iFi ZEN BLUE – HD HANGZÁS BLUETOOTHON

Az iFi Audio készülékeivel, főleg a számítógépes zenehallgatás híveinek kíván jobb alternatívát biztosítani, jó minőségű, elérhető árú készülékeivel.

Termékei között megtalálhatók a különféle USB zajszűrő eszközök éppúgy, mint a high-end DAC-ok. Az iFi Audio minden esetben kiváló műszaki megoldásokat alkalmaz, amik sokszor az anyacége, az ARM (Abbingdon Music Research Group) – az Egyesült Királyság egyik legnagyobb audioberendezés gyártója – korábbi fejlesztésein alapulnak. A cikkünkben tárgyalt ZEN BLUE a legújabb sorozat egyik tagja. A másik taggal, a ZEN DAC-kal korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. A ZEN BLUE egy nagyfelbontású Bluetooth DAC, ami kizárólag Bluetooth interfészen keresztül fogadja az audio-jelfolyamot. Támogatja a jelenleg használatos összes főbb Bluetooth kodeket. Analóg és digitális kimenetekkel egyaránt rendelkezik.

Felépítés

A ZEN BLUE és a ZEN DAC megjelenésre nagyon hasonló, látszik, hogy egy alomból valók. Mindkettő ugyanolyan házba van építve. Sajátos alakú, szürkére oxált alumínium idom alkotja az alját és a tetejét. Illesztési hézag nem látható. Ennek az idomnak az eleje és a háta két szálcsiszolt alu lemezzel van lezárva. Az előlapra vannak szerelve a tájékoztató LED-ek, és a párosító gomb, ami az egyetlen kezelőszerv. A hátoldalon vannak a kimenetek, és ide szerelhető a 9 cm hosszú antenna. A ZEN BLUE-hoz kapunk egy 5 Voltos egyenáramú tápegységet (A ZEN BLUE nem kaphatja az USB-n keresztül a tápáramot.. A doboz alján itt is megtalálható a négy db. gömbszelet formájú gumiláb.

Bluetooth 5.0

A ZEN BLUE-ban Bluetooth 5.0 verzió fut és támogatja a AAC, aptX, aptX HD, AptX Adaptive, és a firmware frissítése után, az LDAC és a HWA kódolást. A Bluetooth 5.0-nak köszönhetően gyorsabban végbemegy az eszközök összekapcsolódása és stabilabb kapcsolat alakul ki, mint a korábbi verzióknál. (A Bluetooth 5.0 jellemzői még, a nagyobb hatótávolság és a nagyobb adatsebesség is, de esetünkben ez a forráseszközöktől is függ.)

D/A átalakítás

Hagyományosan a Bluetooth jel vétele és a D/A konverzió egy chipben történik. A ZEN BLUE-ban az iFi, a Bluetooth vételére és az A/D átalakításra két chipet használt. Az alkalmazott legújabb Qualcomm QCC5100 chip ugyan el tudja végezni a Bluetooth jel vételét és dekódolását, valamint a digitális-analóg átalakítást is. Ebben az esetében azonban, csak a Bluetooth jel dekódolását bízták rá, a D/A átalakítást nem. A Qualcomm QCC5100 chip támogatja az aptX és AAC kodekeket Apple és Android eszközökhöz továbbá a magasfelbontású audio-jelfolyamot is kezelő LDAC kodeket Sony és a HWA kodeket Huawei eszközökhöz. Ennek köszönhetően a 24 bites 96 kHz mintavételi frekvenciájú anyagokat is le tudja lejátszani.

A D/A konverzió elvégzésére egy ESS Sabre Hyperstream DAC chipet építettek be, ami ismert kiváló digital-analóg konverziós képességéről. A fő előnye annak, hogy az D/A átalakításra az ESS Sabre chipet használják az, hogy beépített „Time Domain Jitter Eliminator” nagyon alacsony szintre csökkenti az órajel bizonytalanságát, (jitter) ami igen alacsony torzítást és magas dinamika szintet eredményez. A Qualcomm és az ESS sabre chip is az ARM által fejlesztett „Global Master Timing” femto-secundum pontosságú órajellel van vezérelve, a még alacsonyabb szintű jitter eléréséért. Az így felépített rendszer a Bluetooth-ból, kiváló minőségű audiojelet hoz létre.

