JBL Club One és Club 950 NC -Ketten a klubból

Napjainkban a vezeték nélküli technológiák térhódításának lehetünk szemtanúi. Így van ez a fejhallgatók világában is, ahol a kényelmi szempontok a mobilitással karöltve egyre inkább előtérbe kerülnek.Természetesen ezt a JBL is tudja.

Az utazás közbeni zenehallgatás igénye újabb követelményeket támasztott a gyártók elé, többek között a környezeti zaj kizárását. Erre, az egyre szélesedő piacra lépett be a JBL Club fejhallgató sorozat. A JBL fejhallgató sorozat három tagból áll, a 700 Bt, a 950NC és a ONE típusjelűből, melyek közül most a JBL 950NC és a JBL ONE nevű „kettőst” – mivel sokban hasonlítanak egymáshoz, most egy közös írásban mutatjuk be olvasóinknak.

Első benyomások

Mindkét fejhallgató jó minőségű elegáns kartondobozban érkezett. A fejhallgatók, a későbbi tárolására és szállításra szánt mattfekete kagyló alakú táskában kerültek elhelyezésre. A rejtett cipzárral zárható tokba összehajtva lehet behelyezni őket. A fejhallgatók fekete színűek, esztétikus megjelenésűek, erős, masszív benyomást keltenek.

Tartozékként kapunk egy-egy szövetborítással ellátott 120 cm hosszú strapabíró kivitelű mini TRS (3,5mm) -TRRS dugóval ellátott kábelt, amivel mobiltelefonhoz tudjuk kapcsolni az eszközt. Ez lehetővé teszi kikapcsolt állapotban is a zenehallgatást, azonkívül a kábelre szerelt kapcsolóval fogadhatjuk telefonhívásainkat is. A kapcsoló a zeneszámok léptetésére is használható. A TRS és TRRS dugók mérete nem egyforma, ami megakadályozza a helytelen bedugásukat. A fejhallgató akkumulátorának töltéséhez egy USB kábelt is kapunk.

A CLUB ONE típus – mint azt ára is mutatja – magasabb értéket képvisel, ezért ehhez egyéb kiegészítők is járnak, mint például egy hosszú spirál mini TRS -TRS kábel, amihez kapcsolható egy 3,5mm-6,3mm átalakító, valamint kapunk egy filght adaptert is. A kábelek ennél a típusnál – apró kényelmi szolgáltatásként – bajonettzárral biztosítottak kihúzás/ kicsúszás ellen, valamint mindkét, a bal és a jobb kagylóhoz is hozzákapcsolhatók.

Felépítés

Mindkét fekete színű fejhallgató – a 950 NC és a JBL One – megjelenésében nagyon hasonló egymáshoz, kívülről csupán a JBL felirat színe és néhány apró részlet árulkodik arról, hogy két különböző fejhallgatóról van szó. A felhasznált anyagok kiváló minőségűek, gyártáshoz fém, kemény-műanyag és műbőr kombinációját használták, igazán nincs olcsó érzése az embernek.

Mindkét darab összecsukható. A csukló-mechanika fémből készült, egyszerű, de ugyanakkor stabil és jól működik, a ki és behajtás probléma mentes, a csapágyak illesztései jók, nem kotyognak-lötyögnek, viszont akadálymentesen mozognak. A fejpánt pontosan annyira tart amennyire kell, nem szorít, stabilan és meggyőzően tart. A párnák jó minőségű műbőrből készültek, mágnesesen kapcsolódnak a kagylókhoz, így tisztításkor, vagy ha más okból szükséges levenni őket, ez egyetlen mozdulattal eszközölhető.

Kezelőszervek

A fejhallgatók kagylóinak peremén kerültek elhelyezésre a kezelőszervek. Mint minden ilyen eszköznél, egy kis időre van szükség ahhoz, hogy megszokjuk az elhelyezésüket, ami sorrendben így néz ki… Bal oldalon: bekapcsoló gomb, Bluetooth kapcsoló, és az aktív zajcsökkentő NC kapcsolója. Jobb oldal: hangerő-fel / számok előre léptetése kombinált kapcsoló, lejátszás start-stop / telefon felvesz/ letesz, hangasszisztens, hangerő-le / számok visszaléptetése kombinált kapcsoló.

