JVC LX-NZ30 4K DLP projektor – TEKINTÉLYES FÉNYERŐ

A JVC LX-NZ30 egy HDR-kompatibilis DLP házimozi projektor, amely 4K UHD felbontást képes megjeleníteni.

Ez a felbontás (3840 x 2160 pixel), a 3499 dolláros kiskereskedelmi ár és az új, nagyobb teljesítményű lézerfénymotor a JVC teljesítményét ígéri – rendkívül versenyképes áron.

A JVC adatai szerint az LX-NZ30 tekintélyes, 3300 ANSI lumen leadására képes, ami az előző modelljükhöz képest erősebb fényerőt jelent. A lézerforrás a High Power üzemmódban 20 000 órát bír, ami egy évtizeden keresztül napi több órás használatot tesz lehetővé.

Áttekintés

Az LX-NZ30 az LX-NZ3 utódja, első pillantásra hasonló, mint az előző modell, de ahogy közelebbről megvizsgáljuk, világossá válik, hogy sok szempontból jelentős az előrelépés, mind a funkciók, mind a teljesítmény tekintetében.

A JVC tovább fejlesztette a projektor BLU-Escent lézeres fényforrását, ez a modell 105 wattos kék lézerdiódával rendelkezik, ami 10 wattal nagyobb teljesítmény az előzőhöz képest. A 3300 ANSI lumen-es fénykibocsátás háromszáz lumen többlet fényerő, ami – különösen a HDR tartalmak esetében – már látható különbséget eredményez a fényerő, a színek és a kontraszt terén.

A legjelentősebb változást a gamerek fogják élvezni. A JVC úgy fejlesztette tovább a projektort, hogy képes legyen 120 Hz-es és 240 Hz-es játékok támogatására is, 1080P mellett, sőt, a késleltetés a legalacsonyabb üzemmódban kevesebb, mint 1,5 képkocka (4K 60 Hz-en), ami még a nagy képernyőkön is kiváló minőségű játékélményt kínál.

Az új beépített DisplayPort segíti a számítógéphez való gyors, alacsony késleltetésű csatlakozást, emellett nagysebességű USB Type-C és HDMI 2.0 portok is rendelkezésre állnak, valamint vezetékes LAN-kapcsolat. Az LX-NZ30 kompatibilis a HDR10 és HLG tartalmakkal, és tartalmazza a JVC Auto Tone Mapping funkciójának alapváltozatát.

Az új geometriai torzítás-korrekciós funkciók megkönnyítik a telepítést, az analóg és digitális beállítások széles körű listáját nyújtva a legösszetettebb installációkhoz is. Az LX-NZ30 projektor a vízszintes és függőleges objektíveltolás és zoom funkciók mellett, mostantól a geometriai torzulások korrekciójára is fel vannak készítve, beleértve a négy sarokpontos beállítást és a fejlett torzításkorrekciót.

A JVC LX-NZ30 nem tartalmaz belső streaming szolgáltatásokat vagy beépített intelligens funkciókat, így a felhasználóknak külső médiaeszközzel, például Apple TV-vel vagy Rokuval kell kiegészíteniük. Mivel az LX-30 otthoni szórakoztató felhasználásra készült, nem tartalmaz beépített hangszórórendszert.

Dizájn

Az új modell fekete és fehér színben kapható. Ha a projektor előlapját nézzük, az enyhén ívelt, a lencse a jobb oldalon található, körülötte pedig a kézi zoom és a fókusz vezérlőszervei helyezkednek el. A bal oldalon az IR-érzékelő található.

 

 

A tetején, közvetlenül az objektív felett találhatók a függőleges/horizontális objektívbeállító gombok. A felső hátsó részen egy egyszerű vezérlőpanel és három visszajelző lámpa található. A meleglevegő-elvezető nyílás a kivetítő bal oldalán, míg a légbeszívó nyílás a jobb oldalon található. Az összes bemenet és csatlakozó a készülék hátulján került elhelyezésre.

