Klipsch THE SEVENS – MINT A MOZIBAN

A Klipsch The Sevens hangsugárzója, a „Heritage Inspired” sorozat középső tagja. Ezek az aktív monitorok követik a prémium hangszórók huszadik század közepi stílusát, ugyanakkor számos új funkciót is kínálnak.

Egy kis történelem

Az indianai (USA) székhelyű Klipsch a mozi hangszóróiról vált híressé, de ma már a hifi világában is egyre ismertebb. Termékei között szinte mindenfajta hangsugárzó megtalálható. Az alapító, Paul W. Klipsch az 1940-es években kezdte építeni legendás Klipschorn hangszóróit Arkansas-ban. Amerikában többek között az otthoni hifi egyik megalapítójaként is tisztelik. Heritage sorozatú prémium hangsugárzói révén ez az ikonikus márka büszkén tekint vissza a múltra.

A Klipsch aktív hangfal választékában a „The Sevens” középen, a nagyobb „The Nines” és a kisebb „The Fives” között helyezkedik el. Általában a nagyobb hangfalak nagyobb (vagy több) hangszóróval és tágasabb dobozokkal rendelkeznek, így magasabb teljesítményt, mélyebb basszust és tágasabb hangteret biztosítanak.

Azonos feltételek mellett minél nagyobb a hangfalak mérete, annál jobb a hangzás. Bizonyára ez az elv vezérelte a Klipsch mérnökeit a The Sevens megalkotásakor. A The Sevens a piacon lévő legtöbb aktív polcsugárzó hangfaltól lényegesen nagyobb, így elég sok helyet foglalnak el a könyvespolcon. (Talán szerencsésebb állványra helyezni.)

Megjelenés, felépítés

A The Sevens aktív, basszusreflex rendszerű hangfalpár. A kétutas rendszer magas hangjait egy 1 hüvelykes titán magassugárzó biztosítja, amihez az előlap csaknem felét elfoglaló 90°x90°-os Tractrix tölcsért illesztettek, ami nagyon hatékony, kristálytiszta magasfrekvenciás átvitelt tesz lehetővé a lehallgatási területen. Mindez karakteres megjelenést biztosít a hangfalaknak.

A mély- és középfrekvenciákért egy 6,5 colos hosszúlöketű hangszóró felel, amihez akusztikailag a dobozok hátulján lévő nagyméretű, tölcsérszerű reflexnyílások vannak csatolva. Az MDF-ből készült dobozokat dió furnérozással látták el, faerezettel a sarkoknál folytatódó mintával. Fekete változat is készült, ami jobban illik a nagy lapos képernyőkhöz. A dobozok alján vékony rétegű parafát használnak a felületek védelmére, valamint négy hangfalállvány rögzítési lyuk is található itt.

A két hangfal nem egyforma, az egyikbe építették az elektronikát. Az elsődleges – az elektronikát tartalmazó – hangfal tetején két masszív alumínium forgótárcsa van, ezekkel történik a forrásválasztás és a hangerő szabályzása. Az elsődleges hangfal hátsó paneljén található a HDMI ARC csatlakozó, a szervizport, a bal vagy jobb oldal kiválasztásának kapcsolója (attól függően melyik oldalra kívánjuk helyezni az elsődleges hangfalat), ezektől jobbra van a Bluetooth párosítás gomb.

Az analóg szekció az alábbi csatlakozásokat kínálja: RCA phono/vonal bemenet (L és R), valamint az ehhez tartozó váltókapcsoló, egy 3,5 mm-es aux bemenet, továbbá egy RCA sub kimenet. A digitális szekcióban található egy S/P DIF optikai bemenet, és egy USB port. Az egyéb szükséges csatlakozások ezek alatt vannak, úgymint a földelő terminál, a hálózati áram csatlakozója a hozzá tartozó be- és kikapcsolóval, és a hálózati feszültségválasztó kapcsoló is.

