JBL BAR 5.0 MULTIBEAM – Kompakt mindent tudó

A JBL a soundbar termékválasztékát az Eisa díjas Bar 5.0 MultiBeammel tette meg, ami nagyon is rászolgált a Compact Soundbar / Best Product 2021-2022 megtisztelő címre, ugyanis kicsi mérete ellenére komoly zenei teret képes teremteni.

Nagyon hiányzott már a piacról egy olyan kisebb méretű soundbar, ami elfér akár a tv alatt is és képes megfelelő hangerővel és térképzéssel moziérzést kelteni a nézőben. Az új JBL 5.0 Multibeam modell még a dinamikus, basszusokban igazán bővelkedő zenék minőségi megszólaltatására is képes, mindezt okos funkciókkal és elérhető árral ötvözve.

Mi van a dobozban?

A hordtáska alakú csomagolás külső részén a készülék képe látható a főbb specifikációk ikonos szemléltetésével, melyből máris következtethetünk mi vár ránk a kicsomagolás után. A csomagolás belső formájára nem túl sokat fordított a gyártó, de nem is a csomagolás a lényeg, hanem az amit rejt. A készülék mellé jár egy távirányító a hozzá tartozó elemekkel, tápkábel, HDMI kábel, magyar nyelvű használati utasítás, illetve a falra szereléshez szükséges kiegészítők (tipli, konzol).

Felépítés és dizájn

A 709 mm széles soundbaron a hátoldalig körbe futó a matt fekete rács, a darabnak igen markáns megjelenést kölcsönöz, főleg az oldalaknál kissé összeszűkülő kialakítás miatt. A körbe futó rács alatt a széleken 1-1 db 48 x 80 mm-es, a készülék közepén pedig 3 db szintén 48 x 80 mm-es hangszóró felel a megfelelő térhatás kialakításához szükséges hangok előállításáért.

A készülék tetején és alján lévő hangszórórácsok szintén az egyedüli térhatás képességét sugallják. Az alsó és felső rácsok alatt 2-2 passzív radiátor kapott helyett, ami tovább fokozza a benne rejlő erőt, ami szükséges a JBL-hez méltó bőséges mélyhangok előállításához.

Az 58 mm-es magassága igen hasznossá teszi talpon álló tévék behelyezése alá. A multibeam tetejének közepén egy gumiborítású hosszú ovális gomb alatt kaptak helyet az alapvető kezelőszervek, mellyel képesek vagyunk a készüléket ki-be kapcsolni, hangerőt lehalkítani, felhangosítani, illetve bemenetet választani. A gombsor közepén található egy visszajelző LED lámpa, amely ki-bekapcsoláskor felvillan. A készülék jobb oldala felé eltolt, hangszóró alá beépített, rejtett 35×20 mm–es kijelző a fontosabb információkról tájékoztatja a felhasználót.

Csatlakozók

A csatlakozó konnektorok, mint a legtöbb soundbárnál, itt is a hátoldalon kaptak helyet. A csatlakozási opciók lehetőséget biztosítanak eARC képes HDMI kapcsolatra, valamint optikai kapcsolatra a TV készülékkel. Található itt még egy HDMI csatlakoztatási lehetőség is arra az estre, ha Blu-ray vagy más média lejátszóval szeretnénk összekötni az eszközt. Egy USB is kapott a készülék, ezt viszont csak szoftverfrissítésre tudjuk használni.

A JBL 5.0 Multibeam beépített Chromecast-tal is rendelkezik, amivel akár a telefonon tárolt zenéket is képesek vagyunk a készülékre streamelni, illetve más streamer alkalmazásokat, mint például a Tidal, Deezer, Spotify közvetlenül a soundbaron megszólaltatni. WIFI hálózat hiányában lehetőségünk van Bluetooth kapcsolaton keresztül is zenét hallgatni, viszont ebből csak a Bluetooth 4.2–es verzióját kapjuk SBC kodekkel.

Virtuális térhangzás

Ahogy a soundbar neve is sugallja, itt az úgynevezett JBL MultiBeam technológián van a hangsúly. Ez egy DSP-alapú jelfeldolgozás, amely állítólag egy 5.0 csatornás rendszerrel megegyező 3D térhatású hangélményt kínál a plafon tükröződése révén. A filmek, tévésorozatok, sportok és játékok különösen intenzíven átélhetők, a zene pedig gazdag hangzásban hallható.

Az új JBL BAR 5.0 MultiBeam még a Virtual Dolby Atmos-t is támogatja. A JBL BAR 5.0 Multibeam tetején beépített hangszórórácsokat találunk, ami igencsak megtévesztő lehet, mert azt sugallják, hogy alattuk felfelé sugárzó hangszórók vannak, de ezek csupán passzív radiátorok, melyek extrém mélyhangokat bocsájtanak ki magukból.

Kezelés

Cseppet szokatlan, hogy a konkurens készülékeknél már jól megszokott gyári applikációt nem írtak hozzá, de így sem túl bonyolult a beüzemelés, illetve ebben segítséget nyújt a Google Home kissé fapados megjelenésével és beállítási lehetőségeivel. Ami igazán fontos az első lépéseknél, hogy a sorrendet tartsuk be. Először Bluetooth kapcsolatot kell a beüzemelő eszköz és a soundbar között létesíteni és csak utána próbálkozzunk a Google Home-mal. Ugyanis a WIFI kapcsolat felállítása előtt Bluetooth-on kommunikál a két készülék. A sorrend felcserélése esetén akadhatnak kisebb kellemetlenségek.

