KEF LS50 Wireless – VEZETÉK NÉLKÜL

A KEF legújabb LS50 vezeték-nélküli aktív hangfalrendszere nem véletlenül nyert 2021/2022 -ben EISA díjat.

Az LS50 Wireless II egy kompakt, biamplifikált basszus-reflex hangszórórendszer, amivel kompromisszum mentesen hallgathatunk zenét vagy élvezhetjük a filmek hangját. Vezetéken és a mai legkorszerűbb technológiák alkalmazásával vezeték nélkül is kapcsolódhatunk hozzá. Vezérlése a mellékelt távirányítóval és mobil applikáción keresztül is lehetséges. Hálózatkezelésének köszönhetően gond nélkül hallgathatjuk a netes zenemegosztó szolgáltatókat is.

Lépjünk közelebb

A KEF LS 50 Wireless II hangfalrendszere az LS50 Wireless frissített változata. A különbség: jóval nagyobb teljesítmény, magasabb felbontású hanganyagok kezelése, fejlettebb vezeték nélküli képességek. A beépített hangszórókban újabb technológiák kerültek alkalmazásra, aminek következtében javultak az átviteli képességek. A hangnyomás nagyobb, alacsonyabb szintű torzítás mellett.

Megjelenés – dizájn

A hangszórók kinézete követi a KEF hagyományokat. Tömbszerű megjelenés, sima felületek, gömbölyített élek. Az MDF-ből készült dobozok nagyon merevek és súlyosak. Az előlap egy gömbszelet része, aminek a közepén van elhelyezve a látszólag egyetlen hangszóró. Négy féle, szénfekete, titán-szürke, fehér, és karmazsin-piros színekben kapható. Hozzánk a titán-szürke változat jutott el. A két hangdoboz nem egyforma, elsődleges és másodlagos dobozként vannak jelölve.

Az elsődleges dobozon – ami alapértelmezésben a jobb oldali sugárzó – lett elhelyezve az összes bemenet és a vezetékes számítógépes hálózati (Ethernet) csatlakozó. Mindkét dobozon található mélynyomó részére egy RCA mama és a “szerviz” részére egy-egy USB csatlakozó. Miután az elsődleges dobozon vannak a bemenetek, a jelnek valahogy el kell jutnia a másodlagos dobozhoz is, amire kétféle megoldást kínál a cég. A dobozok bekapcsolás után azonnal vezeték nélküli kapcsolatba lépnek egymással. Ez a kapcsolat 96 kHz / 24 bit felbontású jelfolyam továbbítására alkalmas.

Akinek ez nem elég (vagy, ha jel kimaradás tapasztalható), annak vezetékes kapcsolatot kell létesítenie a két doboz között, amire a mellékelt 3 méter hosszú kábelt használhatja. Kábellel megnő a felbontás, ami így 192 kHz / 24 bit lesz. (A legnagyobb használható / STP CAT 6 / kábel hossza 10 méter lehet.) A gyár szerint vezeték nélkül 8 méteres távolságig működőképes a rendszer.Az elsődleges (jobb oldali) doboz tetején egy kis érintőpanel található a legfontosabb szabályzókkal. Ezek, a be- és kikapcsolás, bemenet választás, a némítás és a hangerő.

Ugyanezek a funkciók találhatók a hangrendszerhez mellékelt IR távirányítón, amivel ezen felül a számok indítása, megállítása és léptetése is lehetséges, amennyiben ezt a kapcsolat, illetve a forrás eszköz támogatja. A dobozok alján négy db gumiláb, a közepében egy (M8x1,5) menetes furat található, amivel hangfalat rögzíteni tudjuk az opcionálisan megvásárolható, színben hozzá illeszkedő KEF S2 állványhoz. Állványra helyezve lényegesen jobb hangzás érhető el ezen felül rejtve tudjuk vezetni a kábeleket, ami jobban is néz ki.

