JBL 4305P SM – RETRO KÜLSŐ, MODERN HANGZÁS

A 4305P Studio Monitor kis helyigényű, de minden másban óriási, vonzó streaming hangszórók, ha a helytakarékosság és a szórakoztatás a prioritás.

Ezek a könyvespolc hangszórók, amelyek mindössze 34 cm magasak és 23 cm mélyek, nem csak meghajtóegységeket, hanem D-osztályú erősítőket és digitális hálózati áramköröket is tartalmaznak, hogy a két polchangszóró kabinetből egy „all in one” streaming sztereó rendszert kínáljanak.

Ha valaki az egy egységes cuccát szeretné valódi sztereó hangzásra fejleszteni, akkor a JBL 4305P hangfalak pont megfelelőnek tűnnek. Az, hogy ezek a hangfalak a sokkal nagyobb és drágább 4329P Studio Monitor rendszer szerényebb változatai, talán jobban felkeltik az olvasóban az érdeklődést.

Dizájn és jellemzők

A 4305P lehet, hogy fizikailag eltörpül a nagy testvér mellett, de a tervezők itt sem engednek semmit abból a klasszikus retro megjelenésből, amit a JBL úgy a passzív, mind az aktív stúdiómonitor modelljeiben következetesen megtartott. Ez egy olyan kialakítás, amely inkább funkcionális, mint divatos.

Valójában nagyon tetszik a teljesen fekete JBL modell minimalista esztétikája, ami némileg feldobható a rács eltávolításával, hogy felfedje a tengerészkék légterelőt, az 5,25 colos szálkompozit kúpos mélysugárzót és a dupla elülső basszreflex nyílást. Úgy gondoljuk, hogy az alternatív, vitathatatlanul szebb sötétkék és diófa kivitel népszerű választás lesz azon vásárlók számára, akik különösen kedvelik a kissé régies, retro megjelenést.

A hangszórókat egy D-osztályú erősítő hajtja, ami 25 W-ot ad a kompressziós magassugárzónak és 125 W-ot a mélyhangszórónak, ez összesen 300 wattos zenei teljesítményt jelent – nem rossz a méretükhöz képest. A nagyobb hangzást igénylő felhasználóknak lehetőségük van egy külső mélynyomó hozzáadására a 4305P aktív mélysugárzó kimenetének köszönhetően.

A JBL pedig további basszus kimeneti szabályozást kínál a hátulján található választható kontúrkapcsolón keresztül, amely -3 dB-lel csökkentheti a basszust, ha a hallgató preferenciái, a szoba hangzásbeli jellemzői vagy a hangszórók falhoz közeli elhelyezése ezt igényli. Ez az egyik, a hangszórók hátulján található számos érdekesség közül.

Csatlakozások

Miközben a JBL a Google Chromecastot támogatja, az Apple AirPlay 2-t és a jó öreg Bluetooth-t a zenei szolgáltatásokból történő egyszerű streaminghez és a hálózati/lokális fájlok lejátszásához PCM 192 kHz-ig és az MQA-t is beleértve, fizikai bemenetekkel is bővítette a 4305P hátsó kezelő felületét.

Az USB, az optikai digitális és a 3,5 mm-es bemenetek megnyitják a rendszert a laptopok és audiokomponensek előtt, míg az XLR / 1⁄4 hüvelykes TRS phono csatlakozók kombinációja, kiegészítve egy választható bemeneti érzékenységi kapcsolóval (+ 4dB / -10dB) jól jöhet, ha a hangszórókat, az otthoni stúdiónkban történő tartalomkészítésre szeretnénk használni.

Ez a maximális 192 kHz-es PCM-fájl-támogatási határérték csak akkor vihető át hamisítatlanul az „elsődleges” (master) hangszóróról a „másodlagos” (slave) hangszóróra, ha fizikailag össze vannak kötve a mellékelt Digital Link kábelen keresztül. A hangszórók közötti, kétségtelenül kényelmesebb és tisztább vezetéknélküli kapcsolat használata esetén a hi-res támogatás 96 kHz-nél megáll.

Ennek azonban a legtöbb ember számára elegendőnek kell lennie, figyelembe véve, hogy a leggyakoribb forrásanyagok 96 kHz-esek és az alattiak, valamint azt is, hogy a 192 kHz-es sáv által kínált extra betekintés valódi kihasználásához amúgy is egy feltáróbb, magasabb felszereltségű berendezésre lenne szükség.

Hangzás

Az árához, méretéhez és típusához képest a 4305P hangzása lenyűgöző. Első benyomásaink szerint a JBL nem csak esztétikailag maradt következetes, hanem a hangzásbeli karakterben is. Lejátszottuk Billie Eilish „Therefore I Am” című számát és a hangszórók olyan hangzást produkálnak, amely tiszta, közvetlen és sokkal nagyobb és erőteljesebb, mint ahogy azt kompakt méretük sugallná.

A méret, a szilárdság és az általános hangzásbeli jelenlét tekintetében a 4305P hangfalak azt teszik a kedvezőbb árú KEF LSX II-vel, amit a saját és nagyobb 4329P hangfalakkal: megmutatják nekik, ki itt a főnök.

Természetesen nincs meg ugyanaz a fajta erőteljes basszusjelenlét, mint amit a nagyobb testvérek mutatnak, ahogy ez nem is várható el egy kisebb, szerényebb meghajtású mélysugárzótól, és összehasonlításban természetesen a skála és a nyitottság is csekélyebb.

De az energia és az egyenesség, ami a döcögő ütemet és a torzított szintetizátorok áradatát felöleli, lelkesítővé teszi az előadást. Eilish énekének őszintesége is magabiztosan jön át, köszönhetően a kiemelkedő középhangnak, amely dicséretes tisztasággal és részletességgel párosul. Ezek a kis ördögök csak azt akarják, hogy jól érezzük magunkat, és ez így is marad, miközben átmegyünk a zenei túlzásokon, a döbbenetes crescendo-kon és a mindent elsöprő zenei robbanásokon.

Összegzés

A JBL 4305P Studio Monitor sok mindent nyújt egy hi-fi rendszerben – beépített hozzáférést biztosít a streamelt zenék világához és számos lehetőséget kínál külső források hozzáadására. Hangja nagyobb, áttekinthetőbb, átütőbb, mint bármi más, amit egy kétdobozos rendszertől hallottunk – ezen az árszinten. Lehet, hogy a JBL 4305P hangzásbeli kifinomultsága és dinamikai kifejezőereje még nem jelenti azt, hogy ezek „igazi csodák” lennének, de közel állnak ehhez a minősítéshez. Nekünk nagyon tetszett.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]