LG G1 OLED – A fejlődés nem áll meg

Az LG idei televízió kínálatának csúcsát jelentik az OLED készülékek, amelyek közül is kiemelkedik az LG G1. Az előzetes információk alapján a termék kifejezetten innovatívnak tűnt, amely megmutathatja, hogy milyenek lesznek az ilyen típusú televíziók a jövőben.

Egyedülálló dizájn

A készülék egyik különlegessége a dizájnban rejlik. Az LG G1, ugyanis egy úgynevezett Gallery, azaz Galéria tv. Direkt arra szánták, hogy a falon lógjon, és ennek következtében a hátoldalát a megszokottól eltérően alakították ki, illetve terveztek hozzá egy speciális konzolt is. Ennek köszönhetően pedig gyakorlatilag hézagmentesen simul a függőleges felületre, úgy, mint egy hagyományos falikép. Egyébként, ha valakinek jobban tetszik, akkor hagyományos talpakra is felállíthatja a tévét.

Az alkalmazott OLED képalkotási technológia egyik előnye az egyszerű szendvicsszerkezet, és ennek előnyei itt is kézzelfoghatóan érezhetőek, hiszen a készülékház kifejezetten keskeny. Az igen-igen vékony kávák természetesen a mai divatnak megfelelően kikapcsolt állapotban nem vehetők észre. Az összhatás mindent egybevetve remek, az LG G1 egy minimalista műremek, amely nem kívánja magára felhívni a figyelmet, de ha valaki ránéz, rögtön tudja, hogy itt egy csúcskategóriás, innovatív készüléket lát.

A már említett konzolt úgy alakították ki, hogy képernyő elmozdítható legyen a faltól, így a lefelé néző ki- és bemenetek könnyen elérhetőek. E téren hozza a kötelezőt a termék, a fontos portok nem hiányoznak és ennek köszönhetően igen egyszerűen csatlakoztathatók különféle külső eszközök a termékhez. Itt kell megjegyezni azt is, hogy rendelkezik integrált WiFi-vel, illetve a Bluetooth alapú kapcsolat megteremtését is lehetővé teszi, azaz támogatja a manapság igen népszerű vezeték nélküli adatátviteli technológiákat.

Új OLED panel – még jobb kép

Az LG G1 egyik nagy újdonsága a továbbfejlesztett OLED evo panel, amely elsőként ebbe a televízióba került be. Az alapoktól áttervezett megjelenítő elméletileg a korábbinál is jobb színgazdagságot produkál, ami be is bizonyosodott a műszeres méréseink során. Kiderült, hogy a készülék az sRGB színtér 156 százalékának lefedésére képes, ami jobb, mint amit megszokhattunk eddig az OLED televízióktól. Emellett a színpontosságra sem lehet panasz, hiszen a vizsgálataink során arra jutottunk, hogy megfelelő beállítások mellett az eltérés annyira pici a hivatalosan meghatározott gyári standardokhoz képest, ami szabad szemmel észre sem vehető.

Természetesen az OLED evo panelek is a Self Lit, azaz egyedi pixelvezérlésre épülnek, így a képpontok fényereje egyedileg módosítható. Ebből fakadóan mód nyílik a fény kikapcsolására, és ebből fakadóan a legsötétebb mélyfekete, valamint a végtelen natív kontraszt megteremtésére. Ennek köszönhető az is, hogy a tónusoknál nem érzékelhető zavaró fátyolosság, hanem az árnyalatok kristálytiszták.

A készülék 4K felbontású, ebből fakadóan a vonalak, élek borotvaélesek, és a legfinomabb átmenetek problémamentes visszaadása is megoldott. A tévéből nem hiányzik az LG saját képfelskálázó algoritmusa, amely képes az alacsonyabb felbontású, tehát például Full HD vagy HD anyagok feljavítására.

Az OLED evo panelek egyik nagy újítása a korábbinál nagyobb fényerő, amely így már eléri az 1150 nitet. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok megjelenítése még jobb. Ennek következtében pedig az úgynevezett HDR effektus még látványosabb. Ez pedig fontossá válik, hiszen az online streaming szolgáltatásokon keresztül egyre több ilyen tartalom érhető el, akár ingyenesen is.

A készülék maximális képfrissítési rátája 120 Hz, és a modell támogatja a G-Sync valamint az AMD FreeSync dinamikusan változó képfrissítési technológiákat, amelynek köszönhetően a lehető legsimább, töredezettség-mentes lesz a kép. Mivel a bemeneti késleltetés is jó alacsony, csupán 10,9 ms a méréseink szerint, így nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az LG G1 játékra tökéletes választás.

A tesztelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy a mozgásmegjelenítéssel nincs gond akkor sem, ha a képernyőn filmek, hagyományos tv műsorok vagy sportközvetítések jelennek meg.

