LEGEND 40.2 SILVERBACK – KÁBELEK NÉLKÜL

A teszt alanyát gyártó System Audio vállalatot 1984-ben alapította a dán származású Ole Witthøft, ki maga is zenész, így a hangszerek hangját jól ismeri testközelből.

Ole szerint a nyolcvanas évek korabeli hangfalai már-már túlbonyolított konstrukciók voltak, a gyártók beszálltak egyfajta technikai versengésbe; azonban hangsugárzóik hangja, megfelelő részletezőképesség híján unalmas, lapos produkciót eredményezett. Ez a felismerés késztette Ole-t, hogy elkészítse a saját elképzeléseinek megfelelő hangfalat, melynek olyan hangminőséget kell képviselnie, hogy az a laikusok számára is azonnal érzékelhető minőségugrás legyen más hangfalakhoz viszonyítva.

Felépítés, technológia

A Legend 40.2 silverback úgy akar High End hangzást a szobába varázsolni, hogy nincs szüksége külön hangfalkábelre, erősítőre, ráadásul a beépített legnagyobb hangszórók átmérője is csak 12 cm. Napjainkban ez már így is teljesíthető, a megfelelő komponensek szakszerű összehangolásával.

Az SA (System Audio), a magas minőségű vezeték nélküli jeltovábbítást a WISA (wireless speaker & audio) szabványra alapozza, mely maximálisan 24 bit / 96 kHz felbontású jel továbbítására képes a hangfalakra, ami a CD minőség duplája. Ez a technológia kifejezetten audió alkalmazásokra lett kifejlesztve.

A jó hangminőségen felül a késleltetése minimális. Például a Bluetooth-al összemérve csupán tizede a csúszás. Így filmnézésre, játékra is tökéletes. Ez a technológia mára széles körben elterjedt, WISA szabványú jeladóval felszerelhetnek tévéket játékkonzolokat, A/V boxokat, Így közvetlen csatlakoztathatjuk hozzájuk a WISA vevővel rendelkező hangsugárzókat.

Sztereó HUB / Távirányító

A teszt során, a hangfalakhoz mellékelt Stereo Hub testesítette meg a WISA jeladót. Ez az egység fogadja a forráskészülékeket (RCA Line-in, 2,5” jack AUX, 3 db Optikai, USB, Coax, HDMI), csatlakozhatunk vele a WIFI hálózathoz (Google Chromecast, Apple Airplay, DLNA, Spotify Connect), és közvetlenül Bluetooth-on keresztül is küldhetünk rá hangot.

A mellékelt távirányító eloxált alumínium házat kapott, rádiófrekvencián irányítja a Hub-ot, így akár a fal sem jelent akadályt, hogy hangerőt állítsunk, némítsunk, bemenetet válasszunk, vagy a lejátszást vezéreljük róla. A hangerő szintjét, valamint az aktuális bemenetet, mozgásra aktiválódó, fehér ledekkel jelzi. Ez a hangerőszint kijelzésére tökéletes, azonban a kiválasztott bemenet láthatóságát erősen rontja, a mellette világító, vakító fényű fehér led. Sokkal praktikusabb lenne, ha maga a bemenet felirata világítana.

A Stereo Hub által vezeték nélkül küldött digitális jeleket, a hangfalakba épített WISA vevőegység dolgozza fel, így a Legend 40.2 Silverback hangfalaknak csak áramellátásra van szükségük, amit „IEC” típusú aljzaton keresztül kapnak. A hangfalak hátulján található csatlakozófelület kínálata ezzel még nem ér véget, XLR csatlakozón keresztül köthetünk rá analóg jelforrást, kikerülve ezzel a beépített D/A konvertert. Az USB-A aljzat a pendrive-ról telepíthető „Ram Tweaks” sémák betöltéséhez szükséges.

Ezek, a gyártó által kiadott, folyamatosan frissülő EQ sémák, különböző igényekhez igazodó hangkaraktert kölcsönöznek a hangfalnak. Ezt a rugalmasságot a beépített többcsatornás erősítő, és az aktív hangváltó teszi lehetővé. Hogy minden szobatípusban tökéletes legyen a hangzása, az „SA Room Sercive” alkalmazás segítségével közel lineárissá tehető a frekvenciamenete.

Egyelőre csak IOS platformon érhető el az applikáció; ezt a gyártó azzal magyarázza, hogy a szoftverben kalibrálva van minden Apple telefon vagy táblagéptípus mikrofonja, amit az Android platformot használó készülékek változatos hardvere nagyon megnehezít. További akusztikai korrekciót és vezérlési lehetőséget valósít meg, a gyártó jelenleg csak beta verzióban elérhető „SA Cockpit” alkalmazása.

