Hisense A9G OLED – Fantasztikus kép és hang

A Hisense egyike azoknak a nagyra törő kínai konszerneknek, amelyek a semmiből előtörve az elmúlt másfél évtizedben meghódították a világot. A cég jelenleg a negyedik legnagyobb gyártó a globális televíziós iparágban, köszönhetően annak, hogy óriási gyártási kapacitással és hatalmas önálló kutatási központokkal rendelkezik.

Úgy tűnt, hogy a Hisense sokáig a QLED technológiában bízik a prémium kategóriás, azaz nagy tudású termékek szegmensében. Azonban a konszern vezetése 2020-ban úgy határozott, hogy nyitnak az OLED képalkotási eljárás irányába. Nem is húzták nagyon sokat az időt, és hamar színre léptek első ilyen készülékeikkel, amelyek már hazánkba is eljutottak. A Hisense A9G is egy ilyen modell, aminek tesztjéhez mi is nagy várakozással fogtunk hozzá.

Formabontó dizájn

A termék már megjelenésével jelzi, hogy a cég komolyan gondolja az OLED szektort is, hiszen a tesztelt darab totálisan egyedi megjelenéssel bír. Az egyébként vékony készülékházat ugyanis egybeépítették egy hangprojektorral, amely markáns és karakteres külsőt kölcsönöz a televíziónak. Ez a már említett soundbar az alsó részen húzódik végig és rögtön jelzi, hogy hangzás terén bizony extrákra számíthatunk.

Hagyományos értelemben vett talpról így nem is beszélhetünk és a nagy méretű képernyő forgatására, valamint döntésére sem nyílik lehetőség. A kijelző azért gond nélkül falra akasztható, ehhez mindössze egy szabványos VESA konzolra van szükség. A ki- és bemeneteket a hátlapon helyezték el és a kínálatra nem lehet panasz. Ennek köszönhetően egyszerűen csatlakoztatható az integrált WiFi-vel ellátott, Bluetooth támogatású termékhez külső médialejátszó, vagy más hangrendszer, PC vagy akár játékkonzol is.

Képminőség

A Hisense A9G esetében a képminőségért az LG Display által gyártott, már többször bizonyított OLED panel és a házon belül készülő képfeldolgozó chip felel. Az alkalmazott kijelző-technológiából fakadóan elméletileg biztosított a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete és ezáltal a végtelen natív kontraszt megteremtése, hiszen az egyes képpontokban akár ki is kapcsolható a fény.

Ez pedig a műszeres mérések során be is bizonyosodott, mint ahogy az is, hogy a színtérgazdagság remek, eléri az sRGB színtér 135 százalékát. A színpontosság is megfelelő, hiszen az úgynevezett átlagos deltaE érték 1 alatt marad, ami azt jelenti, hogy a termék akár grafikai munkára is használható. A színek egyébként szemre is szépek, hitelesek, még az emberi bőr vagy a lángoló tűz problémamentes visszaadása is megoldott.

A maximális fényerő a vizsgálataink alapján 900 nit, ami kellően magas érték ahhoz, hogy a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadása során a HDR effekt kellően látványos legyen. A homogenitás megfelelő, hiszen zavaró foltok, felhők nem tűntek fel még „egyszínű” képek esetében sem. Enyhe zajosodás tapasztalható az alacsony bitrátájú online streaming videóknál, illetve a médiaboxból érkező SD tv adásoknál.

Ezen viszont egészen hatékonyan lehet segíteni a Zajcsökkentés nevű funkció aktiválásával. Igaz, hogy ilyenkor enyhe elmosódottsággal kell számolni, tehát ha nincs rá szükség, akkor jobb kikapcsolni. A modell 3840×2160 képpont megjelenítését biztosítja, azaz 4K-s, hovatovább megkapta a Hisense egyedi felskálázási eljárását, amely képes a rosszabb minőségű tartalmak feljavítására. Ennek köszönhetően akkor is kihasználható a nagy felbontásban rejlő lehetőség, ha maga a forrásanyag alacsonyabb részletességű.

