Goovis Cinego G2 VR SZEMÜVEG – MOZI A SZEMÜNK ELŐTT

Napjainkban a mobil eszközök világában a VR, azaz Virtual Reality az egyik leggyakrabban használt kifejezés. Tesztalanyunk a Goovis Cinego G2 VR szemüveg egy Sony AMOLED Micro kijelzőre épült, ez adja meg azt az izgalmas virtuális élményt, ami lehetővé teszi, hogy bárhol nézhessünk filmeket kb. úgy, mintha a középső sorokban ülnénk egy moziban.

Dizájn

Egyszerűen kijelenthetjük: jól néz ki. Kimondottan dögös a látvány. Igaz, felépítése ugyan eltér a az általánosan megszokottól, de a homlokra támaszkodó ?headset? egység, egy fejpánttal kiegészülve, már látszatra is nagyobb stabilitást ad a szerkezetnek. Azt is előnynek nevezhetjük, hogy így az ehhez kapcsolódó virtuális szemüveg kevesebb terhet jelent a fejnek, és egyensúly szempontjából is lényegesen jobb benyomást kelt, mint az általánosan egy nagy szemüvegben kivitelezett társai

Mit tud a készülék?

A Goovis Cinego G2 csomag alapvetően két készülékből áll: a fejre erősíthető fejpántból, és egy kisebb méretű vezérlőből. A fejegység közvetlenül kapcsolódik (a belőle kivezetett HDMI-kábellel) a vezérlő különleges HDMI-kimenetére, amely a működéshez szükséges 5V-os tápellátást is biztosítja. A vezérlő alapvetően egy kábeles távkapcsolóhoz hasonlít, a szokásos vezérlést támogató gombokkal és egy nagyon jól működő touchpad-al, ezzel az alkalmazások, vagy a videólejátszó irányítása, nagyon kényelmesen kezelhető.

A Cinego G2-höz Bluetooth-on keresztül játékvezérlők, fejhallgatók, hangszórók csatlakoztathatók, ugyanúgy, mint bármely Androidos Tablethez, vagy telefonhoz. A headset komfortos beállításához az alján találunk egy-egy forgatható és távolság állító gombot. Ezekkel állítható be a szükséges dioptria (ezek +3 és -8 dioptria közötti tartományban, 0.33 dioptria léptékben), illetve módosítható a lencserendszer helyzete a szemtávolságunknak megfelelően. Az optika egyébként egy fejlett, 12 lencsét tartalmazó egységből áll. A személyre szabáshoz alul kell keresni a beállító lehetőséget, egy gombbal 5 fokozatban állítható a kijelzők fényereje, jobb oldalt pedig a 2D/3D kapcsoló van, ha side-by-side 3D jelet küldünk a headsetre. A Cinego G2 jobb szélén van kivezetve a fixen bekötött HDMI-kábel, bal szélén pedig egy 3,5 mm-es sztereó jack-aljzatot találunk, amelyhez tetszőleges fül- vagy fejhallgató csatlakoztatható.

A Goovis G2 rendelkezik egy ultranagy felbontású (1980×1080) Sony AMOLED szemüveggel és 6 tengelyes érzékelővel, valamint egyedi optikai képalkotási technológiával. Ez a technika lehetővé teszi a felhasználók számára a valós jelenlét, a virtual reality érzését, a 360 fokos panorámaképet, mindezt 0,01 ms sebességű válaszreakcióval. Nincs érezhető késés, nincs után-húzás, és a Goovis 3D VR szemüveggel nem kell tartani a szédüléstől. Az AMOLED kijelzők 18 mm képátlójúak, és a hagyományos LCD-panelekhez képest 70%-kal kevesebb kék fényt bocsájtanak ki.

A Cinego használható filmek nézésére, játékok lejátszására és videohívások kezdeményezésére. A WIFI-kapcsolat segítségével csatlakozhatunk set-top boxhoz, PS4-hez, xbox-hoz, PC-hez, goovis vezérlődobozokhoz, okostelefonokhoz, mobil merevlemezekhez, TF-kártyákhoz, ezen kívül élvezhetjük a mozifilmeket, a Netflix, HuLu, Amazon, Youtube segítségével.

Memória és üzemidő

A vezérlő rész beépített akkumulátora telefon vésztöltésére is alkalmas, a mintegy 5900mA és 2 A töltési képességével. A kézi egységben 32 Gb belső memória található, ebből 26-ot használhatunk szabadon, de van egy TF kártyahely és egy USB port is, a további műsorkat tartalmazó memóriák számára. A kézben tartható komponens alumíniumból van, de a felső részének a gumírozott rétege jól tapad, ezért a kézből történő kiejtéstől viszonylag jól védve van, a gombkiosztás pedig nagyon ergonomikus.

Élménybeszámoló a virtuális térből

A fejpánt beállítása és a kalibrálás után, egészen kényelmesnek bizonyult az eszköz. A kép optimalizálását egy vetített ábra segíti, sok pálcikával és középen egy szemüveget kirajzoló ábrával, amely eligazít a beállítás mikéntjében. Az összes menü beállítása logikus és egyértelműen könnyű, mestermunkának jellemezném. Miután ezzel megvoltam, a mikro kártyán tárolt Jurassic Worlds 3D filmet illesztettem a ?távirányítóba? és elkezdtem a mozizást. Kifejezetten szeretem a 3D technikát és az aktív szemüveges TV-hez képest tudom az élményeimet leírni. Ami a legfontosabb, hogy most semmiféle szellemképet nem lehet tapasztalni, ami elrontaná az élményt! Ez a felfedezés elég nyilvánvaló előnyökkel jár, egyszerűen sokkal mélyebb az élmény, és vele együtt a hatás. Nagyon tetszett, amikor ebben a filmben megérkeznek a látogatók a trimaránnal a szigetre. Az emberek tömege nagyon hatásosan nézett ki három dimenzióban.

Később a dinóknak a látványa szintén jókora nyomott hagyott, nagyon tetszett amit láttam. A színek szépek és élénkek voltak, mindazonáltal nem ?OLED-esen? túlzók. A fejrésznek aktív hűtése van egy kis ventilátorral, amit hallani ugyan, ha nincs lejátszás, de műsor esetén ebből csak annyit tapasztalunk, hogy nem fülledünk be a szemüveg alatt. A jó párnázottság miatt az eszköz elég kényelmes, illetve a homlokpántnak is nagy szerepe van a komfortérzet növelésében. A készüléknek energiatakarékos funkciója, hogy ha a szemüveget levesszük, azonnal jelez az érzékelő és a kijelző kikapcsol, felhelyezve rögtön újra bekapcsol, így nem nyúzza feleslegesen a telepet. A szinte teljes látószöget kirajzoló vásznat, grandiózus méretű képként élhetjük meg. Ilyen felbontásnál már a képeket alkotó pixeleket sem tudjuk érzékelni, tehát a mozgóképeket nem zavarja meg ez az egyébként elég kiábrándító jelenség. A Goovis Cinego G2 remekül működött és nagy élményt adott a próba során.

Összegzés

Látszik, hogy a gyártó teljes szívvel belevetette magát ennek az eszköznek a fejlesztésébe. Az eddigi általam kipróbált efféle eszközök közül, messze ez a szemüveg a legjobb; éles és nem pixeles kép, remek komfort, sok felhasználási és kapcsolódási lehetőség. Aki örökké mozgásban van, érdemes egy ilyen kiegészítőt beszereznie, hogy az élete még teljesebb legyen. A Goovis Cinego G2 félkemény hordtáskával kis helyet igényel és bárhová kényelmesen magunkkal vihetjük.

Lambert János