JVC EXOFIELD THEATRE XP EXT1-MINT A MOZIBAN

Ha egy filmet a későesti órákban surround hangzással akarunk élvezni és nem akarjuk zavarni a családot, vagy a szomszédokat az alvásban, ezentúl nem kell feltétlenül bekapcsolni a házimozi hangfal-rendszerünket. A JVC Exofield erre kínál a megoldás…

A JVC vadonatúj Exofied Theatre fejhallgató-rendszerrel, kompromisszum mentes mozihangzást kapunk. A JVC Kenwood a CES 2020 elektronikai show-n jelentette be, hogy kifejlesztett egy személyre szóló térhatású hangrendszert, ami a 7.1-es kiépítésig – a fej feletti Dolby Atmos sugárzókkal együtt – teljes mértékben pótolja a hangszórós házimozi hangrendszereket. Az XP EXT1 a többcsatornás hangforrásokat úgy reprodukálja, hogy a hallgatónak olyan érzése legyen, mintha valóban egy moziban ülne. A rendszert természetesen, nem csak mozizáshoz lehet használni. Választható beállításokkal játékhoz, zenéhez is kíváló, de lehetőség van felhasználói beállítások rögzítésére is, ahol mindenki saját ízlésének megfelelően állíthatja be a hangzásokat. A rendszer igazi előnye azonban nem ezekben a beállításokban rejlik, ugyanis a JVC EP EXT1 képes mindenkinek a saját füléhez, hallójáratához beállítani ezt a fejhallgatóra tervezett házimozi rendszert.

Hogyan működik?

Vajon, hogyan lehet a szokásos sztereó tér reprodukálásán túl a teljes, a 360⁰-os hangtér létrehozását reprodukálni. A megoldást az emberi hallás pszicho akusztikai sajátosságai adják. A kétfülű hallás, térhallásunk legfőbb jellemzői, leírhatók egy függvénnyel (Head Related Transfer Function) ami figyelembe veszi a különböző irányokból a jobb és bal fülünkbe érkező hangok fázis és időkülönbségét és mindezt a különböző frekvenciák függvényében. Ugyanazt a hangforrást másképp érzékeljük attól függően, hogy az előttünk, oldalt, mögöttünk vagy éppen a fejünk felett van.

A filmek hangja úgy van keverve, hogy az a mozikban hallgatva legyen optimális. Ez, ha fejhallgatón keresztül hallgatjuk – a hangszórók közelsége miatt – már nem lesz megfelelő. A JVC Kenwood mérnökei egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami az előbb említett tényezők figyelembevételével – jel késleltetéssel, szűréssel és különböző fázis manipulációkkal – a fejhallgatós lehallgatáshoz optimalizálja a filmek hangját. Az JCV XP EXT1 két részből áll, egy fejhallgatóból és egy digitális processzor egységből. A rendszer beállítása viszont, csak egy mobil applikáció segítségével lehetséges, ami iPhone és Android készülékekre is készült.

A digitális processzor egység

A kisméretű fekete, esztétikus doboz, észrevétlenül meghúzódik a tv set-top box mellett. Ez a digitális processzor egység, a fent leírtak szerint alakítja át a hangot úgy, hogy fejhallgatón keresztül is tökéletes legyen a 3D hatás. A berendezés három HDMI, bemenettel rendelkezik ahová egyidejűleg csatlakoztathatjuk berendezéseinket, mint pl. Blu-ray lejátszó, TV set-top box, vagy valamilyen streaming szolgáltató eszköze. Az egyes bemenetek között nyomógombbal választhatunk, így a készülék bemenetválasztóként is használható a TV-hez. A három HDMI bemenet mellett egy HDMI kimenet/ARC csatlakozó is van. Ezzel kapcsolódhatunk a TV-hez, vagyis ez a kimenet a TV felé, de ha a TV tunert használjuk akkor a TV hangja ezen keresztül jut be a digitális processzorba, így akár a TV hangját is élvezhetjük a fejhallgatóval.

A HDMI bemenetek 4K kompatibilisek, amiken kívül van egy optikai digitális és egy analóg bemenet is, egy pár RCA aljzat képében. A rendszer négy felhasználó mérési adatait, hallatási szokásait képes tárolni, amik közül egy nyomógomb ismételt lenyomásával választhatunk. Azt, hogy épp melyik felhasználói adat aktív, egy kisméretű LED jelzi számunkra. Ugyanígy választhatunk az előreprogramozott movie, games, music és custom beállítások között. Itt válthatunk a hagyományos fejhallgató és az exofield (3D) hallgatási módok között. Minden, ami a processzoregységen beállítható, a mobil alkalmazáson keresztül is vezérelhető.

A fejhallgató

Matt fekete kivitelű. Csak a feliratok és az Exofield logó csillog rajta. A fül és a fejpárnák puha műbőrrel vannak borítva. A viselete nagyon kényelmes. Nem szorít, de jól ül a fejen, a súlyelosztása is megfelelő. Stabilan tart. Hosszú időn keresztül is kényelmesen viselhető. A fejhallgató különlegessége, hogy a hangszórók mellett egy-egy mikrofon is be van építve a jobb és bal oldali kagylókba, amelyek a fejhallgató bemérésével személyre szóló beállítást tesznek lehetővé. A beépített hangszóró 40 mm átmérőjű és erős neodímium mágnessel van ellátva. A baloldali kagylón van a bekapcsológomb és a beépített 3,7 Voltos lítium-polimer akkumulátor töltésére szolgáló USB-C aljzat.

