LG C2 OLED – Negyvenkettes tévé OLED minőségben

Megvizsgáltuk az LG 42 hüvelykes C2 OLED televízióját, amely minden korábbinál kisebb képátlóval bír és természetesen a legújabb webOS rendszerrel működik.

Az OLED televíziók piaca évről-évre markánsan nő, többek között annak is köszönhetően, hogy a piaci szereplők állandóan bővítették az elérhető termékek körét. Ennek révén ezek a termékek egyre nagyobb és szélesebb vásárlói réteg igényeit tudják kielégíteni.

Ebbe a folyamatba illeszkedik a méretkategóriák bővítése, hiszen a kezdeti idők 55 és 65 hüvelykes választéka mellett közben már megjelentek a 48, 77 és 88 inches modellek is. A jelek szerint a szektor legnagyobb szereplőjének számító LG elégedett az elért eredményekkel, hiszen a vállalat 2022 elején előrukkolt egy minden korábbinál kisebb OLED tévével.

Dizájn – Nincs meglepetés

Aki arra számított, hogy a világ legkisebb OLED televízióját majd valamiféle különleges dizájnnal támogatja meg az LG, annak csalódnia kell. A 42 hüvelykes LG C2 ugyanis külsőre összekeverhető akár egy belépő szintű, olcsó készülékkel is. A szélen elhelyezett kis talpacskák tartják a képernyőt, amelynek forgatására, döntésére így nincs lehetőség, pedig ilyen méretnél ezt a monitoroknál már megoldották. A kijelző természetesen a falra azért felakasztható, a kávái keskenyek, kikapcsolt állapotban láthatatlanok, és maga a készülékház is igen-igen vékony.

Az LG is kísérletezett azzal, hogy a ki- és bemeneteket egy külön dobozon helyezze el, de az LG C2 esetében maradtak a jól bevált megoldásnál, így ezek hagyományosan, a hátlapon kaptak helyet. E portok segítségével a már bevált módon egyszerűen csatlakoztatható a televízióhoz asztali médialejátszó, számítógép, házimozi szett, soundbar vagy akár egy nextgen konzol is.

A modell rendelkezik integrált WiFi egységgel, valamint támogatja a Bluetooth használatát is, aminek köszönhetően vezeték nélküli úton képes továbbítani a hangot dedikált külső audio eszközökre, például egy fejhallgatóra. Ez pedig nagyon kényelmes, és hasznos megoldás is lehet, ha valaki például a közelünkben van, de nem tud vagy akar figyelni a televízióra.

Smart TV

A vállalat a kezdetektől az egyik legnagyobb támogatója a smart platformoknak és nem meglepő módon ez a szolgáltatás innen sem hiányzik. Az LG webOS operációs rendszere mindig is híres volt a stabilitásáról, gyors sebességéről, és ezzel itt sincs semmi gond. Az LG C2 tévébe a cég legújabb webOS 22 névre nevezett okostévé rendszere került, amely a tapasztalatink szerint kifejezetten felhasználóbarát.

Magyar nyelven is tud, grafikus kezelőfelület e átlátható, struktúrája logikus, minden szolgáltatás és funkció hamar elérhető. Ráadásul együttműködve a mesterséges intelligencia technológiákkal a szoftver képes releváns tartalmi ajánlatokat kínálni a felhasználóknak a médiafogyasztási szokások analízisét követően.

Távkapcsoló

A vezérlés továbbra is a konszern exkluzív, mozgásérzékelőkkel megtámogatott Magic Remote fantázianevű távvezérlőjére épül. Ez egy igen jól használható periféria és emellett a termék képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, valamint billentyűzettel is. A Magic Remote pedig kiváltható, egy ingyenesen elérhető alkalmazás révén iOS vagy Android alapú mobil eszközzel, ha valaki úgy érzi, hogy egy telefon vagy egy táblagép jobban kézre áll számára.

A webOS egyik nagy erőssége volt az alkalmazáskínálat mélysége, és a legújabb verzió e téren is előrelépést hozott. Számításaink szerint közel 400 applikáció érhető el a televízión keresztül, amik között természetesen kiemelt szerepet kaptak a különféle tartalomszolgáltató szoftverek.

Megtalálhatók az olyan népszerű és elterjedt szolgáltatók, mint a Netflix, az HBO Max vagy a YouTube, amelyek ma már jelentősen visszaszorították a hagyományos televíziózást. A termékből a gyárilag telepített médialejátszó sem hiányzik, és a tesztelés alapján arra jutottunk, hogy ez kiválóan működik, azaz a formátumtámogatása megfelelő.

