LG 34GK950G monitor -Született játékos…

A legújabb LG monitor a lehető legjobb színekkel rendelkező Nano ISP technologiával és 98%-os DCI-P3 lefedettséggel gazdag játékélményt nyújt felhasználójának.

Az LG nem csak a TV készülékek, de már néhány éve videojátékos fronton is oda teszi magát, ennek legújabb bizonyítéka a 34GK950G típusú készülék, mely 2018-ban megkapta a legjobb formatervezésért járó díjat és még egy RedDot Design díjat is zsebre tett.

Különleges látvány

Az LG 34GK950G a hajlított modellek közé tartozik, úgy, hogy a görbület mértéke 1900R, azaz olyan, mintha egy 1900 milliméter sugarú körből lenne kimetszve az ív.  A talp a vállalat tévéinél már korábban megismert és bevált formákat követi, és kellő stabilitást biztosít a kijelzőnek. Amennyiben arra lenne szükség, természetesen falra is akasztható a VESA-kompatibilis fali konzolok segítségével. A modell a borderless, azaz keret nélküli dizájnvonalba tartozik, ennek köszönhetően a vékony káva egy síkban van a képernyővel, és így kikapcsolt állapotban gyakorlatilag láthatatlan.

Összeszerelés

A 34GK950G megnevezésből rögtön leszűrhető, hogy egy 34?-os játékmonitorról van szó, 21:9-es Ultra Wide 3440×1440-es felbontású QHD Nano IPS paneles megoldásban, de ne szaladjunk ennyire előre.  A kicsomagolást követően meglepő könnyedséggel mozgathatjuk a hatalmas 87 centis ívelt kijelzőt, elvégre csak 6 kilogrammos súlyról van szó, amit a dizájnos, egyszerű ergonomikus formatervezésű szögletes és feszes élekkel dolgozó talpra felpattintva csak további két kilóval gyarapodik az össztömege.

Szerelhetősége nem lehetne egyszerűbb, elvégre a talpat a nyakkal egyetlen csavarral rögzíthetjük, míg a monitor hátuljába csak be kell akasztanunk a tartóelemet és már használatra kész is az eszköz. Magassága állítható, finoman dönthető és forgatható, így mindenki meg fogja találni a tökéletes pozícióját.  Hátoldalán a HDMI, DisplayPort, USB Hub és a Jack csatlakozó körül található még egy nagyon látványos funkció, azaz a fényglória, amivel remek hangulatfényeket tudunk a háttérben előidézni az esti időtöltésekhez.

Játék közben

Az LG saját Nano IPS panel tökéletes alapot biztosít, a WLED háttérvilágítás pedig ezúttal is remek választás volt, a 400 cd/m? maximális fénysűrűség elegendőnek bizonyul és szemmel látható felhősödést sem lehet tapasztalni. Egy kicsit meghajtva 5 ms-os válaszidő és 120 Hz képfrissítési sebesség is elérhető, 15 ms körüli input laggal, ami G-Syncel egy tökéletesen sima, akadozásmentes játékélményt biztosít.
Betekintési szögekről nem sok értelmét látom beszélni elvégre egy hajlított kijelzőről van szó, ami mérete okán kapta az ívet, hogy középről legyen a legtökéletesebb az élmény. Így a széleken veszít erejéből, kisebb torzulás is jelentkezik.

Néhány centis kávákat, vagyis a kijelző körüli keretet ugyan kapunk, de ezek a képernyővel teljesen egy síkban vannak. A monitor alján középen helyezkedik el a dzsojsztik szerű kezelőszerv, amivel közvetlenül érhetjük el a hangerő vagy a módválasztó lehetőségeket, esetleg a menüben navigálhatunk. Az OSD kifejezetten modern, látványos és jól használható, még OnScreen Control funkciót is kapunk, így egyes beállításokat egérrel is elvégezhetünk, sőt még külön kezelhető parcellákra is feloszthatjuk a kijelzőt.

A 75 wattos fogyasztással bíró kijelző rengeteg extra funkciót kapott. A célkereszttel fix célpontot kapcsolhatunk középre, de a Fekete stabilizátor is a játékosok kényelmét szolgálja, mert a sötétebb részeket finoman kivilágosítja, a Dinamikus Akció Szinkronnal pedig még jobban kiélezi az eseményeket. Természetesen kapunk gyárilag beállított módokat a különböző stílusú játékokhoz, vagy olvasáshoz, azonban ezeket a beállításokat saját kezűleg is módosíthatjuk, finom hangolhatjuk.

Ajánlás

Egy igazi keményvonalas játékos számára biztos, hogy egy nagyon jó választás az LG 34GK950G, mindössze az árcédula lehet a szűk keresztmetszet. A technológia, a dizájn és az extrák is rendben vannak, de a 400.000 forint felé konvergáló végfelhasználói ár, bizony nem pozitív ár/érték arányt generál. Az Nvidia kártya tulajdonosoknak érdemes lehet gyűjteni rá, mert nem akármilyen darabról van szó.

(Ragács András)