Színreprodukció

Az LX-NZ30 általános színtónusa a spektrum melegebb vége felé hajlik, ami valószínűleg a legtöbb felhasználó számára pozitívum. A JVC LX-NZ30 képminősége kiemelkedő, nem láttam nyilvánvaló problémát a színhelyességgel kapcsolatban, kivéve a projektor Dynamic üzemmódját, amely jellemzően a kékek felé tolódik el.

A Cinema és a Natural főleg SDR-tartalmakhoz használható üzemmódok, jelentősen csökkentik a fényerőt, ezzel javítva a fekete szinteket, valamint egy filmkészítő (Movie maker) típusú beállítás, ami választható egyéni élményt nyújt a felhasználóknak. Ezek közül, a Cinema üzemmód egyben a legalacsonyabb fényerő beállításokkal rendelkező változat is.

Ezeken kívül még két, a felhasználó által konfigurálható üzemmód is rendelkezésre áll az egyéni képbeállításokhoz, valamint a projektor szakszerű kalibrálása utáni használatra. A JVC LX-NX30 felskálázása nagyon jó. A 720p és 1080p tartalmakat kiválóan reprodukálta.

Fényerő

A JVC LX-NZ30 esetében két dolgot kell megjegyezni. Először is, a képek, amelyeket ez a projektor vetít, hűvös árnyalatúak. Ez valamilyen mértékben minden előre beállított képmódban fennáll. Másodszor, az általános kép, amit ez a projektor produkált, nem tűnt olyan dinamikusnak, mint amilyet egy 3000 ANSI lumenes DLP projektortól elvárnék.

Nem azt mondom, hogy a kép, amit ez a projektor létrehoz, nem fényes, mert az. A projektor több mint elég fényes volt ahhoz, hogy egy mérsékelt fényű szobában használhassuk. Nem tudom szubjektíve jobban leírni, minthogy az LX-NZ30 által előállított kép nagyon semleges, átlagos volt.

Fekete szint és árnyékok

Aki azt várja, hogy az LX-NZ30 fekete szintje megfeleljen egy JVC 4K DILA projektornak, az csalódni fog. Az LX-NZ30 egy DLP projektor, így nem tudja elérni a DILA modelljeik natív kontrasztját. Az LX-NZ30 rendelkezik dinamikus lézeres sötétítéssel az érzékelt kontraszt növelése érdekében, de még ezzel együtt is inkább sötétszürke volt a projektor feketéje.

Hallható zaj

A zajszint érezhető, de nem zavaró a projektor Eco üzemmódjában, viszont drámaian megnő, ha Normal üzemmódra váltunk, vagyis nem a legcsendesebb 3000 ANSI lumenes változat, amit eddig vizsgáltam, hacsak nem ülünk közvetlenül a projektor mögött, ami lehetséges, de valószínűtlen.

Összegzés

A JVC LX-NZ30 a márka három modellt tartalmazó NZ sorozatának második DLP projektora, kiváló minőségű JVC objektívvel rendelkezik. A vetített kép 80 és 200 hüvelyk közötti, 16:9-es képarányú. A projektor fekete szintű teljesítménye nagyjából a DLP projektorok standardja, ami inkább sötétebb szürkét eredményez, mint feketét.

A JVC nagy figyelmet fordított e projektor minden egyes előre beállított képmódjának teljesítményére, amelyek közül kettő a felhasználó által konfigurálható. GAMING üzemmóddal lehetővé teszi a 4K játéktartalmak megjelenítését 25 msec. bemeneti késleltetéssel 60 fps mellett. Ami a HDR-teljesítményt illeti, kiválóan teljesít, az egyik legjobb HDR-módot nyújtja, amit az utóbbi időben DLP-projektoron láttam. Összességében az LX-NZ30 képteljesítménye igen jó benyomást tett rám.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]