LG 65SM9010 LED LCD televízió – Nanocellás csúcs

Amellett, hogy az LG gőzerővel fejleszti az OLED képalkotási technológiát, amelyben mostanra vezető és megkerülhetetlen szerepet vívott ki magának a televíziós piacon, a LED LCD eljárást sem hanyagolja el.

Ez olyannyira így van, hogy a vállalat néhány évvel ezelőtt egy teljesen exkluzív, egyedi megoldással rukkolt elő. Az úgynevezett nanocellás panelekre épülő modelleket a konszern a kvantumpontos QLED tévék ellenfelének szánja, és ebből már sejthető, hogy ezek a modellek is az prémium kategóriát képviselik. A vállalat nagyon elégedett a nanotechnológiás eljárással a jelek szerint, hiszen a fejlesztések egy pillanatra sem torpantak meg.

2019-ben is több ilyen berendezéssel rukkol elő a cég, többek között azzal az SM90 sorozattal, amely e készülékek között a legmagasabb szintet képviseli. Ez tehát 2019-ben a legjobb LG LED LCD tévé, ami egyben azt is jelenti, hogy idén a világ egyik legjobb LED LCD televíziója. Nekünk pedig módunkban nyílt kipróbálni e különleges terméket, úgy, hogy a kép minősége mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a beépített hangrendszerre, és a kezelésre is!

Apró kristályok a tévében

A készülékbe tehát egy nanocellás panel került. Ennek lényege, hogy színszűrőket is tartalmazó folyadékkristályok, és a néző között egy igen apró, konkrétan egy nanométer átmérőjű átlátszó kristályokat tartalmazó, rendkívül vékony filmréteget helyeznek el. Ezek az úgynevezett nanocellák speciális anyaguk és kialakításuk révén elméletileg képesek kiszűrni a megjelenített árnyalatokból a “szennyeződéseket”, megszüntetik a képpontok közötti fényszivárgást, ennek köszönhetően a színek gazdagabbak, tisztábbak, erőteljesebbek. A nanocellás technológia emellett jobb betekintési szöget is garantál.

Az LG 65SM9010 arra bizonyíték, hogy a nanocellás technológia nem csupán egy kommunikációs trükk, hiszen a megjelenített árnyalatok tényleg nagyon szépek, erőteljesek, természetesek és valósághűek. Bár az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan a tökéletes, 0 nit fényerejű feketét, mint olyat el kell felejteni, amit látunk fekete címszó alatt, az kifejezetten meggyőző. A kontrasztarány a szokásos IPS LED LCD tévéknél valamelyest nagyobb, köszönhetően egyébként az alkalmazott Full Array Dimming háttérvilágítási eljárásnak is, ám ha valaki ezzel nem lenne elégedett, akkor a Feketeszint, illetve a Dinamikus Kontraszt nevű képjavító funkciók bekapcsolásával javíthat ezen.

A készülék természetesen 4K (Ultra High Definition, 3840 x 2160 képpont) felbontású, és megkapta a cég saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciára építő Alpha 7 képfeldolgozó processzorát. Ez a CPU tartalmazza a különféle képjavító megoldásokat, így például az LG egyik csodafegyverének számító valós idejű felskálázást. A Super Resolution különféle algoritmusok, és előre eltárolt minták segítéségével képes feljavítani az alacsonyabb részletességű anyagokat. A második generációs ?7 processzor emellett a gépi mélytanulás segítségével több millió különböző tartalom esetén is képes felismerni az eredeti forrást és annak minőségét, ennek megfelelően képes optimalizálni a képtisztaságot, a megjelenítendő részleteket, a színmélység, valamint a tökéletes fényerő beállításokat.

