JBL Synthesis SDR-35 – Egy igazi legenda

Más márkákkal ellentétben a JBL több csapatban is játszik. A hárombetűs megkülönböztető jelvény ugyanúgy megjelenik a belépő szintű hangsugárzókon, mint a drága pénzért megvásárolható legjobb elektronikai eszközökön. A luxus Synthesis termékcsalád tartalmaz hangszórókat, processzorokat, erősítőket és újabban a cég első AVR-vevőjét – a csúcskategóriás SDR-35-öt –, amit most vettünk kézbe.

Az SDR-35 alapvetően egy hétcsatornás AV receiver – rögtön tegyük hozzá, hogy drága. A JBL G osztályú erősítője egészséges 100 W RMS wattot tud csatornánként. A rendszer az Arcam felső kategóriás termékeinek egyik alapja, és – tekintve, hogy a Harman nemrégiben vásárolta meg az említett márkát – ez nem meglepő módon tükrözi a vállalat köztiszteletben álló AVR30-as dizájnjának teljesítményerősítő részét.

Lépjünk közelebb

A G osztály lehetővé teszi az erősítők A osztályú működését – ahol, mint ismeretes, a kimeneti eszközök folyamatosan áram alatt vannak és nincs kapcsolási torzítás – normál hallgatási szinteken. Az SDR-35 támogatja a Dirac Live 3.0-t, méghozzá tizenhat csatornás digitális szobakorrekcióval és a Dirac Live Bass Control funkcióval, amivel a mélyhang-szabályozás egyenletesebb mélyhangvisszaadást biztosít a gyakran nehezen átvehető keresztezési területen is és pontosabb mélyhang visszaadást nyújt a hallgatási területen.

Az SDR-35 természetesen számos surround megoldást támogat, amelyek képesek dekódolni a Dolby, DTS, Auro, Imax Enhanced és a Harman saját Logic 16 upmixerének legújabb surround kodekjeit. Egy másik örvendetes hír a Dante, amelynek köszönhetően a feldolgozott hang mind a tizenhat csatornája átirányítható más Dante-kompatibilis eszközökhöz egy szabványos hálózaton keresztül.

Ilyenkor adott a nulla közeli késleltetés és szinkronizálás, így nincs szükség audio kábelekre az SDR-35 és az erősítők között. A JBL támogatja a Dolby Vision, HDR10+ és 3D technológiát az előlapon található HDMI 2.0b (HDCP 2.2) bemeneteken keresztül. A hálózati streamelés elérhető az Apple Airplay 2-vel, a Harman’s Luxury MusicLife Chromecast-alkalmazással és az aptX HD-vel ellátott Bluetooth-szal.

Tervezés és külső

Az JBL Synthesis SDR-35 elegáns, minimalista dizájnnal rendelkezik. Matt fekete színnel, fényes fekete üveg kijelzővel és nagy hangerő-tárcsával díszítve meggyőző külsőt mutat a gép. Elöl és középen tíz kis gomb található, amelyek segítségével navigálhatunk az SDR-35 menüiben, manuálisan ki lehet választani a térhatású módokat, és számos kezelőszerv, fejhallgató és kiegészítő bemenet ellenére az előlap kifejezetten letisztultnak tűnik.

A 433 x 171 x 425 mm-es méretével kényelmesen becsúsztatható a legtöbb AV-rackbe, 10,6 kg-os súlya pedig igazán könnyű hatást keltett számunkra. A hátoldalon tizennégy aranyozott hangszórórögzítő található, melyek függőlegesen vannak elhelyezve. A csatlakozási lehetőségek hét HDMI 2.0b (HDCP 2.2) bemenetből, három HDMI-kimenetből és eARC-ból állnak.

Mind a tizenhat csatornához van előerősítő bemenet, három TOSLINK optikai és négy koaxiális digitális bemenet. Az SDR-35 kettős infravörös bemenettel és 12 voltos triggerrel, Ethernet-porttal, USB-aljzattal, FM/DAB-antennacsatlakozóval, RS 232-vel, tápbemenettel és feszültségválasztóval rendelkezik a vezeték nélküli hálózathoz és a Bluetooth-hoz.

A kettős mélynyomó kimenet négyre bővíthető, ha a 13-as és 14-es csatornára mélynyomókat csatlakoztatunk. A JBL ezt a módszert ajánlja két mélysugárzó csatlakoztatására is, mivel ez – a fő SUB-kimenetekkel ellentétben – egyedi erősítést és távolságbeállítást tesz lehetővé.

Teszteljünk!

