iFi xCAN – KÁBEL NÉLKÜL IS KIVÁLÓ

Home Teszt Fül és Fejhallgatók, erősítők iFi xCAN – KÁBEL NÉLKÜL IS KIVÁLÓ

xCan-Lifestyle_640.jpg

 

Az xCAN az iFi Audio “x” sorozatának második tagja, legújabb hordozható fejhallgató erősítője, amit vezetékkel vagy Bluetooth kapcsolattal köthetünk mobil eszközeinkre. Kis mérete ellenére út közben, vagy otthon is minőségi zenelejátszást biztosít, akár 12 órán át is.

 

Általános áttekintés

 

Az xCAN ugyanúgy néz ki, mint az “x” sorozat másik tagja, az xDSD. Antracit színű hullámos kiképzésű magnézium-alumínium ötvözetből készült ház, hátulján egy 15 mm széles műanyag résszel. Akár az xDSD-én ezen is kombinált kezelőszervek vannak, hogy a funkciók minél kisebb felületen legyenek elérhetők. Elől van elhelyezve két aljzat a fej- illetve fülhallgatók részére. Az egyik normál, aszimmetrikus “Single Ended”, míg a másik, szimmetrikus “balanced” fejhallgató kimenet. Itt található a kombinált bekapcsoló gomb, ami egyben hangerőszabályzó és bemenetválasztó is. Ezzel válthatunk a Bluetooth-os és a vezetékes üzemmód között, s itt van elhelyezve az effekt nyomógomb, ami ciklikusan vált a 3D+, az xBass II, a két effekt együttes működése és a kikapcsolt állapota között. Az effekt üzemmódját két apró LED jelzi vissza.

 

xCan_3 640.jpg

 

A műanyag hátoldalon van az USB csatlakozó, ami kizárólag a berendezés akkumulátorának töltésére szolgál. Ettől jobbra egy választó kapcsoló van, amivel az xBass II effekt módjai között választhatunk. Itt helyezték el az analóg bemeneteket, hasonlóan a teljesítménykimenetekhez ennek is két, – szimmetrikus és aszimmetrikus – változata van. A gyártó a legjobb minőség eléréséhez a szimmetrikus (balanced) bemenet használatát ajánlja. Az xCAN rögzítéséhez mellékeltek egy tépőzár kollekciót, amivel övre, táskára, mobiltelefonra stb. szerelhető. A dobozba tettek még ezen kívül egy 3,5 mm-es TRS aszimmetrikus és egy 2,5 mm-es szimmetrikus TRRS rövid kábelt, a forráseszközök csatlakoztatására és egy plüss védőtasakot az eszköz szállításához.

 

xCan_2 640.jpg

 

Alkalmazott technológiák

 

Az xCAN-en egyaránt megtalálhatók az aszimmetrikus és szimmetrikus ki- és bemenetek. A szimmetrikus csatlakozásokat használva az eszköz kevésbé érzékeny a külső elektromos zavarokra és jobb minőséget képes nyújtani. A Cyberdrive fantázianévvel ellátott, újonnan tervezett fejhallgató erősítő bemeneti fokozatában ultraalacsony zajszintű FET-es OV4627 műveleti erősítőt és W990VST digitálisan vezérelt lépcsős csillapítót alkalmaznak, ami jelentősen jobb hangminőséget eredményez. A beépített iFi S-Balanced technológiája kompatibilis a szimmetrikus és aszimmetrikus bekötéssel rendelkező fejhallgatókkal is.

 

xCan_5 640.jpg

 

A dual-mono felépítésű fejhallgató-erősítő digitálisan vezérelt és csatornánként 1000 mW teljesítménnyel minden típusú fej- ill. fülhallgató meghajtására alkalmas. A Bluetooth átvitelhez AAC, aptX és aptX LL kódolást alkalmaztak, ami CD minőségű hangot biztosít. A csatlakozás könnyen megy. Egyszerre 8 eszköz adatait képes megjegyezni. Én hárommal használtam folyamatosan, felváltva egyszer az egyikkel, majd a másikkal. (Asztali számítógép, laptop, tablet.) A csatlakozás a már párosított eszközök között simán, szinte egy pillanat alatt megtörténik. Fontos, hogy a Bluetooth egyidejűleg csak egy korábban már párosított eszközön legyen bekapcsolva. Vezeték nélkül a hatótávolsága kb. 5-6 méter.