A jobb oldali fülkagylón van egy bemenet-választó gomb, valamint az exofield és a sztereó üzemmódokat váltó gomb. Ezeket a funkciókat gond nélkül vezérelhetjük a fejhallgatóról is. A hangerő + / – szabályozás lehetősége is megvan, de ez jelenleg még nem működik. Ugyancsak a baloldali kagylón található még egy 2,5 mm-es sub-mini jack aljzat, ami kizárólag a fejhallgató bemérésére szolgál. A fejhallgató, a processzor egységgel, digitálisan, vezeték nélkül kapcsolódik 5GHz frekvencián.

Az okostelefon alkalmazás

Az Exofield Theatre az okostelefon alkalmazás nélkül is működik, de nem minden funkció elérhető. Az alkalmazás használatával viszont a teljes rendszer kényelmesen vezérelhető az esztétikus kezelőfelületen. A fejhallgató beméréséhez viszont nélkülözhetetlen az alkalmazás. A kezelőfelület esztétikus, áttekinthető, a menürendszer pedig egyszerű és jól szervezett. A kezeléshez szükséges applikációk Apple eszközökhöz letölthetők az Apple App Store -ból, Androidos eszközökhöz pedig a Google Play áruházból. Az iOs és az Androidos alkalmazások teljesen azonosak.

Beüzemelés

Ahhoz, hogy személyre szabott beállítást kapjunk először a fülünkhöz kell illeszteni a rendszert, amit a fejünkre helyezett fejhallgató bemérésével érünk el. Miután mindent bekapcsoltunk és csatlakoztunk a Bluetooth -al, az erre szolgáló sub-mini jack kábellel a mérés időtartamáig, össze kell kötni a fejhallgatót a digitális processzorral. A fejhallgatót a fejünkre kell helyezni, majd a telefonra vagy Tabletre telepített Exofield Theatre alkalmazás menüjéből kiválasztva, elindítjuk a Matching funkciót, ami a fejhallgató bemérését jelenti. A mérés során egy jelsorozatot hallunk, majd röviddel ezután az app. tájékoztat bennünket, hogy a mérési adatok feldolgozásra kerültek. A processzor egység négy felhasználói adatot képes tárolni. Az alkalmazással kiválasztjuk, hogy a szabad helyek közül hová legyen mentve az aktuálisan mért személyes adat. Ha nincs szabad hely akkor törölni kell a meglévők közül. Ezután az app. továbbítja a mérési adatokat a processzornak, ahol eltárolásra kerülnek. Ezek után már a lehető legjobb, személyre szabott surround beállítással élvezhetjük a filmeket.

A hang

A hangot az Avatar 5.1 változatával teszteltem. Ennek a filmnek nagyon jó térhatású hangja van. A hangszórós házimozi lehallgatásnál egy jól beállított rendszerrel, élő atmoszférát, dinamikus, erőteljes, jól lokalizált effekteket hallhatunk. A EXT1 Exofield üzemmódba kapcsolva a fejhallgató közel ezt az élményt nyújtja, nagy virtuális teret hoz létre a fejünk körül. Az érzékelhető hang ahhoz hasonlít a leginkább, mintha egy multiplex mozinak körülbelül a 10. sorában ülnénk. A dialógok középről hallatszanak, elég teresen, de kissé nazális színezettel. Őszintén szólva jobban hasonlít a moziban hallható hanghoz, mint ahhoz, amit egy otthoni házimozi rendszertől megszoktunk. Az atmoszféra és az effektek tökéletesen körülvesznek bennünket. Jól érzékelhetők a hátunk mögül hallatszó hangok is, de az elhelyezkedésük a térben távoli és az érzékelésük nem tűpontos. Az az érzése az embernek, hogy a hangszórók távol vannak és nagy méretűek. Egy kicsit elmosott a hang, valahogy olyan mesterséges hatású. Ennek ellenére az JVC EXT1 tökéletes moziélményt nyújt. A rendszer sztereó üzemmódba kapcsolva úgy hangzik, mint egy normál fejhallgatós lehallgatás, annak minden jellemzőivel.

Összegzés

A JVC XP-EXT1 forradalmi újítás a fejhallgatós mozizás területén. A szomszédok és családtagok zavarása nélkül is lenyűgöző, kellően dinamikus moziélményben volt részünk. Mivel prototípust teszteltünk, nyilván az eszköz még tovább fog fejlődni és az észrevételezett jelenségeket kijavítják. A rendszert be lehet állítani mozihoz, játékhoz, zenéhez és van lehetőség az egyéni beállításokra is, de a legerősebb a moziban, a kimondott zenehallgatás nemigazán a célterülete. A processzor a tv elé kapcsolva forrásválasztóként is használható.

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]