült, súlyának, valamint a mikroszálas fejpántnak és fülkagylónak köszönhetően rendkívül kényelmes. A perforált mikroszálas fülpárnák lehetővé teszik a fülek lélegzését, melyek a hosszú hallgatás során így soha nem forrósodnak fel. A Clear MG hátul teljesen nyitott, ami azt jelenti, hogy a hang be- és kiáramlik. Ezért, mivel a fejhallgató kifele is vetítí a hangot, a hangszivárgás könnyen bosszanthat másokat, akik vonaton vagy irodai asztalánál mellettünk ülnek. A Focal Clear MG fejhallgatót magnézium „M” alakú dómmeghajtók hajtják, amelyek rendkívül merevek, de könnyűek. Ez lehet a titka a csodálatos hangminőségnek, amire hamarosan rátérünk.

Kábelek, csatlakozók

A Focal Clear MG két kábellel érkezik: ami azt jelenti, hogy a fejhallgatót bármilyen 6,35 mm-es vagy XLR szimmetrikus erősítőhöz csatlakoztathatjuk. Szerencsére a Clear Mg 3,5 mm-es jack csatlakozókat használ a fülkagylónál, így könnyen cserélhető után gyártott kábelekre.  Bár a fejhallgató nem összecsukható és egy szép kemény utazótokkal érkezik, amibe a kábelek és a fejhallgató is elfér, tökéletesen elhelyezhető egy hátizsákban, noha a mellékelt tok nem ütésálló, azért a sérülések elkerülése érdekében kerüljük, hogy utazáskor a feladott poggyászba helyezzük.

Jellemzők

A Focal Clear MG két 40 mm-es magnézium dóm meghajtóval és 55 ohmos impedanciával rendelkezik. A 104 dB SPL / 1 mW @ 1 kHz érzékenységgel kombinálva ez azt jelenti, hogy a Clear MG a legtöbb erősítővel, sőt okostelefonnal is probléma nélkül meghajtható. Azonban, ha jó erősítővel párosítjuk őket, akkor azonnal szárnyakat kap és teljes potenciálját bemutatva tökéletesen kibontakozik.  A füles súlya nem mondható kevésnek, hiszen közel fél kilót nyom – 450 g. Referenciaként a zárt hátú testvére, a Focal Celestee közel azonos súlyú 430 gramm, a tiszteletreméltó Sennheiser HD800S pedig nála valamivel könnyebb, 330 gramm kábel nélkül. Nem a legkönnyebb fejhallgatóról van tehát szó, mégis kényelmesnek találtuk a hosszú zenehallgatások alatt.

Hangminőség

A Focal Clear MG az egyik legjobb hangzású nyitott fejhallgató, óriási felbontást produkál, ami azonnal megragadott minket. A hallgatott zenék minden részletét bemutatta, anélkül, hogy a legkülönfélébb zenei műfajokban durván beavatkozott volna a hangzásba. A Clear MG-nek megvolt az a rejtélyes képessége, hogy még a rosszul felvett zenét is – legalább szórakoztatóvá tegye. Lehet, hogy más fejhallgatók kínálhatják ugyanazt a felbontást, de nem kezelik kedvező módon a rosszul rögzített anyagokat, és ezzel a mutatványnak vége.

Ami a tónusegyensúlyt illeti, a Focal Clear MG enyhén meleg hangzást produkál a semlegeshez viszonyítva, de nagy előnye, hogy hallgatása közben a teljes frekvenciatartomány jól reprezentálható. A magasak nagyszerű kiterjedéssel és levegővel rendelkeznek anélkül, hogy sípolnának vagy durvák lennének. A középtartomány húsos, kis hangsúlyt fektetve a középmélyre, ami enyhe meleg felhangot ad a fejhallgatónak. A basszus mélyen nyúlik le, kiváló textúrával, és soha nem túlzott. Meglepődtünk, hogy a basszus sokkal hatásosabb és hangsúlyosabb, mint más, főleg basszusra hangolt fejhallgatóknál.

A hangszín jó, de nem a legszélesebb. Szeretnénk, ha a Focal Clear MG még messzebbre vetítené a zenét balról és jobbról, hogy még magával ragadó élményt teremtsen, de ezzel együtt a hangszín mélysége és magassága kiváló. A képalkotás is hihetetlen, és lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy minden hangot egyenként pontosan meghatározzanak.  A Clear MG-t különféle fejhallgató-erősítőkkel teszteltük, és alacsony impedanciája/nagy hatékonysága, még a szerény iFi Hip Dac-nek sem okozott gondot rendkívül hangos hangerejű meghajtás esetén sem. Imádtuk, hogy a Focal Clear MG milyen zenei hangzást produkált a Naim Uniti Atom Headphone Edition készülékkel, de ugyanúgy élveztük az iFi Zen Amp, az iFi Zen DAC  esetében is.

Összegzés

A Focal Clear MG az egyik legnagyobb felbontású és dinamikus fejhallgató, amit valaha hallottunk. Képes felnagyítani a részleteket, miközben feljavítja a rosszul rögzített forrásanyag hangzását. Ha megengedheti magának, hogy ennyi pénzért megvegye, sanszos rá hogy a Focal Clear MG lesz az utolsó fejhallgató, amelyet valaha is vásárol magának.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]