JVC DLA-N5 – A JVC natív 4K házimozi projektora

Egyre nehezebb lépést tartani a konkurenciával: Egy gyártó vagy az árat nyomja lejjebb, vagy pedig hasonló árszínvonalon biztosít jelentős technikai újítást. A JVC aktuális valódi 4K felbontású házimozi vetítői esetében ez az újítás pedig szó szerint szemmel látható, hiszen jó ideig várt azzal, hogy szembeszálljon a rivális Sony-val.

A DLA-N5 személyében a három új natív 4K felbontású projektor legalacsonyabb árú tagját vetettük tesztelés alá, és bizonyára nem mi voltunk az egyetlenek, akik izgatottan várták, mit vetít a vászonra a JVC legifjabbika. Alig valamivel 1 800 000 Ft alatti árával a DLA-N5 ugyan a JVC három újdonsága közül a legkedvezőbb árú darabnak mondható, azonban ezzel még koránt sincsen szó alkalmi vételről, ugyanis a közvetlen vetélytársának számító Sony készülék ára még így is kb. 300 000 Ft-tal alatta marad. Így hát nem is kérdéses, a JVC-nek nincs egyszerű dolga, éppen ezért rögtön folytatnánk is a jó hírrel: A matt házimozi-fekete házon kívül a DLA-N5 a nappali szobákba jóval inkább passzoló fehér színben is elérhető, pont ahogyan ezt a konkurens márka is csinálja.

Minden új?

Ezen kívül viszont minden más eltér, legalább is a nagy ellenlábasnak számító Sony VWL-VP270 projektorhoz képest. Elődjével, a DLA-X5900 készülékkel is vajmi kevés hasonlóságot mutat az új JVC: A DLA-N5 készülékháza valamivel nagyobb, ugyanakkor lekerekítettebb is, így megjelenése elegánsabb, és kevésbé kelt testes hatást. Az ezáltal feltehetően megnövekedett belső teret jól kihasználták, a hűtésre szolgáló levegő útját áramlástechnikailag optimalizálták, így a már amúgy is rendkívül halkan dolgozó ventilátor zaja még észrevétlenebbé vált. Az optikát és a fényforrást szemmel láthatóan elődjétől örökölte, ami vonatkozik a dinamikus íriszre is. Ez utóbbit például a kedvezőbb áru Sony készülék nélkülözi, és csak magasabb árkategóriájú testvéreiben található meg.

A JVC ellenben az íriszvezérlést olyannyira optimalizálta, hogy ezt már a sorozat belépő szintű készüléke is kínálja ? az N5 esetében natív 4K felbontás mellett megfigyelhető, azonban működése alig hallható. Ha valakit mégis zavarna az automatikus után állítás, egyszerűen állítsa kézi szabályozásra az íriszt, melynél öt fokozat közül választhatjuk ki a blende nyitottságát. A JVC különösen büszke lehet ?Clear Motion Drive? elnevezésű mozgáskompenzációs rendszerére. Ez két (vagyis tulajdonképpen három) fokozatban állítható ? a harmadik a 24p NTSC tartalmak tiszta lejátszására van fenntartva. Még az egyébként igencsak jelentős kihívásokat támasztó tesztvideóink esetében is elegendő volt a Clear Motion Drive ?magas? beállítását alkalmaznunk a látható képi mellékhatások nélküli megjelenítés eléréséhez. Mindez pedig közvetlenül vezérelhető az ugyancsak újragondolt távirányító segítségével, a ?C.M.D? gomb használatával.