Ahogy korábban írtam, bemenetek kizárólag az elsődleges dobozon vannak. Az öt bemenet közül négy digitális és egy analóg. A digitális bemenetek: egy HDMI és a TV részére, egy optikai és egy koax (RCA) bemenet, mindkettő S/P DIF jelfolyam részére. Ezeken keresztül csatlakozhatunk pl.: CD- vagy bármilyen egyéb zenelejátszó eszközhöz, ami rendelkezik a megfelelő digitális kimenetekkel. A Bluetooth bemenetnek értelemszerűen nincs fizikai csatlakozása, a meglétét a “BT Pairing gomb” mutatja.

Az analóg bemenet sajnálatos módon csak egy 3,5 mm-es TRS (kis-jack). Ahogy a neve is jelzi – Auxiliary input jack – a gyártó ezt egy segédbemenetnek szánja. Az egyébként magas minőségű eszköz megérdemelt volna egy profi, akár szimmetrikus analóg bemenetet is. Mintha ez csak egy vészmegoldás volna, ami a digitális tartalmak kizárólagos felsőbbségét akarja jelezni. Az internethez, illetve a számítógépes hálózathoz RJ 45 port áll rendelkezésre.

Driver technológia

Az LS50-be a KEF 12. generációs “Uni-QTM Driver Array” koncentrikus hangszóró rendszere van beépítve. Egy 13 cm (5,25”) átmérőjű alumínium-magnézium ötvözetből készült préselt bordákkal merevített közép-mély sugárzó, amivel egy középpontban van elhelyezve a 25 mm (1”) átmérőjű alumínium ötvözetből készült dómsugárzó, MET hangelnyelő rendszerrel kiegészítve. Úgy működnek, mintha egyetlen pontszerű hangforrás lennének.

A hagyományos kétutas elrendezésben a magas és mély hangforrás térben szétválik (két független hangszóró), ezért az ilyen felépítésű rendszer fázisproblémákkal terhelt, a sugárzott frekvenciáktól függő távolságban a hanghullámok interferálnak az egymással, ami a mélytartományban különösen zavaró. Az egyközéppontú elrendezésben ez a jelenség nincs.

Metamaterial Absorption Technology (MAT)

A hangszóró hátsó részén jelen lévő nemkívánatos rezgéseket, a hagyományos hangdoboz építési technikánál is szükséges csillapítani, amit különféle csillapító és tömőanyagokkal végeznek. A KEF LS 50-ben ugyanezt rendkívül nagy hatékonysággal teszi a Metamaterial Absorption Technology (MAT). A MAT egy különleges anyagból készült, igen összetett labirintus-szerű szerkezet ami ezeknek a káros rezgéseknek a 99 %-át képes elnyelni és ezzel sokkal tisztább és torzítás-mentesebb,természetes hangot szólaltat meg. A két hangszóró úgy működik együtt, mint egy pontszerű hangforrás. Ez azt eredményezi, hogy nem csak a szoba egy meghatározott pontján jó a hang, az optimális hallgatási pozíció kiszélesedik.

Uni-Core/Bi-amplifikált erősítés

A KEF szabadalmaztatott Uni-Core technológiát alkalmazva sokkal pontosabb és erőteljesebb basszusok érhetők el kompakt kisméretű dobozból. A KEF LS50 Wireless II egy aktív hangfal-rendszer, minden hangszórónak saját erősítője van. Külön erősítőt kapott a magas és külön erősítőt a közép és mély frekvencia tartomány. A két frekvencia tartomány független erősítésével alacsonyabb lesz az intermodulációs torzítás.

Az LS50 Wireless erősítő rendszere ugyanolyan osztályú erősítőket kapott, mint az őse, az LS50, azomban teljesítményben és egyéb tulajdonságaiban jelentősen javítottak rajta. A magas egységet egy teljesen új topológiával felépített 100W teljesítményű AB osztályú végfokozat hajtja meg, míg a közép-mély fokozatot egy 280W-os D osztályú erősítő működteti.

