Hisense 55A85H OLED TV – MINDENBŐL A LEGJOBBAT

A Hisense A85H OLED TV nagyfokú színélénkséget, borotvaéles részleteket és erőteljes kontrasztot kínál.

Egyes OLED tévéket a Batman filmekre tervezték, ezek többnyire kiváló fekete színtartománnyal rendelkeznek és alkalmasak a sötétség és az árnyék megjelenítésre. A Hisense A85H képernyője, pont az ellenkezőt mutatja. A képek pompáznak, mint a napfényes égbolt, a dinamika pedig a kalapácsütés erejét hordozza és nem fukar az egyéb funkciók terén sem. Van benne Dolby Vision (Dolby Vision IQ-val), támogatja a nagy képkockasebességű játékokat, a HDR10+ kompatibilitást, a tartalomban gazdag intelligens platformot és még IMAX Enhanced tanúsítványt is kínál.

A Hisense A85H OLED TV nem fukarkodik a funkciókkal sem. Van Dolby Vision (Dolby Vision IQ-val), nagy sebességű játéktámogatás, HDR10+ kompatibilitás, tartalomban gazdag intelligens platform és még IMAX Enhanced tanúsítvány is. A 121 cm-es (48”) és 164 cm-es (65”) képernyőméretekben is elérhető 138 cm-es (55”) A85H közvetlenül az LG C2 modelljével versenyez.

Dizájn és gamer funkciók

A gyártó valószínűleg leginkább a megfizethető árú LED-modelljeiről ismert, de az A85H formatervezésében és felépítésében biztosan nincs semmi, ami olcsó. A panelt sötét mikroperem keretezi és egy ezüst szegély húzódik a képernyő alján, már-már észrevétlenül. A panel egy intelligens megjelenésű központi állványon helyezkedik el, amelynek nem csak az az előnye, hogy a legtöbb AV-bútorhoz illik, de az optimális látószög érdekében el is forgatható.

Ha van otthon a PlayStation 5 vagy új generációs Xbox készüléke akkor a négy HDMI-bemenetből kettő v2.1-es, ami támogatja a 4K/120Hz-es játékokat csakúgy, mint az automatikus alacsony késleltetési módot és a VRR 120Hz-et. Közülük az egyik eARC-kompatibilis is. Az egyéb csatlakozók között két USB, Bluetooth 5.0 és nagysebességű Wi-Fi 6, valamint a szabványos DVB-S2 műholdas és Freeview Play tunerek bemenetei szerepelnek.

Távirányító

A Hisense távirányítója olyan, mint egy kis gombfesztivál, rengeteg dedikált billentyűvel (és most vegyen egy nagy levegőt) a Disney+, a YouTube, a Prime Video, a Rakuten TV, a Plex, a Deezer, a Facebook Watch, a YouTube Kids, az NBA, a Netflix, a Vidaa TV és a Vidaa Free számára.

Ha megnyomja a Vidaa TV gombot, akkor az IP-alapú lineáris csatornák gyűjteményéhez jut, míg a Vidaa Free ingyenes tartalmak összesített gyűjteményét kínálja, amelyek elsősorban a Pluto TV és a Plex kínálatából származnak. A Vidaa a Hisense saját fejlesztésű platformja (ebben a készülékben a 6.0-ás verzió található), és sokat fejlődött azóta, hogy utoljára használtam.

Képminőség

Ami a képminőséget illeti, az A85H-nak rengeteg vonzó tulajdonsága van. Magas szintű színélességet, borotvaéles részleteket és erőteljes kontrasztot nyújt – de a képbeállítások kissé rendezetlenek. Normális esetben a Standard lenne a választás a konzervatív hétköznapi használatra, de itt túlságosan világítanak a vörös és kék színek.

Ez akár Vivid beállításként is megfelelne, ha a Hisense nem biztosítaná a Dynamic-ot, amely még jobban túltelíti a színeket, és megnöveli a kép átlagos fényerejét. A legmegfelelőbb a Cinema Day beállítás, legalábbis ami a színvisszaadást illeti.

A tévé HDR-teljesítménye lenyűgöző. A csúcsfényerőt valamivel 750 nit alatt mértem (Dynamic üzemmódban), 5 százalékos patch ablakkal, ami a tipikus tükörfényes kiemelésekkel tükrözi a teljesítményét. A 138 cm-es (55”) modellünk szintén elérte a 625 nitet 10 százalékos ablakkal.