Mind a felépítése, mind a stílusa kiváló, az SDR-35 büszkén viselheti a csúcskategóriás címkét. A kicsomagolás élménye azonban inkább csak utólagos gondolatnak tűnik. Tudom, hogy ez pofátlanság, de ezen az áron az embereket már illik lenyűgözni! A doboz tartalmaz egy távoli kalibrációs mikrofont, elemeket, tápkábelt, üdvözlő levelet és egy vaskos használati útmutatót.

A távirányító matt fekete színű, fehér és kék gombokkal van kiemelve, amelyeket meg kell nyomni a háttérvilágítás aktiválásához. A JBL Synthesis SDR-35 fő kijelzője minden szempontból úgy néz ki, mintha érintőképernyő lenne, de sajnos nem az, ugyanakkor feltételezi a felhasználó bizonyos szaktudását az SDR-35 beállításakor és a tapasztalt felhasználók ezt viszonylag könnyedén meg is tehetik – ha nem, akkor a kézikönyv kéznél van.

A menük webes grafikus felhasználói felületen keresztül is elérhetők, ami megkönnyíti a beállítást a tapasztalt felhasználók számára. Miután megtalálta az SDR-35-öst, a Dirac aktiválja a teljes verziót, amely a basszus szabályozáson kívül a teljes frekvenciaspektrumot lefedi. A kalibráció befejeztével a szoftver alapértelmezett görbéjét alkalmazza, bár más célgörbék is letölthetők a Harman oldaláról. Az SDR-35 legfeljebb három Dirac-kalibrációt tud tárolni, amelyeket a képernyőn vagy a távirányítón lehet kiválasztani.

Az én tesztelésem céljaira az SDR-35 a VAF Signature i91 első és középső hangsugárzókhoz volt csatlakoztatva, négy VAF i90-et használtak hátsó térhangzású és mennyezeti Atmos hangsugárzóként. A 13-as és 14-es csatornákat iker egyedi Veritas 10”-es alegységhez csatlakoztatták, így 5.2.2-es Atmos elrendezést hoztak létre. A videóforrások Panasonic UB9000 és Sony UBP-X700 4K Blu-ray lejátszók és Apple TV voltak.

Hangminőség

Az SDR-35 hatalmas, légies, nyitott hangteret hoz létre – amely kiváló csatornairányítással és képalkotással ötvöződik, hogy a hallgatót az akció kellős közepébe ejtse. A hangos részleteket bőséges erővel adják át, beleértve a hangsávok összes finomságát és a hangtérben való megszólalás kiváló érzetét.

A basszus erőteljes, mégis azonnali volt, és zökkenőmentesen keveredett a fő hangszórók felől érkező hangokkal. Amikor például a Supermarine Spitfires megjelenik Christopher Nolan Dunkirk című filmjében, az SDR-35 rendkívül szellős hangteret hozott létre. Az elülső hangfal nemcsak a magasságérzetet, hanem a hatalmas szélességet is felfedte, hangba burkolva a nézőt. A Merlin motorok dübörgése olyan súlyos és hiteles volt, amihez hasonlót a legtöbb AVR meg sem közelít.

A képalkotás ugyanilyen lenyűgöző: az SDR-35 ügyesen elhelyezi az effektusokat a 4K Blu-ray lejátszó segítségével, látszólag figyelmen kívül hagyva a hangszórók elrendezését. Itt azon kaptam magam, hogy fejem fölött egy nem létező magassági csatornát keresek a hallgatási pozíció felett. Természetesen nem helyettesíti az extra magasságú vagy térhatású csatornák hozzáadását, de kiváló munkát végzett, hogy kitöltse az 5.2.2-es rendszeremben lévő hiányosságokat.

Az ítélet

A JBL Synthesis SDR-35 nagyszerű ár/érték megoldást kínál – még az extra erősítés költségeit is figyelembe véve. Hétcsatornás AV receiverként is csábító, és nem túlzás, ha az SDR-35-öt extravagáns jelzővel illetjük. Ha azonban úgy dönt, hogy megveszi, erősen ajánlom, hogy szervezzen egy meghallgatást. Erő, basszus, részletesség és képalkotás a legfontosabb jellemzők, amelyek meghatározzák ezt a terméket.

A Synthesis SDR-35 nem csak ragyog ezeken a területeken, hanem összefüggő egészet alkot, oly módon, ahogy azt más gyártók egyszerűen nem tudják. Jelenlegi állapotában a JBL Synthesis SDR-35 a legjobb AV-vevő, amivel a házimozi tesztjeim során találkoztam, és kijelenthetem, hogy teljesítmény tekintetében új mércét állít fel a házimozi receiverek piacán.

(Herskovits Tamás)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]