A hangfalak

Maga a hangfal egyébként zárt konstrukció és négy darab hangszórót tartalmaz. A magassugárzó dóm típusú, az általa generált hanghullámok diffúz mivoltát a gyártó saját fejlesztésű DTX akusztikai lencséje eredményezi. A közép és mély hangok megszólaltatásáért 12 Cm átmérőjű, szénszálas, pillekönnyű membránnal szerelt hangszórók gondoskodnak. Közvetlenül a magas hangszóró alatt lévő membrán felelős a közepes frekvenciatartomány megszólaltatásáért, és érdekes módon a mély hangokat is ráengedi az aktív keresztváltó. Az alsó kettő, ránézésre ugyanilyen hangszóró, már tisztán csak a mély frekvenciákat sugározza.

A kis membránátmérő ellensúlyozása érdekében a maximális membránkitérést 40%-al megnövelték, hogy képes legyen a mély hangok megszólaltatásához szükséges nagyobb levegőmennyiség megmozgatására. És akkor következzen a leginkább megdöbbentőbb adat a specifikációból, frekvenciaátvitel +/- 1.5 dB: 20-25.000 Hz. Nos, igen. A Legend 40.2 Silverback-ben felhalmozott technológia, a paraméterezhetősége jóvoltából, a fizikát meghazudtoló jellemzőkkel tudja felruházni az SA hangsugárzóját. A kabinetről érdemes megemlíteni, hogy rezonanciára nem hajlamos, masszív felépítésű, a megmunkálás minősége kifogásolhatatlan.

Meghallgatás

A vezeték nélküli bemenetek közül kipróbáltam a Bluetooth-t, Wifi-t, főként streamelt, online tartalmak hangosításához. Hozták is az elvárt, megszokott minőséget. Nagyfelbontású tesztanyagaimat viszont számítógépen tárolom, így célszerű volt USB kábellel rácsatlakoztatni azt, a Stereo Hub-ra. Az első meghallgatás alkalmával, a 25 nm-es szobámban nem teljesített jól a felsőbasszusok terén. Ennek ellenére, az igazán mély hangok viszont a helyükön voltak.

Aztán elvégeztem a kalibrálást az „SA Room Sercive” alkalmazással. Ilyenkor furcsa sistergő hangot adnak a hangfalak, amit az IPhone-ra telepített alkalmazás felhasznál a helység akusztikájának feltérképezéséhez. A kalibrálójel lefutása után az alkalmazás kirajzolja az eredeti, és a szobához hangolt frekvenciamenetet. Már a görbén is látszott, hogy a beszakadást, a 60-120Hz közötti tartományban sikeresen kiküszöbölte, és még jobban kiterjesztette a mélyfrekvenciás átvitelt.

A zenéket újra játszva, rögtön hallható volt a különbség; megérkeztek a felsőbasszusok, a magas hangok kissé éles jellege megszűnt, a mélytartomány pedig már-már szubszonikus határokig merészkedett. Tipikus hangkarakterről a legend 40.2 silverback esetében talán nem is érdemes beszélni, ha figyelembe vesszük a számos hangzásfinomító, és modifikáló funkciót, melyek beállításától függően a zenerajongók ízlésvilága széleskörben kielégíthető. Így inkább a nem, vagy a kevésbé befolyásolható tulajdonságait érdemes sorra venni.

A sztereó panoráma rendben volt; a hangfalakon is túlnyúló színpadot bár nem varázsolt a szobába, de a finom hangerőkülönbségek megjelenítésével, bemutatta a színpad mélységét is. A hangszerek pozícióit felfedte, ám sok hangszer egyidejű megszólalásakor már összeértek azok képzeletbeli körvonalai, tömörnek azonban mégsem nevezhető a képalkotása. Részletezőképessége felfedett mindent, ami fontos a zene átéléséhez, de nem analitikus jellem. Az énekhangok kifejezetten tetszettek.

Összességében természetes, nyugodt hangja, könnyű hallgatási élményt ad, amiben a zenei műfajok változatossága sem tántorítja meg. A hangfalkábel hiánya, pedig valóban fel sem tűnt; a digitális jelek, amit a WISA technológia is használ, nem válogatósak az átviteli közeget illetően. A lényeg, hogy megfelelően nagy sávszélesség álljon rendelkezésre a jel átviteléhez.

Összegzés

A klasszikus Hi-Fi kedvelői, bizonyára furcsának találják a System Audio vezeték nélküli hangfalait. Nem kell külön erősítő, a kábelekkel sem lehet kísérletezni, csak a két hangfal látványában gyönyörködhetünk. Mintha nem lenne teljes a kép, de a hang terén viszont más a helyzet. A beépített erősítő tökéletes párt alkot a hangfallal, nem kell a megfelelő párosítást keresgélni, ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg.

A beépített szobaakusztikai korrekció lehetősége megkönnyíti az elhelyezését, sőt nem kell aggódni, vajon odaér-e a hangfalkábel. Aki pedig házimozira is akarja használni ezeket a hangfalakat, a Surround Hub és további WISA kompatibilis hangfalak (Center, Rear, Sub stb.) megvásárlása lehetőséget teremt a többcsatornás bevetésre. Ilyenkor a hangfalak hátulján lévő kapcsolóval beállítható, hogy az aktuális hangsugárzóra melyik csatorna megszólaltatását bízzuk.

(Varga Balázs)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]