iFi HIP DAC – Jobb, mint a mobilod hangja

Az iFi Audio jelentős hírnevet szerzett már magának a hordozható DAC/fejhallgató erősítő kombókkal. A Hip DAC elődei között szerepeltek olyan kiválóságok, mint a micro iDSD Black Label vagy az xDSD. Nézzük mit tartogat számunkra a 2020-ban piacra dobott Hip Dac.

Az iFi Audio a Hip Dac-kal a fiatal kispénzű vásárlókat célozza, akik főleg mobil eszközeiken hallgatnak zenét. Célkészülék, kifejezetten az okostelefonok gyengébb minőségű átalakítóinak és erősítőjének a kiváltására szánta a gyártó.

Első látásra

Az iFi Hip DAC csinos kis készülék. Kékre oxált alumínium ház, réz forgatógombbal. Mint ahogy a neve is utal rá, kis pálinkás lapos-üvegre emlékeztet. Mérete és formája lehetővé teszi, hogy könnyen zsebre vághassuk. A Hip Dac a minimum jegyében készült, egyféle dolgot tud, de azt a legjobb színvonalon valósítja meg. Ha az iFi Audio korábbi – hasonló méretű – tagjait megnézzük, láthatjuk, hogy például több bemenettel rendelkeznek. Az xDSD az USB-n kívül S/P DIF koax és optikai bemenettel is rendelkezik, a fejhallgató kimeneten kívül vonalkimenete is van. A micro iDSD Black Label esetében a bemenet “csak” USB, a kimenet kétféle, vonal és fejhallgató. Az iFi Audio gondosan ügyel rá, hogy minden terméke rendelkezzen valami olyan szolgáltatással, amivel a másik nem. Az Hip Dac kizárólag USB-n keresztül fogad jelfolyamot, és csak fejhallgató kimenete van. Cserébe az ára elég alacsony ahhoz, hogy bárki megvehesse.

Csatlakozások, kezelőszervek

Szinte alig van rajta valami. Az előlapon középen a bekapcsoló és hangerőszabályzó gomb. Ahogy ez az iFi termékeken általában van, az audió formátumokról és a töltöttségi állapotokról színváltó ledek adnak visszajelzést, amik itt a hangerőgomb mellet mindkét oldalon kaptak helyet. A bal oldalon az iFi-től már megszokott, XBass basszus kiemelő kapcsoló és a PowerMatch, teljesítmény választó kapcsoló. Az előlap jobb oldalán vannak a fejhallgató csatlakozó aljzatok, egy hagyományos 3,5 mm-es aszimmetrikus, és egy 4,4 mm-es szimmetrikus.

Az eszköz hátoldalán csupán a szupergyors USB3.0-A típusú csatlakozó aljzat található az adatbemenet részére, ami megbízható közvetlen kapcsolatot biztosít az Apple eszközökkel a CCK és az Android eszközökkel az OTG csatlakozásokon keresztül. Ezen felül, itt van a kizárólag töltés részére, egy USB-C aljzat is. A gyártó három kábelt ad hozzá. Egy USB-A papa-mama kábelt, amivel számítógéphez csatlakoztathatjuk. Egy USB-A mama – USC-C kábelt Androidos eszközökhöz és egy USB-A – USB-C kábelt, töltéshez. Sajnos nem kapunk hozzá Lightning-USB átalakítót, így az iPhone tulajdonosoknak ezt meg kell venni, ha még nincs nekik.

A digitális rész

A Hip Dac, a teljes digitális rendszerét a micro iDSD Black Label-től örökölte meg. Az eszköz szíve, – akárcsak a micro iDSD Black Label-ben – a drágább iFi termékekben is megtalálható, egyedi programozású Texas Instruments Burr-Brown DSD1793 chip, ami támogatja a PCM formátumot 384 KHz mintavételi frekvenciáig, a DSD256, a DXD384 adatfolyamokat, valamint kezeli az MQA lejátszását is.  A Burr-Brown chip kialakításának köszönhetően a PCM és a DSD jelek külön útvonalon mennek, ami igen jelentős hatással van a kimeneti jel hangminőségére.
Az AMR által kidolgozott “Global Master Timing” biztosítja a teljes rendszer tökéletes órajel szinkronitását, aminek eredménye, hogy a Hip Dac “digitális szíve” olyan jó, amilyen csak lehet.

Fejhallgató erősítő

A Hip Dac-ba épített fejhallgató erősítő, dual-mono kialakítású, ami ebben az árkategóriában teljesen szokatlan. Névleges teljesítménye 16 Ohmos fejhallgatót használva 400mW, de a szimmetrikus kimeneten ez akár 700 mW is lehet. Ez jóval több annál, amit más gyártmányok hasonló méretű tagjainál kapunk. A Hic Dac, akárcsak a nagyobb asztali testvére a Zen Dac is kapott egy “Power Match” választógombot, amivel magas-impedanciás fejhallgatókhoz és alacsony-impedanciás IEM fülhallgatókhoz lehet a teljesítményét igazítani. High Gain módban a Hip Dac elegendő feszültséget ad a magas impedanciájú fejhallgatók meghajtásához is.

