iFi Audio NEO Stream – STREAMER ÉS DAC

Azt mondani, hogy az iFi Audio a kompakt Hi-Fi megoldások szorgalmas gyártója, talán túlzott szerénység lenne, ugyanis a márka már évek óta a technikai fejlődés meredek felfelé ívelő pályáján halad. Az eredmény pedig, egy sikeres eszköz sorozat, amelyek mind a fiatalabb, mind az idősebb zenekedvelők számára vonzó a zenei file-ok reprodukálása során.

Ezzel a rövid kis bevezetővel, máris elérkeztünk a NEO Streamhez, amely a második ilyen termék a nem mobil NEO termékcsaládban. Nem könnyű meghatározni, hogy mire képes ez a többfunkciós egység – valószínűleg könnyebb megmondani, hogy mire nem. Ahogy a neve is sugallja, a NEO Stream egy csatlakozási lehetőségekben gazdag hálózati eszköz, amely beépített DAC-val és digitális kimenetekkel is rendelkezik.

Egyensúly teremtés

Általánosságban elmondható, hogy az 525.900.- értékű NEO Stream-et külső DAC-ként használhatjuk, amely analóg hangot továbbít, mondjuk egy erősítőhöz vagy hangszórókhoz. Ehhez választhat az RCA vagy a 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozások közül, az utóbbi hamarosan a domináns csúcskategóriás Hi-fi szabvánnyá válik.

Az iFi Audio NEO Stream digitális átvitelként is funkcionálhat, amely egy külső DAC vagy digitálisan felszerelt erősítő esetleg aktív hangfal digitális bemenetét táplálja. A NEO Stream kimeneteivel együtt még mindig elegendő lehetőség áll rendelkezésre az iFi Audio számára, hogy három fizikai LAN-kapcsolaton – egy hagyományos RJ45-ös, „ipari” M12-aljzaton és optikai SC-porton – csatlakozhasson.

Streamelés az alap

A készülék koncepciójához hűen hiányoznak a digitális bemenetek, így elfelejtheti a tévé vagy CD-transzport csatlakoztatását. Esetünkben a zene streamelésből származik, és hasonlóan a csak digitális kimenetű ZEN Streamhez, a NEO Stream is saját Volumio alapú szoftvert futtat, a Tidal Connect, a Spotify Connect, az Apple AirPlay és a DLNA fedélzetén. Ez is Roon Ready, és azon kevés eszközök egyike, amely képes hálózati audioadapterként (NAA) működni a mintavételező HQPlayer szoftverhez.

A legjobb, ha a NEO Streamet általános módban az összes streamelési opciót engedélyezve használod, vagy a négy exkluzív mód valamelyikében (csak Roon, Tidal, NAA vagy DLNA) futtasd. Ha inkább helyben szeretnéd lejátszani a saját fájljaidat, egyszerűen csatlakoztasd az USB-tárolót a hátul található második USB-porthoz, ahol a NEO Stream jó formátumtámogatással bír, beleértve az AIFF, ALAC, FLAC és WAV nagy felbontású változatait is.

Egyébként a NEO Stream dizájnja egyértelműen a korábbi NEO iDSD-től származik, amely egy nagy, középen elhelyezett számlappal és egy színes TFT-képernyővel rendelkezik az egyik oldalon.  A süllyesztett többfunkciós gombot vizuálisan kiemeli a homlokzat ívelt mélyedése, míg a jobb oldalon egy nagy LED található. Egy vékony vonal hasítja ketté az előlapot, néhány kis gombot és egy USB-C portot rejtve. Mindez nagyon „mutatóssá” teszi a NEO Stream megjelenését, vagy talán inkább eredetivé, attól függően, hogy honnan nézzük.

Az iDSD-s testvéréhez hasonlóan a NEO Stream-et vízszintesen vagy függőlegesen is leállíthatja a mellékelt állvány segítségével. A kijelző ennek megfelelően elfordul, ezzel biztosítva, hogy mindig elolvashassuk a lejátszott zeneszámok metaadatait. Hasonlóképpen, bizonyos beállítások csak a képernyőn és a forgótárcsán keresztül eszközölhetők, ami nem különösebben praktikus, ha a kanapén fekve hallgatunk zenét.

De hogy őszinte legyek, ezek a legkisebb dolgok. A NEO Stream kijelzőjén megjelenő információk egyébként könnyen megtekinthetők mobileszközön, és a csak az előlapon keresztül elérhető beállítások – a négy DAC-szűrő és az exkluzív módok – természetüknél fogva is olyan dolgok, amiket valószínűleg egyszer „be kell állítani és azután elfelejteni” .

Meghallgatás

Figyelembe véve, hogy a NEO Stream hatékony megoldás lehet a régebbi hi-fi cuccunk frissítésére, csatlakoztattam a tiszteletreméltó és tisztán analóg Sony TA-A1ES-hez, ami valószínűleg az utolsó igazi hi-fi sztereó erősítő volt, amit a japán gyártó épített.

A megszólaláskor a B&W 703 S3-as emlékezetes benyomást keltett a Bettie Serveert indie banda Palomine albumának 30. évfordulós Deluxe Edition-jének streamelése közben. Míg Carol van Dijk énekhangja azonnal magára vonja a figyelmet, a közbeiktatott NEO Stream a zenekari részletekben és a ritmusszekcióban mutatja meg erősségeket.

A Menahan Street Band The Exciting Sounds Of… című albumának 1970-es éveket idéző ​​soul/funk/jazz zenéjét [Daptone Records DAP-063; 88,2 kHz/24 bit], a Qobuz-on keresztül a harmadik féltől származó BubbleUPnP alkalmazáson keresztül, tovább erősítette ezt a benyomást.

Nem volt észrevehető túltolás, vagy a dinamikus tömörítés, akkor sem, amikor a zenekar, – amely az énekes, Charles Bradley bandájaként vált ismertté, – végigjátszotta ezeket az atmoszférikus, tisztán instrumentális számokat.

Másképpen

A Primare I15 korszerűbb erősítőre váltás, de a 703 S3-asok kézben tartása és ugyanazon Menahan Street Band album újrajátszása még könnyebbé tette annak felismerését, hogy a NEO Stream milyen hasznos tulajdonságokat hordoz magában – részletgazdagság, precizitás és sziporkázó muzikalitás. Valójában a NEO Stream jól szolgálja azokat, akik szeretik a hangzást úgy beállítani, vagy inkább újrahangolni, hogy a lejátszási láncon belül néha kicserélik az eszközöket.

Sztereó ajánlás

Az iFi Audio NEO Stream-et, sokoldalú használata ellenállhatatlanná teszi a mindig újat kereső Hi-fi fanatikusok számára, akik a hálózati technológiát, a rendszer integrációt vagy streamelési lehetőségeket variálják, amelyek potenciálisan hangminőségi előnyöket kínálnak számukra.

A Neo Stream használata rendkívül praktikus az ortodox hifirajongók számára és könnyen rabul ejtheti azokat a hifistákat is, akiknek az élete az állandó útkeresésből áll, mert a hangzás javításának keresésért „idő és pénz nem számít alapon” mindent megtesznek.

(Herskovits Sándor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]