LG OLED55C2 – VALÓDI ELŐRELÉPÉS

Tesztlaborunkba érkezett az LG OLED55C2 televízió, amely megkapta a cég legújabb, komplex EVO csomagját. Az LG OLED EVO televíziója technikailag valódi előrelépést jelent! Megnéztük, megvizsgáltuk közelről.

Az LG egy évtizede dominálja az OLED televíziós szegmensét, hiszen 2021-ben például több, mint 60 százalékos piaci részesedésre tett szert ebben a szektorban. A dél-koreai vállalat mindent megtesz azért, hogy megőrizze kegyetlenül erős pozícióit, és ennek érdekében hihetetlen energiákat és összegeket fordít az eljárás fejlesztésére.

Ennek köszönhetően évről-évre elő tudnak rukkolni valamilyen újdonsággal és ilyen az úgynevezett OLED evo névre hallgató csomag is, amelyet egyes 2022-es televíziók kaptak meg, és amely a kép minőségének további javítását szolgálja. Az OLED evo célja a még magasabb fényerő, és ezáltal a jobb, magasabb szintű HDR megjelenítés elérése. Ez érinti új anyagok és alkatrészek használatát, amelyek javítják a hűtést, illetve az ehhez kapcsolódó szoftveres rásegítést is.

Képminőség

A tapasztalataink alapján az erőfeszítéseknek volt értelme, hiszen az OLED evo valóban evolúciós ugrást jelent a fényerő terén. Ugyanis a méréseink alapján e modell esetében a maximális fényesség eléri az 1200 nitet, ami lényegesen jobb eredmény annál, mint amit korábbi készülékek produkáltak. Ennek következtében pedig a nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok visszaadása terén sikerült szintet lépni. A szükséges képrészleteken a tartalom még fényesebb, ami lényegesen valósághűbb látványvilágot eredményez.

Ebben persze kulcsszerepet játszik maga az OLED képalkotási technológia, amely egyedi pixelvezérlésen alapszik. Azaz a képpontok fényereje külön-külön vezérelhető és igény szerint akár ki is kapcsolható. Ebből fakadóan pedig értelemszerűen nincs szükség állandó LED háttérvilágításra, aminek köszönhetően a tónusok markánsabbak, ragyogóbbak, élettel telibbek és mentesek mindenfajta zavaró fátyolosságtól.

Hasonlóan lényeges, hogy ez a módszer módot ad elméletben a 0 nit fényerejű, azaz hibátlan mélyfekete létrehozására, ezáltal pedig a végtelen natív kontrasztarány megteremtésére. A fénymérő berendezésünk segítségével a tesztlaborban elvégzett vizsgálatok pedig arról tanúskodnak, hogy mindez meg is valósult az LG OLED55C2 készülék esetében.

A színpontosság terén az legújabb generációs Alpha 9 képfeldolgozó processzorral megtámogatott televízió döbbenetesen jól teljesít. A kalibrációs készülékünkkel megtalált beállítások alkalmazását követően csak minimális mértékben tértek el a képernyőn megjelenő tónusok az iparági standardokban lefektetett értékektől, ami azt jelenti, hogy a televízió akár professzionális grafikai munkára is bevethető. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy a termék fejlesztése során maximálisan odafigyeltek a gamerek által támasztott igényekre is.

A bemeneti késleltetés például csupán 10,3 millisecundum, a válaszidő pedig 1 ms, ezek pedig olyan értékek, amelyeket még a jobb monitorok is megirigyelhetnek. A képfrissítési ráta ráadásul 120 Hz, a modell képes a 4K/120p jelek fogadására és kezelésére, és a dinamikusan változó képfrissítési rátát eredményező FreeSync és G-Sync eljárások támogatása is megoldott. Ez utóbbinak köszönhetően pedig el lehet felejteni a képkockák duplázódásából fakadó akadozás vagy képtörés jelenséget.

A mozgásmegjelenítéssel a hagyományos audiovizális tartalmak, tehát filmek, tv műsorok vagy sorozatok esetében sincsen semmilyen probléma. Gyatra minőségű forrásállományok alkalmazása esetén persze bele lehet futni szaggatásba, azonban ezt a mesterséges intelligenciára épülő processzor kiválóan tudja ellensúlyozni az interpolációs eljárás révén. Ennek aktiválását követően a fejlett algoritmus a már létező frame-k megvizsgálása után virtuálisakat hoz létre szoftveresen, és ezeket illeszti be a valódiak közé. Ennek következményeként pedig a néző folyamatosabbnak fogja érzékelni a látott képet.

