Hisense 65U7HQ 4K TV – ÜTŐKÉPES KÖZÉPKATEGÓRIÁS

A Hisense már korábban megkezdte új televízióinak piacra dobását, amelyek, mint azt eddig tapasztaltuk, meglehetősen jó véleményeket hagynak maguk után.

Mi azonban most inkább a készülékek jellemzőit szeretnénk megvizsgálni, hiszen a gyártók láthatóan igyekeznek jobban koncentrálni a minőség-ár arányra, ami végső soron a fogyasztók számára lesz kedvező. A Hisense 55U7HQ a középkategóriába tartozik, de integrál már néhány olyan funkciót, amikkel már a valamivel fejlettebb televízióknál szoktunk találkozni.

Lépjünk közelebb

A Hisense U7H egy középkategóriás 4K 120 Hz-es ULED TV, amelyből a 65”-os változatot vizsgáltuk meg. A 65 hüvelykes U7H-nek egy FALD (Full Array Local Dimming) háttérvilágítású VA panele van, amely 90 zónával és egy kvantumpont réteggel rendelkezik a jobb színteljesítmény érdekében. Támogatja a Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive és HLG (Hybrid Log-Gamma) nagy dinamikatartományú formátumokat és változatokat, a csúcsfényereje pedig 600 nits.

Azoknak, akiknek fontos a pontos képminőség, a Filmmaker módot javasoljuk, ami pontosan úgy jeleníti meg a tartalmat, ahogy azt a készítők szeretnék láttatni. A videó feldolgozást a Hi-View Engine processzor vezérli, a mozgás és a felskálázás támogatása a vállalat AI algoritmusának segítségével történik, az U7H számára beépített helyi fényerőszabályozó rendszer vezérlésével.

Gamer funkciók és a rendszer

A gamerek számára két HDMI 2.1 (48 Gbps) bemenet áll rendelkezésre FreeSync Premium, 4K 120Hz VRR (Variable Refresh Rate – változó frissítési frekvencia), ALLM (Auto Low Latency Mode – automatikus csökkentett késleltetési mód) valamint eARC kompatibilitás, ami a Game Mode Pro funkcióval vezérelhető. A bemeneti késleltetés a 4K/60 jel esetén 17,4 ms, 120 jel esetén pedig 8 ms.

Az okostévé a legújabb Vidaa U6 Smart operációs rendszert használja, amely hozzáférést biztosít a Freeview Play és a Catch-up alkalmazásokhoz, valamint a legtöbb nagy VOD alkalmazáshoz, és ahol elérhető, támogatja a 4K HDR, a Dolby Vision és a Doby Atmos lejátszást, valamint van Alexa és Google Assistant alkalmazás is a hangvezérléshez.

A Vidaa 6.0 smart TV rendszer nagyszerű, stabil teljesítményt nyújtott. Rendelkezik Freeview Play funkcióval az összes catch-up szolgáltatással, emellett pedig a főbb VOD-alkalmazásokat, például a Netflixet, a Prime Videót, az Apple TV+-t, a Disney+-t és még számos más alkalmazást is élből kezeli.

A rendszer támogatja a 4K UHD Dolby Vision-t azokon az alkalmazásokon, amelyek rendelkeznek vele. Az U7HQ-val töltött időnk alatt nem volt semmilyen összeomlással, lassulással vagy hiányzó funkcióval kapcsolatos problémánk.

Külső design

Első pillantásra nem nagyon tűnik ki a formatervezésével, különösen azért, mert megtartja a korábbi években megjelent egyszerűbb kivitelezésű modellek stílusát. De mégis azt mondjuk, hogy a Hisense U7H egy elegáns megjelenésű televízió, amelynek műanyag teste és állványa világosszürke színű.

A panel egy kicsit ugyan vastagabb, mint a legújabb élvilágítású LCD modellek, talán azért, hogy lehetővé tegye a Full Array Local Dimming rendszer alkalmazását, ezzel együtt azonban korszerű érzetet kelt. Az állvány egy egyszerű műanyag hurok, amely a panel aljára illeszkedik, hátul kisebb lábakkal és kábelkezeléssel, a nagy hurok pedig a készülék elejéből áll ki, hogy egyensúlyba helyezze az egész televíziót.

A hátoldalon vannak a csatlakozók, amelyek oldalra és hátrafelé néznek. Oldalirányban van egy USB-port, egy szervizcsatlakozó, négy HDMI-bemenet – az első kettő HDMI 2.0b, a harmadik és negyedik pedig HDMI 2.1 kompatibilis –, egy RF- és egy műholdas antenna, egy hagyományos AV-bemenet és egy fejhallgató-csatlakozó. A hátrafelé néző választékban további USB-hely, digitális hangkimenet és LAN-port található.