A tv szavatolja a nagy dinamikatartományú filmek és videók (Dolby Vision, HDR 10, Technicolor Advanced, HLG szabványok) megjelenítését. Ennek köszönhetően a fényerő dinamikusan, állandóan változik a tartalomtól függően az egyes képrészleteken. A médiaboxból érkező tv adások esetén megfigyelhető enyhe zajosodás olykor, de ezen hatékonyan lehet segíteni a Zajcsökkentés nevű funkció bekapcsolásával. Meg kell még említeni a Sima Gradáció nevű, új képmódosító eljárást, amely képes jelentősen redukálni az esetleges képfeldolgozási anomáliákból fakadó apró képhibákat.

A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, hiszen semmilyen akadozásba, szaggatásba, duplikálódásba nem futottunk bele, de ha valami problémát tapasztalnánk, még mindig ott a TruMotion, azaz az interpolációs eljárás, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy a képi világ nagyon-nagyon meggyőző, így méltó vetélytársa lehet a készülék a legmodernebb QLED termékeknek is. A készülékből természetesen nem hiányoznak az előzetesen programozott képi profilok sem, és a szokásoknak megfelelően ezúttal is sok, összesen 8 darab mód közül választható ki a legszimpatikusabb, vagy amely a legjobban passzol az éppen futó tartalomhoz.

Dizájn

Az LG ezúttal is a letisztult, kifinomult formatervezési irányvonal mellett tört lándzsát, így az 65SM9010 esetében is mellőzték a harsány dizájnelemeket, ami egyáltalán nem baj. A már ismerős, határozott ívű talp masszívan tartja a képernyőt. A kávák ezúttal is rendkívül vékonyak, és egy síkban vannak magával a kijelzővel. Az összhatás elegáns, a készülék nem hivalkodó, de valahogy süt róla a modernitás, az innováció. Maga a készülékház vékony, de nem rendkívüli módon, ami viszont egyáltalán nem probléma, hiszen a lehető legritkább esetben nézzük oldalról a tévét.

A ki- és bemenetek ezúttal is a hátlapon kaptak helyet. Található rajta négy darab 4K HDR támogatású HDMI 2.0 (az egyik ráadásul ARC támogatású), három darab USB port, valamint egy-egy Ethernet, fejhallgató (3,5 mm analóg audio) és optikai digitális audio csatlakozó. Azaz a külső médialejátszók, set-top boxok hangrendszerek, számítógépek és játékkonzolok csatlakoztatása nem ütközhet semmilyen akadályba. A termék a kompatibilis, szabványos falikonzolok révén a falra is egyszerűen felakasztható.

Hangminőség

A televízió nem rendelkezik beépített hangprojektorral, így ezúttal be kell érni a rejtett hangszórókat használó, 2.2 csatornás integrált hangrendszerrel. A bevetett mélysugárzóknak köszönhetően a hangzás egy fokkal dinamikusabb, moziszerűbb, mint amit a legtöbb tévétől manapság megszokhattunk, de különösebben letaglózónak nem neveznénk az élményt. A basszusokkal szűkmarkúan bánik, és az is tény, hogy a pontosság terén is megfigyelhetők kisebb hiányosságok. Azonban az is igaz, hogy semmilyen észrevehető, zavaró hanghibával nem találkoztunk.

További pozitívumként kell megemlíteni az integrált kalibrációs eljárást, amelynek segítségével a helyiség egy pontjába koncentrálható a lehető legjobb minőségű hangzás. Az előzetesen, a különféle típusú tartalmakhoz optimalizált (Eredeti, Színház, Tiszta Hang, Sport, Zene, Játék) hangprofilok mellett lehetőség van az equalizer használatára is, így mindenki a saját ízléséhez szabhatja az arányokat.

Megújult webOS

Az LG 65SM9010 bekapcsolását követően hamarosan azzal szembesültünk, hogy megújult a webOS okostévé rendszer. No, szó sincs radikális változásról, hiszen az évek alatt betonbiztosra alapok változatlanok maradtak, így inkább csak kisebb ráncfelvarrásról beszélhetünk. Ennek keretein belül a korábbinál is szellősebb, átláthatóbb lett a grafikus kezelőfelület. A fő képernyőn pedig azok az alkalmazások és funkciók jelennek meg, amelyeket gyakran használunk, így azokat gyorsan és egyszerűen elérhetjük, anélkül, hogy ezzel foglalkoznunk kéne.

