LG Nano99 8K OLED TV – TECHNOLÓGIAI BRAVÚR

Az LG, mint a televíziós szektor egyik legerősebb és leginnovatívabb szereplője, igazodva a trendekhez hamar bemutatta első 8K televízióit.

A vállalat ráadásul egyedüliként kínál OLED és Nanocell LED LCD technológiára épülő, extrém nagy felbontást biztosító készülékeket. Ez utóbbi család egyik tagja az LG NANO99 széria, amelynek 65 hüvelykes változatát tesztelhettük le, de előbb nézzük meg mit is kínál számunkra a nanocell eljárás.

Nanocella technológia

Az LG exkluzív, teljesen saját fejlesztésű eljárása a Nanocella, amely a hagyományos LED LCD megoldás következő evolúciós lépése. Itt a folyadékkristályok, valamint a nézők között elhelyeznek egy rendkívül vékony filmréteget, amelyen milliárdnyi úgynevezett nanokristályt szórnak el. Ezek az igen apró, 1 nanométer átmérőjű, speciális anyagból készült átlátszó golyók képesek arra, hogy tisztítsák a színeket megakadályozzák a tónusok zavaró keveredését, növeljék a rajtuk áthaladó fény erejét, valamint csökkentsék az esetleges becsillanás mértékét. Ennek következtében pedig a néző valósághűbb, gazdagabb árnyalatokat, mélyebb feketét, nagyobb kontrasztot fog tapasztalni. Ez a különleges filmréteg extraként még a betekintési szöget is nagyobbá teszi. Egyszóval a nanocella technológiának köszönhetően jobb lesz a képminőség, legalábbis elméletileg biztosan.

Nanocella képminőség

A gyakorlati próba során az is bizonyosságot nyert, hogy mindez így van a valóságban is, legalábbis az LG NANO99 esetében. A színek tényleg élénkek, szinte leugrálnak a képernyőről. Emellett az is igaz, hogy az árnyalatok valósághűek, és így a termék akár még professzionális grafikai munkára is alkalmas. A kolormiméteres méréseink arról tanúskodtak, hogy a kontrasztarány és a színtér lefedettség is kiemelkedően jó. Működés közben az is kiderült, hogy a betekintési szög tényleg jobb egy hangyányit annál, mint amit a LED LCD készülékektől manapság megszokhattunk.

Harmadik generációs Alpha 9 processzor

A készülék kijelzőjének maximális képfrissítési rátája 120 Hz, azaz maximálisan ennyi képkocka megjelenítésére képes másodpercenként. A tv megkapta a dél-koreai vállalat egyik csodafegyverét, a harmadik generációs Alpha 9 képfeldolgozó processzort. Ez felel a pontos szín- és folyamatos mozgásmegjelenítésért, valamint tartalmazza a különféle képmódosító funkciókat. Így például a dinamikus kontrasztjavítást, vagy a TruMotion nevű interpolációs eljárást, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. A nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését (Dolby Vision szabvány is!) támogató termék maximális fényereje eléri az 1000 nitet. Ennek következtében a HDR (High Dynamic Range) videók, filmek és játékok igen látványosan, és igen valósághűen jelennek meg.

A készülékből nem hiányzik az a konverziós eljárás sem, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni szoftveres úton. Az LG NANO99-ból nem spórolták ki 2020 nagy újdonságai, a különféle játékokkal kapcsolatos szolgáltatások sem. Tehát egészen pontosan a dinamikusan változtatható képfrissítési ráta (VRRM), illetve az alacsony késleltetési mód (ALLM) funkciókat. Az input lagja pedig csupán 11,4 ms, a HDMI 2.1 csatlakozóin keresztül pedig képes a 4K/120 jelek fogadására, azaz mindent egybevetve játékra is kifejezetten alkalmas.

8K felbontás

Mint a bevezetőben említettük, az LG NANO99 a 8K televíziók táborát erősíti, azaz 7680×4320 képpont megjelenítését biztosítja. Ez pedig azt jelenti, hogy a felbontása négyszerese annak, mint amit a jelenleg uralkodó 4K technológia produkál. A lényegesen nagyobb részletesség pedig mélységet ad a képnek, és elképesztően valósághű látványvilágot eredményez. Az nem is lehet kérdés, hogy van értelme a 8K felbontásnak, és a gyakorlati használat során azonnal jelentkeznek az extrém nagy részletezettség előnyei. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy van-e elég 8K tartalom, tehát van-e mit nézni az ilyen készülékeken.