Arról, hogy éppen milyen kodek dolgozik, az előlap közepén lévő LED (iFi logó) színe ad tájékoztatást. A jobb oldalra eső LED színével, pedig a mintavételi frekvenciát mutatja, ami 44/48 KHz vagy 88/96 kHz lehet. A jel az analóg szakaszban szimmetrikus jelúton halad, amit olyan OV sorozatú műveleti erősítőkkel valósítanak meg, mint amik az olyan drágább DAC-okba vannak építve, mint pl. a iDSD Black Label. Hét forráseszközt képes megjegyezni.

Kimenetek

A ZEN BLUE rendelkezik analóg és digitális kimenetekkel is. Analóg kimenetből kétféle, az aszimmetrikus és az egyre elterjedőben lévő szimmetrikus kimenet is megtalálható az eszközön. Az aszimmetrikus kimenet egy pár RCA csatlakozás képében, a szimmetrikus kimenet pedig egy 4,4 mm-es TRRS Pentaconn aljzat formájában van jelen. A lényeges különbség a kettő között, hogy a szimmetrikus jelvezetéssel továbbított jelek zavarvédettsége jobb. Ha ezt kívánjuk használni, be kell hozzá szerezni – attól függően mihez akarjuk csatlakoztatni – egy átalakítót (például Pentaconn – XLR).

Ha régebbi HI-FI berendezéssel akarjuk használni, akkor ott az RCA. Ha pedig olyan eszközünk van, ami rendelkezik digitális bemenettel, akkor két lehetőség között választhatunk, optikai szálhoz a Toslink csatlakozó, vagy koaxiális (75Ω) kábelhez RCA csatlakozó áll rendelkezésre. Az optikai és a koax is S/P DIF formátumú jelet továbbít. Ilyenkor értelemszerűen nem a ZEN BLUE digitális-analóg átalakítóját használjuk. A digitális és analóg csatlakozók között egy kapcsoló van, amivel kiválaszthatjuk, hogy melyik, a digitális vagy az analóg kimenetet legyen az élő.

Felépítés, alkatrészek

Az egész eszköz felépítése rendkívül masszív, egyben van. Kivitele kifogástalan. A beépített alkatrészek– mint mindig – az iFi Audionál kiváló minőségűek. Az áramkörökbe gondosan válogatott alkatrészek lettek beépítve. Ilyenek például a TDK C0G elsőosztályú kerámia kondenzátorok, az ESS Sabre átalakítók, és az analóg szakaszban használt OV sorozatú műveleti erősítők. Az áramellátás stabilitását egy alacsonyzajú precíziós Texas Instruments IC biztosítja.

Meghallgattuk

A bekapcsolás a tápegység csatlakoztatásával történik, külön kapcsoló – sajnos – nem található rajta. Miután áram alá helyezzük, egy női hang közli velünk, hogy bekapcsoltuk a berendezést és megkezdődik a Bluetooth eszköz keresése. A kapcsolódás folyamatát és a használt kodek típusát szintén tudatja velünk a női hang. A teljes párosítási folyamat (hála a Bluetooth 5.0-nak) rendkívül gyorsan és probléma mentesen megy végbe. A létrejött kapcsolat stabilan fennmarad. Két vasbeton födémen keresztül is stabilan működött! A tesztelést egy Auris Euterpe fejhallgató erősítővel és a hozzá kapcsolt Sennheiser HD600 fejhallgatóval végeztem. Az analóg kimenet közvetlenül a fejhallgató erősítőhöz volt kapcsolva a ZEN BLUE-hoz mellékelt RCA kábellel, digitális pedig egy PRO-JECT DAC Box DS2 ultra közbeiktatásával.