Egyéb anomáliákat, remegést vagy szellemképesedést, duplikálódást nem tapasztaltunk, ami azért ez ezen a szinten már alapelvárás. Ha már az AI (Artificial Intelligence) került szóba, akkor szót kell ejteni a felskálázásról is, amely szintén ezt a high tech megoldást alkalmazza. Ez a funkció képes arra ugyanis, hogy az alacsonyabb részletességű anyagokat feljavítsa, azaz kipótolja a hiányzó pixeleket. Ennek révén pedig az alacsonyabb felbontású források használata esetén is ki lehet használni a 4K-s kijelzőben rejlő óriási potenciált. A panel egyébként 10 bites, tehát 1,07 milliárd tónus megjelenítését biztosítja, aminél jelenleg nincs jobb a konzumer televíziós szektorban.

Hangminőség

A dél-koreai vállalatnál évek óta megfigyelhető törekvés, hogy a magasabb kategóriás modelljeiknél kiemelt figyelmet fordítanak a jó képminőség mellett a kiemelkedő megszólalásra is. Ennek érdekében az LG OLED55C2 a megszokottnál lényegesen erősebb, 40 wattos, 2.2 csatornás, azaz mélysugárzókkal megtámogatott integrált audio rendszert kapott. Ez utóbbiaknak köszönhetően a basszusok meglepően erőteljesen dörrennek meg, ami kiváló alapot teremt az organikusan dinamikus hangzás megteremtéséhez.

A már említett Alpha9 chip egyébként a megszólalást is befolyásolja, hiszen képes a virtuális 7.1.2 csatornás hangzás megteremtésére. Azaz surround élményt generál, de azért az tény, hogy a végeredmény nem lesz olyan, mintha egy valódi több komponensből álló szettet hallgatnánk. A hangerő kellően nagy, egy átlagos méretű otthonba bőségesen elég, hanghibákat pedig egyáltalán nem tapasztaltunk. Azaz a zúgástól, búgástól statikus zörejektől szerencsére megkímélt.

Intelligens tv

Az LG 2022-ben rántotta le a leplet a saját smart platformja, a webOS 22 legfrissebb változatáról. Természetesen az OLED55C2 televízióba is ez a rendszer került, amely jelenleg az egész iparágban az egyik legjobbnak számít. Elképesztően gyors és stabil ugyanis, semmilyen problémát nem tapaszaltunk a használata során. Magyar nyelven is kommunikál, a grafikus kezelőfelület átlátható, a struktúrája logikus.
Természetesen a manapság elengedhetetlennek számító internetes alkalmazások sem hiányoznak.

Durván 300 alkalmazás áll a felhasználók rendelkezésére, és nem csak a választék nagyságára, hanem minőségére sem lehet panasz. A spektrum ugyanis nagyon széles, hiszen megtalálhatók közöttük a híroldalak, sporttal, egészséggel, időjárással, utazással, gasztronómiával és tartalomszolgáltatással foglalkozó szoftverek egyaránt. A böngésző sem hiányzik, így a különféle weblapok is felkereshetők közvetlenül a televízióról.

Elegáns külső

Az LG OLED55C2 kifejezetten letisztult, minimalista külsővel bír. Láthatóan törekedtek arra a mérnökök, hogy látszódjon rajta, hogy egy modern készülék, de ne vonja el semmi a figyelmet a lényegről, tehát a képről és a hangról. A készülékház igen keskeny, a kávák borzasztóan vékonyak, alig láthatók. A talp ízléses, elegáns, remekül passzol a hatalmas lapos képernyőhöz. A ki- és bemenetek terén hozza az elvárt szintet, azaz megtalálható rajta minden csatlakozó, amit egy ilyen felső kategóriás készüléktől 2022-ben elvárhat az ember. De ez úgy általában a televízió egészére is igaz.

Az LG OLED televíziójának ugyanis egyszerűen nincsen gyenge pontja. Az ember egy pillanatig sem érzi úgy, hogy kompromisszumok megkötésére kényszerítették volna. A kezelés remek, a megszólalás meglepően jó, a kép minősége pedig párját ritkítóan remek. A megnövelt fényerőnek van értelme, a színpontosság kiemelkedő, a mozgásmegjelenítés hibátlan. Az LG OLED55C2 egy pazar televízió, amivel nem nagyon lehet hibázni.

(Somfai Gábor)

(A műszaki adatok és a termék értékelése a következő oldalon található!)

Pages: [ 1 ] [ 2 ]