LG A2 – Belépő OLED tévé LG módra

Az LG idén is több televízióval lépett színre az OLED szektorban is. Ezek közül belépő kategóriát az LG A2 képviseli, amelyet megnézhettük élőben működésben.

Az LG idén is döbbenetesen nagy OLED tévé kontingenst küld csatába, vagyis a piacra, azzal a nem titkolt céllal, hogy még erősebb pozíciót építsen ki termékeivel a prémium kategóriás szegmensben, hogy továbbra is biztosítsa első helyét az OLED televíziós fronton. Az új készülékek tudása a már megszokott módon kisebb nagyobb mértékben eltér egymástól, ami értelemszerűen az árukban is tükröződik. Az LG A2 2022-ben a belépő szintet képviseli, vagyis ez a legolcsóbban megvásárolható LG gyártmányú OLED tv ebben az évben.

Nagyon átlagos külső

A dél-koreai gyártó arra nagyon odafigyel, hogy magasabb tudású OLED televízióinak már külsejével is jelezze, hogy drágább modellekről van szó, melyek kiemelkednek az átlagból. Tehát már látványukban is extrát nyújtanak, akár státuszszimbólumként is funkcionálhatnak, olyan termékként, amellyel villogni lehet az ismerősök, üzleti partnerek előtt.

Nos az LG A2 nem ebbe a kategóriába tartozik, hiszen túlzás nélkül állíthatjuk, hogy gond nélkül összekeverhető egy igazán olcsó, alapszintű LCD televízióval is akár. Ennek elsődleges oka az, hogy két kis apró, “V” alakú oldalt elhelyezett talpon nyugszik, amelyek alapvetően meghatározzák a termék megjelenését.

A kávák természetesen igen vékonyak, tehát azért ódivatúnak egyáltalán nem mondanánk a készülék külsejét, igaz kiemelkedőnek sem. A már megszokott módon a ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet, és a csatlakozókínálatra sem lehet különösebb panasz. Az talán furcsának tűnhet, hogy HDMI 2.1 port nincs rajta, azonban ezt a panel képességei sem indokolták volna, szóval ebből fakadóan ez sem probléma. Azt érdemes megjegyezni, hogy a berendezés rendelkezik beépített WiFi-vel, aminek révén egyszerűen csatlakoztatható az internethez, illetve integrálható egy okos otthon ökoszisztémába, és a Bluetooth támogatás sem hiányzik belőle.

Okostévé

A modell a cég házon belül fejlesztett smart tv platformjának legfrissebb változatát, a webOS (22. verziószám) rendszert használja. E rendszer hasonlóan a korábbi verziókhoz kellemesen gyors és kifejezetten stabil, ugyanis működés közben semmilyen zavaró anomáliát nem tapasztaltunk. Azaz a televízió nem fagyott le, idegesítő újraindulásokat nem produkált, és képakadásokat sem tapasztaltunk. Ezt azért fontos kiemelni, mert még mindig vannak olyan rivális modellek, amelyek ezekkel a jelenségekkel bizony megkeserítik a felhasználók életét.

A platform természetesen magyar nyelven is kommunikál és az alkalmazott színes ábráknak, látványos ikonoknak köszönhetően a kezelése is igen felhasználóbarát. Még azok is könnyen eligazodhatnak rajta, akik egyébként ritkán foglalkoznak elektronikai eszközökkel. A modell rendelkezik beépített használati utasítással, amely nagyon sokat segíthet például a kép megfelelő beállításánál. A vezérlés a Magic Remote mozgásérzékelős távirányító segítségével történik, és e periféria továbbra is remek, nagyon kényelmesen használható.

Extrák

A webOS 22 rendelkezik néhány szokatlan extrával, amelyek sokoldalúbbá teszik ezt a modellt is. Ilyen az Otthoni Irányítópult, amelyen keresztül megtekinthető az összes csatlakoztatott eszköz és akár az okos otthon rendszer többi eleme is menedzselhető, illetve ellenőrizhető az állapota. A Sportriasztás is hasznos, ugyanis itt beállítható egy kedvenc csapat vagy bajnokság, és ezt követően a készülék jelzi, ha kezdődik a mérkőzés, illetve informál annak aktuális állásáról, még akkor is, ha egy másik összecsapást nézünk.

Az okos otthon rendszertől ma már elválaszthatatlanok az internetes alkalmazások, és e téren is meglehetősen bő a kínálat. Több, mint 300 ilyen app tölthető le és telepíthető, nem lehet hiányérzetünk, mert a szoftverek között megtalálhatók a manapság igen népszerűnek számító online streaming applikációk is. Tehát lehet YouTube, Netflix, HBO MAX, vagy akár Disney+ videókat, filmeket és sorozatokat nézni, ráadásul akár kiváló minőségben is. Emellett az internetes böngésző sem hiányzik, így a weboldalak is egyszerűen felkereshetők.