A Power Match mellett a másik szolgáltatás az XBASS, ami más iFi eszközökben is megtalálható. A be-ki kapcsolható mélyemelés úgy történik meg, hogy ne legyen zavaró hatással a közép frekvenciákra. Fontos lehet ez olyan nyitott hátú fejhallgatóknál, ahol nem elégséges a mély. Az általam használt Sennheiser HD600-nál teljesen felesleges az alkalmazása. A Hip Dac ezen felül, egy precíziós, analóg hangerő-potmétert kapott, ami szintén fontos a jó hangminőséghez. Az áramköröket kiváló minőségű alkatrészekből építették, amelyeket gondosan választottak ki, például: TDK C0G 1. osztályú kerámia kondenzátorokat, a Texas Instruments IC-jét és az iFi Audio szabadalmaztatott nagyteljesítményű, alacsony zajú műveleti erősítőjét, a OV4627A-t.

Hordozhatóság és hang

Mérete és egyszerűsége folytán bárhová magunkkal vihetjük. A beépített li-po (lítium-polimer) akkumulátor kapacitása 2200 mAh. Ez képessé teszi arra, hogy fejhallgatótól és hangerőtől függően akár 12 órán át hallgassuk. Sajnos tölteni csak kikapcsolt állapotban lehet. Nagy teljesítményű USB töltővel akár 3 óra alatt teljesen feltölthető.

A Hip Dac főleg mobil eszközökhöz lett kitalálva, ennek ellenére természetesen használhatjuk asztali PC-vel vagy Mac-kel. Csatlakoztatása roppant egyszerű a mellékelt “kábelátalakító szettel”. Az iFi Hip Dac-ot okostelefonnal a Spotfy-jal és számítógépről magasfelbontású hangfájlokkal próbáltam ki. Lejátszónak a Wave PCM Upconvert Playert használtam, ami alacsonyabb frekvenciával mintavételezett fájlokat képes felskálázni, és a DSD-t is kezeli. Egy Sennheiser HD600-zal és egy Final F7200-as IEM-mel próbáltam ki. Mindkettőnek teljesen más a karaktere. A HD600 300Ω-os az F7200 42Ω-os, mindkettő kiegyenlített hangzású.

A zenék

Polarity – an acoustic jazz project / DXD 24bit/352,8 kHz / 2018 Lindberg Lyd AS, Norway
Twenty Four Seven – Tina Turner utolsó stúdióalbuma / 1999 Parlophone
Respighi: Roman Trilogy / 2019 Naxos

Mindhárom kiadvány teljesen különböző karakter, kortárs jazz, a 2000-es évek pop zenéje és XX. századi klasszikus zene. A magasfelbontású jazz felvétel esetén a hang fantasztikusan nyílt, világos, csodásan gyors tranziensekkel. A Tina Turner tömören és részletezetten szól a hangszerelés finomságai jól kijönnek. A karakteres ének kellő hangsúlyt kap. Respighi, XX. századi szerzőtől sokat merítettek a mai film zeneszerzők. A szimfonikus zenekar effektjei dinamikusak színesek. A színpad széles és kellően mély.

A Hip DAC hangja minden zenében kellemesen meleg tónusú. A magasak egy esetben sem bántóak, annak ellenére, hogy a részletezettség megvan, nagyon simák. Az XBASS bekapcsolását egyik fejhallgatónál sem éreztem indokoltnak, habár ahogy korábban írtam, bizonyos esetben jól jöhet (pl. egyes mai zenéknél is). Természetesen ennek megítélése meglehetősen szubjektív és az sem mindegy, hogy milyen fejhallgatóval hallgatjuk. A Power Match kapcsoló hasznosnak bizonyult. A magas impedanciájú HD600 esetében bekapcsolt állásban teljesen elegendő volt a hangerő (nem kellet teljesen kitekerni a hangerő szabályzót, rock zenénél sem). Nekem nyitott kagylós fejhallgatóval jobban tetszett a hangja, mint fülbe helyezhetővel.

Összesítés

A Hip DAC a legkisebb méretű az iFi DAC-ok sorában, és árban is kb. azonos a nano iDSD LE-vel, ami viszont kevesebb szolgáltatást nyújt. Meleg, transzparens hangzású, a magasak sehol nem harsányak. Az iFi Audio beépítette azokat a funkciókat, amire egyáltalán szükség lehet egy hordozható DAC / fejhallgató-erősítő esetében. A hangja meleg tiszta és a hangerő is elegendő. Minőségi anyagok kerültek beépítésre. A gyártási és összeállítási minőség kifogástalan. A használata, már nem is lehetne egyszerűbb. Kár, hogy nincs vonalkimenete, így nem használható csak DAC-ként. Aki szereti a meleg hangzást annak könnyű a döntés, a hasonló eszközök közül válassza ezt. Megéri az árát!

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]