iFi ZEN Stream – STREAMING FELSŐFOKON

Az iFi ZEN sorozatának legújabb tagja a Zen Stream hálózati streamer (159 900 Ft). A Zen Streamhez leginkább illeszkedő DAC az iFi ZEN DAC V2. Ha az említett két eszközhöz kapcsolunk egy aktív hangszóró párt, már van egy csinos asztali audiorendszerünk. Természetesen az iFi ZEN Stream más DAC-okkal is együttműködik, így számos egyéb változatot hozhatunk létre.

Általában a ZEN-Streamről

A modern audio rendszerek a vezetékes digitális bemenetek mellett beépített Bluetooth vevővel is rendelkeznek, így kényelmesen streamelhetünk mobil eszközről. Ha ilyen rendszerhez csatlakozunk, a Zen Stream jobb hangminőséget tud nyújtani – ugyanolyan kényelmes használat mellett –, mint a beépített Bluetooth. Ha már rendelkezünk valamilyen DAC-kal, ehhez kapcsolva a Zen Streammel elérhetjük a streaming szolgáltatókat.

Így nem csak a helyi hálózati meghajtóról, illetve a fizikai digitális hordozókról (CD stb.) tud zenét lejátszani. A ZEN Stream támogatja a legtöbb streaming protokollt, de nem mindet. Szoftvercsomagja tartalmaz egy Shairport Sync nevű nyílt forráskódú Apple AirPlay emulátort, így streamelhetünk a Zen Streamre i-eszközből vagy bármely Mac alkalmazásból, vagy akár egy PC-n lévő iTunes könyvtárból.

Támogatja a Spotify Connectet és a Tidal Connect-et, így az ezen alkalmazásokból származó zenéket átküldhetjük a Zen Streamre lejátszani. Támogatja az UPnP/DLNA-t is, így zenét küldhetünk egy UPnP-képes zenelejátszó alkalmazásból – például PC-n vagy Mac-en futó Audirvana Plus-ból, vagy Android-eszközön az mConnect-ről, valamint a NAA-ról (Network Audio Adapter) –, hogy a Signalyst HQPlayer szoftvert futtató számítógépekről streamelhessünk.

Az iFi szerint a Google Chromecast támogatása függőben van, de a Zen Stream szoftvercsomagja már tartalmazza a Roon Bridge-et, így a Roon már a Zen Streamet és a csatlakoztatott DAC-ot fogja látni lejátszási eszközként és a RAAT (Roon Advanced Audio Transport) protokollal máris streamelni fogja. A ZEN Streamhez csatlakoztatott USB drive-ról vagy más hálózati meghajtókról is tudunk zenét lejátszani a ZEN Stream saját webes alkalmazásával vezérelve.

Megjelenés

A Zen Stream külső megjelenése ugyanolyan, mint a Zen-sorozat többi tagjáé. A ZEN Stream elő- és hátlapja szálcsiszolt alumínium, amelyek egy ívelt fekete alumínium héjba vannak beépítve. Az előlap bal oldalán van a be- és kikapcsoló gomb, mellette egy apró LED, ami fehéren világít, ha az egység áram alatt van.r

Mellettük egy nagyobb, kb. 1 cm átmérőjű LED, ami a hálózat állapotáról – az iFi hagyományoknak megfelelően – színekkel ad visszajelzést. A jobb szélen a Zen Stream beállításához szükséges hotspot hálózatot aktiváló gomb található. Ettől balra egy kis LED világít vagy villog a hotspot állapotának megfelelően, és egy nagyobb, szintén kb. 1 cm átmérőjű LED különböző színekkel jelzi a bejövő adatfolyam felbontását.

A hátlapon balról jobbra egy csavar van a mellékelt Wi-Fi antenna részére. Mellette egy ötállású Exclusive Modes választó kapcsoló. Itt van elhelyezve a koaxiális RCA S/PDIF kimenet és a két USB Type-A port (a felső a zenei fájlokat tartalmazó USB meghajtó csatlakoztatásához, az alsó pedig az USB DAC-hoz).