Zavaró anomáliákat, tehát például az objektumok duplikálódását, után-lövést, ghostingot, elmosódottságot (blur) vagy akadozást nem tapasztaltunk. Amennyiben ez utóbbi mégis jelentkezne valamiért, akkor még mindig ott a dél-koreai cég egyik csodafegyvere, a TruMotion technológia, amely a processzor által kiszámolt virtuális képkockák beillesztésével teszi folyamatosabbá a mozgást.

Okos-tévé

Az LG 2021-ben húzott egy merészet, hiszen gyökeresen átalakította a jól bevált, és igen népszerű okos-tévé platformját. Így született meg a webOS 6.0, amelynél minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettek a különféle, közvetlenül elérhető online tartalmakra. Ezzel az LG érezhetően figyelembe veszi a trendeket, hiszen az internetes appok népszerűsége mostanra sohasem látott szintre emelkedett.

Az olyan szolgáltatók, mint a Netflix vagy a YouTube pedig kőkeményen szorongatják a hagyományos tv csatornákat. Így értelemszerűen az LG új rendszerében is kiemelt szerep jut ezeknek, illetve a vállalat rengeteg ajánlóval, promotált tartalommal is próbálja felkelteni a nézők figyelmét az ilyen lehetőségekre. Ezek mellett az alkalmazásboltból letölthetők sporttal, életmóddal, szórakozással és kultúrával kapcsolatos applikációk is, sőt, még néhány játéknak is szorítottak helyet. A smart platform szerves részét képezi egy gyárilag, előzetesen telepített médialejátszó alkalmazás is.

Az tény, hogy ez nem annyira szofisztikált, mint az olyan professzionális dedikált megoldások, mint a Kodi vagy a Plex, de erre talán nincs is szükség. A lényeg az, hogy a kötelező alapfeladatokat jól ellátja, és a manapság legfontosabbnak, legnépszerűbbnek számító kép, audio és video formátumokkal gond nélkül boldogul.

Maga a grafikus kezelőfelület jelentősen átalakult, sokkal nagyobbak lettek az ikonok, de szerencsére a használhatóság nem csorbult. A rendszer továbbra is kommunikál magyar nyelven, a struktúrája kellően sekély, így minden fontos funkció vagy paraméter elérhető hamar. A sebességre nem lehet panasz, a vezérlőeszközökön kiadott parancsokra igen sebesen reagál. Emellett stabilitással kapcsolatos problémákba sem futottunk bele, tehát például összeomlást, fagyást, zavaró újraindulást nem tapasztaltunk.

A vezérlés továbbra is az LG egyik exkluzív megoldására, a mozgásérzékelős Magic Remote távvezérlőre épül. Ez a légi-egérként is használható eszköz kifejezetten felhasználóbarát, és igény szerint kiváltható USB-n keresztül csatlakoztatható vezérlő perifériákkal, vagy egy ingyenesen elérhető app révén mobillal is.

Hangminőség

Már az magában egy komoly fegyvertény, hogy az igen keskeny készülékházban tudtak helyet szorítani a hangszóróknak, ráadásul nem is átlagos hangrendszert kapott a készülék. A 4.2 csatornás integrált szett részét képezi két darab mélysugárzó is, amelyek a basszus hangok telt és gazdag megszólaltatásáért felelnek.

Ezek remek alapot szolgáltatnak a hangzásnak, amely így meglepően organikus, nem hiányzik a megszólalásból a dinamika, az élet. A 60 wattos maximális teljesítménynek hála a hangerővel sincsen probléma, viszont az tény, hogy kisebb pontatlanságok azért érzékelhetők, és a modell a sztereó hangtér megteremtésében sem jeleskedik.

A készülékből természetesen nem hiányoznak az előzetesen programozott hangmódok, valamint a felhasználó az equalizer segítségével módosíthat a hangszínen. A tv megkapta az LG speciális kalibrációs technológiáját, amely a távvezérlőbe épített mikrofon és egy intelligens algoritmus segítségével képes a szoba egy kívánt pontjába koncentrálni a lehető legjobb minőségű hangzást.

Értékelés

Az LG G1 egy igazi, hamisítatlan csúcstévé, amely bebizonyította, hogy az egyébként is remek OLED technológián lehetett még finomítani. Az új OLED evo panel ugyanis még jobbá tette a képminőséget, így egészen biztosak vagyunk abban, hogy ezzel a típusú kijelzővel nem először találkoztunk most. Az okostévé rendszer remekül működik, a vezérlés komfortos, az elérhető internetes appok köre pedig kellően tág. A hangminőség rendben van, az egyedi dizájn pedig kifejezetten izgalmassá teszi ezt a készüléket.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]