Ezek mellé került a másodlagos hangfal hangszórókábel-csatlakozóportja is. A hangfalakhoz csak a mellékelt speciális kábelt tudjuk használni. A bőséges csatlakozóhalmaz lehetővé teszi szinte minden fajta eszköz kapcsolódását az aktív hangfalpárhoz, azonban hiányzik a Wi-Fi vagy az Ethernet csatlakozás.

Távirányító

Kapunk egy távirányítót is a bemeneti forrásválasztáshoz, a hangerőszabályozáshoz és mélynyomó szintbeállításhoz. Tapasztalatunk szerint a távirányító utasításaira kicsit lomhán reagálnak a dobozok. A Wi-Fi vagy Ethernet csatlakozás hiánya ellenére használható a Klipsch Connect alkalmazás, mivel Bluetooth-on kommunikál.

Ez egy áttekinthető alkalmazás könnyű beállítási folyamattal, például kényelmesen használható EQ preseteket (Flat vagy Rock stb.) találunk benne. Az alkalmazás segítségével testreszabható a hangzás az egyéni preferenciák szerint, és optimalizálhatjuk a teljesítményt a különböző tartalmakhoz. Sajnos a különböző beállításokhoz pl. hangerőhöz nincs vizuális visszajelzés. Sok más készüléken ez ledekkel meg van oldva. Valószínű, a gyártónak fontosabb volt a retro külső, mint ez a funkció.

Meghallgatás

A The Sevens helye a nappaliban van a TV két oldalán, figyelemmel a mozis hagyományokra, és mivel a hátoldalon lévő HDMI ARC csatlakozás is erre predesztinálja. Ebben a kevésbé ideális akusztikai környezetben teszteltük filmnézéshez, mint a tévé hangja. A források a Netflix és HBO Max filmek, Spotify és CD-k voltak.

A filmek effektjei fantasztikus dinamikával szólalnak meg. Mélynyomó nélkül is elegendő erővel dübörögnek a mélyek. A dialógok a Tractrix tölcséres rendszer következtében jó prezenszekkel szólnak, közeliek és jól érthetők a teljes hallgatási területen. A magasak tiszták és fényesek. A hangerő bőven elegendő.

A zenehallgatás is hasonlóan élvezetes. Allan Taylor Looking for You lemezén a gitárok fantasztikus részletességgel szólalnak meg. Minden pengetésnek megvan a saját dinamikája, a gyors tranziensek élővé teszik a hangzást. A férfi énekhang elöl jól hangsúlyozott közepekkel van jelen. Érezni a felvételi helyiség atmoszféráját.

Az Infected Mushroom Deeply Disturbed című száma iszonyatosan üt a The Sevens dobozokon hallgatva. A kemény lábdob határozottan erőteljesen szól. A delay effektes szintetizátorok pattognak a hangszórók között. Vastagon, kövéren, de ugyanakkor tisztán és részletesen szól. A Klipsch Tractrix tölcsérei előre tolják a hangzást. Nem hagynak ki egyetlen részletet sem. Ugyanakkor az eredmény meleg, sima és kellemes. A képalkotás precíz.

Összegzés

Az aktív hangsugárzó kategória évről évre csiszolódik és kifinomultabb. Jó látni, hogy a Klipsch vállalja a kihívásokat az aktív hangszóró kategóriában, olyan hangzású hibrid hangsugárzókat gyárt, amelyek kielégítik a zene és a film szerelmeseit egyaránt. A The Sevens nagyszerű moziélményt nyújt. Ha figyelembe vesszük a karakteres külsőt és a többféle csatlakozási módot, ez egy sokoldalú TV-hangszórópár.

Közepesen nagy szobákhoz jól megfelel, különösen akkor, ha sokat tévézünk vagy lemezt hallgatunk. A The Sevens kiváló hangfalak, és bár a streaming lehetőség hiányzik, arra törekedtek, hogy ezt egyéb jó tulajdonságokkal feledtessék. A zenehallgatáshoz is jók, filmnézéshez is megfelelők, játékokhoz még inkább ajánlottak, hiszen óriási hangzással rendelkeznek.

Brindzik József

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]