LG C4 – EGY GYÖNYÖRŰ OLED TV

Az LG C4 OLED TV a legtöbb kategóriában igazi győztes, köszönhetően a lenyűgöző képminőségnek, a játékteljesítménynek és a felszereltségnek. De vannak apró problémák, mint például a nem túl izgalmas hangzás, emellett a Samsung és a Sony is erős konkurenciát jelent.

Ha valaki szereti az ultravékony tévéket, az LG C4 OLED nem fog csalódást okozni. A legkeskenyebb pontján alig 6 mm vastag képernyő elegáns, futurisztikus megjelenésű, amit a külső fényes keret még jobban kiemel, de emiatt a méretes (144 x 82,5 cm) készüléket kockázatos egyedül mozgatni. Az előlapon az egyetlen megkülönböztető vizuális elem az alsó-középső szélén található infravörös jeladó.

Ez alatt található a be/kikapcsoló gomb, a hangerőszabályzó és a csatornaváltó gomb is. A készülék vastagságát (mindössze 4,6 cm) a tetszetős, pettyes sötétszürke hátlapon található vezérlődoboz adja. Itt találhatók a falra szereléshez szükséges 300×200 mm-es VESA lyukak is, de ha felállítani szeretnénk, a mellékelt állvány remek választás. Bár a hátlap matt, szürke műanyag, az elöl lévő szálcsiszolt fém láb jól illeszkedik a képernyő esztétikájához, a stabil felépítés és a központi elhelyezés pedig lehetővé teszi egy soundbar feltűnésmentes elhelyezését.

Csatlakozás

A tápkábelt a tévé hátának közepére egyenesen az állványon keresztül vezethetjük. A C4 portjai a vezérlődoboz bal szélén találhatók, van itt egy IR-adó, koaxiális kábel, RS-232C szolgáltatás, S/PDIF optikai hangkimenet, Ethernet, három USB és négy HDMI (a második port támogatja az eARC-ot, ha külső soundbart csatlakoztatunk).

A HDMI-portok mindegyike támogatja az újabb és erősebb HDMI 2.1 szabványt, amely olyan funkciókat tesz lehetővé, mint a 4K 120 Hz-en, a változó frissítési sebesség (VRR), az automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM) és a gyors médiaváltás (QMS). Egyes márkák még a legmagasabb kategóriás tévéknél sem használnak kizárólag 2.1-es portokat, hiszen egy Xboxon és egy PlayStation 5-ön kívül nem sok mindent lehet csatlakoztatni, de jó látni, hogy az LG ilyen módon is biztosította a C4 jövőbeli kompatibilitását.

Teljesítmény

Élénk színeikkel és tökéletes fekete szintjükkel az OLED TV-ket széles körben a piac egyik legélvezetesebb képernyőjeként tartják számon, és az LG miden kétség nélkül az egyik legjobb TV-t készíti ezzel a technológiával. Az α9 AI Processor 4K Gen7 és a különböző fontos képtechnológiák, például a HDR10 (de nem HDR10+), a HLG és a Dolby Vision támogatása tovább fokozza a C4 OLED által nyújtott televíziós élményt.

Ami a puszta képminőséget illeti, a C4 fantasztikusan néz ki, az OLED-panel biztosítja, hogy bárhol is üljünk a szobában, kiélvezhessük a látványt. Mindegy, hogy a rózsaszínűre festett Barbie-t, a telített The Super Mario Bros. filmet, a varázslatos Avatar A víz útja című filmet, vagy akár olyasmit néztünk, ami a valós színárnyalatokat a végletekig feszegeti, mint például a Netflix „Is It Cake?” című sorozata, a C4 folyamatosan elvarázsolt kontrasztjával és vizuális gazdagságával.

A C4 OLED-nek a visszafogottabb színpalettájú filmekkel sem volt gondja. Christopher Nolan Oppenheimer című eposza átható tanulmány volt a kontrasztokról: a hosszú fekete-fehér jelenetek és a valósághű színes részek egyformán hatásosak. Az akció és a burjánzó operatőri munka a Mission Impossible – Leszámolás című moziban sem okozott csalódást, a 120 Hz-es panel mindent egyenletesen mutatott.

Audio

A C4-es képi világából kiindulva azt gondolnánk, hogy az LG a hangra is ugyanannyi figyelmet fordított, de sajnos a C4 hangja a legjobb esetben is csak közepes. A tévé nem szuperhangos és még alacsonyabb hangerőn is csak dübörög egy kicsit, ami megakadályozza, hogy a hang a képhez hasonlóan kristálytiszta legyen, de még a Dolby Atmos támogatással együtt sem nyújtanak a 40 W-os hangszórók olyan tiszta minőséget, mint a konkurencia egyes készülékei. Bár a C4 hangja elegendő az általános használathoz, de ha bármilyen audiofil tartalmat szeretnénk élvezni, akkor célszerű csatlakoztatni egy jó minőségű soundbart.

Gaming és intelligens funkciók

Az LG elkötelezettsége a játékteljesítmény és a funkciók iránt a C4 esetében is ugyanolyan szilárd, mint az előző generáció esetében. A C4 meglehetősen alacsony, 12,9 ms bemeneti késleltetést produkál az alapértelmezett gamer beállításokkal, de ez 9,2 ms-ra csökkenthető a Game Optimizer Boost funkció aktiválásával. A C4 támogatja az AMD FreeSync Premium technológiáját, és a natív 120 Hz-es panel ideális a játékhoz, és a C4 akkor is megfelel, ha olyan PC-t csatlakoztatunk, amely támogatja a 144 Hz-es frissítési frekvenciát.

Az LG webOS már egy ideje az okostévé szoftverek egyik legjobb megvalósítása, és a legújabb verzió csak további javulást jelent. A képernyőn megjelenő felület továbbra is jól felépített és navigáció-barát, de most még letisztultabb, és akár 10 felhasználói profilt is felvehetünk. A Home Hub az LG ThinQ intelligens otthoni ökoszisztémához való csatlakozást szolgálja. A Sport mostantól lehetővé teszi egy adott csapat és játékosok követését. Az Apple AirPlay 2 továbbra is támogatott és van egy fontos (és üdvözlendő) újdonság: a Chromecast.

Távirányító

A C4 az LG Magic Remote távirányítóval érkezik, és pontosan ugyanolyan, mint a korábbi inkarnációk. A kezelőszervei jól elrendezettek a tetején lévő bekapcsológombtól és számlaptól kezdve az alul található a Netflix, az Amazon Prime Video, a Disney+, az LG Channels, a Sling és az Alexa hat gyorsbillentyűkig. Használható hagyományos távirányítóként, az ötirányú irányváltó pad segítségével (középen görgetőkerékkel), vagy egyfajta egérként a képernyőn megjelenő mutató segítségével. Könnyen és kényelmesen használható.

Ítélet

Önmagában véve az LG C4 OLED egy kiváló televízió. Az átlagosnál magasabb ár, a nem éppen osztályelső teljesítményszámok, valamint a hangzás minősége és az ATSC 3.0 tuner hiánya miatt azonban érdemes jól átgondolni a választást. Elképzelhető, hogy az elődökhöz hasonlóan pár hónap alatt az LG C4 OLED ára csökkenni fog, és akkor több kifogásolt jellemző megbocsáthatóvá válik.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]