A mellékelt távirányító egy szabványos Hisense egység, amely hosszú, és fekete műanyagból készült. Tengernyi gomb található rajta, köztük a VOD-alkalmazások és szolgáltatások közvetlen elérhetősége, valamint egy központi irányító terület az enter billentyűvel és a menügombokkal. A hangerő és a csatornák kiválasztásához is vannak billenőkarok, és az egész eszköz jól illeszkedik a kézbe, és kényelmesen, egy kézzel is használható.

Képminőség

A Hisense U7H panel egyenletessége megfelel annak, amit egy középkategóriás FALD VA paneltől elvárnánk: a panel szélei sötétek, a középső területek pedig világosabbak. Emellett észrevettük, hogy a nagy, azonos színű területeket tartalmazó képek és a kameramozgások, például a futballtartalmak megtekintése során meglehetősen sok DSE (Dirty Screen Effect) volt jelen.

Egy jól megvilágított nappaliban a FALD háttérvilágítás és az LCD-technológia technikai korlátainak nagy része enyhült, és a mindennapi tévénézéshez abszolút megfelelő képet nyújtott. SDR-tartalmakkal, például normál TV-műsorokkal, hírműsorokkal az U7H színteljesítménye nagyon jó, a fekete szintek és a kontraszt teljesítménye elfogadható. A filmek természetesnek tűnnek, szép színekkel és élethű bőrtónusokkal.

A mozgás 50 Hz-es tartalmakkal megfelelő volt, de időről időre észrevettünk néhány kieső képkockát, ami nem volt jelentős, különösen, ha figyelembe vesszük a készülék árát. Ha valakit kevésbé érdekel a pontosság, használhatja a mozgásinterpolációt. A felskálázott anyagok is kissé lágyak voltak, a HD tartalmak sem tűntek olyan élesnek és részletgazdagnak, mint amilyenre számítottunk.

A dinamikus metaadatokkal rendelkező Dolby Vision és HDR10+ tartalmak jobban illeszkednek az U7H korlátozott fényerejéhez, mivel a tónustérképezés a tévé képességeinek megfelelően történik. A Dolby Vision Dark a legpontosabb üzemmód, de szintén szenved attól, hogy egy kicsit túl halvány, és a feketék a legalacsonyabb tartományban összezúzódnak.

A natív 4K tartalmak nagyon élesnek és részletesnek tűnnek, különösebb problémák nélkül. A filmek nézésekor az U7H-n szintén vegyes képet mutat: az SDR-képek nagyon szépen néznek ki világos környezetben, de amint a fények elhalványulnak, néhány probléma előkerül, például sötétebb képélek és az ún. blooming hatás, amikor glória szerű képződmény jelenik meg az alakok körül.

Ez HDR-tartalmaknál felerősödik, mivel a panel világosabb megjelenítésre törekszik, ezért több blooming kompenzálást alkalmaz, de a fényerő növekedése miatt sajnos ez is erősebb lesz. Ettől függetlenül, összességében a Hisense U7H egy normál nappaliban jól teljesít.

Hang

A hangminőség egy kicsit csalódást okoz, mivel a készülék hátulján nincs mélyhangszóró, így nincs, ami reprodukálja az alsó frekvenciákat, ezért a hangzás kissé könnyű, tömörített érzetet ad, de normál tévénézéshez megfelelő. Aki jobb minőségű hangzást szeretne, annak javasolt egy soundbar csatlakoztatása.

Összegzés

A Hisense U7H képes olyan teljesítményt nyújtani, amit ezért az árért elvárnánk, összességében a funkciók, a dizájn és az intelligens operációs rendszer jó keverékét kínálja. A képminőség SDR-rel és HDR-rel vegyes, a képminőség normál nappali környezetben, jó fényviszonyok között elfogadható, szép természetes színekkel és élethű bőrszínekkel jól teljesít.

A képfeldolgozás is jó, és bár a HDR-teljesítmény a 600 nits csúcsérték alatti értékkel nem túl fényes, de az is tény, hogy mindkét fő dinamikus metaadat-formátum támogatott, ami segít a tévé képességeinek megfelelő HDR-képet nyújtani. A két HDMI 2.1 bemenettel a gamer mód is jól szerepel, ezek támogatják a FreeSync Premiumot, a 4K 120 Hz-es VRR-t, az ALLM-et és az eARC-kompatibilitást, ráadásul mindez a Game Mode Pro funkcióval vezérelhető.

A Hisense U7H a normál nappali tévés feladatokhoz tökéletesen használható, az árának megfelelő képminőséggel, egy jó okostévé rendszerrel és megfelelő gamer funkciókkal.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]