Hang

Az LG C2 42 inches változatából kihagyták a mélynyomót, a készülék mindössze két darab, egyenként 10 wattos rejtett hangszórót kapott. Egy ilyen integrált audio rendszer pedig nem képes megváltani a világot, legalábbis elméletben, és ez ezúttal is bebizonyosodott. Hanghibákba ugyan nem futottunk bele, a hangerő is megfelelő, azonban a basszusok gyakorlatilag érzékelhetetlenek, a végeredmény pedig művi, messze van a természetestől.

A sztereó hangtér hiányzik, és mindent összevetve azt tudnánk mondani, hogy akinek fontos a minőségi megszólalás, az kénytelen lesz valamilyen jobb külső hangrendszert csatlakoztatni a készülékhez. Az előzetesen konfigurált hangmódokat egyébként nem spórolták ki, mint ahogyan a hangszínszabályzót sem.

Emellett az is tény, hogy a televízióból nem hiányzik az egyedi kalibrációs technológia sem, aminek segítségével a szoba egy kívánt pontjára koncentrálható a lehető legjobb minőségű hangzás. Szintén pozitívum, hogy ha szinkronizációs probléma lépne fel, akkor a hang csúsztatható a képhez képest, vagyis korrigálható a probléma.

Képminőség

A készülékbe egy 42 inches képátlóval bíró, az LG Display által gyártott OLED EVO panel került, valamint a házon belül készülő, legújabb Alpha 9 képfeldolgozó processzor. A műszeres mérések igazolták az egyedi pixelvezérlésből fakadó tökéletes 0 nit fényerejű fekete, és a végtelen natív kontraszt elérésérését.

Az árnyalatok megfelelő beállítások mellett gyönyörűek, természetesek, minimálisan térnek el a professzionális ipari standardoktól, ennek révén a termék akár grafikai munkára is használható. A betekintési szög a várakozásoknak megfelelően hibátlan, a maximális fényerő pedig a megszokottnál egy picit nagyobb, eléri az 1000 nitet, így a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadása is kellőképen látványos tud lenni.

A homogenitásra nem lehet panasz, felhősödés nem tapasztalható, és egyszer sem tűntek fel zavaró foltok a képernyőn. Mivel nincs konstans háttérvilágítás, ezért a pixelek szó szerint belülről ragyognak, és fátyolosság egyáltalán nem volt tapasztalható. A készülék 3840 x 2160 képpont megjelenítését biztosítja, vagyis 4K felbontású, ami ilyen képátló mellett kiemelkedő pixelsűrűséget (104,9 ppi) szavatol.

A részletezettség remek, a tévé ráadásul megkapta a cég AI-n alapuló felskálázási eljárását, aminek során egy intelligens algoritmus képes mesterségesen feljavítani az alacsonyabb felbontású anyagokat. A maximális képfrissítési ráta 120, a modell támogatja a G-Sync és FreeSync dinamikusan változó képfrissítési technológiák használatát.

Ez pedig a játékosoknak kiemelten fontos lehet, épp úgy, mint az, hogy a bemeneti késleltetés extrém alacsony, csupán 10,4 ms a méréseink szerint, a válaszidő pedig mindössze 1 ms. Mindez pedig azt jelenti, hogy az LG C2 tökéletes megoldás lehet játékosok számára, akár a világ legerősebb játékkonzoljai, tehát a PlayStation 5 vagy az Xbox Series X mellé is.

Maga a képi világ egyébként fantasztikus, lenyűgöző, ilyen kis képméreten is kijönnek az OLED képalkotási eljárás kíváló előnyei. A legfinomabb átmenetek hiteles visszaadása is megoldott, a mozgásmegjelenítés pedig kifogástalan. Semmilyen anomáliát, tehát például szaggatást, duplikálódást nem tapasztaltunk, és az egyes képi objektumok körül sem tűnt fel zavaró aura szerűség.

Ajánlás

Az LG véleményünk szerint jó irányba fordult, mikor “lefelé” is elkezdte szélesíteni az OLED televíziók kínálatát. Az általunk kipróbált 42 inches C2 TV ugyanis abszolút életképesnek tűnik. A képi világ, a megjelenítés minősége fantasztikusan jó, látványosan lefőzi e téren a rivális LCD modelleket. A hangzás ugyan meglehetősen átlagos, de ezen azért lehet segíteni viszonylag egyszerűen. A kezelés viszont kiemelkedő, és az elérhető internetes tartalmak körére sem lehet panasz.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]