Az itt lévő USB-C port kizárólag a Zen Stream firmware-jének frissítésére használható. (Ez a webes felület vagy a társ-alkalmazás használatával is elvégezhető.) Bal oldalon van az Ethernet port és a mellékelt 12 V-os adapterhez tartozó tápegység bemenet.

Beépített technológiák

Az Zen Stream építési minősége, akárcsak a felhasznált anyagok, kiválóak. Olyan prémium alkatrészek vannak beépítve, mint pl. a TDK C0G többrétegű kerámia kondenzátorok, valamint a Taiyo Yuden és Murata tekercsek. Az USB és a koax interfészeket az iFi Global Master Timing femto-precision órajel generátora vezérli, ami a vállalat szerint „felszámolja a jittert” (megszünteti az órajel bizonytalanságát).

Az USB interfészen a zajt az iFi aktív zajcsökkentő technológiája (Active Noise Cancellation II) minimalizálja. A koax interfészen ugyanezt a feladatot az iPurifier technológia végzi.

Az iFi ZEN Stream Exclusive Modes választókapcsoló állításához egy pici műanyag csavarhúzót mellékeltek. Az 1. mód az alapértelmezett All-in-one (AiO) pozíció. Ezt az általános célú módot a beállításhoz és a rendszeres működéshez használják. A többi négy exkluzív mód mindegyike egyetlen streaming protokoll futtatására szolgál.

A 2. mód Roonra vonatkozik. Ez akkor válik működőképessé, amikor a Zen Stream megkapja a Roon Ready tanúsítványt – nem használható a Roon Bridge-dzsel. A 3. mód a Tidalra, a 4. mód a NAA-ra, az 5. mód pedig a DLNA-ra vonatkozik. Ha csak az egyik protokollt használjuk, a megfelelő mód kiválasztása az iFi szerint a lehető legjobb teljesítményt eredményezi.

Ebben a kis egységben egy 64 bites, négymagos ARM Cortex processzor dolgozik, amin a Volumio (a világon több mint 400 000 telepítés), egy népszerű nyílt forráskódú zenelejátszó módosított változata fut. Az iFi a lehető legtisztább streaming lejátszás elérése érdekében optimalizálta a Volumio kódját.

A Zen Stream Etherneten és Wi-Fi-n keresztül akár 32 bites/384 kHz felbontású PCM és DSD256 adatfolyamokat is képes fogadni. Ugyanez a minőség jelenik meg az USB kimeneten. A koaxiális S/P DIF (RCA) kimeneten 24 bit /192 kHz felbontású PCM-et képes kiadni. Az iFi szerint a DSD64 és DSD128 adatfolyamokat a Zen Stream 24bit /192 kHz PCM-re konvertálja a koax RCA-n keresztüli lejátszáshoz.

Amikor ezt kipróbáltam, az alkalmazás hibaüzenetet jelenített meg: “SPDIF: not supported sample rate.” (SPDIF: nem támogatott mintavételi frekvencia.) Természetesen a DSD fájlok mindig lejátszhatóak a Roonon keresztül a Zen koax RCA kimenetére, mert Roon a DSD adatfolyamot PCM-re konvertálja, mielőtt elküldené a hálózaton keresztül.

Beállítás és szoftver

A Zen Stream beállítását a mellékelt gyors üzembe helyezési útmutató (Quick start guide) segítségével tudjuk elvégezni. A lap egyik oldalán a vezetékes Ethernet kapcsolatra, a másikon pedig a Wi-Fi kapcsolatra vonatkozó utasításokat tartalmazza, grafikusan ábrázolva. Az utasításokat követve pillanatok alatt üzembe lehet helyezni az egységet. Én a wifis verziót alkalmaztam.

Webes felület

Ha Spotify-ról vagy más szolgáltatókról streamelünk a Zen Streamre, akkor az aktuális alkalmazásból vezérelhetjük a lejátszást. Viszont, ha USB-ről vagy hálózati meghajtóról játszunk le, a ZEN Stream webes felületéről kell vezérelnünk a lejátszást. Itt egyébként más beállításokat is el tudunk végezni. Az webes alkalmazás felülete a “http://ifi.local” vagy a “192.168.211.1” címen érhető el. Mobileszközök esetén a webes felület helyett érdemesebb az iFi Stream alkalmazást használni, amely iOS-re és Androidra is elérhető.

