FOCAL ELEGIA – Stílus és elegancia összegyúrva

A digitális zene és a hordozható audiolejátszók egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően az elmúlt években robbanásszerű növekedést tapasztalhattunk a fejhallgatók piacán.

A fejlődés kicsi, viszont annál lényegesebb része a prémium kategóriában ment végbe, ahol a high-end fejhallgatók lenyűgöző hangminőséget hoztak el mindazok számára, akik készek százezreket áldozni nem csupán a fejhallgatókra, hanem a hozzájuk kétségkívül dukáló nagy felbontású zenelejátszókra és DAC-kra is. A Focal Elegia fejhallgató is pontosan őket célozza meg.

Komfort, kialakítás és fontos apróságok

A Focal Elegia névre keresztelt, zárt fejhallgató már ránézésre is egyértelműen prémium benyomást kelt. Őszintén szólva, nem lepődtünk volna meg, ha az árcéduláján kétszer ekkora összeget találunk – nemcsak a külső sugallja a magas árat, hanem az érzet is. Sok esetben a high-end termékek hajlamosak elhanyagolni a megjelenést, viszont mi azon a véleményen vagyunk, hogyha valaki egy ekkora összeget elkölt, akkor jogosan elvárható, hogy olyan eszközt kapjon cserébe, ami ennek megfelelően is néz ki.

Az ezüst és fekete dizájn letisztult, noha kissé feltűnő, de ami még ennél is fontosabb, az Elegia fejhallgató masszív és tartós érzetet kelt. Az alumínium fejpánt pontosan annyira rugalmas, mint amennyire annak lennie kell, bőr borítása kellően vastag és a 20 mm vastagságú memóriahab fülpárnáival szinte úgy érezhetjük, mintha füleink egy pihe-puha kanapéba süppednének.

Az 1,2 méter hosszúságú, ezüst és fekete mintázatú, levehető kábel (amit nem bánnánk, ha kicsit hosszabb lenne) végén lévő jack dugók csatlakoztatáskor jó néhány milliméterre belecsusszannak a két kagylóba, ahol rögzíthetjük őket. Ez tovább erősíti a prémium érzetet, egyúttal plusz védelmet biztosít eme lehetséges gyenge pontnak. A kábel másik végén egy 3,5 mm-es sztereó jack dugót találunk, amihez egy 6,35 mm-es átalakítót is kapunk. Mindez egy merev falú tokban érkezik, ami azt jelenteni, hogy az értékes fejhallgatónak nem kell szabadon hánykolódnia táskánkban.

Noha a táska mellékelésen nem egyedi dolog, jelen esetben ez indokoltabb, mint sok más, hasonló kategóriájú fejhallgatónál, hiszen ezúttal nemcsak otthoni használatra tervezett készülékről beszélünk. Az Elegia zárt rendszerű, azaz nem ereszti át a hangot. A nyitott kialakítás gyakran jár előnyökkel a teljesítmény terén, emiatt sok drága fejhallgató gyártója dönt ezen megoldás mellett, ugyanakkor nehézséget jelent, ha ki szeretnénk menni vele az utcára, vagy egy tömött tömegközlekedési eszközön utazni.

Hangoljunk a zenére…

A hangok megszólaltatásáért a 40 mm átmérőjű, alumínium és magnézium ötvözetből készült dóm meghajtók felelnek. A Focal franciaországi gyárában létrehozott, saját tervezésű megoldást a vállalat „M” alakú inverz dóm kialakításnak nevezi, melynek a szabadalmaztatása folyamatban van. A fejhallgató rendkívül jól szigetel – persze aktív zajkioltásról ezúttal nincs szó – a zárt kialakításnak és a kagylók ergonomikus illeszkedésének köszönhetően ennek hiánya nem feltűnő. A környezet zajaiból nem sokat hallunk, s ugyan nagy hangerő mellett valamelyest átereszti a hangot, végső soron ezen a téren is elég jól teljesít. A fület körülölelő kialakítás magával ragadó hangzást tesz lehetővé. Elegendő egy széles térben szóló számot meghallgatnunk és rögtön a zene kellős közepén érezhetjük magunkat.

Az oldalról megszólaló hangokat egyértelműen a hangtér távoli végéből halljuk, mely kellően tágasan jelenik meg. A Massive Attack „Angel” című dala egy klasszikus darab a basszusok teszteléséhez, ugyanakkor érdekes a mixben mélyen elhelyezkedő hangok és a távolról hallható dobok miatt is. A készülék mindezt hűen adta vissza, lenyűgöző pontossággal helyezve el a különböző részeket. A hangzás horizontális szélessége vertikálisan is megjelent. A basszusoknak amikor kellett, kellemes mélységük volt, a sub-bass hangokat pedig úgy érzékeltük, mintha azok a hangspektrum legmélyebb bugyraiból érkeznének, jelentős súlyt adva a hangzás egészének. A Rhythm & Sound „Mango Drive” c. trackjével folytatva a tesztelést, az álmosan előrezakatoló dalban nem volt hiány erőben a mélyek frontján. A basszusok ugyan lehettek volna kicsit feszesebbek és jobban irányítottak, viszont a hangok finoman szóltak.

Végszó

A Focal Elegia mellett számos érv szól és méltó mindazoknak a figyelmére, akik egy prémium fejhallgató vásárlásán törik a fejüket. Külseje megkapó, tökéletes kényelmet biztosít, miközben hatékonyan zárja ki a külső zajokat, valamint hatalmas teret és nyílt hangzást produkál. Ideális mind otthoni, mind utazás közbeni használatra, sokoldalúsága megkülönbözteti a többi, hasonló árú versenytársától, részletezettség és időzítés tekintetében pedig csak a legjobbak pipálják le.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]