A betekintési szög a várakozásoknak megfelelően tökéletes, azaz kiszorított pozícióból, oldalról nézve a képernyőt sem tűnik fel zavaró kontrasztvesztés. A mozgásmegjelenítés során bele lehet ütközni kisebb hibákba, akadásokba, ami többnyire a forrásanyagok hibáira vezető vissza. Viszont ezen lehet egyszerűen segíteni az interpolációs eljárás bekapcsolásával, amely a processzor által kiszámolt pót képkockákat illeszti be a valódiak közé. Azonban ezzel a funkcióval is érdemes óvatosan bánni, hiszen a túlzott használata szappanopera hatásúvá (soap oper effect) teszi a képet.

A panel maximális képfrissítési rátája 120 Hz, azonban a készülék a 4K/120p jelek kezelésére nem képes, így ultra nagy felbontásnál meg kell elégedni másodpercenként 60 képkockával. Emellett az is tény, hogy a dinamikusan változó képfrissítési ráta technológia nem támogatott. És hiába remek a bemeneti késleltetés, 12,7 ms a méréseink alapján, ezért azt mondanánk, hogy játékra is megteszi ugyan ez a készülék, de erre azért ma már van jobb megoldás is a piacon.

Hangminőség

Korábban már esett arról szó, hogy a készülékházat egybeépítették egy soundbarral, amely hat darab 10 wattos hangszórót tartalmaz. Ez már magában több, mint amit manapság a legtöbb televíziótól kapunk, de ez még nem minden. A termék ugyanis plusz kapott még egy-egy 10 wattos hangsugárzót, amelyeket a felső sarkokhoz építettek, emellett ellátták két darab, egyenként 20 wattos integrált mélynyomóval is. Azaz kifejezetten komoly integrált audio rendszerrel bír a Hisense A9G és ennek megfelelően a megszólalás is remek, kiemelkedően jó.

A basszusok is gazdagon dörrennek meg, ami kiváló alapot teremt a dinamikus megszólalás megteremtéséhez. A tisztasággal nincs probléma, zavaró hanghibákat, sistergést, zúgást-búgást nem tapasztalni és a hangerő is kellően nagy. Az előzetesen beprogramozott hangmódokat sem spórolták ki, amelyek a már bevált módon a nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmakhoz szánja őket a gyártó.

Nagyon okos tv

A Hisense azon cégek közé tartozik, amely az okostévét nem bízta külső szereplőre. Ebből fakadóan televízióik a saját fejlesztésű VIDAA platformra épülnek, így többek között ez a modell is. Ez nagyon jó döntés volt, hiszen a VIDAA a tapasztalataink szerint bár nem tökéletes, de jelenleg az egyik legjobb ilyen rendszer. Kellően stabil, fagyásokat, újra indulásokat nem tapasztaltunk és a sebessége is megfelelő, kellően gyorsan reagál a kiadott parancsokra.

A grafikus kezelőfelület az Android TV platformot idézi, azonban annál egy kicsit átláthatóbb, jobban kezelhető, felhasználóbarátabb. Itt is a nagy ikonok uralják az összképet, a struktúra felépítése logikus, minden a helyén van. A rendszer magyar nyelven is kommunikál, és a meglátásunk szerint az irányításba hamar belejöhet még az is, aki egyébként idegenül mozog a technológiai eszközök világában.

Távirányító

A távirányítója ergonomikus, egész jól néz ki és a funkciógombok sem hiányoznak róla, így hazsnálatával a fontosabb szolgáltatások és menüpontok közvetlenül elérhetők. A tv képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel és a távvezérlő – egy ingyenes alkalmazás révén mobil eszközzel is kiváltható.

Az okostévé rendszer szerves részét képezik a közvetlenül elérhető internetes applikációk, amelyek közül mintegy 200 darab áll a felhasználó rendelkezésére. Ezek között megtalálható majdnem minden fontos szoftver, valamint a Netflix, Amazon Prime, Spotify és YouTube sem hiányzik, viszont az HBO Go igen. Ez pedig komoly hiba, hiszen ezen programnak itthon is komoly felhasználói bázisa van. A böngészőt azért nem spórolták ki, így a készülék lehetővé teszi különféle internetes oldalak látogatását is.

Bizonyítvány

A Hisense nagyon jó irányba indult el az A9G OLED televízióval, hiszen ez egy elsőrangú felső kategóriás készülék. A képminőség kiváló, a hangzás átlagon felüli, a kezelésbe sem lehet nagyon belekötni és a dizájn is teljesen rendben van. Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy ez egy remek tévé.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]