Használat – mobil alkalmazás

Először a KEF CONNECT appot kell telepítenünk. Ez megtalálható iOs-re és Androidra is de csak Android 8 fölött. Az alkalmazást elindítva regisztrálnunk kell a “KEF”-nél egy fiókot, majd egy varázslót elindítva tudjuk beállítani a hangfalakat. Mindezek előtt a dobozokat kábelesen kapcsoljuk az internetre! A vezérlő mobil eszköznek ugyanahhoz a routerhez kell kapcsolódnia, mint a hangfalnak. Innentől a varázslót követve gyerekjáték a beállítás. A kapcsolat létrejötte után azonnal felajánlja a rendszer a firmware frissítését, ami nélkül a továbbiakban egy lépést sem tudunk tenni. A frissítési folyamatot az applikáción tudjuk nyomon követni. Miután ez befejeződött használatba vehetjük az eszközt.

Ahogy említettem, állványon előnyösebb használni a jobb hang és a jobb megjelenés miatt. Ha nem veszünk hozzá állványt, helyezhetjük az asztalunkra vagy egy polcra esetleg a TV mellé. Nyilván mindegyik pozíció más-más akusztikai környezetet jelent, igy mindenhol másképp fog szólni. Ezeket a különbségeket lehet korrigálni a mobil applikációban található beállítási lehetőségekkel, ahol ez említett esetekre van dedikált szabályozási lehetőség (desk mode, wall mode). A hangfalakat fel is cserélhetjük, így az alapértelmezés szerinti elsődleges dobozt a jobb oldalit, a balra cserélhetjük. Nyilván ennek akkor van jelentősége, ha a fizikai kapcsolatok ezt kívánják. Tehát az app lehetőséget nyújt a teljes rendszer személyre szabásához.

Ha a mobil applikációt nem használjuk nem tudjuk a különféle, elhelyezési módozatokhoz beállítani dobozok frekvencia válaszát. Az appal tudjuk vezérelni az olyan lejátszási funkciókat is, mint pl. play, stop, előre-hátra lépés a számok között, és hangerőt is tudunk állítani vele. Szintén az appal állítható a magas mély hangszín, lehetséges a fázis korrekció, és ha mélynyomó is van a rendszerhez kapcsolva, a low-end tartomány szabályozása.

A mellékelt távirányítóval vagy az elsődleges doboz tetején lévő érintőpanellel vezérelve is működnek a dobozok, de nem érhetőek el a mobil app nyújtotta többlet funkciók. A Bluetooth bemenetet csak akkor tudjuk párosítani, ha előbb az internethez kapcsoljuk a dobozt. Az applikáción keresztül számos streaming szolgáltatást elérhetünk (Deezer, Qobuz, Spotify, Tidal, …), vagy kapcsolódhatunk a helyi média szerverekhez.

Multiroom streaming

Ha több pár LS 50 wireless II dobozunk van, az Apple Airplay 2-őn keresztül multiroom vezeték nélküli rendszert alakíthatunk ki, amit iOS eszközökkel vezérelhetünk. Ehhez azonos hálózatra kell csatlakozni az eszközökkel. Ha van az otthonunkban Chromecast eszköz ezeket is csatlakoztatni tudjuk az LS50 Wireless II hangfalakhoz, amihez szintén a mobil appot kell használni. A zenelejátszás vezérelhető hanggal is, amihez Siri (iOS) vagy a Google asszisztens szükséges.

A Hang

A KEF LS 50 Wireless II beüzemelése kicsit nagyobb odafigyelést kíván az átlagosnál. Jó, ha előtte átfutjuk a user manuált, hogy ne menet közben kelljen találgatni. Sokféle zenét hallgattam vele. Ami egyből feltűnik, hogy a fázis teljesen rendben van. Ez a precíz sztereó képben mutatkozik meg. A hangszerek iránya nagyon jól lokalizálható. A kifogástalan fázisra utalnak a rendkívül jó tranziensek is.