Tina Turner „Twenty Four Seven” című lemezéről hallgattam a „Whatever You Need” című számot, amiben rendkívül dinamikus akusztikusgitár groove van, és a hangszerelése is sok ritmikus, összetett elemeket tartalmaz. A ZEN BLUE-n keresztül is megmaradt a gitár dinamikus lüktetése. A rövid ritmikus hangok és az ütőhangszerek hangja sem kenődött el.

A Hush együttestől az „Up To The Mountain” című számban az akusztikus gitár bontás gyönyörűen csengő hangon szól. Az énekesnő Dorthe Gerlach hangja nagyon érzéki, a lélegzetek, a pici zajok mind jelen vannak, szerves egységet alkotva. A középtartomány épp annyira van jelen, hogy az ének kellő hangsúlyt kapjon. A magasak tiszták torzítás mentesek.

A Hans Zimmer a „Wheel of Fortune” filmzenéje a szimfonikus zenekart teljes dinamikatartományában kihasználja, elektronikus effektekkel és ütős hangzásokkal dúsítva. A ZEN BLUE-n keresztül hallgatva, a széles dinamika egyáltalán nem csökkent. A tér széles és megfelelően mély. A hangszerek jól kontúrozottak, térbeli helyzetük jól lokalizálható. A mélyek erőteljesek, a közép és magastartomány jól részletezett. A digitális kimenetet hallgatva is érvényesek a fent leírtak, habár nyilvánvaló, hogy a digitális kimeneten keresztül nem a ZEN BLUE saját átalakítóját használjuk. (A hang valamennyire megváltozik, de a Bluetooth átvitel így is jó alapot nyújt. Jelen írásnak nem tárgya a Pro-Ject DS2 ultra átalakítójának tesztelése.)

A ZEN BLUE-val továbbított hang nagyságrendekkel jobb, összehasonlítva a táblagép vagy számítógép saját hangjával. A közepek és a magasak sokkal nyitottabbak, a mélyek ütősebbek és dinamikusabbak. A részletezettség egyértelműen jobb. Sokkal kellemesebb hallgatni. Filmnézéshez is használhatjuk a ZEN BLUE-t. Azonban a Bluetooth jeltovábbítás és konverzió időbe telik, így a hang késik a képhez képest, amit korrigálni kell. Az általam használt VLC lejátszó lehetőséget nyújt a hang késleltetésére, vagy siettetésére. Be kell állítani a szükséges értéket, és jó szinkronnal nézhetünk filmet. Az én esetemben 200 ms-al kellett siettetni a hangot. A 200 ms, 25 fps-nál 5 frame-nek felel meg. Ezt az értéket a lejátszó elmentette a Bluetooth eszközhöz, azaz ugyanazzal az eszközzel használva többé nem kell beállítani.

Összegzés

Az iFi audio ZEN BLUE Bluetooth DAC jól illeszkedik az iFi készülékeinek sorába. Az iFi-től megszokott minőséget nyújtja. A Bluetooth 5.0 gyors kapcsolódást és stabil kapcsolatot tesz lehetővé. Minden ma használatos főbb kodeket támogat, beleértve a magasfelbontás, hangfájlok lejátszását is. Az asztali kivitelű készülék masszív és ugyanakkor esztétikus megjelenésű. A beépített anyagok kiváló minőségűek. Üzembehelyezése és használata gyors és egyszerű.

A hangja teljesen kiegyenlített meleg hangzás, dinamikus mélyekkel, jól részletezett közép és magas tartománnyal. Digitális S/P DIF és analóg aszimmetrikus és szimmetrikus kimenetekkel rendelkezik. Nagyszerűen megfelel meglévő rendszerünk Bluetooth-al való bővítésére. Az LDAC és a HWA kodekek, csak a későbbiek során érhetők el a firmware frissítésével. Ár-érték aránya nagyon jó, figyelembe véve a minőségét és a kimenetek számát. Kategóriájában nem hiszem, hogy akadna vetélytársa.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]