A webes alkalmazás próbájához egy pendrive-ra töltöttem fel zenéket. Az előadók betűrendben helyesen jelentek meg, kiegészítve a legtöbb előadó fotóival. A Zenetár nézet betűrendbe rendezte a mappákat, és ezeken a mappákon belül az egyes zeneszámok a megfelelő sorrendben jelentek meg. Az album nézetben azonban az alkalmazás és a webes felület látszólag véletlenszerű sorrendben mutatta be az albumokat.

A helyi és hálózati meghajtókról származó fájlok lejátszása mellett az iFi Stream alkalmazás (vagy webes felület) használható például a firmware-frissítések letöltéséhez, valamint a streaming lehetőségek, például az AirPlay emuláció, a Roon Bridge, a Spotify Connect és a Tidal Connect engedélyezéséhez vagy letiltásához. Ezeket a funkciókat a képernyő alján található fogaskerék ikonra kattintva érhetjük el. Az album nézet kérdésétől eltekintve az alkalmazás és a webes felület a várt módon működött.

Meghallgatás

A teszteléshez az iFi Audio Gryphon DAC és fejhallgató erősítőt és egy Sennheiser HD600 fejhallgatót használtam. A Gryphon DAC a ZEN Streamhez USB-n keresztül volt csatlakoztatva. Az USB-n keresztül gyakorlatilag az összes támogatott formátum lejátszható.

Ezen kívül az Bluetooth bemeneten keresztül a tabletemen futó Spotify playerről is hallgattam zenét. Mivel a Spotify playeren kiválasztható a lejátszó eszköz, így ugyanazt a zenét többféle bemeneten keresztül lehetett hallgatni. Az Bluetoothon keresztül közvetlenül a tabletről, az USB bemeneten keresztül pedig a ZEN Stream közvetítésével.

A “What Are Their Names”, David Crosby 1971-es debütáló szólóalbumának, az If I Could Only Remember My Name -nek (16 bites / 44.1kHz ALAC, Atlantic Records /Apple Music) 2021-es újrakevert változata hosszú gitár-részekkel kezdődik (és zárul) Crosby, Jerry Garcia, Neil Young és Graham Nash közreműködésével.

Alig egy perc elteltével Phil Lesh basszusgitáron lép be, majd fél perccel később Michael Shrieve dobolni kezd. A tömörítetlen CD-felbontású adatfolyam, amelyet az AirPlay-en keresztül küldtek a Zen Streambe, világosabban oldotta meg a legendás zenészek közötti varázslatos összjátékot, mint a tömörített Bluetooth-adatfolyam. Bluetooth-on keresztül minden egy kicsit össze volt nyomva.

A különbségek még hangsúlyosabbak voltak az énekhanggal, amikor Crosby, Nash, Young, Garcia és Lesh játékához csatlakozik Joni Mitchell, David Freiberg, Paul Kantner és Grace Slick. Harmonizált hangjuk sűrűbben és homogenizáltabban hangzott, amikor Bluetooth-on keresztül streamelték őket a Model-One-ba, és jobban megkülönböztethetőek voltak, ha az AirPlay-n keresztül streamelték őket a Zen Streamen keresztül. A hangszínvonal szélesebb volt a Zen Streammel, amely túlnyúlt a Model-One oldalain; Bluetooth-szal a hangszínpad elég jól korlátozódott a Model-One beépített hangszóróira.

Következtetés

A webes felület és a mobil alkalmazás nem rakja sorrendbe az albumokat. A ZEN Stream összességében elnyerte a tetszésemet, építési minősége, és hangminősége is kiváló. Jól és könnyen használható. Akik megfizethető árú hálózati lejátszót keresnek rendszerükhöz, a ZEN Streamban meg is találták.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]