A dobozok kb. 40 Hz-től indulnak és onnan teljesen kiegyenlítettek. A 40 Hz alatti tartomány egyébként nem hiányzik a normál zenehallgatásnál. Prince “The Vault..” című lemeze rendkívül ritmikus. A pergő gyors tranziensei agresszíven átszólnak a mixen. A basszusok határozottak, nagyon jól megfogottak. Nem szabadulnak el. A cinek tisztán kereken szólnak, nem sisteregnek nem karcolnak. Tina Turner “Twenty Four Seven” című albumán az “Absolutely Nothing’s Changed” című dalban többnyire szintetizátorok szólnak néhány akusztikus hangszerrel kiegészítve. A szordínós trombita, a tremolós gitár és a szinti szőnyegek mind különböző tér-rétegekben helyezkednek el amit az LS20 képes megmutatni.

A rövid ritmikus effektek tisztán jól elszeparáltan szólnak. Christina Aguilera “Pa Mis Muchachas” című száma nagyon dinamikus latin zene. Dominálnak a percussion hangszerek és a gitárok. Itt hallani, hogy nemcsak a tranziensek gyorsak, hanem a hangok megszűnte után egy pillanattal sem szól tovább egy hangszer sem. A doboz csillapítása (Damping Factor nyilván nagyon jó) A szoprán énekhang is dinamikus és tiszta. Mozart Varázsfuvolájából Miklósa Erika előadásában hallgattam az Éjkirálynő áriáját. A szoprán hang legmagasabb fekvéseiben is gyönyörű hangot élvezhetünk. (A szoprán énekesek hangjának felharmonikus tartalma kényes a 7-8 kHz-es tartományban.)

Hans Zimmer, A Karib tenger kalózai film zenéjéből a Sellők (Mermaids) című tétel Igen széles dinamika tartományban szól. A zenében organikus szinti pad és női kar dominálnak a piano részeknél, rezek és zenekari ütősök uralják a fortissimokat. Az egész nagyon részletezett, a hangszer pozíciók pontosak, különösen az ütősök. A tér szélességében és mélységében is nyitott.

Összesítés

A KEF LS50 Wireless II egy kompakt kisméretű hangszóró-rendszer, ami a hozzá készült mobil applikációval egy egységet alkot. Állványra, falra, asztalra, polcra, tulajdonképpen bárhová helyezhető. A mobil applikációval mindegyik szituációhoz hangolható. Ahogy már leírtam az applikáció nélkül nem használható ki minden tulajdonsága. Pl. nem tudunk streamelni vele. Megjelenése futurisztikus és letisztult és kerekteres, minden környezetben jól mutat. A megépítés és a felhasznált anyagok kiválóak. Mindent bele tettek, ami ma a zenehallgatáshoz kell. Nagyon jó minőségű beépített erősítők, Blutooth, vezetékes és vezeték nélküli hálózati képességek.

A fizikai csatlakozások is digitálisak S/P DIF koax és S/P DIF optikai. Az analóg csatlakozó 3,5 mm jack. Azt gondolom, ezt csak azért tették rá, hogy ne lehessen kifogásolni. A hangerő elegendő. A hang kiváló, minden tartományban részletezett és kiegyenlített. A mély is bőven elegendő. Aki úgy véli nem megy elég mélyre, az kapcsoljon hozzá egy mélynyomót, a csatlakozások megvannak a dobozokon. Külön kiemelném a precíz térábrázolást, ami a pontos fázisnak köszönhető, hála a koncentrikus hangszóró-rendszernek. Az ára elég magas, de ha figyelembe vesszük, hogy egy univerzálisan felhasználható komplett rendszert kapunk érte, máris más megvilágításba kerül. Nekem nagyon tetszett!

(Brindzik József)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]