Természetesen, ha valaki szeretné, ebbe manuálisan is belenyúlhat továbbra is. A rendszer továbbra is iszonyú gyors és kellően stabil, ugyanis akadozást, fagyást, automatikus újra indulást egyáltalán nem tapasztaltunk. A vezérlés továbbra is a már évek óta megismert módon, a mozgásérzékelős, légiegérként is funkcionáló Magic Remote távirányító segítségével történik. Ez így 2019-ben is a legjobb megoldás, ráadásul a televíziót kiegészítették a saját fejlesztésű ThinQ mesterséges intelligencia funkciókkal is, amelyek révén a komplex hangalapú vezérlés is támogatott.

Ehhez kicsit változtatni kell a régiós beállításokon, de a dolog nem ördöngösség, és ezek után máris élvezhetjük eme, sci-fi filmeket idéző technológia áldásait. Ez konkrétan azt jelenti, hogy megkérdezhetjük a televíziót, hogy például mi lesz a mai moziműsor, és ilyenkor a tv a Google Assistant, illetve az Amazon Alexa asszisztens megoldások segítségével segít nekünk megkeresni a megfelelő választ. Emellett módosíthatunk a különféle beállításokon is, ami így egészen egyszerűvé válik.

Kár, hogy a készülék egyelőre még a magyar nyelvű parancsokat nem érti meg, de talán már arra sem kell nagyon sokat várni, hogy anyanyelvünkön társaloghassunk egy televízióval. Sőt, még okos otthon eszközök is csatlakoztathatók a készülékhez, amelyek állapota a televízión keresztül is ellenőrizhető, és akár azokat is vezérelhetjük a tévé távirányítóján keresztül, például megparancsolhatjuk a zenerendszernek, hogy indítson el valami szép nótát, vagy keressen fel egy rádióállomást.

Appok és médialejátszó

A webOS smart platform organikus részét képezik továbbra is a közvetlenül elérhető internetes alkalmazások. Ezek fejlesztését érezhetően megnyomta az LG az utóbbi időben, hiszen közel 300 ilyen applikáció letöltésére és futtatására nyílik lehetőség. E programok között megtalálhatóak az életmóddal, ismeretterjesztéssel, szórakoztatással, hírekkel kapcsolatos appok, és néhány egyszerűbb játék is akad a kínálatban. A legnagyobb arányban továbbra is a különféle tartalomszolgáltatással kapcsolatos, tehát videó-, zene- vagy képmegosztó szolgáltatások képviseltetik magukat, de hát ez egy ilyen típusú audiovizuális termék esetében teljesen magától értetődő.

A böngészőt sem felejtették el, aminek a sebessége megfelelő, így nagyjából olyan élményt jelent a tévén szörfözni, mintha egy számítógépen, Tableten, vagy telefonon tennénk azt. Az integrált médialejátszó szoftveren szinte semmit nem változtattak a tavalyi évhez képest, ami egyáltalán nem baj. A látványos ábrákat és ikonokat használó grafikus kezelőfelület igen jól használható, a formátumtámogatás pedig mind az audio, mind a kép, mind a video állományok esetén megfelelő. Azaz boldogul például a FLAC, PNG, MOV és MKV típusú fájlokkal is a rendszer, és a térhatású hangszabványok sem okoznak neki problémát.

Végszó

A nanocellás technológiát használó LG 65SM9010 egy valódi csúcskategóriás LED LCD televíziót ismerhettünk meg. A kép minősége ugyanis egészen elsőrangú, a dizájn és a kezelés terén is kiemelkedőt nyújt. Látszik, érződik, hogy a fejlesztések nem voltak hiábavalóak, így egy abszolút első vonalbeli tévét tudott letenni az asztalra a dél-koreai holding.

Somfai Gábor