A HDR üzemmódok között szerepel a Day, Night, Standard, Dynamic, Sports, IMAX Cinema és a Filmmaker. Ez utóbbi véleményem szerint általában a legunalmasabb választás, de itt kiderült, hogy az egyik legjobb. DV tartalmakhoz a Dolby Vision IQ mellett a Dolby Vision Dark és a Dolby Vision Custom is rendelkezésre áll.

A Bridge Hollow-i átok (The Curse of Bridge Hollow – Netflix, Dolby Vision) című film rengeteg lehetőséget kínál az alacsony szintű árnyékrészletek bemutatására, de az A85H nem rendelkezik elég kifinomultsággal ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki belőle. A tévé természetesen dinamikusan teljesít, fényes fehérekkel és tintás feketékkel, de van egy bizonyos mértékű elfojtás is, ami úgy tűnik, hogy megfosztja a képet a finom, fekete közeli részletektől.

A legszínvonalasabb filmes teljesítmény érdekében érdemes a Dolby Vision Custom opciót választani, mivel ez egy részletesebb képbeállítási menüt nyit meg, és ami fontos, a mozgásinterpoláció vezérlését. Ennek segítségével ugyanis a Dolby Vision IQ alapfelszereltségéhez tartozó mozgássimítás (motion smoothing) kikapcsolható a „Film” Ultra Smooth Motion beállítás kiválasztásával.

A szett nehézkes fekete szintjellemzője a HDR10 esetében is éppúgy megmutatkozik. Éppen akkor, amikor John Wick-et kiátkozottnak nyilvánítják (John Wick: 3. fejezet – Parabellum, 4K Blu-ray), akkor vált át a kép Keanu Reevesre, aki a Times Square-re rohan, miközben a sötétben verőfényes eső esik a háttérben. Aggódónak tűnik. Nem kellene annak lennie. Ezen az OLED-n minden, csak nem láthatatlan a fekete öltönyében, az árnyékos utazók között.

A filmkészítői (film maker) mód a segítségére siet. Két perccel később, amikor Ian McShane kiszáll az autójából a Continental előtt, a felöltőjének textúrája elvész a sötétségben, ha a HDR Standard funkcióval nézzük. A Filmmaker beállítás többet mutat anélkül, hogy a hagyományos módon feláldozná az élénkséget.

Ennek ellenére a Standard beállítás szereti a fényes alapszíneket, és ez gyakran nagyon szép; a John Wick Times Square-jének felfokozott valóságtartalma különleges vizuális csemege. Azok számára, akik a tiszta képeket szeretik, némi kényelmetlenséget fog okozni, de gyanítom, hogy sokan mások viszont helyeselni fogják.

Ha a különböző előzetesen elmentett képbeállítások nem találják el a néző ízlését, akkor a szokásos fényerőn, kontraszton, színtelítettségen és élességen túl is van lehetőség finomítani; ugyanis a készülék színskálája beállítható natívra vagy automatikusra, és manuálisan is lehet módosítani a vörös, zöld, kék, sárga, cián, magenta és a hússzín tónusán. A legtöbb felhasználó valószínűleg a mutatós Standard képbeállításnál fog maradni.

Hangzás

Ami a hangot illeti, az A85H az állítólagos 60 W-os összesített erősítésnek köszönhetően érezhetően hangos. Ismét többféle elő beállítás áll rendelkezésre, köztük a Standard, a Színház és a sport (Theatre and Sports), és bekapcsolható a Dolby Atmos és a DTS Virtual:X hangfokozás. Az Atmos anyagok esetében van némi kellemes oldalirányú hangzás, de a megjelenítés nagyrészt sztereofonikus.

Minden hengeren tüzel

Az A85H-val a Hisense egy jól specifikált OLED készüléket kínál, rengeteg vizuális csinnadrattával. Az elő beállításai megosztók lehetnek, de nekem általában tetszett a kép. A márka Vidaa intelligens platformja itt is magas szintű teljesítményt nyújt.

Valójában az árát egy LG modellhez képest szabták meg, ami teljes körű 2.1-es HDMI bemenettel és kiegyensúlyozottabb képelőállításokkal rendelkezik. Az én tippem az, hogy ha a Hisense csökkenti az árat, akkor ez egy olyan OLED televízió lesz, amit komolyan fel kell venni a szűkített listára.

Összegzés

Jól specifikált és stílusos, ez az OLED a gamereknek és általános értelemben is egyaránt megfelel. Ne számítson azonban filmszerű megjelenítésre: itt minden a merész színekről és az erőteljes dinamikáról szól.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]