LG ECLAIR Soundbar – KIS MÉRET ÉS NAGY HANG

Az Eclair az LG új, ultrakompakt, vezeték nélküli mélysugárzóval rendelkező hangprojektora. A 3.1.2 csatornás, Dolby Atmos és DTS:X térhangzásokkal felvértezett soundbart elsők között mutathatjuk be olvasóinknak.

Első benyomások

A hord füllel ellátott dobozban egy mindössze 30x11x5 centis méretű „apróság” fogadott. A felülről lapos, szélein lekerekített forma a szemnek kellemes látványt nyújt, míg a teteje gumírozott, addig az oldala textilszerű grippet kapott. Alján egy oválisan körbefutó műanyag csík tartja kellően stabilan az eszközt, aminek súlya van.

A hátoldalon kapott helyet a csatlakozó panel 2db HDMI 2.0 (1db ARC/eARC képes), optikai és USB (5V/500mA) bemenetekkel. Felettük találhatjuk a minimális kézi vezérléshez szükséges világosszürke gumírozott és domborított gombokat. Be/Ki, bemenetválasztó, hangerő és Bluetooth-t kapcsolhatunk hozzá. Jó pont, hogy a saját tápkábele 90 fokban hajlított.

Felépítés

A modern formájú egység 5 hangszóróval rendelkezik. Ezekből egy centerként középre, kettő a szélekre és szintén kettő felfelé irányul. Az eszköz 320 W teljesítményre képes, Dolby Atmos és DTS:X támogatással, LG AI sound pro hangzással rendelkezik, melyek Meridian együttműködésben készültek.

A vezeték nélküli mélynyomó stílusa és alakja tökéletesen illeszkedik a bárhoz. Szintén ovális az alakja, fekete/fehér apró gumilábakkal van ellátva, puha domborított kialakítása exkluzív. Mindössze egy tápkábel szükséges hozzá, melyet bekötve máris hadra fogható.

Távirányító és alkalmazás

Kézreálló darab, piktogramok jelzik a funkciókat, zene, mozi és az LG saját adaptív hangképe, az AI Sound PRO. Dicséretes, hogy a gyengén látóknak Braille pontocskák segítenek a kezelésben. Az eszközt LG Sound Bar applikációval kezelhetjük akár telefonról is. Egyszerű és letisztult felülettel rendelkezik, Bluetooth kapcsolattal és a legfontosabb funkciókat, éjszakai beállítást is tudunk rajta kapcsolni. A „motorháztető” alatt részletesebb beállításokat is tudunk végezni a kis fogaskerékre kattintva.

Hang

Próbára tettem kisebb 12 nm-es szobában normál 1.4-es HDMI kábellel és 24 nm-es nappaliban is tisztességesen bekötve. A kisebb szobában járattam be, ahol a kis méretét áldottam igazán. Igaz, kissé súlytalannak hat ott egy 55colos tévé előtt, de a stílusa és a kicsi helyigény kárpótolt mindenért.

Már az átlagos napi használatban is feltűnt a lágy, mindenféle erőszakosságot, tolakodó mélyeket nélkülöző karaktere. Lineáris tévéműsoroknál is részletes és tiszta hangzása volt. A hangerő kezdeti beállítása után már nem nagyon kellett a távirányítóért nyúlni. A párbeszédek jól elkülönültek a kisebb teret pedig játszva megtöltötte.

Néhány méteres hallgatási távolságból hibátlanul szólt. A nézett képméret és a csöppnyi hangprojektor hangképének virtuális nagysága szinte azonos volt. A hangerő növelés és csökkentéskor ideálisan szólt, gazdag és részletes középtartományt szólaltatott meg, AI Sound PRO beállítással nyújtotta a legtöbbet. A nagyobb szobában a mélynyomót Dynavox X7000-es tápszűrővel kötöttem be, Norstone Arran 2.0b HDMI kábelekkel kötöttem össze. Külső forrásra Yamaha BD-A1040 -re csatlakoztattam, mely alapszintű Pangea tápkábelt kapott.

Mozihang

Pure Direct módban az Aquaman gyári BD lemezén a Dolby Atmos sávot kiválasztva füleltem a részleteket. Csak úgy, mint a kisebb szobában, itt is kellemes, szellős nem erőszakos hangképet nyújtott. A magasak és a párbeszédek ragyogóan tisztán szóltak. Sehol sem kellett belenyúlni az alapvető arányokba, amelyek igazi profizmussal lettek kialakítva. A hangesemények szépen elkülönültek. A szereplők saját hangjában is sok plusz információ átjött.

Például az Aquamant tanító Vulko – Williem Dafoe – karakterének reszketeg, elvékonyodó és idősebb hangja. A tartalmas mélyeket egy szemvillanás alatt tudtomra adta, egy harciasabb jelenetnél, amikor szükséges alátámasztja a grandiózus jeleneteket. A hangok irányát figyelve a térben 4 méteres távolságban ülve csekélyebb, 3 méterre közeledve már erősebb hangbuborékban ülhettem. Ilyenkor volt a legoptimálisabb a hang – a hátsó faltól 1,5 méterre – ahol kellő erővel, dinamikával szólalt meg a film.

Hallgassunk zenét

Bluetooth-on keresztül alacsonyabb minőségű zenével telefonról, laptopról. nagyon jó, a gyakorlatban szinte rádiószerű hangzást produkált. Nyilván az alacsonyabb bitráta mellett tompábbak voltak a részletek, de háttérzenénél – pop zenén – ezt senki nem fogja ennél a hangprojektornál észrevenni. Aztán meghallgattam gyári CD-ékkel sokféle műfajú zenével is.

Általánosan elmondható, hogy a finoman adagolt mélyekkel és lágyabb karakterével sokáig, fáradtság nélkül lehetett hallgatni. Nem ad olyan testességet, mint egy front vagy polcsugárzó, de ezt leszámítva is sztereó beállítás mellett tartalmas és részletgazdag hangja van.

Nagy zenekari hangszerelésnél csodásan feltárt hangszíneket reprodukál és azokat jól pozícionálja. Pl: Katie Melua – Album No.8 fúvós díszítések, vagy Celine Dion – Courage ritmusgitárok. Legnagyobb erénye az az ultra tiszta hangzás, amely nélkülöz minden szükségtelen plusszt. Nincs erölködő mélynyomó, nincs sistergő magas és zavaró zörej.

Könnyed karakterrel, nagyon élvezetes és nyugodt hangzással szórakoztat és nem ijed meg, ha úgymond oda kell lépni. Ugyan olyan élvezhetően szól az Amon Amarth viking és a Dalriada-féle folk metalon, mint a Diana Krall lassabb zongorás témáin és mindezt annak ellenére, hogy az Eclair csak egy ultrakompakt mozihoz ajánlott hangprojektor.

Összegzés

Az LG Eclair QP5W új 3.1.2 csatornás ultrakompakt soundbarja nagyon esztétikus látvány. Csekély mérete dacára meghökkentő minőséget nyújt. Kisebb helységekben könnyedén megállja a helyét és normál nappaliban is jól teljesít, ahol jelentősebb térélményt kínál. Első osztályú élményt nyújt.

(Dósa Miklós)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]