A JBL 950NC fejhallgatón egy mélyemelés kapcsoló is helyet kapott. A füles bal oldalán található a hagyományos fejhallgató kábel csatlakozó, a jobb oldalon pedig az akkumulátor töltésére alkalmazható USB-C csatlakozó. Ahogy korábban írtam, a JBL ONE mindkét oldalán van hagyományos fejhallgató csatlakozó is, ami bajonettzárral biztosított a véletlen kicsúszás ellen.

Hangasszisztens használatára is van lehetőség, amit a bal oldali kagyló külső felületén elhelyezett nagyméretű kapcsolóval (JBL embléma) lehet aktiválni. Sajnos ez a szolgáltatás Magyarországon csak korlátozottan működik. Mindkét típusba 40 mm átmérőjű hangszóró lett beépítve, de a CLUB ONE hangszóró membránja az igen könnyű narancs-grafén anyagból készült, ami a tranziensek jobb átvitelét eredményezi.

Kényelem

Az azonos felépítés úgy a JBL 950NC, mint a JBL ONE esetében azonos kényelmet, kitűnő ergonómiát nyújt. Mindkét fejhallgató rendkívül felhasználóbarát. Stabilan ül a fejen. Hosszú távon viselhető, anélkül, hogy a hordása fárasztó lenne, vagy netán fülkörüli izzadást okozna, bár ez meglehetősen szubjektív dolog, mert mindenki másként reagál a hosszú zenehallgatás, vagy mozizás közbeni viselésre.

A lényeg, hogy a fülkagylóinknak van elég hely szivacs lágyan helyezkedve veszi körül a hallószervünket. A fülpárnák nagyon jól zárnak, zajcsökkentő nélkül is jelentős a külső zaj csillapítása. Mindkét fejhallgató alkalmas vezetékes és vezeték nélküli használatra is, annak előnyeivel és hátrányával együtt. Az CLUB ONE-hoz kapott hosszabb kábel és a 6,3mm-es átalakító, az asztali eszközökhöz való csatlakozását nagyban megkönnyíti.

Bluetooth

A Bluetooth 5 alkalmazása kőstabil és nagyon gyors csatlakozást biztosít más forrásegységekhez. Külön előnye, hogy egyszerre több eszköz adatait képes tárolni. Ha már egyszer párosítottuk, a korábban bekapcsolt eszközzel könnyen újrakapcsolódik. A Bluetooth bekapcsolása és a párosítás ugyanannak a gombnak a hosszabb idejű lenyomásával történik.

Zajcsökkentő technológia

A JBL CLUB ONE és CLUB 950NC fejhallgatók adaptív zajszűrővel rendelkeznek, amely valós időben reagál a környezeti zajokra és azok változásaira. Alkalmazkodik olyan tényezőkhöz, melyek hallgatás közben a hangszivárgást okozzák, mint például a haj, vagy a szemüveg szára mellet kijutó hang és a fej mozgása. Ez az u.n. NC (Noise Cancelling) technológia, az egyébként is jól záró fejhallgató párnák zajszűrő hatását fokozza. A fejhallgatók bekapcsolásakor a zajcsökkentés automatikusan bekapcsol, amit a baloldali kagylón elhelyezett gomb hosszú, 2 mp-en túli lenyomásával lehet kikapcsolni.

Ugyanennek a gombnak a rövid lenyomása csillapítja a zene hangerejét és a beépített mikrofonok segítségével közvetíti a környezet hangjait a fejhallgatókba, lehetővé téve ezzel a kommunikációt a közelünkben lévőkkel, anélkül, hogy a fejhallgatót levennénk a fülünkről. A bekapcsolt zajcsökkentő kis hatással van a hangzó zene minőségére. A mélyek alig érezhetően csökkennek és a hangtér részletezettsége is minimálisan csökken. Mindezek ellenére, adott esetben nagyon jó szolgálatot tesz ez a funkció.

Mobil applikáció

Mobil eszközökre telepíthető egy applikáció, amivel irányítani lehet a fejhallgatókat. Kiemelném ezek közül a telefonról vezérelhető ekvalizátort, amiben van néhány JBL “nagykövet” DJ által használt beállítás, amit ugyancsak le tudunk tölteni. Természetesen megtalálhatók a hagyományos pop, rock, jazz, flat stb. beállítások is. Lehetőség van egyéni beállítások mentésére is, de tegyük hozzá, hogy az EQ ki-bekapcsolható. Az alkalmazás információt ad az akkumulátor töltöttségéről, ugyancsak ki-bekapcsolhatók a zajcsökkentő funkciók és beállítható egy auto off opció is.