A JVC DLA-N5 D-ILA vetítőt egy teljesen új csomagolásba csomagolták, amely a legújabb vetítési lehetőségekkel van felszerelve. Például az új, 0,69 hüvelykes natív 4K D-ILA készülékkel a kivetítő nagyfelbontású natív 4K felbontású (4096 x 2160) képeket képes előállítani az üvegből készült 65 mm átmérőjű lencserendszeréből. A HDR10 tartalom optimális minőségben vetíthető ki az Auto Tone Mapping funkcióval, amely automatikusan beállítja a beállításokat a mastering információk alapján. Az 1800 lm fényerőt és a 400 000: 1 dinamikus kontrasztarányt kombinálva a kivetítő élethű képet állít elő a legújabb tartalmak, például a HDR10 és a hibrid log gamma számára. Megújult az eredeti mozgásvezérlő technológia, a Clear Motion Drive, valamint a Motion Enhance funkcióval együtt, amely a kép mozgása szerint optimalizálja a D-ILA eszköz vezetését.

Beállítás és képminőség

A DLA-N5 beállítása nemcsak kényelmes, hanem rugalmas is: A motoros optika, mint mindig, megkönnyíti a vetítővászonra történő tökéletes irányítást. Ezen felül igény szerint a képparamétereket is (például színárnyalat, fényerő) alig néhány gombnyomással a vászon anyagának megfelelően adhatjuk meg ? ehhez a készülék által kínált összesen 148 mód van a segítségünkre, melyeknél a legelterjedtebb vetítővászon anyagok közül választhatunk. Ezt követően pedig a fentieket az optika beállításaival együtt összesen 10 sémába menthetjük el ? ezt nevezzük igazán kényelmes személyre szabásnak! Mindez persze nem véletlen, hiszen az N5-öt már méreteinél fogva is inkább a helyhez kötött használtra szánták, ehhez pedig rendelkezésre áll az objektív-memória, mely az optika legfeljebb öt különböző beállítását képes eltárolni, például alkalomadtán egy anamorfikus, azaz 21:9-es előtétlencse használatához.

Mindezektől függetlenül tesztkészülékünk ?Természetes? képmódra volt állítva, a lámpa fényereje pedig alacsonyra, így a csekély mértékű működési zaj mellett példaszerű színreprodukciót is kaptunk, melyet szoftveres méréseink ugyancsak igazoltak. Tehát alapvetően elmondható, hogy a DLA-N5 már az első bekapcsolást követően bevetésre kész.

Mi azonban elsősorban a JVC HDR-es teljesítményére voltunk kíváncsiak, mely szabvány ugyanis a megnövelt kontraszt dinamika tartományon kívül kiterjesztett színteret is kíván. Ennek megfelelően a ?HDR? képmódot választottuk ki, mely többek közt a kiterjesztett DCI színteret kínálja számunkra. Mérésünk ténylegesen a kiterjesztett DCI-P3 színtér 80%-os lefedettségét mutatta, ami kimagasló értéknek mondható egy házimozi projektornál, különösképpen mivel a JVC közel valamennyi telítettségi szinten igen homogén eredményt produkált, ami alól egyedül a zöld telítettség volt kivétel. E tekintetben azonban még a magasabb árkategóriákban sem találunk jobb eredményeket. Lényeges még, hogy a DLA-N5-nek sikerült még a gammaértéket is megfelelően, az úgynevezett PQ-görbéhez igazítania, ami nem könnyű feladat egy projektor számára ? azonban a JVC ezen a téren is igen jól teljesített. Ezt pedig nem csupán a mérések alapján volt lehetőségünk megállapítani, hiszen a megfelelő anyagok lejátszásánál a DLA-N5 szinte plasztikus, tűéles képekkel örvendeztetett meg bennünket, tovább finomított Clear Motion Drive mozgáskompenzációs rendszerével és képbeillesztő eljárásával pedig egyúttal folyamatos mozgásokról gondoskodott.

Összegzés

A JVC DLA-N5 csont nélkül meggyőzött bennünket, hiszen egyértelműen megmutatta, hogy nem csupán lehetséges lépést tartani a konkurencia technikai újításaival, hanem felül is lehet múlni azokat. Egyetlen kérdésünk maradt már csak, hogy vajon az N5 két magasabb árkategóriájú testvére képes-e mindezt übereleni, és ha igen, akkor hogyan.

(Somfai Gábor)

A műszaki jellemzők és értékelés a következő oldalon találhatók!

Pages: [ 1 ] [ 2 ]