Hangminőség

Bőven akadnak olyan LG televíziók, amelyekbe a megszokottnál lényegesen nagyobb teljesítményű integrált hangrendszert építenek, azonban az A2 nem tartozik ezek közé. Mindössze két darab, egyenként 10 wattos, ráadásul rejtett hangsugárzó található benne, tehát a dedikált basszushangszóró is hiányzik. Ez pedig érződik is a megszólaláson, ugyanis a mély hangok gyakorlatilag érzékelhetetlenek, ebből fakadóan a dinamika sem az igazi.

Sajnos a sztereó panorámával is akadnak problémák, ugyanis csak egy masszív “audio tömeget” kapunk, azt nem igazán lehet észlelni, hogy a hangok milyen irányból érkeznek a hallgató-nézőhöz. Viszont az is tény, hogy a hangerő kellően nagy és durva, zavaró hibákat sem tapasztaltunk. Tehát például sistergésbe, zúgásba, statikus zörejekbe nem futottunk bele.

Képi világ

Az LG Display által gyártott panelben az alkalmazott OLED képalkotási eljárásnak köszönhetően az egyes pixelek fényereje egyedileg szabályozható, akár ki is kapcsolható. Ebből következően mód nyílik a végtelen natív kontraszt és a 0 nit fényességű fekete megteremtésére. Ráadásul mivel nincsen állandó LED háttérvilágítás, ezért a rivális technológiánál mind a mai napig tetten érhető enyhe fátyolosság effektustól sem kell tartani.

Az 5. generációs Alpha 7 képfeldolgozó processzor megfelelően végzi a dolgát, hiszen a színpontosság kiemelkedően jó. Az átlagos Delta E érték valamivel 1 alatt marad, ami azt jelenti, hogy szemmel nem is látható a különbség a megjelenített tónusok és az előre meghatározott iparági standardok között.

A színtér lefedettség meglepően jó (137,4% sRGB a méréseink alapján), valamint a betekintési szög is remek. Elméletileg az OLED technológia lehetővé teszi a tökéletesen homogén, felhősödéstől mentes kép visszaadását és ez a tapasztalataink szerint a gyakorlatban működik is, hiszen ezzel a zavaró jelenséggel nem találkoztunk.

A betekintési szög hibátlan, azaz kiszorított pozícióból, tág szögből nézve a kijelzőt sem tűnik fel invertálódás, kontrasztvesztés vagy az árnyalatok fakulása. A panel 4K-s, azaz 3840 x 2160 képpont megjelenítésére képes, azaz a részletességre nem lehet panasz. A finom átmenetek visszaadása is biztosított, a vonalak simák, nem recések, a készülék képi világa tűéles.

A mozgásmegjelenítés során néha akadtak kisebb problémák, ugyanis enyhe akadozásba, szaggatásba bele lehet futni, de ezen hatékonyan segít a TruMotion interpolációs technológia. A Zajcsökkentés pedig az SD anyagoknál fel-felbukkanó zajosodást orvosolja hatékonyan. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, tehát e téren a készülék látványosan elmarad a nagyobb tudású LG OLED televízióktól, amelyek már 120 Hz-et is tudnak.

Emiatt aztán játékra nem annyira ideálisak, mint azok, és ez még akkor is így van, ha a bemeneti késleltetés (az input lag) egyébként meglepően alacsony. A készülék támogatja a HDR tartalmak megjelenítését, ráadásul a legjobbnak számító Dolby Vision szabvánnyal is boldogul. És mivel a maximális fényerő kellően nagy, a méréseink szerint eléri a 810 nitet, ezért ez az effektus tényleg látványos.

Összegzés

Az LG A2-n sok szempontból érződik, hogy nem egy csúcsmodell, ám ez nem kötelezi brutális kompromisszumok megkötésére a vásárlót. Persze, a hangminőség lehetne jobb és a 120 Hz-es képfrissítés is hiányzik, a dizájn pedig alapszintű, de ezeket a dolgokat azért túl lehet élni. Cserébe a képminőség remek, a kezelés is rendben van, és a készülék lényegesen olcsóbb, mint az idei OLED televíziók nagy része. Abszolút van helye ennek a terméknek a piacon és jó eséllyel komoly sikereket is arathat az ár kompromisszumra kényszerülő vásárlók között.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]