LG LS8Y SOUNDBAR – A MINDENT TUDÓ EISA-DÍJAS

Home Teszt Televízió, projektor, Blu-ray és házimozi. LG LS8Y SOUNDBAR – A MINDENT TUDÓ EISA-DÍJAS

Az LG LS8Y tudja a már evidens módon kötelezőt, ami egy soundbar számára napjainkban már szinte kötelező: Meridian digitálisjel-feldolgozás, Dolby Atmos és a DTSX technológiák, valamint néhány apró új funkció, amivel azonnal felhívja magára a figyelmet.

 

Első látásra

 

Biztos vannak stílusosabb, tetszetősebb hangprojektorok a piacon (ízlések és pofonok), főleg a nem túl kreatív külsővel rendelkező mélysugárzók melyek könnyen elrejthetők a szemünk elől, de az LG LS8Y a megjelenésével minden olyan elvárást teljesít, illetve optikailag kielégít, amit a mai kor trendje elvár. A hangcsík szürke fémes megjelenése, az oldalait körbefutó fedőrácsos borítás és a rácsos borítás alól diszkréten kivilágító állapotjelző LED-ek, impozáns külsőt kölcsönöznek a készüléknek, emiatt nem kell szégyenkeznie a tervezőknek.

 

Funkciók és kezelés

 

A készülék felső részen található érintés érzékeny gombokkal kapcsolhatjuk be/ki a berendezést, illetve itt állíthatjuk be a számunkra megfelelő szolgáltatásokra a készüléket. A hangprojektor hátlapján található az elengedhetetlen HDMI kimenet (ARC), HDMI be, optikai bemenet, és a hálózati adapter csatlakozók. Az optikai bemenet használatához kábelt is mellékeltek a dobozban.

A főegységhez párosuló 220W-os mélysugárzón mindössze egy hálózati csatlakozás és egy párosító gomb található, igazi kényelmi szolgáltatás, hogy a főegység és a mélyláda bekapcsolás után, automatikusan kapcsolódik egymáshoz.

 

A mellékelt távirányító két AAA elemmel működik és a létező összes funkció innen is elérhető, általa a kapcsolható, irányítható. Kapunk a csomagban még néhány, a falra szereléshez használható konzolt, felszerelési sablont, használati útmutatót, ami megkönnyíti a soundbar üzembehelyezését, attól függően, hogy tulajdonosa milyen módon kívánja elhelyezni az LG LS8Y -t saját környezetében, nyilván közel a már meglévő televíziókészülékhez. ahhoz, hogy a készüléket a legoptimálisabb módon tudjuk majd használni, szükségünk van a Google Assistant beállításra, illetve mind ehhez a Google Home alkalmazásra van szükség. A folyamat gyors és egyszerű, és a készülék máris hozzákapcsolja a soundbart a Wi-Fi hálózathoz. A Google Home alkalmazás kezeli a hangszóró frissítéseinek letöltését és telepítését is.

 

Hallgassuk meg…

 

Próbánkat film üzemmódban kezdjük, a Drágán add az életed c. akció filmmel melyben az ütközéseket, a robbanásokat, az effekteket, illetve a dialógok érthetőségét, tisztaságát vizsgáljuk. A film-mód már a legjobb beállításokat tartalmazza számunkra, de az EQ, a szobánk akusztikájához történő állításával, illetve a hangzás egyéni ízlésünk szerint történő beállításával, még tovább fokozhatjuk a hangkép élvezetét. A robbanásoknál a mélysugárzó megfelelően hozza a kívánt hangokat, párbeszédeknél pedig a kiegyenlített, részletgazdag középtartomány érvényesül, ami még a hangosabb jelenetekben is érthetően közvetíti a dialógokat. Megállapíthatjuk, hogy a hatások egészen moziszerűek, az LG soundbar ezen a kritikus ponton nagyon jól vizsgázott.

A LG SL8YG hangprojektor a Meridian fejlett digitális jelfeldolgozó technológiájának köszönhetően, szélesebb hangteret teremtett maga körül úgy, hogy a hangot a hallhatóság szintjére emeli, miközben a két csatornás bemenetet torzítás nélkül háromcsatornássá alakítja…

 

A felfelé irányuló hangszórók segítségével, DolbyAtmos és DST-X technológiákkal, hiba nélkül jeleníti meg a valódi 3D tér-élményt. Nagyon jól működik és meggyőző virtuális hangképet teremt a szobánkban, aminek hatására könnyen belemerülünk a nézett filmbe. A hangzás élénk és nyitott, a közép tartomány mentes a kemény részletektől, gazdagon meleg, jól lekerekített hangjai teltek. A készülék a dialógot, illetve a film hangot felemeli a képernyő magasságába, ezáltal olyan érzést kelt, mintha ott szólna nem pedig alul a soundbar hangszórók szintjén. Jól sikerült megoldani, hogy egy magassággal, illetve szélességgel rendelkező hangképet kapjunk. A fejünk felett repülő helikopter az „égen” repül, de még az oldalról mozgó tárgyak is a helyükön szólnak. Effektusok, puskalövések és a vízesés térbeni megjelenése is nagyszerű.

 

Plusz surround hangfalak…

 

Az LG házimozizásra szánt új eszköze, még tovább bővíthető saját SPK8-S hátsó (surround) hangszórókkal, miáltal plusz két csatornával egy még magasabb szintű, nagy teljesítményű térhatást kaphatunk.

 

Hallgassunk zenét

 

Természetesen LG SL8YG hangprojektorral zenét is hallgattunk. Normál vagy zene módban is érezhetőbb, konkrétabb hangképet produkált az eszközünk, mely ez esetben jobban megfelelt a sztereó hangzásnak. Normál üzemmódban kicsit több volt a basszus érzet, mint zene üzemmódban, ahol a közép frekvenciák a definiáltibban voltak érezhetők, de itt is, ahogy minden üzemmódban, az EQ beállítások alkalmazásával, ezekben is ízlés szerint változtathatunk a hangzásérzeten, például növelhetjük a basszust, ami a basszus szerelmeseinek biztos tetszeni fog. Ha zenét hallgatunk az SL8YG-n bátran keressük meg a számunkra tetsző üzemmódot, és azon belül is az EQ beállításokat – érdemes kísérletezni vele! Van adaptív hangvezérlő opció is, mely felismeri a lejátszott tartalom stílusát, beazonosítja azt majd megkeresi az ideális lejátszási üzemmódot, amit a legjobb tartalom-hallhatási élményhez igazítja.