Fontosabb és dedikált funkciók elérésére nagy szolgálatot tesz a készülékhez mellékelt, kézre álló távirányító. A távirányító kis mérete nyilván ergonómiai okokból, csak 7 db gombot tartalmaz, melyek magunkban kevesek a sok funkció előhívásához. A gyártó így gomb kombinációk lenyomásával teszi elérhetővé a kívánt opciók aktiválását.

Sajnos a távirányító matt felületén a legnagyobb körültekintés ellenére is hamar megjelentek apróbb karcok. A zene hallgatást, illetve a filmnézést megelőzően hasznos az Automatikus MultiBeam Kalibráció elvégzése méghozzá az optimalizált térhatású hangzás létrehozása miatt. Ezt lefuttatva mintha szárnyra kapna az eszköz, a készülék képessége teljes mértékben kiteljesedik.

A készülék képes a Dolby Atmos (Virtuális) képzésére, amit kizárólag HDMI kapcsolat esetén képes aktiválni. Lehetőségünk van továbbá a mély hangok beállításra 1-től 5-ös erősségig. Az Audio jelek szinkronizálásra is képesek vagyunk az Audio Sync funkcióval, valamint a készülékben alapból be van kapcsolva a Smart (Intelligens) mód, melynek köszönhetően érezhetően kiteljesedik a hangszíntér. Ez opcionálisan kikapcsolható, ha netán egy kicsit visszafogott tévézésre vágynánk.

Amennyiben külső lejátszóról szeretnénk filmet nézni, a továbbított kép miatt sem kell aggódnunk, hiszen Ultra HD 4K és Dolby Vision átengedéssel szintén rendelkezik a kis soundbar és együtt működik az Amazon Alexával is. A JBL 5.0 Multibeam zónába is állítható, több helyiségre kiterjedő lejátszás estén további Chromecast, AirPlay és Alexa képes eszközökkel is együttműködik.

Média fogyasztás

Próbaanyagként a Tidal-ról „DMX- Where The Hood At” című RAP slágerét használtam. Chromecast-on keresztül hozta a JBL–től elvárható minőségben reprodukált kemény basszusokat, mindamellett a magasabb cintányéros részek is szépen, teljességükben jelentek meg. Bluetooth-on keresztül a mélyek szintén kellő minőségben jelentek meg, viszont a magas és közép tartományban volt egy kis hiányérzetem.

Itt lehetett érezni, hogy SBC kodeket használ a masina, ugyanakkor ez nem lehet probléma, hiszen WIFI kapcsolat esetén egyébként sem indokolt a Bluetooth használata. Tévékészülékről eARC HDMI és optikai kapcsolaton keresztül azt tapasztaltam, hogy más hangzásvilágot jelenít meg a multibeam, mint Chromecast lehetőséggel. Tévéről minden okos funkciót kikapcsolva teljesen puritán hangszóróhangot kapunk, ami a nyugalmasabb tévézős időkre tökéletes.

Az izgalom akkor kezdődik mikor a készüléken a MultiBeam kalibrációt lefuttatjuk. Mivel a Smart mód alapból bekapcsolva van a készüléken, a kalibráció megtalálja az eszköznek a helyét és beméri a környező tárgyakat. Ezt a kalibrációt alkalmazva már kellőképpen elhiteti velünkt a képzetet , hogy valami hatalmas méretű hangrendszer előtt ülünk és ez jó. Sőt a Virtuális Atmos bekapcsolásával még jobban növeli ezt az elképesztő élményt. A plafon irányából érkező hanghatásokra nem kell nagyon számítani, de a surround érzetet nagyon élethűen hozza létre.

A „The Whitcher” 2. évad 1. epizódjának harc jeleneteiben az az érzete támad a nézőnek, hogy az események közvetlen mellette zajlanak, még annak ellenére is, hogy nincs a fülünk mellett direktben hangszóró. Viszont a TV–n keresztül kapott zenék előadásában ne várjuk a JBL–től megszokott dögösséget, arra a Chromecast alkalmas. Ez nem azt jelenti, hogy a filmekben nem lesznek mély hanghatások.

A készülék másként dolgozik csupán a sztereo és a térhatású jelek észlelése során, mert sztereó jel esetén vág a mélyből, viszont a térhatásnál, ahol szükséges, ott az annak megfelelő mértékben hagyja érvényesülni az alsó frekvenciákat. Így külön mélyláda nélkül is az az érzetünk támad, hogy valahol ott van a helységben csak jól el van dugva.

Összegzés

Az általam eddig tesztelt soundbárok közül a JBL–nek sikerült a legnagyobb hangteret alkotnia. Aki az igazán dinamikus, basszusokkal teletűzdelt zenéket szereti annak érdemes a Chromecast-os tükrözés módot használni. A saját gyári applikáció hiánya kicsit zavaró a kezdeti lépéseknél, de a távirányítós kezelés hamar megszokható, ami nagyban megkönnyíti a kezelést és a soundbar kijelzője egyből tájékoztatást nyújt minden fontosabb információról. Kiváló ár/érték aránya és kis mérete miatt főleg a kisebb lakásokban élőknek ajánljuk figyelmébe.

(Fekete Roland)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]