Nos, az tény, hogy a 8K tartalmak fizikai hordozókon, azaz lemezeken történő terjesztését nem oldották (még) meg. Viszont az online streaming segítségével viszonylag egyszerűen el lehet juttatni a 7680×4320 képpontos videókat és filmeket is képernyőre. Már az olyan ingyenes videómegosztókon is fellelhetően az ilyen típusú tartalmak, mint például YouTube. Emellet arról sem szabad megfeledkezni, hogy az új generációs Alpha 9 képfeldolgozó chip tartalmazza a felskálázási technológiát, amely egy gigantikus, mintákat tartalmazó adatbázis, valamint egy intelligens algoritmus segítségével képes az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítására. Ennek segítségével tehát szintén ki lehet használni az extrémen nagy felbontásban rejlő lehetőségeket.

Külső

Az LG NANO99 külsejében nem mutat sok újat. A stabilan tartó apró talpakat a készülékház két szélén helyezték el. A képernyő nem forgatható, nem dönthető, de a falra gond nélkül felakasztható. A kávák nagyon vékonyak, és köszönhetően annak, hogy egy síkban vannak a kijelzővel, kikapcsolt állapotban láthatatlanok. A modell megjelenése letisztult, elegáns, látszik rajta, hogy egy modern termék, de egyáltalán nem hivalkodó. A ki- és bemeneteket szokás szerint a hátlapon helyezték el. Érdemes megjegyezni, hogy található rajta HDMI 2.1 csatlakozó, amely biztosítja a lehető legjobb minőségű tartalmak fogadását. Nem hiányzik róla az analóg, valamint digitális (optikai) audio csatlakozó, valamint a Lan port sem. Természetesen rendelkezik integrált WiFi egységgel, és a Bluetooth technológia is támogatott.

Hangzás

Iker mélysugárzóval megtámogatott, 4.2 csatornás, 60 wattos névleges kimeneti teljesítményt produkáló integrált audio rendszerrel látták ezt a televíziót. Ez lényegesen komolyabb szett, mint amit a mai tévéktől általában megszokhattunk. Ezek után pedig komoly meglepetést már nem okozott, hogy a legtöbb készüléknél bizony jobb hangminőség megteremtésére képes az LG Nanocell televíziója. A basszushangok sem bújnak el, a dinamika tetten érhető, és a megszólalás élettel, energiával teli. A sztereó hangtér megteremtése is megoldott, hibákat, tehát zajosodást, sistergést, búgást egyáltalán nem tapasztalni.

Természetesen a végeredmény egy jobb külső szettel nem veheti fel a versenyt azért, de így is kimagaslóan jó az, amit hallunk. Az előzetesen, különféle tartalmakhoz optimalizált hangmódok sem hiányoznak, és amennyiben valaki a saját füléhez igazítaná az arányokat, megteheti az egy gombnyomással elérhető hangszínszabályzó segítségével. Azt fontos megemlíteni, hogy a készülék megkapta az LG egyedi, házon belül fejlesztett kalibrációs eljárását, amely képes a lehető legjobb minőségű hangzást a szoba egy kívánt pontjába koncentrálni.

Okostévé

Az LG évekkel ezelőtt bemutatott, saját, nagy sikerű okostévé rendszerének legfrissebb változatára épül ez a készülék is. A webOS idei verziója az elődökhöz hasonlóan átlátható, szellő, könnyen kezelhető, és bizonyos keretek között még személyre is szabható. Magyar nyelven is kommunikál, a vezérlést pedig nagyban megkönnyíti a mozgásérzékelős Magic Remote távvezérlő, amely légiegérként is funkcionálhat. Ez a periféria egyébként egy ingyenesen letölthető app révén akár okostelefonnal is kiváltható.

A termék támogatja a személyi asszisztens rendszerek használatát, így hanggal is irányítható. Az idei év egyik nagy újítása az “otthoni irányítóközpont” nevű funkció, amelynek révén minden korábbinál egyszerűbbé válik a komplex okos otthon rendszerek menedzselése a televízión keresztül. A smart platform részét képezik az elérhető és futtatható internetes alkalmazások, amelyek közül mintegy 200 darab áll a felhasználó rendelkezésére. Ezek között a szokásoknak megfelelően megtalálhatóak a filmes- és sorozatnéző oldalak, videó-, illetve képmegosztók, valamint a zenehallgatással, szórakozással kapcsolatos applikációk is.

Értékelés

Az LG a NANO99 személyében egy előremutató, innovatív televíziót tett le az asztalra. A kép minősége az alkalmazott exkluzív Nanocell technológiának köszönhetően remek, a 8K felbontás pedig minden korábbinál valósághűbbé teszi a képi világot. A hangrendszer várakozáson felül teljesített, és a kezelés, illetve a dizájn is remek.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]