 

Gyakorlatban

 

Szobán belül hibátlanul működik. Mikor a szomszédos szobában vagyunk célszerű a kis eszköz műanyag végét – itt található az antenna – az “adó” eszköz felé fordítani, mert így biztosabb a vétel. Ha már két fal volt a párosított eszközök között, erősen szakadozott a jel, de ilyen nehezítéssel más Bluetooth berendezés sem küzd meg gond nélkül. A Bluetooth bemeneten hallgatva igen jó a hang, ugyanis a Bluetooth jeltovábbítást követően az ARM-től örökölt, extrém alacsony jitter-ű Global Master Timing órajellel vezérelt ESS Sabre DAC – ami az átalakítók közt az egyik legjobb – végzi a D/A átalakítást.

 

xCan_7 640.jpg

 

Az iFi Audio az xCAN-ben is alkalmazza a szabadalmaztatott 3D+ és xBass II eljárását. A 3D+ Matrix egy holografikus hangmezőt épít fel, aminek – fejhallgatón használva – hasonló a hatása ahhoz, mintha hangszórókon hallgatnánk a zenét. A hangteret egy kissé előrébb húzza, így nem a fülünk mellett két oldalt, hanem egy kicsit előrébb halljuk a hangokat, de ezzel együtt a hangzás a fejhallgatós lehallgatás jellemzőit hordozza. Talán egy nagyon kis emelés történik a presence tartományban a lehallgatótér közepén és a szélen lévő mélyek, egy leheletnyit gyengülnek. A 3D+ kikapcsolt állapotában a valamivel részletezettebb a hangkép, de így inkább a fejünk közepén szólalnak meg a hangok. Mindenki ízlése szerint döntsön, hogy mi a fontosabb a számára.

 

xCan_8 640.jpg

 

A xBass II szolgáltatás nevétől eltérően nemcsak a basszusra van hatással. A korábbi iFi típusoknál az xBass itt alkalmazott formájával nem találkozhattunk. Az xCAN hátoldalán van egy háromállású kapcsoló, amivel kiválaszthatjuk, hogy milyen üzemmódban dolgozzon az effekt. “Bass” állásban enyhe basszus emelést, “Presence” állásban a kb. 3-5 kHz-es tartomány emelését és “Bass+Presence” állásban mindkettő emelését végzi. Ezt is mindenki ízlése szerinti állásban használja. Nekem a “Bass+Presence” állásban tetszett a leginkább, ezt használva erős dinamikus, tiszta hangot kapunk, ütős mélyekkel, ami ennek ellenére sem sok, megmarad a tonális egyensúly.

 

Meghallgatás


A tesztet többféle jelforrásról, – asztali PC, laptop, tablet – végeztem. A lehallgatáshoz egy Final F7200 fül- (42 Ohm) és egy Sennheiser HD 600 (300 Ohm) fejhallgatót használtam. Érthetően a 42 Ohmos fejhallgatóval, jóval hangosabban szólt, mint a 300 Ohmossal, de az xCAN ereje ehhez is elégséges volt. A tabletemmel használva a Bluetooth bemenet szebben szólt. Valószínű, hogy a tablet D/A átalakítója nem hozta azt a minőséget, mint a xCAN Bluetooth konvertere.

 

Khatia Buniatishvili előadásában Chopin cisz-moll keringőjét hallgattam a “Khatia Buniatishvili plays Chopin” című 2012-es Sony kiadványról. Chopin zenéje törékenyen immateriálisan szólal meg. A zongora térben előttünk puhán melegen szól. Hitelesen közvetíti az érzelmeket. A lendületes b-moll zongora szonáta (No. 2 Op. 35) “Funeral March” a dinamika skálát teljesen bejárja, a lágy halk részektől a durva fortissimokig.

 

xCan_4 640.jpg

 

Az xCAN mindegyik dinamikasíkban otthonosan mozog. A zongora zenét jobbnak találtam a 3D+ effektet használva.Az “Essential Paul Dukas” című 2006-os kiadású CD-ről az Ulster Orchestra előadásában a “A bűvészinas” című zenekari scherzo rendkívüli hangszerelésével mindent színt felvonultat a szimfonikus zenekari arzenálból. Széles, mély tér, pompás színek, dinamikus játék tárul elénk. (Itt kikapcsoltam a 3D+ funkciót) Az ütősök tranziensei gyorsak, impozánsak.

 

Fields of Gold: The Best of Sting 1984-1994 (1994-es kiadvány) lemezéről sorban hallgatva a dalokat, különböző képek, hangulatok jelennek meg. Stin