Üzemidő

A beépített akkumulátor mindkét fejhallgatónál 730 mAh és az USB csatlakozón keresztül 2 óra alatt üresről teljesen feltölthető. Az USB csatlakozó melletti parányi piros LED villogásba kezd, ha a töltöttség állapota csökken, ez tovább világít a töltés alatt és ha teljesen fel van töltve az akkumulátor, akkor kialszik. A JBL CLUB ONE üzemideje bekapcsolt / kikapcsolt ANC esetén 25/45 óra, míg a JBL CLUB 950 NC esetében 30/50 óra. Ezek az értékek teljesen szokványosak ebben a kategóriában.

Meghallgattuk őket

A fejhallgatókat azonos zenékkel vezeték nélküli üzemmódban hasonlítottam össze egyenes EQ állásban, kikapcsolt zajcsökkentővel és a következőket hallotam.

The Weeknd: Save Your Tears

CLUB 950NC – A feszes basszusok elég mélyre mennek nem többek, nem kevesebbek, mint ami kell. A mélyemelést bekapcsolva már túl sok lett, elvesznek a részletek és zavarossá válik a hangkép. Véleményem szerint teljesen felesleges a mélyemelés használta. Az ének kiemelve szól, jól érvényesül, bár bizonyára vannak „mélyfanatikusok” nekik biztosan mindig be lesz kapcsolva a mélykiemelés. CLUB ONE – Ugyanez a dal arányaiban megváltozott a 950NC-hez képest. A mélyek itt is feszesek maradtak, de az ének előrébb került, a prezenszek (3-5kHz) hangsúlyosabbak. A háttér szintetizátor szőnyeg is előrébb került. Általánosan fényesebb lett a hangzás. A tér szélesebb, részletezettebb. A felvétel összhangzása jobban érvényesült a sztereó panorámán.

Dua Lipa: Levitating

CLUB 950NC – A lábdob határozott, a helyén van. A basszus kicsit elkent. A közép-magas tartomány jól érvényesül. Az ének kissé bele süllyedt az alapba, de ennek ellenére jól érthető minden szó (valószínüleg ez keverési koncepció). Erőteljes dinamikus megszólalás. CLUB ONE – A lábdob itt is jó, de basszus játék érthetőbb. Az ének itt egy leheletnyivel előrébb került és fényesebb, mint az 950NC esetében.

John Williams: Star Wars – Main Title

John Williams felvonultat minden elemet, hangulatot, amit lehet egy szimfonikus zenekarral. CLUB 950NC – A nagyzenekar dinamikusan ütősen szólal meg. A tér széles, a hangszerek jól pozícionálhatók. Az eredeti arányok érvényesülnek. Talán csak a legteteje gömbölyített egy kissé. CLUB ONE – Minden érvényes, amit a 950NC-nél leírtam, azzal a különbséggel, hogy itt nyitottabb, részletezettebb a hangzás. A hegedűk és a rézfúvósok élőbbek. A finom hangulatváltások jobban érzékelhetők. Mindkét fejhallgató alkalmas vezetékes üzemmódra is. Így használva valamivel jobb a hangminőségük, mint a vezeték nélküli üzemmódban, de ez alig észrevehető, igaz itt be kell áldozzuk a mozgásszabadságot, amiben a kábel korlátoz bennünket.

Összegzés

A JBL mindkét fejhallgatója igencsak szerethető darab. Gyártásukhoz kiváló anyagokat használtak és a megépítésük minősége is kifogástalan. Kivitelük elegáns, ugyanakkor strapabíró. Viselésük kimondottan kényelmes. Ugyan a felépítésük, megjelenésük nagyon hasonló, hangzásuk természetes és kiegyenlített, de a hangjukban azért mégis van különbség.

A JBL 950NC-nek kifejezetten jól állnak a mai zenék. Ugyanez elmondható a JBL CLUB ONE-ról is, ami nyitottabb hangja miatt akusztikus zenék hallgatására is ajánlható. Az akkumulátor élettartam kellően kitart, akár egy hosszú utazás idejére is. A JBL fülesei mindent tudnak, amit egy vezeték nélküli fejhallgatónak tudnia kell. Kifejezetten élveztem a zenehallgatást mindkét fejhallgatóval. Pestiesen szólva a JBL CLUB 950 NC és a JBL CLUB ONE is megéri az árát.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]