Hegel H390 – High End kompromisszumok nélkül

A Hegel nevet valószínűleg mindenki ismeri, aki egy kicsit is jártasabb a felső kategóriás audiorendszerek világában. A norvég gyártó csodás, fekete komponensei mindig is a nemes egyszerűséggel megtervezett vonalvezetés és a kompromisszummentes hangminőség iskolapéldái voltak.

A Hegel H390-es a H190-es és a H590-es típusjelű erősítők közé érkezik és elődjét, a H360-ast váltja, ami már jó előre elárulja nekünk, hogy esetében egy újabb tökéletes katona áll a Hegel hifi sztereóerősítőinek hadrendjébe és ennek megfelelően mi is örömmel üdvözöltük tesztszobánkban.

Külső, tulajdonságok

A H390-es egy termetes dobozban érkezett, aminek már a súlya is tiszteletet parancsoló volt, az erősítő ugyanis 20 kilót nyom. Kicsomagolva a dobozt, már meg is csodálhattuk a gyártó többi készülékéhez hasonlóan letisztult integrált erősítőt. A ház frontoldalán középen a „HEGEL” felirat alatt egy fehér karakteres kijelző található. Ez nagyon egyszerűen, szép nagy karakterekkel jelzi, az aktuális forrást és a hangerő mértékét egy százas skálán. Emellett két oldalt a hangerőszabályzó és a forrásválasztó egyforma potméterei találhatóak és kész. Ennyi. Vége. Integrált, pláne hálózati funkciókkal bíró erősítőnél ez már szinte fokozhatatlanul puritán megoldás, de működik, mert a készülék rettenetesen jól néz ki.

A fő kapcsoló gomb, szintén nem az előlapon található, de a hasonló készülékekkel ellentétben itt nem a hátlapon, hanem a készülék alján, elöl találjuk meg. Ha tehát áramtalanítani szeretnénk a H390-est, a kijelző „alá” kell nyúlnunk és el sem tudjuk téveszteni a nagy méretű kapcsolót. A hátlapon vannak az igazán érdekes dolgok. Itt csatlakozók seregét találjuk köztük olyanokat, amelyekkel nagyon ritkán találkozunk ebben a kategóriában.

A hangfalcsatlakozó pár a hátlap két szélére tolva ügyesen jelzi, hogy itt bizony alaposan szeparált csatornákról van szó. Természetesen banándugóval is közeledhetünk feléjük, nem fognak tiltakozni. Itt találjuk még a tápcsatlakozót és felül szépen sorba rendezve a bemeneteket. 2 pár RCA és egy XLR analóg bemenet mellett egy fix vonalszintű és egy változtatható RCA kimenet is helyet kapott itt. Mindezek alatt pedig, a hátlap alján találjuk az igazi érdekességeket. Itt vannak azok a csatlakozók, amelyek miatt ez a készülék kilóg a high-end erősítők sorából. Itt ugyanis különféle digitális és hálózati csatlakozókat találunk.

Van itt két koaxiális, (egy BNC és egy RCA), három optikai és egy USB bemenet, amelyek ráadásul mind MQA kompatibilisek. Emellett van még itt egy BNC kimenet és egy Ethernet csatlakozó is, amivel a készüléket az otthoni hálózatunkra is csatlakoztathatjuk. Ez a fajta sokszínűség az, ami kiemeli a H390-est a kategóriájából, hiszen itt nagyon ritka madár már az integrált DAC is, de a hálózati funkciók egyenesen csodaszámba mennek.

Szolgáltatások

Hegel H390 250W teljesítmény leadására képes minimális torzítás és extrém alacsony zaj mellett. Tartalmaz egy jó minőségű D/A konvertert is, ezáltal digitális bemeneteken is képes fogadni a források jeleit. Beépített fejhallgató erősítő, hálózati audio lejátszás és Airplay alapú vezetéknélküli zenelejátszás teszi teljessé a funkcionalitást.

Ez van belül…

A készülék szíve a Hegel új sorozatában már megismert és megszeretett SoundEngine2 meghajtó egység, ami a többek között jelentősen megnöveli a basszus pontosságát, csökkenti az A/B osztályú erősítőkre jellemző torzítást. Ez azért is fontos, mert ennek köszönhetően válik a Hegel er igazi mindenevővé, ami a rácsatlakoztatott hangsugárzókat illeti. Legyen az állványos, vagy állóhangfal, minden típussal könnyedén elbír.

A készülék digitális áramkörei a legjobb eredményt biztosító natív formátumban dolgozzák fel bejövő digitális jeleket és így a bemenet típusától függetlenül azok változatlanok maradnak. A pontos órajel generátor szintén a Hegel fejlesztése az egység az alacsony felbontású fájlok észlelésekor alkalmazkodik a bejövő jel mintavételi frekvenciájához, így optimálisan dolgozza fel még a gyengébb minőségű anyagokat is. A végeredmény minden esetben analógos jellegű, természetes hangzás.

Meghallgattuk

Mi a Hegel H390-est egyrészt vinyl lemezjátszóval, másrészt hálózati bemeneten nagy felbontású, DSD fájlokkal próbáltuk zavarba hozni, de egyik módszerrel sem sikerült. A lemezekről Norah Jones hangja és Dave Brubeck Take Five-ja is olyan gyönyörű természetességgel szólalt meg, mintha egy jazz klubban játszottak volna nekünk. Még a martinis poharakat is látni véltük az asztalunkon. Amikor pedig váltottunk a Queen Innuendójára, akkor éreztük igazán a rendszer erejét. A fejünket kis híján lefújta a felvétel elképesztő dinamikája, ugyanakkor hátborzongató részletességgel is szólt, amikor arra volt szükség.

Ugyanilyen pozitív élményünk volt a hálózati lejátszással kapcsolatban is. Nagy felbontású állományokkal közelítette a hagyományos források minőségét, de az az igazság, hogy még olyan „mainstream” szolgáltatók esetében is, mint a Spotify, vagy a TuneIN, teljesen hallgatható, kellemes minőséget tudtunk kicsiholni a rendszerünkből, a H390-es segítségével.

Összegzés

A Hegel H390-es igazi mindenevő, mégpedig a legfelsőbb kategóriából. Nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek, aki igazán komolyan gondolja ezt a zenehallgatás nevű tevékenységet. Természetesen ezért a nem mindennapi erősítőért egy kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba, így ez a tulajdonság (az árcédula) jelentősen megszűrheti a jövendőbeli boldog tulajdonosok körét, de aki megengedheti magának ezt az árszintet, az mindenképpen vegye számításba a H390-est, ha vásárolni készül.

(Haraszti Tibor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]